Dolby Digital Plus (E-AC3)

wysokist
Posty: 19
Rejestracja: 27 lutego 2011, o 19:59
Odbiornik: LV6T MPVR4
Instalacja antenowa: Plastikowa DVBT plus kabel RG6U
Nadajnik - obiekt nadawczy: chwaszczyno 2 km :-)

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Postautor: wysokist » 9 października 2011, o 21:31

tuner LV6T MPVR4 sygnał przekazywany do wzmacniacza PCM po HDMI
amplituner Onkyo HT-R380

niedziela 09.10.2011 godzina 21
TVP1 mepg słychać
DD słychać przestrzenny
DD+ słychać przestrzenny

TVN mepg słychać
DD słychać przestrzenny
DD+ nie słychać !!!!!!

co jest źle - dekoder DVB-T, amplituner z dekoderem DD+ czy sygnał TVN??

Awatar użytkownika
MJJ
Posty: 268
Rejestracja: 8 marca 2011, o 20:12
Odbiornik: Philips PFL7665H
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Postautor: MJJ » 10 października 2011, o 09:06

wysokist pisze:tuner LV6T MPVR4 sygnał przekazywany do wzmacniacza PCM po HDMI
amplituner Onkyo HT-R380

niedziela 09.10.2011 godzina 21
TVP1 mepg słychać
DD słychać przestrzenny
DD+ słychać przestrzenny

TVN mepg słychać
DD słychać przestrzenny
DD+ nie słychać !!!!!!

co jest źle - dekoder DVB-T, amplituner z dekoderem DD+ czy sygnał TVN??



TVN nie emituje ścieżki DD+

przemo_at_boy_pl

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Postautor: przemo_at_boy_pl » 10 października 2011, o 18:13

Proponuje dodanie tunerow Manty MMRTUN0001, DVBT01 i DVBT02 do listy niezgodnych, bo z tego co mozna przeczytac, to zaden model nie wspiera e-ac3.

wysokist
Posty: 19
Rejestracja: 27 lutego 2011, o 19:59
Odbiornik: LV6T MPVR4
Instalacja antenowa: Plastikowa DVBT plus kabel RG6U
Nadajnik - obiekt nadawczy: chwaszczyno 2 km :-)

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Postautor: wysokist » 10 października 2011, o 20:31

MJJ pisze:
TVN nie emituje ścieżki DD+


Gdybym był sam to ok ale cała moja rodzina widziała - tuner wyświetlał 3 ścieżki mpeg DD DD+

i to kilka razy - zawsze po przełączeniu na DD+ milkł ( amplituner)

po godzinie wpadłem na pomysł z foto i nagraniem i nie było już symbolu

przemo_at_boy_pl

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Postautor: przemo_at_boy_pl » 11 października 2011, o 02:35

moze cos testuja. u mnie na przekazniku obok tvp info warszawa pojawilo sie tvp info lodz.

Maciey
Posty: 321
Rejestracja: 28 czerwca 2011, o 18:23
Odbiornik: LG32LH3000, Media Tech MT4160
Instalacja antenowa: 16/21-69
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Postautor: Maciey » 11 października 2011, o 14:06

Dwie wersje TVP Info sa nadawane od ponad miesiąca ;)

http://www.emitel.pl/strona-glowna/emis ... ow-w-mux-3

DVBManiak

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Postautor: DVBManiak » 11 października 2011, o 16:22

Na tej liście nie powinien się znajdować Pinnacle PCTV Hybrid Pro Stick 340E - USB. W przypadku tunerów komputerowych to co odbieramy zależy od softu.

loleklolek
Posty: 352
Rejestracja: 25 sierpnia 2011, o 17:49
Odbiornik: LG LE4500
Philips PFL5405H/12
WIWA HD-50/HD-90
Instalacja antenowa: ASP-4A na balkonie (4m n.p.g., 30km), ASR-345 +wzmacznicz, na dachu (10m, 25km)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Olsztyn, RTCN Śrem

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Postautor: loleklolek » 11 października 2011, o 16:48

Z tego wątku ( viewtopic.php?f=36&t=2766&start=0 ) wynika, że tv Hannspree SK32TMNB obsługuje dd+ przynajmniej w downmixie.

przemo_at_boy_pl

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Postautor: przemo_at_boy_pl » 11 października 2011, o 17:44

tuner Maclean MCTV-966HD powinien byc na liscie czesciowo zgodnych. to klon signala 507 hd i nie ma wyjscia spdif.

ss80

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Postautor: ss80 » 19 października 2011, o 02:27

DVBManiak pisze:Na tej liście nie powinien się znajdować Pinnacle PCTV Hybrid Pro Stick 340E - USB. W przypadku tunerów komputerowych to co odbieramy zależy od softu.


Może inaczej? Na tej liście powinny znaleźć się wszystkie tunery do komputerów czy to na USB czy wewnętrzne, one są tak uniwersalne że można je konfigurować do woli przy pomocy softu i nie straszne im nawet to :
viewtopic.php?f=18&t=2842

Bo EPG mozna sobie wyświetlać jak typowy serwis internetowy lub gazetę z kiosku z programem TV na tydzień.

Not Only TV Deluxe [LV5T DELUX DVB-T USB] również obsługuje downmix z 5.1 do stereo. Gwarancją jest to że na TVN7 w programie Szymona Majewskiego w 5.1 słychać głosy w studio czyli stereo a jeśli nie skonfiguruje się downmix to tych głosów nie słychać i jest normalne 5.1.

Ścieżka E-AC3 też nie straszna bo za wszystko odpowiedzialne są kodeki w komputerze za ścieżkę AC3 - AC3filter a za E-AC3 kodeki z zestawu np. K-Lite Codec Pack 7 Mega, w dodatku jeśli się obraz nie podoba można dosztukować inne kodeki i obraz o wiele lepszy.

Jeśli ktoś nie zaznajomił się z tunerami pod komputer to może dopiszę że są one o wiele wygodniejsze i mają więcej funkcji bo sami sobie wybieramy jak ma wyglądać nakładka programowa. Co więcej podczas nagrywania jakiejś audycji można sobie po prostu zrobić z tunerka typową kartę sieciową która sciąga audycję jak dane z internetu, czyli zapisuje strumień na dysk twardy nadawany przez nadajnik nie musząc go w ogóle odtwarzać w czasie rzeczywistym, co tym samym oszczędza moc komputera bo tylko ściąga orginalny strumień [plik kontenerowy . TS ze wszystkimi ścieżkami audio, video, dane epg i teletextowe] a nie dekoduje, dekodować można później w czasie jego odtwarzania.

Takim tunerkiem pod laptopa albo stacjonarny komputer można manipulować do woli i przemieszczać się na teren otwarty z dołączoną antenką, czego nie można powiedzieć o stacjonarnych cegiełkach STB :P

darpajdp
Posty: 41
Rejestracja: 1 września 2011, o 09:51
Odbiornik: TUNER MANTA MMRTUN0001 HD
Instalacja antenowa: Yaga 19 elementów, na 11m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN
Lokalizacja: Płock

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Postautor: darpajdp » 20 października 2011, o 14:27

przemo_at_boy_pl pisze:Proponuje dodanie tunerow Manty MMRTUN0001, DVBT01 i DVBT02 do listy niezgodnych, bo z tego co mozna przeczytac, to zaden model nie wspiera e-ac3.


Przetestuj najpierw a później pisz. Ludzie głupoty piszą, ty czytasz i powielasz je.

Romeczek

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Postautor: Romeczek » 25 października 2011, o 21:49

Telewizor Philips 42PFL5604H/12 - jest możliwość wyboru ścieżki dźwiękowej w TVP1 i na każdej jest dźwięk...

Kociak32

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Postautor: Kociak32 » 25 października 2011, o 23:00

u mnie smiga na FERGUSON ARIVA T60
Ostatnio zmieniony 3 listopada 2011, o 23:37 przez Kociak32, łącznie zmieniany 1 raz.

krystianb
Posty: 127
Rejestracja: 27 października 2010, o 11:30

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Postautor: krystianb » 27 października 2011, o 23:18

SONY KDL-32S5600 z softem M5.167 odtwarza wszystkie 3 ścieżki z TVP1, póki co przyłapałem tylko 2.0 (niestety tego co po światełku wysyła nie mam jak skontrolować).
Ale wychodzi na to, że mimo braku informacji w instrukcji obsługi i na stronie produktu jednak logo na kartonie zostało słusznie umieszczone i z DD+ sobie radzi, uff.

crishome
Posty: 7
Rejestracja: 9 stycznia 2010, o 16:40
Lokalizacja: Iława/Kisielice

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Postautor: crishome » 6 listopada 2011, o 10:55

Plik testowy z trzema ścieżkami dzwiękowymi.
https://rapidshare.com/#!download|642|3 ... _.ts|22225

Tharazi
Posty: 65
Rejestracja: 12 października 2010, o 14:46
Odbiornik: ADB-2850ST;SAMSUNG-SHD85; Mini-DVB-T; ;Ferguson Ariva 250
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Płock/Rachocin;Konin;Włocławek
Lokalizacja: Włocławek/ Wieniec

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Postautor: Tharazi » 6 listopada 2011, o 17:55

Ostatnio na TVP2 pojawiła się druga ścieżka DD

tre$0550

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Postautor: tre$0550 » 10 listopada 2011, o 11:44

TV Sharp LC32LE600EV

na TVP1 mam: stereo, dd , dd+ ale nie wiem czy jest 'downmix' , czy nie , bo nie mam amplitunera

Marcin_1984
Posty: 2
Rejestracja: 7 marca 2011, o 15:12

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Postautor: Marcin_1984 » 15 listopada 2011, o 15:19

Digyboxx T4, który jest na liście wspiera E-AC3 przez downmix i HDMI. Bardzo proszę o poprawienie.

Michaelbond
Posty: 383
Rejestracja: 22 września 2011, o 19:31
Odbiornik: NOT ONLY LV6TBOXHD_2
Instalacja antenowa: siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Pałac Kultury

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Postautor: Michaelbond » 17 listopada 2011, o 16:39

Czy tunery na USB jeśli nie posiadają E-AC3 będą miały kłopot z odbiorem dźwięku w komputerze?

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3012
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Dolby Digital Plus (E-AC3)

Postautor: qwerty » 17 listopada 2011, o 16:41

Pomyśl. A jak masz z tym problem to zajrzyj do faq.


Wróć do „Telewizory, Dekodery Zewnętrzne (STB) i Tunery Komputerowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika