Teraz jest 17 kwietnia 2014, o 23:21

Strefa czasowa: UTC + 1


Regulamin działu


Kliknij, aby przejrzeć regulamin


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 506 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 26  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: WIWA HD-95 MEMO
PostNapisane: 20 listopada 2012, o 20:09 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 stycznia 2010, o 13:15
Posty: 1033
Lokalizacja: Cieszyn
Odbiornik: Samsung 32C650
Instalacja antenowa: ATX 55, antena siatkowa z SWA-49 w polaryzacji wertykalnej
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Ostrawa, Čadca
Osobiście uważam, że funkcja MEMO CONTROL, jest genialna. 8-)

Wiele osób kupi sobie nowy telewizor, tylko po to by mieć jeden pilot do tunera DVB-T i TV. Docenią to zwłaszcza starsze osoby, które gubią się w masie przycisków na pilocie. Teraz wszystkie potrzebne funkcje, mogą obsługiwać z jednego pilota.

U osób korzystających z STB, pilot do telewizora służy tylko do włączenia TV i wyboru źródła sygnału (HDMI, SCART, Component, DVI, AV itp). Czasami przydają się przyciski regulacji głośności, gdy w tunerze regulacja głośności działa kiepsko. Domyślnie na pilocie opisane są właśnie te najprzydatniejsze funkcje czyli: POWER - włączanie(wyłaczanie) TV, SOURCE - wybór źródła sygnału i VOLUME +/- regulacja głośności. 4 programowalne przyciski na pilocie, pozwolą przypisać każdą inną funkcje pilota TV, z których chcemy korzystać. :)

Pozwala to na odstawienie pilota od telewizora do szafy, przynajmniej do czasu gdy ktoś nie przeprogramuje nam przypadkowo pilota tunera DVB-T. ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: WIWA HD-95 MEMO
PostNapisane: 21 listopada 2012, o 14:04 

Dołączył(a): 20 lipca 2012, o 15:26
Posty: 33
Odbiornik: Wiwa HD90 NEW
Witam.
Cytat ze strony Wiwy:
" Zwiększając komfort użytkowania naszych tunerów stworzyliśmy innowacyjny pilot z systemem MEMO CONTROL. Jest to unikalne rozwiązanie na skalę światową, której staliśmy się prekursorem. Funkcja ta umożliwia równoczesne sterowanie telewizora i tunera za pomocą jednego pilota WIWA...."

Chyba troszkę przesadzają, bo podobną funkcję juz od dłuższego czasu mam w tunerze Cyfry+ Pace PVR. Trochę inaczej się ją programuje ale spełnia te same funkcje. To tak dla przypomnienia. A to, że jest teraz w Wiwie to - bardzo dobrze :)
Gdyby jeszcze ten pilot był zbliżony do tego od Opticum HD90. Miałem go w rękach i bardzo mi się podobał. Bo ten od modeli Wiwy 50-90 to "siekierezada" :lol:
Pozdr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: WIWA HD-95 MEMO
PostNapisane: 21 listopada 2012, o 16:18 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 kwietnia 2009, o 23:17
Posty: 5324
Lokalizacja: Gliwice
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy
Przecież w HD95 masz zupełnie inny pilot niż w HD50/90.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: WIWA HD-95 MEMO
PostNapisane: 21 listopada 2012, o 17:41 

Dołączył(a): 20 lipca 2012, o 15:26
Posty: 33
Odbiornik: Wiwa HD90 NEW
@GUTEK@ napisał(a):
edit/ Cytowanie posta pod postem. Czytaj Regulamin forum.


Wiem, wiem ... i dlatego spytałem czy jest tak samo dobry jak mniej więcej w Opticumie ;)
Miałem już parę pilotów od tunerów naziemnych w ręku i ten z Opticuma ma u mnie nr 1.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: WIWA HD-95 MEMO
PostNapisane: 25 listopada 2012, o 20:03 

Dołączył(a): 20 grudnia 2011, o 16:51
Posty: 36
Lokalizacja: Białystok
Odbiornik: WIWA HD90
Instalacja antenowa: Antena Maximum UHF200 z symetryzatorem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Krynice, Cieszyńska-Białystok
Czy pilot od Wiwy HD-95 memo control będzie pasował do Wiwy HD-90 new?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: WIWA HD-95 MEMO
PostNapisane: 25 listopada 2012, o 20:40 

Dołączył(a): 19 kwietnia 2012, o 17:45
Posty: 144
Lokalizacja: Bydgoszcz-Okole
Odbiornik: Kruger&Matz KM00186 MUX1,MUX2,MUX3 90%
Instalacja antenowa: Yaga 19-element.na dachu, 20km do Trzeciewca, 3,2km do Chodkiewicza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec, SLR Bydgoszcz
Tak!
Przynajmniej tak podają na stronie oficjalnej Wiwy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: WIWA HD-95 MEMO
PostNapisane: 25 listopada 2012, o 21:37 

Dołączył(a): 20 grudnia 2011, o 16:51
Posty: 36
Lokalizacja: Białystok
Odbiornik: WIWA HD90
Instalacja antenowa: Antena Maximum UHF200 z symetryzatorem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Krynice, Cieszyńska-Białystok
Dzięki za info. Jeżeli bym zmienił pilot z dekodera HD-95 MC do HD-90 to jak wyglądałaby czułość, kąty, odbicia od ściany? Czy czujniki w obu tych dekoderach są takie same, czy to jednak chodzi czułość czujników w pilotach? Z tego co udało mi się przeczytać w HD-95 MC nie trzeba specjalnie celować i problem, który jest w HD-90, w tym najnowszym został już rozwiązany.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: WIWA HD-95 MEMO
PostNapisane: 28 listopada 2012, o 23:13 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 grudnia 2011, o 13:09
Posty: 37
Odbiornik: CRT Prosonic + Wiwa HD-95 MEMO
Instalacja antenowa: Siatkowa, dach
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków/Chorągwica
Dziś testowałem. Poza funkcją Memo i nowszym softem (niekoniecznie lepszym), całość to HD-90 w nowym ubranku. Nie uświadczyłem żadnych rzucających się w oczy różnic między HD-90, a 95, dlatego jestem zdania, że opis na stronie WIWY, będący kopią tego co napisali o HD-90, nie zmieni się w ogóle.
Tylko odnośnie softu mam uwagę. Mianowicie, nie tylko NIE rozszerzono obsługi playera o "nowe" formaty, choćby RMVB, MKV 10 bit, czy FLAC Audio, ale tuner sprawia wrażenie jakby reagował dużo wolniej na wczytywane pliki, co objawia się chwilową "zawieszką", zanim obraz się pojawi. W HD-90 nie uświadczyłem tego.
Co do funkcji MEMO, sprawuje się wyśmienicie. I od razu napiszę, piloty MEMO są w 100% kompatybilne ze starszymi modelami (sprawdzałem na swojej Wiwie HD-80 OLD), co oznacza, że nie trzeba kupować nowego tunera. Wystarczy wymienić pilota.

Mam tylko nadzieję, że Wiwa zaktualizuje wkrótce oprogramowanie (przez stronę swoją, bądź @GUTKA@) i usunie zawiechy playera, bo są irytujące (w pewnym momencie już myślałem, że pendrive'a trafił szlag).


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: WIWA HD-95 MEMO
PostNapisane: 29 listopada 2012, o 00:38 

Dołączył(a): 20 grudnia 2011, o 16:51
Posty: 36
Lokalizacja: Białystok
Odbiornik: WIWA HD90
Instalacja antenowa: Antena Maximum UHF200 z symetryzatorem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Krynice, Cieszyńska-Białystok
Mangas, a jak się sprawuje nowszy pilot? Czy trzeba celować w dekoder, czy czułość się poprawiła? I jak się ma ten pilot do starszych odbiorników w porównaniu z nowym HD-95 (chodzi mi także o czułość).


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: WIWA HD-95 MEMO
PostNapisane: 29 listopada 2012, o 06:58 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 kwietnia 2009, o 23:17
Posty: 5324
Lokalizacja: Gliwice
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy
mangas a czego się spodziewałeś. Przecież to nawet po obrazkach widać, że to HD90 w lekko zmienionej obudowie i innym pilocie.
O nowych formatach w tym chipsecie zapomnij, MStar takie obsługuje i koniec. Dopiero jak Wiwa w przyszłości wypuści coś na nowszych chipach, gdy takie będą to może coś nowego będą obsługiwały.

Nie widziałem jeszcze tego tunera, więc nie wiem jak z softem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: WIWA HD-95 MEMO
PostNapisane: 29 listopada 2012, o 10:44 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 grudnia 2011, o 13:09
Posty: 37
Odbiornik: CRT Prosonic + Wiwa HD-95 MEMO
Instalacja antenowa: Siatkowa, dach
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków/Chorągwica
@ morfeusz1805

Nowy pilot jak dla mnie sprawuje się dużo lepiej, nie musiałem się specjalnie wysilać, żeby przełączyć kanał, czy uruchomić jakąkolwiek funkcję, ale to także zależy od odbiornika.
Tak się składa, że "obskoczyłem" z tym tunerem sąsiadów, którzy chcieli zamówić sobie egzemplarz i zarówno na moim Prosonicu, 2 starych TV Philipsa i jednym Grundigu, pilot działał rewelacyjnie. Natomiast na TV Samsunga (nie patrzyłem jaki sąsiad ma model), myślałem, że szału dostanę. Poziom responsywności pilota, bez względu na naciśnięty przycisk był tragiczny. Próbując przełączyć kanał trzeba było bardzo dobre wycelować, a i tak nie obeszło się bez kilkukrotnego naciśnięcia przycisku. Dziwne to było.

@ @GUTEK@

No cóż nie zwróciłem uwagi. Mam nadzieję, że WIWA wypuści jeszcze coś sensownego, bo nie czarujmy się, zainteresowanie tunerami jako takimi potrwa jeszcze najwyżej rok. W kilka miesięcy po wyłączeniu analogu, nikt w razie awarii TV nie będzie myślał o tunerach, tylko o nowym sprzęcie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: WIWA HD-95 MEMO
PostNapisane: 30 listopada 2012, o 15:00 

Dołączył(a): 15 października 2010, o 17:14
Posty: 408
Odbiornik: WIWA HD95MC
Od wczoraj testuje swój egzemplarz HD95MC.

Numer softu jest taki jak w HD90, więc sprzętowo pewnie niczym się one nie różnią.
Niestety trafił mi się jakiś kiepsko wykonany egzemplarz.
Złącze EURO jest maksymalnie po skosie, a analogowe złącze audio niżej niż być powinno - być może cała płyta została źle włożona.
Dioda w pilocie też jest skierowana w bok, w pokoju to nie przeszkadza, ale przy sprawdzaniu maksymalnego zasięgu trzeba było celować trochę obok tunera, żeby to skorygować.
No i co za geniusz wpadł na to żeby naklejać plombę gwarancyjna na folię ochronna obudowy :?
Mimo folii pokrywa miała na jednym z kantów ~8mm rysę.

Z samym działaniem niema problemu, sekwencyjna zmiana kanałów jest dość szybka.
Jednak dość długo inicjują się pliki wideo.

Memo bardzo dobrze spełnia swoją funkcję.
Najlepiej zacząć sekwencję włączania od prawej, bo tuner zwykle włącza się wolniej niż TV.
Pilot reaguje bardzo przyzwoicie, na 16m2 spokojnie można sterować z odbić.
W linii prostej z odległości ~6m też nie było problemu (krzywo wlutowana dioda trochę to komplikuje). Materiały z jakich zbudowany jet pilot wyglądają dość przyzwoicie, przyciski wydają dość głośny klik, jak mikroswitch (ciekawe jaka będzie tego trwałość?).

Wielkość napisów akurat dla TV 32' 4/3, fajnie że napisy wyświetlają się też na dolnej kaszecie, a nie tylko na obszarze video. Brakuje jednak czarnego tła, które chyba występuje w Fergusonach, więc warto to zgłosić.
Czas oczekiwania na wprowadzenie numeru kanału tez zdecydowanie za długi, też do poprawki (wiem że "ok" to przyspiesza).


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: WIWA HD-95 MEMO
PostNapisane: 3 grudnia 2012, o 18:36 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 stycznia 1970, o 01:00
Posty: 350
Lokalizacja: Zalas k.Tenczynka
Odbiornik: Technomate 6900 Combo, tuner Wiwa HD85, TV Panasonic LCD 42
Instalacja antenowa: typowa siatka ze wzmacniaczem w puszce antenowej UHF 21-69 18 dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków - Chorągwica
Jeden z moich kuzynów kupił sobie wcześniej już WIWA-HD90. Powiedziałem mu o tej nowej WIWIE - HD95 MC. Szczególnie zaintersował go pilot z programowalnymi funkcjami np. telewizora.
Czy można osobno kupic taki tuner do HD95, bo wiem że bedzie pasował do wczesniejszych modeli WIWA.

Czy ten nowy pilot Memo Control ma podśiwetlane (fluoroscencyjne) przyciski ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: WIWA HD-95 MEMO
PostNapisane: 3 grudnia 2012, o 20:09 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 grudnia 2011, o 13:09
Posty: 37
Odbiornik: CRT Prosonic + Wiwa HD-95 MEMO
Instalacja antenowa: Siatkowa, dach
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków/Chorągwica
@piotr2802

Jeśli chodzi o możliwość zakupu samego pilota MC, to najlepiej zapytać w samej WIWie, na maile odpowiadają, więc można napisać. Niemniej nie widziałem jeszcze na Allegro samych pilotów MC. Myślę jednak, że pojawienie się ich w ofercie to tylko kwestia czasu.

Co do przycisków, to nie, nie są podświetlane.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: WIWA HD-95 MEMO
PostNapisane: 7 grudnia 2012, o 17:09 

Dołączył(a): 7 grudnia 2012, o 17:02
Posty: 5
Nadajnik - obiekt nadawczy: Śrem
Czy ktoś z posiadaczy Wiwa HD95 Memo może napisać jak długo trzeba czekać przy zmianie programu jeśli oglądamy kanał 1 i wciśniemy na pilocie kanał 2?

Ktoś pisał na necie że jest to 8 sekund, chyba, że potwierdzimy zmianę kanału przyciskiem OK.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: WIWA HD-95 MEMO
PostNapisane: 7 grudnia 2012, o 21:07 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 grudnia 2011, o 13:09
Posty: 37
Odbiornik: CRT Prosonic + Wiwa HD-95 MEMO
Instalacja antenowa: Siatkowa, dach
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków/Chorągwica
@ anaconda911

Niestety to prawda. Nie wiem ile dokładnie sekund, ale bardzo długo. Dlatego ja używam listy kanałów bądź przycisków Ch+/- i "jadę" po kolei.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: WIWA HD-95 MEMO
PostNapisane: 7 grudnia 2012, o 22:39 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 stycznia 1970, o 01:00
Posty: 350
Lokalizacja: Zalas k.Tenczynka
Odbiornik: Technomate 6900 Combo, tuner Wiwa HD85, TV Panasonic LCD 42
Instalacja antenowa: typowa siatka ze wzmacniaczem w puszce antenowej UHF 21-69 18 dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków - Chorągwica
Kupiłem wczoraj HD-95 memo. Dla mnie jest to prawie HD-95 tylko dodatkowo jest ten fajny pilot z programowaniem kilku klawiszy. Klawisze trochę głośne ale pilotem nie trzeba celować centralnie i to największy plus tego pilota.
Niestety ale przełączanie kanałów o którym Koledzy powyżej pisali np z 1 na 3 jest bardzo długie i stwarza to mały dyskomfort przy przełączaniu kanałów. Wiem że "OK" trochę przyspiesza lae za każdym razem potwierdzanie "ok" to też trochę męczy.
Wydaje mi się że przy najbliższej okazji zmiany oprogramowania powinni to poprawić.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: WIWA HD-95 MEMO
PostNapisane: 8 grudnia 2012, o 16:38 

Dołączył(a): 8 grudnia 2012, o 16:37
Posty: 2
Witam, a jak z płynnością filmów HD w formacie MKV odtwarzanych z pendrive? odtwarzają się bez zacińki?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: WIWA HD-95 MEMO
PostNapisane: 9 grudnia 2012, o 10:52 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 stycznia 1970, o 01:00
Posty: 350
Lokalizacja: Zalas k.Tenczynka
Odbiornik: Technomate 6900 Combo, tuner Wiwa HD85, TV Panasonic LCD 42
Instalacja antenowa: typowa siatka ze wzmacniaczem w puszce antenowej UHF 21-69 18 dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków - Chorągwica
Tuner Wiwa HD-95 memo ma jedną wadę , która odkryłem:
Mianowicie pasek jakości sygnału wskazuje inną wartość podczas "programowanie ręczne" a dwukrotne kliknięcie przycisku "info".
Teoretyczne powino być to samo a w tym drugim przypadku z "info" wartość jest mniejsza.
Następna rzecz do poprawki. A tak ogólnie to te runey WIWA są coraz lepsze i nie ustępują jakością telwizorom z wbudowanym tunerem mpg-4.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: WIWA HD-95 MEMO
PostNapisane: 9 grudnia 2012, o 13:24 

Dołączył(a): 7 grudnia 2012, o 17:02
Posty: 5
Nadajnik - obiekt nadawczy: Śrem
No ale z tymi 8 sekundami oczekiwania na przełączenie programu przy korzystaniu z klawiatury numerycznej to przesada.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 506 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 26  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot]


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Powered by phpBB

Copyright © TP EmiTel sp. z o.o. 2008

Start | Mapa Strony | Informacje Prawne