DVB-T z RTCN KALISZ MIKSTAT

_chris_

Re: DVB-T z RTCN KALISZ MIKSTAT

Postautor: _chris_ » 19 kwietnia 2011, o 13:44

DVB-T pisze:z pewnością w wolnej chwili przetestuję ten lna 177, a także spróbuję zamontować siatkę, którą mam na strychu.

no, ciekawie będzie.

Tak sobie jeszcze myślę, że różnica 13dB pomiędzy 101 i 177 może być przy mała, ale zawsze możesz popróbować jeszcze w ATX jakiegoś SWA ze wzmocnieniem koło 40dB. Są bardzo tanie...

DVB-T

Re: DVB-T z RTCN KALISZ MIKSTAT

Postautor: DVB-T » 19 kwietnia 2011, o 15:06

Mam jeszcze w domu:
http://www.satserwis.pl/pokaz.php?nazwa ... 8/1842.dat
http://www.prochniewicz.pl/p/pl/ant0067 ... elony.html

oraz DAVBOL TURBO SWA2555, któego w internecie znaleźć nie potrafię, pochodzi właśnie z tej siatki, o której wcześniej wspominałem, nota bene bardzo solidnie wykonana ta siatka i nieźle sobie radzi

maker3
Posty: 33
Rejestracja: 29 kwietnia 2010, o 12:23

Re: DVB-T z RTCN KALISZ MIKSTAT

Postautor: maker3 » 19 kwietnia 2011, o 18:47

Spróbuj wieczorem, wtedy powinna wczytać się chociaż lista.
I zobacz te wzmacniacze, LNA-101 jest stosunkowo słaby, więc masz jeszcze jakieś pole manewru.
Z takiej odległości powinno działać.

Mi Czechy zbiera z 180km, tyle że mam ATX91+LNA177.
Z takiej anteny odbierałbym Mikstat tyłem (~50km)? Jak kiedyś patrzałem to czeski mux z k36 od tyłu działał tylko ranem i wieczorem.

Zastanawiam się czy Wręczyca mi pójdzie, bo akurat w tym kierunku metr przed anteną mam drzewo.

_chris_

Re: DVB-T z RTCN KALISZ MIKSTAT

Postautor: _chris_ » 19 kwietnia 2011, o 20:31

DVB-T pisze:oraz DAVBOL TURBO SWA2555, któego w internecie znaleźć nie potrafię, pochodzi właśnie z tej siatki, o której wcześniej wspominałem, nota bene bardzo solidnie wykonana ta siatka i nieźle sobie radzi

próbuj, co szkodzi... :D tyle, że z 'siatką' uważaj, bo część wzmacniaczy nieekranowanych miała (i ma) tendencje do wzbudzania się w 'siatkach'...

maker3 pisze:Mi Czechy zbiera z 180km, tyle że mam ATX91+LNA177.

bo tam są wysoko lokowane nadajniki, a co ważniejsze mają inaczej ustawiane parametry sygnałów... i to dlatego ich DVB-T potrafi tak się nieść, podobnie zresztą do DVB-T z Niemiec...

mm4738
Posty: 198
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Vu Duo2, TM 6900 HD Combo Super, Samsung B650,
Instalacja antenowa: DIGIT OPTIMA IQ - TELMOR
Nadajnik - obiekt nadawczy: Śrem, Ślęża, Mikstat, Śnieżne Kotły
Lokalizacja: Rawicz

Re: DVB-T z RTCN KALISZ MIKSTAT

Postautor: mm4738 » 19 kwietnia 2011, o 21:25

Tak, mam Tri Digit.
Ale tak szeroko to nie odbiera. Widzę to przy obracaniu anteny.
Mi przy ustawieniu na Śrem też analogu nie odbiera, ale z k.44 idzie bez problemu.
Szkoda troszkę tego kanału - bo Berlina to już nie złapiemy.
Ciekawe jak Mikstat będzie chodził przy tropo.
Były już takie dni, że analog ze Śremu zniknął z k.27 (tropo z Berlina).
A tu mamy dwa silne sygnały cyfrowe.

black500
Posty: 52
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Instalacja antenowa: ATX-91, ATX-87
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Ślęża; RTON Żórawina
Lokalizacja: Wrocław

Re: DVB-T z RTCN KALISZ MIKSTAT

Postautor: black500 » 20 kwietnia 2011, o 15:04

DVB-T pisze:Ja niestety muszę czekać do lipca. 105 km od Mikstatu, antena ATX55 + LNA 101 około 10 metrów nad gruntem, ale zaraz za domem sporo drzew przewyższających miejsce zamocowania anteny o jakieś 5 metrów, akurat na kierunku Mikstat. jakość w splash lite 27/100 i nie ładuje nawet listy kanałów. Inwestować w wyższy maszt czy lepszą antenę mi się na 3 miesiące nie opłaca.


Potwierdzam odbiór we Wrocławiu MUX2 z nadajnika w Mikstacie na kanale 44.Antena AT-21 Polkat + SA. Nie jest potrzebny żaden przedwzmacniacz. Podejrzewam że na siatce też odbiór będzie nie mam tego typu "sprzętu" nie sprawdzałem.Nie jest konieczna inwestycja w drogie anteny. Spróbuj na zwykłym sprzęcie Polkatu.

Oczywiście paczka ze Śremu na kanale 39 też. Ja zostaje przy Śremie z takiej prostej przyczyny: kanał 23 niedługo będzie "wolny", zniknie CT1 a jak zakończą się procedury z MUX1 to będą 2 MUX-y 1 i 2 i może 3?? z jednego kierunku.Nie liczę na odbiór MUX3 z Żórawiny z zakładanymi parametrami.
Lokalizacja:Wrocław, Śródmieście okolice pl.Grunwaldzkiego.

black500 pozdrawiam.

Awatar użytkownika
ANDPOL
Posty: 245
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Ferguson Ariva 250, WinFast DTV 1000S, Wiwa HD 50
Instalacja antenowa: ATX-55 5 m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź-EC4
Lokalizacja: Rzgów

Re: DVB-T z RTCN KALISZ MIKSTAT

Postautor: ANDPOL » 20 kwietnia 2011, o 19:23

U mnie ok. 100km do nadajnika. ATX 91 + przedwzmacniacz 20 dB i całkowity brak sygnału- nawet cienia.

DVB-T

Re: DVB-T z RTCN KALISZ MIKSTAT

Postautor: DVB-T » 20 kwietnia 2011, o 19:48

przy odległościach rzędu 100 km odbiór jest już bardzo niepewny. Wszystko zależy od ukształtowania terenu i wysokości zawieszenia anteny odbiorczej. Ja dziś kombinowałem jeszcze z wzmacniaczem lna177 i precyzowałem ustawienie anteny, ale skutek mizerny. telewizor sony jedynie na dłużej zatrzymuje się przy kanale 44, ale ostatecznie omija go i nie wczytuje listy kanałów. może wieczorem choć uda się wczytać te kanały a przy tropo może nawet pooglądać telewizję, ale na stały odbiór z Mikstatu nie mam co liczyć, bez wyższego masztu i lepszej anteny. do lipca tylko 3 miesiące.

pozdrawiam

edit: godzina 21:50
udało mi się wczytać listę kanałów, obraz szatkuje. Jakość sygnału w programie splash lite skacze pomiędzy 34 a 70, bez żadnych wartości pośrednich. W czym należy upatrywać takich skoków sygnału?

edit 2: godzina 21:57

odbiór ustabilizował się na jakości sygnału 72-73. Odbiór bez zakłóceń:) chociaż wieczorami :)

Awatar użytkownika
JerzyG
Posty: 213
Rejestracja: 12 lutego 2011, o 19:27
Odbiornik: MSI DIGIvox mini3,
Overmax OV-TN-06
Samsung 46"
Instalacja antenowa: Siatka Ryniak + Symetryzator na 530, 610, 658 MHz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Mikstat & Śrem
Lokalizacja: Ostrzeszów

Re: Mikstat a DVB-T ?

Postautor: JerzyG » 25 kwietnia 2011, o 22:22

luckd pisze:Problem w tym, że w mikstacie wystartuje mux2 a o muxie3 nic nie wiadomo, tak więc nie będzie kanałów TVP.


Właśnie tego mi brakuje do pełni szczęścia :(
Mux3 czyli kanały TVP łapie od czasu do czasu z Poznania.
Ale obecnie moim głównym oknem na świat stał się Laptop z Tunerem DVB-T i DVB-S.
Polsat, TV4, TVN, TVN Siedem, TV Puls oraz TV Puls 2 ładnie śmigają na Lapku,
niestety wadą jest brak kanałów TVP 1, TVP 2, TVP Info itd. z nadajnika z Mikstatu !

Pozdrawiam
JerzyG

Awatar użytkownika
JerzyG
Posty: 213
Rejestracja: 12 lutego 2011, o 19:27
Odbiornik: MSI DIGIvox mini3,
Overmax OV-TN-06
Samsung 46"
Instalacja antenowa: Siatka Ryniak + Symetryzator na 530, 610, 658 MHz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Mikstat & Śrem
Lokalizacja: Ostrzeszów

Re: DVB-T z RTCN KALISZ MIKSTAT

Postautor: JerzyG » 4 maja 2011, o 00:13

Wiadomo już coś na temat MUX 3 z Mikstatu ???

luckd
Posty: 132
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 13:14
Odbiornik: Golden Media Unibox 9080 Combo Plus, LG 37LV5500
Instalacja antenowa: Dipol Tri Digit + LNA101
Nadajnik - obiekt nadawczy: Mikstat

Re: DVB-T z RTCN KALISZ MIKSTAT

Postautor: luckd » 4 maja 2011, o 10:14

Na mux3 to jeszcze dłuuuuugo musimy czekać, jedyna nadzieja na kanały TVP to szybki start mux1.

Awatar użytkownika
JerzyG
Posty: 213
Rejestracja: 12 lutego 2011, o 19:27
Odbiornik: MSI DIGIvox mini3,
Overmax OV-TN-06
Samsung 46"
Instalacja antenowa: Siatka Ryniak + Symetryzator na 530, 610, 658 MHz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Mikstat & Śrem
Lokalizacja: Ostrzeszów

Re: DVB-T z RTCN KALISZ MIKSTAT

Postautor: JerzyG » 5 maja 2011, o 09:54

Przerwa techniczna czy awaria bo brak sygnału DVB-T z Mikstatu.

Tom345
Posty: 669
Rejestracja: 22 grudnia 2009, o 22:10
Odbiornik: Samsung P2370HD, Not Only TV LV5TDelux
Instalacja antenowa: Thomson ANT-85 lub kawałek druta.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN/Raszyn
Lokalizacja: Warszawa Targówek (Bródno)

Re: DVB-T z RTCN KALISZ MIKSTAT

Postautor: Tom345 » 5 maja 2011, o 10:01

Konserwacja od 8 rano do 14.

tolus
Posty: 283
Rejestracja: 2 marca 2009, o 17:33
Odbiornik: LE32B350, LE32C450, LE32A430, N-USB stick
Instalacja antenowa: ATX 55 GOLD ALL-ANT + LNA 77 - 570 m n.p.m, 29 m.n.p.t
Nadajnik - obiekt nadawczy: wszystkie w promieniu ok 100km...
Lokalizacja: Boguszów-Gorce

Re: DVB-T z RTCN KALISZ MIKSTAT

Postautor: tolus » 22 maja 2011, o 09:17


Awatar użytkownika
JerzyG
Posty: 213
Rejestracja: 12 lutego 2011, o 19:27
Odbiornik: MSI DIGIvox mini3,
Overmax OV-TN-06
Samsung 46"
Instalacja antenowa: Siatka Ryniak + Symetryzator na 530, 610, 658 MHz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Mikstat & Śrem
Lokalizacja: Ostrzeszów

Re: DVB-T z RTCN KALISZ MIKSTAT

Postautor: JerzyG » 30 maja 2011, o 18:30


Goalkeper
Posty: 89
Rejestracja: 17 czerwca 2011, o 19:59
Odbiornik: TV LG 42LE4500
MT4163 USB
Evolve Blade Dualcorder HD
Instalacja antenowa: Antena Siatka + LNA-101, montaż 50cm nad balustradą balkonu, 2 piętro.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kalisz - Mikstat,

Re: DVB-T z RTCN KALISZ MIKSTAT

Postautor: Goalkeper » 17 czerwca 2011, o 20:24

Na początek się przywitam :) Zbychu jestem :) Wczoraj zakupiłem sobie bardziejszą antenkę zewnętrzną, dzień wcześniej była pokojowa ale tylko wyglądała jak antena, sygnał niby łapała tak, że jakość 58%, siła 60% ale po chwili zrywała i tak co kilka sekund więc wymieniłem na Euro Dexta. Antenkę przymocowałem do balustrady balkonu (drugie piętro w bloku) w 3/4 jego wysokości, sygnał bez zanikania, w okolicach 70% jakość/siła ale co jakiś czas przycinało. Dzisiaj podniosłem antenę 20cm wyżej czyli przy samym szczycie balustrady i sygnał podskoczył siła 82%, jakość 100% ale czasami spada do 75% i co najgorsze nawet przy tak mocnym sygnale pojawia się obraz rodem z zawieszonej gry commodore. Sygnał łapie z nadajnika Kalisz-Mikstat, moja lokalizacja to blokowisko na pograniczu miasta. Odległość do nadajnika w linii prostej około 23km. Niestety pomimo tego, że moja lokalizacja znajduje się na pograniczu sygnału ze Śremu nie jestem w stanie nawet go złapać :/ tuner w TV LG nawet nie reaguje, być może balkon mam nie po tej stronie co trzeba :) Odnośnie doznań to powiem szczerze, że nawet kaliska Multimedia Cyfrowa nie daje takiej jakości obrazu. Na DVB obraz czysty, ostry a w MM bardzo tak jakby za mgłą.

Awatar użytkownika
JerzyG
Posty: 213
Rejestracja: 12 lutego 2011, o 19:27
Odbiornik: MSI DIGIvox mini3,
Overmax OV-TN-06
Samsung 46"
Instalacja antenowa: Siatka Ryniak + Symetryzator na 530, 610, 658 MHz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Mikstat & Śrem
Lokalizacja: Ostrzeszów

Re: DVB-T z RTCN KALISZ MIKSTAT

Postautor: JerzyG » 17 czerwca 2011, o 23:56

S mnie "denerwuje" coś innego z Mikstatu :evil:
TVP2 w analogu co oglądam film wieczorem to mam jakieś przeskoki obrazu i fonii co kilka minut.
W momencie przeskoku obrazu spada głośność fonii, jak podgłośnie to za kilka minut muszę ściszać bo jest kolejny przeskok i jest za głośno!
Dziś na filmie "Czarnobrody" 22:25 całkowicie zanikał co jakiś czas dźwięk !

Ktoś też ma taki problem ?
TV Samsunga LCD

Goalkeper
Posty: 89
Rejestracja: 17 czerwca 2011, o 19:59
Odbiornik: TV LG 42LE4500
MT4163 USB
Evolve Blade Dualcorder HD
Instalacja antenowa: Antena Siatka + LNA-101, montaż 50cm nad balustradą balkonu, 2 piętro.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kalisz - Mikstat,

Re: DVB-T z RTCN KALISZ MIKSTAT

Postautor: Goalkeper » 18 czerwca 2011, o 09:30

Też to zauważyłem, lekkie przycięcie obrazu, przeważnie twarz postaci pikseluje, a po wyklarowaniu, słychać jak fonia na chwilkę się ścisza i wraca do normy.

wlo10

uruchomienie

Postautor: wlo10 » 6 września 2011, o 14:11

Mam dekoder DVB-T Wiwa,po wyszukaniu kanałów wyświetliło mi się 8 zainstalowanych a powinno być ok.13.Odbieram z nadajnika w Mikstacie.Co zrobić żeby mi wyszukał wszystkie
istniejące na dziś kanały.Dodam że nie wyświetlił TVP1,TVP2,TVP INFO,Historia,Kultura.

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 840
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Odbiornik: LG 42LD550
Cabletech URZ0319
Dual DAB 43
Instalacja antenowa: antena ATX-91 ze wzm. AWS-141ST zawieszona na wysokości 12m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Błeszno,Lysá Hora, Mikstat
Lokalizacja: okolice Radomska

Re: uruchomienie

Postautor: blockbuster » 6 września 2011, o 14:16

wlo10 pisze:Mam dekoder DVB-T Wiwa,po wyszukaniu kanałów wyświetliło mi się 8 zainstalowanych a powinno być ok.13.Odbieram z nadajnika w Mikstacie.Co zrobić żeby mi wyszukał wszystkie
istniejące na dziś kanały.Dodam że nie wyświetlił TVP1,TVP2,TVP INFO,Historia,Kultura.


Masz wszystkie kanały które nadaje cyfrowo ten nadajnik (czyli 8). Tak w ogóle to napisałeś w złym miejscu. O odbiorze Mikstatu istnieje cały wątek tutaj
viewtopic.php?f=34&t=1811


Wróć do „Województwo Wielkopolskie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika