DVB-T CZECHY

dyskusje o zagranicznych emisjach telewizji cyfrowej DVB-T
susfol

Re: DVB-T CZECHY

Postautor: susfol » 21 grudnia 2010, o 10:59

ryszard722 pisze:Pokrycia DVB-T w Czechach.
Dodane 2010-11-10

Pierwszy multipleks dostępny jest dla 93,25 proc. ludności Czech, drugi
multipleks dociera obecnie do 63,83 proc., z kolei trzeci multipleks może
odbierać 54,67 proc. ludności w Czechach.
Do końca 2010 roku, zasięg zostanie rozszerzony do:
99,60 proc. ludności - I multipleks,
90,14 proc. - II multipleks,
83,25 proc. - III multipleks.

Kiedy ruszą pozostałe MUXy z ŁYSA HORA CZECHY ?

Awatar użytkownika
igorlan
Posty: 704
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LE37C650
Instalacja antenowa: Siatka + LNA188 = (SK) Kráľova hoľa MUX1
(SK) Námestovo MUX2, MUX3
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Námestovo, Kráľova hoľa
Lokalizacja: Kraków Salwator - w zasięgu: Chorągwica; Luboń; Święty Krzyż; Skrzyczne; Kráľova hoľa; Námestovo

Re: DVB-T CZECHY

Postautor: igorlan » 21 grudnia 2010, o 11:00

susfol pisze:
ryszard722 pisze:Pokrycia DVB-T w Czechach.
Dodane 2010-11-10

Pierwszy multipleks dostępny jest dla 93,25 proc. ludności Czech, drugi
multipleks dociera obecnie do 63,83 proc., z kolei trzeci multipleks może
odbierać 54,67 proc. ludności w Czechach.
Do końca 2010 roku, zasięg zostanie rozszerzony do:
99,60 proc. ludności - I multipleks,
90,14 proc. - II multipleks,
83,25 proc. - III multipleks.

Kiedy ruszą pozostałe MUXy z ŁYSA HORA CZECHY ?


MUX2 30/04/2011 na k37 - zastąpi obecną analogową emisję CT1.

marek44

Dlaczego czeski sygnał jest mocniejszy od polskiego?

Postautor: marek44 » 24 grudnia 2010, o 09:03

Witam
Zawiercie moc sygnału ze Skrzycznego na k38=0 z Czech k54=50. Pytanie do panów z emitela.
Czemu Czechom wolo nadawać z wieksza mocą a polskiej stacji nie wolno. To chyba polska tradycja ze bardziej dba sie o obcych jak o swojego

Awatar użytkownika
kasia
Posty: 276
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Dlaczego czeski sygnał jest mocniejszy od polskiego?

Postautor: kasia » 24 grudnia 2010, o 09:44

To pytanie należy skierować do uke, a nie do emitela, który jest jednostką jedynie wykonawczą, a nie decydującą.

Mnie natomiast zastanawia z jaką w rzeczywistości mocą nadaje Skrzyczne - na stronie emitela jest 1,25kW, a na stronie uke jest 1kW http://www.polskacyfrowa.org/index.php?id=7 , a przez spory czas i tak nadajnik pracował na 0,5kW, chociaż pisało 1kW.

To jaką moc ma nadajnik Wisła-Skrzyczne na chwilę, obecną drogi emitelu?

marek44

Re: Dlaczego czeski sygnał jest mocniejszy od polskiego?

Postautor: marek44 » 24 grudnia 2010, o 10:03

Reklamacje składa się w sklepie w którym sie kupuje, a jeśli duzo osób bedzie zadawac to pytanie to może sie coś ruszy i zwiększą moc

derek
Posty: 6
Rejestracja: 24 grudnia 2010, o 11:55
Lokalizacja: Wrocław- Bielany Wr.

Re: Dlaczego czeski sygnał jest mocniejszy od polskiego?

Postautor: derek » 24 grudnia 2010, o 13:08

Gdybyście potrafili szukać informacji (może za dużo wymagam) to wiedzielibyście, że Czesi najpierw wyłączają analogowy program 2 (CT2) i w jego miejsce nadają cyfrowy multipleks. Nie więcej po roku wyłączają pozostałe kanały analogowe (CT1, Nova, Prima) i nadają już tylko cyfrowo (nie ma problemu z brakiem wolnych częstotliwości). U nas w Polsce, żadna ze stacji nie zgodziłaby się na takie warunki (najlepszy jest dla nich status quo, po co dzielić się już teraz z innymi na rynku, jak mamy przechodzić na nadawanie cyfrowe to wszyscy razem a nie z osobna) więc UKE szuka wolnych kanałów, których praktycznie na terenach górskich(ze względu na ukształtowanie terenu -liczne przemienniki) już nie ma, stąd ta śmieszna moc 1,25 KW i tłumienie w kierunku Czech i Słowacji. Zresztą kanał 38 nie jest przewidziany dla RTCN Skrzyczne zgodnie z porozumieniem międzynarodowym GE06.To Czesi i Słowacy wyświadczają nam przysługę, godząc się na emisje na tym kanale. Co do, według niektórych, zbyt dużego zasięgu kanałów Czeskich, Słowackich przypomina mi to mentalność Kalego z "Pustyni i puszczy"- "jak Kalemu ukraść krowę to źle, jak Kali ukradnie komuś krowę to dobrze". Polskie nadajniki też nieźle sieją na teren Czech np Jelenia Góra-Śnieżne Kotły zaledwie niecałe 10 km do granicy z Czechami, jeszcze bliżej Kłodzko-Czarna Góra, Lubań-Nowa Karczma około 20 km do granicy z Niemcami z emisją ND. Więc ruszajcie i wyjcie w Wigilię nasze polskie barany do UKE, KRRiT, nawet do Prezydenta, żądajcie ograniczenia mocy ERP z Czech, Słowacji, Niemiec, Ukrainy, Białorusi, Rosji a może z Chin? :D
Ostatnio zmieniony 24 grudnia 2010, o 23:40 przez derek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kasia
Posty: 276
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Dlaczego czeski sygnał jest mocniejszy od polskiego?

Postautor: kasia » 24 grudnia 2010, o 14:09

@derek w którym momencie podgrzewam tą atmosferę - po prostu pytam z jaką mocą idzie Skrzyczne - skoro na stronie uke jest napisane 1kW, a na stronie emitela jest 1,25kW.

Awatar użytkownika
Drekan
Posty: 1050
Rejestracja: 12 stycznia 2010, o 13:15
Odbiornik: Samsung 32C650
Instalacja antenowa: ATX 55, antena siatkowa z SWA-49 w polaryzacji wertykalnej
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Ostrawa, Čadca
Lokalizacja: Cieszyn

Re: Dlaczego czeski sygnał jest mocniejszy od polskiego?

Postautor: Drekan » 24 grudnia 2010, o 14:31

kasia pisze:@derek w którym momencie podgrzewam tą atmosferę - po prostu pytam z jaką mocą idzie Skrzyczne - skoro na stronie uke jest napisane 1kW, a na stronie emitela jest 1,25kW.
Bo UKE informuje o maksymalnej mocy na jaką pozwala nadawać wydane przez nich pozwolenie. To, że mając pozwolenie na 1kW, paczka TVP leciała z mocą 0,5kW, zależało tylko od szczegółowych ustaleń miedzy nadawcą TVP a Emitelem.

Aktualna moc zapewne wynosi 1,25kW, jednak tutaj musiałby to potwierdzić ktoś z Emitela. Dodatkowo pan Tomasz nie wykluczył, że jak warunki pozwolą to Emitel spróbuje dźwignąć moc. UKE pozwala dla kanału 38 na maksymalna ustalona moc 5kW pod warunkiem, że uda się ograniczyć moc emisji w kierunku Słowacji do maksymalnie 0,3kW. Jednak w warunkach zimowych to raczej mało prawdopodobne. :(

marek44

Re: Dlaczego czeski sygnał jest mocniejszy od polskiego?

Postautor: marek44 » 25 grudnia 2010, o 10:57

Derek
Zasady kultury na forum też znajdziesz w internecie bo coś cienko z tym u Ciebie

DVB-T

Re: DVB-T CZECHY

Postautor: DVB-T » 3 stycznia 2011, o 22:50

Czy ktoś wie gdzie można znaleźć informacje na temat charakterystyki nadawania z nadajnika Trutnov/Cerna Hora? Bo chyba nie leci to dookólnie?

Awatar użytkownika
igorlan
Posty: 704
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LE37C650
Instalacja antenowa: Siatka + LNA188 = (SK) Kráľova hoľa MUX1
(SK) Námestovo MUX2, MUX3
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Námestovo, Kráľova hoľa
Lokalizacja: Kraków Salwator - w zasięgu: Chorągwica; Luboń; Święty Krzyż; Skrzyczne; Kráľova hoľa; Námestovo

Re: DVB-T CZECHY

Postautor: igorlan » 3 stycznia 2011, o 23:00

DVB-T pisze:Czy ktoś wie gdzie można znaleźć informacje na temat charakterystyki nadawania z nadajnika Trutnov/Cerna Hora? Bo chyba nie leci to dookólnie?


Proszę bardzo http://www.dvbservis.cz/mapy/mapy_cz.html

Jest kierunkowe.....

DVB-T

Re: DVB-T CZECHY

Postautor: DVB-T » 3 stycznia 2011, o 23:30

igorlan pisze:
DVB-T pisze:Czy ktoś wie gdzie można znaleźć informacje na temat charakterystyki nadawania z nadajnika Trutnov/Cerna Hora? Bo chyba nie leci to dookólnie?


Proszę bardzo http://www.dvbservis.cz/mapy/mapy_cz.html

Jest kierunkowe.....

Dziękuję

Awatar użytkownika
igorlan
Posty: 704
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LE37C650
Instalacja antenowa: Siatka + LNA188 = (SK) Kráľova hoľa MUX1
(SK) Námestovo MUX2, MUX3
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Námestovo, Kráľova hoľa
Lokalizacja: Kraków Salwator - w zasięgu: Chorągwica; Luboń; Święty Krzyż; Skrzyczne; Kráľova hoľa; Námestovo

Re: DVB-T CZECHY

Postautor: igorlan » 6 stycznia 2011, o 10:03

Witam kolegów

Wczoraj wieczorem udało mi się zeskanować paczkę CT na moim telewizorze choć był to raczej odbiór krótkotrwały. W dniu dzisiejszym również były trochę podwyższone warunki i udało mi się zrobić kilka zapów.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dla porównania analog z k37 idzie tak przez cała dobę.
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
darko_n
Posty: 30
Rejestracja: 23 grudnia 2010, o 19:11
Odbiornik: Samsung UE32F5300,
LG DM2352,
WIWA HD90 jako nagrywarka
Instalacja antenowa: 2 zestawy "siatek" ze wzmacniaczami
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy
Lokalizacja: Będzin

Re: DVB-T CZECHY

Postautor: darko_n » 6 stycznia 2011, o 15:10

igorlan pisze:MUX2 30/04/2011 na k37 - zastąpi obecną analogową emisję CT1.

witam,
o ile dobrze zrozumiałem informację znalezioną na stronie http://www.digitalne.tv/aktuality/detail/?id=100372 to TV Barrandov z dniem 30/04/2011 zaprzestanie nadawania z Třinca na k.57 i przejdzie do MUX2 k.37

pzdr

pikaczu
Posty: 1099
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1, 2, 3, 8, mux z tvs
Lokalizacja: Tychy

Re: DVB-T CZECHY

Postautor: pikaczu » 29 stycznia 2011, o 20:52

od kilku dni nie mam czechow, co sie dzieje?

romanodepalma
Posty: 423
Rejestracja: 25 marca 2009, o 17:32
Odbiornik: Samsung UE22SE5400 , UE32b6000
Instalacja antenowa: ATX91 , Tri Digit
Lokalizacja: Olkusz nadajnik :RTON Wisła / Skrzyczne ,Frydek-Mystek - Lysa Hora ,Jesenik ,Częstochowa

Re: DVB-T CZECHY

Postautor: romanodepalma » 29 stycznia 2011, o 23:32

pikaczu pisze:od kilku dni nie mam czechow, co sie dzieje?

U mnie dzisiaj przed wschodem słońca przez prawie pół godziny miałem problem z odbiorem Skrzycznego. Sygnał spadł do 50 - 55 ,a poziom błędów 8-10. ( normalnie 70-72 błędy 0 -2) . Czeski MUX 1 odbierałem lepiej niż zawsze 72 - 75 błędy 0 ( normalnie 70- 72 i błedy 0 -2). Później wszystko wróciło do normy. Antena ATX 91 ustawiona między Skrzyczne ,a Frydek Mystek , kilkanaście stopni różnicy.

rolo30
Posty: 20
Rejestracja: 23 grudnia 2010, o 17:50
Odbiornik: ferguson ARIVA hd combo
Instalacja antenowa: antena siatkowa
Lokalizacja: kujawy(koło krapkowic woj.opolskie). RTON wisła/skrzyczne, ostrava, praded, RTCN Chrzelice

Re: DVB-T CZECHY

Postautor: rolo30 » 30 stycznia 2011, o 00:18

witam.
drugi raz w tym miesiącu odbieram czeski mux2 na kanale 61.tropo
antena jest skierowana na skrzyczne.w analogu tv markiza(słowacja)

pikaczu
Posty: 1099
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1, 2, 3, 8, mux z tvs
Lokalizacja: Tychy

Re: DVB-T CZECHY

Postautor: pikaczu » 30 stycznia 2011, o 09:15

dobra

Ponczo24`

Re: DVB-T CZECHY

Postautor: Ponczo24` » 30 stycznia 2011, o 11:05

jak daleko siega dvbt czechy w polske jak daleko da rade sciagac czy wschowa jest mozliwosc

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 863
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Odbiornik: LG 42LD550
Cabletech URZ0319
Instalacja antenowa: antena ATX-91 ze wzm. AWS-141ST zawieszona na wysokości 12m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Błeszno, Kosztowy, Lysá Hora
Lokalizacja: okolice Radomska

Re: DVB-T CZECHY

Postautor: blockbuster » 30 stycznia 2011, o 13:26

Ponczo24` pisze:jak daleko siega dvbt czechy w polske jak daleko da rade sciagac czy wschowa jest mozliwosc


Witam. Jeżeli dobrze rozszyfrowałem miejscowość to powinien być tam odbiór z nadajnika Trutnov, Černá hora kanały 40, 60 i 61


Wróć do „Emisje Zagraniczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika