Teraz jest 21 grudnia 2014, o 10:51

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2158 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 108  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: DVB-T CZECHY
PostNapisane: 21 grudnia 2010, o 10:59 
ryszard722 napisał(a):
Pokrycia DVB-T w Czechach.
Dodane 2010-11-10

Pierwszy multipleks dostępny jest dla 93,25 proc. ludności Czech, drugi
multipleks dociera obecnie do 63,83 proc., z kolei trzeci multipleks może
odbierać 54,67 proc. ludności w Czechach.
Do końca 2010 roku, zasięg zostanie rozszerzony do:
99,60 proc. ludności - I multipleks,
90,14 proc. - II multipleks,
83,25 proc. - III multipleks.

Kiedy ruszą pozostałe MUXy z ŁYSA HORA CZECHY ?


Góra
  
 
 Tytuł: Re: DVB-T CZECHY
PostNapisane: 21 grudnia 2010, o 11:00 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 stycznia 1970, o 01:00
Posty: 693
Lokalizacja: Kraków Salwator - w zasięgu: Chorągwica; Luboń; Święty Krzyż; Skrzyczne; Kráľova hoľa; Námestovo
Odbiornik: Samsung LE37C650
Instalacja antenowa: Siatka + LNA188 = (SK) Kráľova hoľa MUX1
(SK) Námestovo MUX2, MUX3
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Námestovo, Kráľova hoľa
susfol napisał(a):
ryszard722 napisał(a):
Pokrycia DVB-T w Czechach.
Dodane 2010-11-10

Pierwszy multipleks dostępny jest dla 93,25 proc. ludności Czech, drugi
multipleks dociera obecnie do 63,83 proc., z kolei trzeci multipleks może
odbierać 54,67 proc. ludności w Czechach.
Do końca 2010 roku, zasięg zostanie rozszerzony do:
99,60 proc. ludności - I multipleks,
90,14 proc. - II multipleks,
83,25 proc. - III multipleks.

Kiedy ruszą pozostałe MUXy z ŁYSA HORA CZECHY ?


MUX2 30/04/2011 na k37 - zastąpi obecną analogową emisję CT1.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Dlaczego czeski sygnał jest mocniejszy od polskiego?
PostNapisane: 24 grudnia 2010, o 09:03 
Witam
Zawiercie moc sygnału ze Skrzycznego na k38=0 z Czech k54=50. Pytanie do panów z emitela.
Czemu Czechom wolo nadawać z wieksza mocą a polskiej stacji nie wolno. To chyba polska tradycja ze bardziej dba sie o obcych jak o swojego


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Dlaczego czeski sygnał jest mocniejszy od polskiego?
PostNapisane: 24 grudnia 2010, o 09:44 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 stycznia 1970, o 01:00
Posty: 276
To pytanie należy skierować do uke, a nie do emitela, który jest jednostką jedynie wykonawczą, a nie decydującą.

Mnie natomiast zastanawia z jaką w rzeczywistości mocą nadaje Skrzyczne - na stronie emitela jest 1,25kW, a na stronie uke jest 1kW http://www.polskacyfrowa.org/index.php?id=7 , a przez spory czas i tak nadajnik pracował na 0,5kW, chociaż pisało 1kW.

To jaką moc ma nadajnik Wisła-Skrzyczne na chwilę, obecną drogi emitelu?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Dlaczego czeski sygnał jest mocniejszy od polskiego?
PostNapisane: 24 grudnia 2010, o 10:03 
Reklamacje składa się w sklepie w którym sie kupuje, a jeśli duzo osób bedzie zadawac to pytanie to może sie coś ruszy i zwiększą moc


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Dlaczego czeski sygnał jest mocniejszy od polskiego?
PostNapisane: 24 grudnia 2010, o 13:08 

Dołączył(a): 24 grudnia 2010, o 11:55
Posty: 6
Lokalizacja: Wrocław- Bielany Wr.
Gdybyście potrafili szukać informacji (może za dużo wymagam) to wiedzielibyście, że Czesi najpierw wyłączają analogowy program 2 (CT2) i w jego miejsce nadają cyfrowy multipleks. Nie więcej po roku wyłączają pozostałe kanały analogowe (CT1, Nova, Prima) i nadają już tylko cyfrowo (nie ma problemu z brakiem wolnych częstotliwości). U nas w Polsce, żadna ze stacji nie zgodziłaby się na takie warunki (najlepszy jest dla nich status quo, po co dzielić się już teraz z innymi na rynku, jak mamy przechodzić na nadawanie cyfrowe to wszyscy razem a nie z osobna) więc UKE szuka wolnych kanałów, których praktycznie na terenach górskich(ze względu na ukształtowanie terenu -liczne przemienniki) już nie ma, stąd ta śmieszna moc 1,25 KW i tłumienie w kierunku Czech i Słowacji. Zresztą kanał 38 nie jest przewidziany dla RTCN Skrzyczne zgodnie z porozumieniem międzynarodowym GE06.To Czesi i Słowacy wyświadczają nam przysługę, godząc się na emisje na tym kanale. Co do, według niektórych, zbyt dużego zasięgu kanałów Czeskich, Słowackich przypomina mi to mentalność Kalego z "Pustyni i puszczy"- "jak Kalemu ukraść krowę to źle, jak Kali ukradnie komuś krowę to dobrze". Polskie nadajniki też nieźle sieją na teren Czech np Jelenia Góra-Śnieżne Kotły zaledwie niecałe 10 km do granicy z Czechami, jeszcze bliżej Kłodzko-Czarna Góra, Lubań-Nowa Karczma około 20 km do granicy z Niemcami z emisją ND. Więc ruszajcie i wyjcie w Wigilię nasze polskie barany do UKE, KRRiT, nawet do Prezydenta, żądajcie ograniczenia mocy ERP z Czech, Słowacji, Niemiec, Ukrainy, Białorusi, Rosji a może z Chin? :D


Ostatnio edytowano 24 grudnia 2010, o 23:40 przez derek, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Dlaczego czeski sygnał jest mocniejszy od polskiego?
PostNapisane: 24 grudnia 2010, o 14:09 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 stycznia 1970, o 01:00
Posty: 276
@derek w którym momencie podgrzewam tą atmosferę - po prostu pytam z jaką mocą idzie Skrzyczne - skoro na stronie uke jest napisane 1kW, a na stronie emitela jest 1,25kW.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Dlaczego czeski sygnał jest mocniejszy od polskiego?
PostNapisane: 24 grudnia 2010, o 14:31 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 stycznia 2010, o 13:15
Posty: 1036
Lokalizacja: Cieszyn
Odbiornik: Samsung 32C650
Instalacja antenowa: ATX 55, antena siatkowa z SWA-49 w polaryzacji wertykalnej
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Ostrawa, Čadca
kasia napisał(a):
@derek w którym momencie podgrzewam tą atmosferę - po prostu pytam z jaką mocą idzie Skrzyczne - skoro na stronie uke jest napisane 1kW, a na stronie emitela jest 1,25kW.
Bo UKE informuje o maksymalnej mocy na jaką pozwala nadawać wydane przez nich pozwolenie. To, że mając pozwolenie na 1kW, paczka TVP leciała z mocą 0,5kW, zależało tylko od szczegółowych ustaleń miedzy nadawcą TVP a Emitelem.

Aktualna moc zapewne wynosi 1,25kW, jednak tutaj musiałby to potwierdzić ktoś z Emitela. Dodatkowo pan Tomasz nie wykluczył, że jak warunki pozwolą to Emitel spróbuje dźwignąć moc. UKE pozwala dla kanału 38 na maksymalna ustalona moc 5kW pod warunkiem, że uda się ograniczyć moc emisji w kierunku Słowacji do maksymalnie 0,3kW. Jednak w warunkach zimowych to raczej mało prawdopodobne. :(


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Dlaczego czeski sygnał jest mocniejszy od polskiego?
PostNapisane: 25 grudnia 2010, o 10:57 
Derek
Zasady kultury na forum też znajdziesz w internecie bo coś cienko z tym u Ciebie


Góra
  
 
 Tytuł: Re: DVB-T CZECHY
PostNapisane: 3 stycznia 2011, o 22:50 
Czy ktoś wie gdzie można znaleźć informacje na temat charakterystyki nadawania z nadajnika Trutnov/Cerna Hora? Bo chyba nie leci to dookólnie?


Góra
  
 
 Tytuł: Re: DVB-T CZECHY
PostNapisane: 3 stycznia 2011, o 23:00 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 stycznia 1970, o 01:00
Posty: 693
Lokalizacja: Kraków Salwator - w zasięgu: Chorągwica; Luboń; Święty Krzyż; Skrzyczne; Kráľova hoľa; Námestovo
Odbiornik: Samsung LE37C650
Instalacja antenowa: Siatka + LNA188 = (SK) Kráľova hoľa MUX1
(SK) Námestovo MUX2, MUX3
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Námestovo, Kráľova hoľa
DVB-T napisał(a):
Czy ktoś wie gdzie można znaleźć informacje na temat charakterystyki nadawania z nadajnika Trutnov/Cerna Hora? Bo chyba nie leci to dookólnie?


Proszę bardzo http://www.dvbservis.cz/mapy/mapy_cz.html

Jest kierunkowe.....


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T CZECHY
PostNapisane: 3 stycznia 2011, o 23:30 
igorlan napisał(a):
DVB-T napisał(a):
Czy ktoś wie gdzie można znaleźć informacje na temat charakterystyki nadawania z nadajnika Trutnov/Cerna Hora? Bo chyba nie leci to dookólnie?


Proszę bardzo http://www.dvbservis.cz/mapy/mapy_cz.html

Jest kierunkowe.....

Dziękuję


Góra
  
 
 Tytuł: Re: DVB-T CZECHY
PostNapisane: 6 stycznia 2011, o 10:03 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 stycznia 1970, o 01:00
Posty: 693
Lokalizacja: Kraków Salwator - w zasięgu: Chorągwica; Luboń; Święty Krzyż; Skrzyczne; Kráľova hoľa; Námestovo
Odbiornik: Samsung LE37C650
Instalacja antenowa: Siatka + LNA188 = (SK) Kráľova hoľa MUX1
(SK) Námestovo MUX2, MUX3
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Námestovo, Kráľova hoľa
Witam kolegów

Wczoraj wieczorem udało mi się zeskanować paczkę CT na moim telewizorze choć był to raczej odbiór krótkotrwały. W dniu dzisiejszym również były trochę podwyższone warunki i udało mi się zrobić kilka zapów.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dla porównania analog z k37 idzie tak przez cała dobę.
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T CZECHY
PostNapisane: 6 stycznia 2011, o 15:10 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 grudnia 2010, o 19:11
Posty: 27
Lokalizacja: Będzin
Odbiornik: DTV-421T + LCD,
Signal HD-507 + CRT,
X3M HE2500 + laptop
Instalacja antenowa: 2 zestawy "siatek" ze wzmacniaczami
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy
igorlan napisał(a):
MUX2 30/04/2011 na k37 - zastąpi obecną analogową emisję CT1.

witam,
o ile dobrze zrozumiałem informację znalezioną na stronie http://www.digitalne.tv/aktuality/detail/?id=100372 to TV Barrandov z dniem 30/04/2011 zaprzestanie nadawania z Třinca na k.57 i przejdzie do MUX2 k.37

pzdr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T CZECHY
PostNapisane: 29 stycznia 2011, o 20:52 

Dołączył(a): 5 maja 2009, o 08:56
Posty: 955
Lokalizacja: Tychy
Odbiornik: sony bravia kdl26v4500
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1, 2 i 3
od kilku dni nie mam czechow, co sie dzieje?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T CZECHY
PostNapisane: 29 stycznia 2011, o 23:32 

Dołączył(a): 25 marca 2009, o 17:32
Posty: 423
Lokalizacja: Olkusz nadajnik :RTON Wisła / Skrzyczne ,Frydek-Mystek - Lysa Hora ,Jesenik ,Częstochowa
Odbiornik: Samsung UE22SE5400 , UE32b6000
Instalacja antenowa: ATX91 , Tri Digit
pikaczu napisał(a):
od kilku dni nie mam czechow, co sie dzieje?

U mnie dzisiaj przed wschodem słońca przez prawie pół godziny miałem problem z odbiorem Skrzycznego. Sygnał spadł do 50 - 55 ,a poziom błędów 8-10. ( normalnie 70-72 błędy 0 -2) . Czeski MUX 1 odbierałem lepiej niż zawsze 72 - 75 błędy 0 ( normalnie 70- 72 i błedy 0 -2). Później wszystko wróciło do normy. Antena ATX 91 ustawiona między Skrzyczne ,a Frydek Mystek , kilkanaście stopni różnicy.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T CZECHY
PostNapisane: 30 stycznia 2011, o 00:18 

Dołączył(a): 23 grudnia 2010, o 17:50
Posty: 20
Lokalizacja: kujawy(koło krapkowic woj.opolskie). RTON wisła/skrzyczne, ostrava, praded, RTCN Chrzelice
Odbiornik: ferguson ARIVA hd combo
Instalacja antenowa: antena siatkowa
witam.
drugi raz w tym miesiącu odbieram czeski mux2 na kanale 61.tropo
antena jest skierowana na skrzyczne.w analogu tv markiza(słowacja)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T CZECHY
PostNapisane: 30 stycznia 2011, o 09:15 

Dołączył(a): 5 maja 2009, o 08:56
Posty: 955
Lokalizacja: Tychy
Odbiornik: sony bravia kdl26v4500
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1, 2 i 3
dobra


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T CZECHY
PostNapisane: 30 stycznia 2011, o 11:05 
jak daleko siega dvbt czechy w polske jak daleko da rade sciagac czy wschowa jest mozliwosc


Góra
  
 
 Tytuł: Re: DVB-T CZECHY
PostNapisane: 30 stycznia 2011, o 13:26 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 stycznia 2011, o 20:58
Posty: 775
Lokalizacja: okolice Radomska
Odbiornik: LG 42LD550
Cabletech URZ0319
Dual DAB 43
Instalacja antenowa: antena ATX-91 ze wzm. SWA-501S zawieszona na wysokości 12m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Błeszno, Kosztowy, Lysá Hora
Ponczo24` napisał(a):
jak daleko siega dvbt czechy w polske jak daleko da rade sciagac czy wschowa jest mozliwosc


Witam. Jeżeli dobrze rozszyfrowałem miejscowość to powinien być tam odbiór z nadajnika Trutnov, Černá hora kanały 40, 60 i 61


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2158 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 108  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Powered by phpBB

Copyright © TP EmiTel sp. z o.o. 2008

Start | Mapa Strony | Informacje Prawne