Teraz jest 15 września 2014, o 04:01

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Regulamin działu


Kliknij, aby przejrzeć regulamin


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jak podłączyć 2 przewody antenowe do 1 gniazda w TV ?
PostNapisane: 4 listopada 2010, o 15:14 

Dołączył(a): 3 listopada 2010, o 23:16
Posty: 29
Witam !

Jak to zrobic ?

Posiadam tzw TV kablowa .
W TV posiadam jedno gniazdo antenowe i tam mam wpiety przewod od TV kablowej.
Chcialbym bo mam taka mozliwosc korzystac tez indywidualnie z Naziemnej cyfrowki MUX-3.

Teraz jak ogladam kablowke to nie moge ogladac naziemnej poniewaz w TV mam przewod od kablowki.
Aby ogladac Naziemna cyfrowa musze kablel ten z kablowki wypiąć i podlaczyc ten z TV naziemnej cyfrowej do telewizora ?
Czy jest mozliwosc aby ciagle nie przekladac przewodow antenowych w telewizorze ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak podlaczyc 2 przewody antenowe do 1 gniazda w TV ?
PostNapisane: 4 listopada 2010, o 15:24 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 grudnia 2008, o 19:11
Posty: 63
Lokalizacja: Zielona Góra, ul. Strumykowa
Odbiornik: mediaBOX+ | Samsung P2370HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów / Jemiołów
Tak, jest taka możliwość ale pod jednym bardzo ważnym warunkiem. Kablówka nie może transmitować jakiegokolwiek sygnału na częstotliwości MUXa.
Urządzonko to sumator sygnałów.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak podlaczyc 2 przewody antenowe do 1 gniazda w TV ?
PostNapisane: 4 listopada 2010, o 15:33 
To zwykle bywa kłopotliwe. Wszystko zależy od tego na jakich kanałach nadaje kablówka (programy analogowe, cyfrowe i IP) oraz jakie kanały są z anteny naziemnej. Jeśli kanały się nie pokrywają można zastosować normalny rozdzielacz na dwa (najlepszy będzie taki jak do kablówki ze złączami na F-kach) pracujący odwrotnie - czyli jako sumator lub zastosować gotowy sumator antenowy - też na F-kach. Jeśli po połączeniu nie będzie zakłóceń na kablówce i obędzie dalej odbiór NTC - to wystarczy.

A jeśli tak się nie da, to trudna i kłopotliwa sprawa. Trzeba by stosować jakąś zwrotnicę, tak, by nie wyciąć kablówki a mieć sygnał z DVB-T. Najczęściej nic gotowego nie da się dobrać, trzeba specjalnie zamawiać.


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Jak podlaczyc 2 przewody antenowe do 1 gniazda w TV ?
PostNapisane: 4 listopada 2010, o 15:41 

Dołączył(a): 3 listopada 2010, o 23:16
Posty: 29
Czy takie cos http://[nie podajemy linków do serwisów aukcyjnych]/sumator-tv-sat-linbox ... 07012.html bylo by dobre do podlaczenia TV kablowki oraz TV Cyfrowej naziemniej ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak podlaczyc 2 przewody antenowe do 1 gniazda w TV ?
PostNapisane: 4 listopada 2010, o 15:43 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 grudnia 2008, o 19:11
Posty: 63
Lokalizacja: Zielona Góra, ul. Strumykowa
Odbiornik: mediaBOX+ | Samsung P2370HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów / Jemiołów
Nie, musi być na dwóch wejściach 40 - 862 MHz (lub szerszy zakres).


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak podlaczyc 2 przewody antenowe do 1 gniazda w TV ?
PostNapisane: 4 listopada 2010, o 15:58 
rozdzielacz na dwa - coś w takim klimacie http://www.dipol.com.pl/rozgaleznik_tv_dwudrozny_r-2_signal_R60102.htm


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Jak podlaczyc 2 przewody antenowe do 1 gniazda w TV ?
PostNapisane: 4 listopada 2010, o 16:10 

Dołączył(a): 3 listopada 2010, o 23:16
Posty: 29
_chris_ napisał(a):

A ta czestotliwosc MHz by sie zgadzala w tym rozgalezniku ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak podlaczyc 2 przewody antenowe do 1 gniazda w TV ?
PostNapisane: 4 listopada 2010, o 16:25 

Dołączył(a): 22 grudnia 2009, o 23:10
Posty: 669
Lokalizacja: Warszawa Targówek (Bródno)
Odbiornik: Samsung P2370HD, Not Only TV LV5TDelux
Instalacja antenowa: Thomson ANT-85 lub kawałek druta.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN/Raszyn
Tak.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak podlaczyc 2 przewody antenowe do 1 gniazda w TV ?
PostNapisane: 4 listopada 2010, o 16:36 

Dołączył(a): 3 listopada 2010, o 23:16
Posty: 29
Tom345 napisał(a):
Tak.

Rozumie ze to sie podlacza do tych 2 koncowek przewody antenowe ( tv kab + Mux 3) a te pojedyncze wyjscie sluzy do polaczenia do gniazda antenowego w TV ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak podlaczyc 2 przewody antenowe do 1 gniazda w TV ?
PostNapisane: 4 listopada 2010, o 16:38 

Dołączył(a): 22 grudnia 2009, o 23:10
Posty: 669
Lokalizacja: Warszawa Targówek (Bródno)
Odbiornik: Samsung P2370HD, Not Only TV LV5TDelux
Instalacja antenowa: Thomson ANT-85 lub kawałek druta.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN/Raszyn
Rozgałęźnik ma zupełnie odwrotne zastosowanie, ale jak najbardziej zadziała w takiej konfiguracji, jak piszesz :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak podlaczyc 2 przewody antenowe do 1 gniazda w TV ?
PostNapisane: 4 listopada 2010, o 19:05 
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 stycznia 1970, o 02:00
Posty: 1485
Lokalizacja: Warszawa
Przy takich eksperymentach radzę bardzo uważać. Jeśli ten "sumator" nie będzie miał odpowiedniego tłumienia pomiędzy wejściami to sygnał DVB-T wpuścimy w kabel, a sygnał kablówki zaczniemy emitować przez antenę. W obydwu przypadkach poza zakłóceniami u siebie albo u sąsiadów można bardzo 'zdenerwować' operatora co w najprostszym przypadku skończy się zerwaniem umowy, a w gorszym, jeśli będą wchodziły w grę utracone korzyści (bo spowodowaliśmy zakłócenia) i podobne kwestie sprawa może zrobić się bardziej poważna.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak podlaczyc 2 przewody antenowe do 1 gniazda w TV ?
PostNapisane: 4 listopada 2010, o 22:32 

Dołączył(a): 3 listopada 2010, o 23:16
Posty: 29
JaroslawMroczkowski napisał(a):
Przy takich eksperymentach radzę bardzo uważać. Jeśli ten "sumator" nie będzie miał odpowiedniego tłumienia pomiędzy wejściami to sygnał DVB-T wpuścimy w kabel, a sygnał kablówki zaczniemy emitować przez antenę. W obydwu przypadkach poza zakłóceniami u siebie albo u sąsiadów można bardzo 'zdenerwować' operatora co w najprostszym przypadku skończy się zerwaniem umowy, a w gorszym, jeśli będą wchodziły w grę utracone korzyści (bo spowodowaliśmy zakłócenia) i podobne kwestie sprawa może zrobić się bardziej poważna.

No to jak to optymalnie rozwiazac ?
Antena z kablowki jest podlaczona do telewizora, a przewod od Naziemniej cyfrowej jest obok ?
Przeciez jak tak bede podlaczal raz jedna antene a raz drugą to ile moze wytrzymac gniazdo antenowe w TV ?
Chyba jest wydaje mi sie jakies rozwiazanie aby oszczedzic gniazdo antenowe w telewizorze ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak podlaczyc 2 przewody antenowe do 1 gniazda w TV ?
PostNapisane: 4 listopada 2010, o 22:42 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 grudnia 2008, o 19:11
Posty: 63
Lokalizacja: Zielona Góra, ul. Strumykowa
Odbiornik: mediaBOX+ | Samsung P2370HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów / Jemiołów
A może warto byłoby pogadać z technikami z lokalnej kablówki, aby zwolnili (jeśli jest zajęta) częstotliwość MUX i wpuścili sygnał z tej częstotliwości z własnej instalacji antenowej. Dostęp do MUX mieli by wtedy wszyscy abonenci kablówki posiadający sprzęt dekodujący MPEG-4 bez żadnych anten. Nie musiałbyś budować własnej antetny :)

Bo profesjonalne rozwiązanie twojego problemu z dwoma kablami jest możliwe właściwie tylko na indywidualne zamówienie (filtry pasmowe na odpowiedną częstotliwość, itp.).


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak podlaczyc 2 przewody antenowe do 1 gniazda w TV ?
PostNapisane: 7 listopada 2010, o 22:07 

Dołączył(a): 8 grudnia 2009, o 23:15
Posty: 64
Lokalizacja: Rypin, Flekkefjord
Odbiornik: TV Samsung LE37B530, tuner wbudowany w laptop Asus A7K
Instalacja antenowa: TriDigit + Yaga 3 el. UKF - 3 mnpt, instalacja TV/SAT z multiswichem Triax-a
Nadajnik - obiekt nadawczy: Rachocin,Iława,Trzeciewie
http://www.dipol.com.pl/przelacznik_tv_ ... _E2022.htm

RobertB jak by nie patrzył to są dodatkowe koszty dla kablówki: zakup urządzeń do odbioru DVB-T i opłaty dla TVP i innych za rozpowszechnianie ich sygnału.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak podlaczyc 2 przewody antenowe do 1 gniazda w TV ?
PostNapisane: 7 listopada 2010, o 22:42 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 grudnia 2008, o 19:11
Posty: 63
Lokalizacja: Zielona Góra, ul. Strumykowa
Odbiornik: mediaBOX+ | Samsung P2370HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów / Jemiołów
Ooo, nawet nie wiedziałem, że są robione takie przełączniki. Dokładnie na potrzeby autora tematu :)

Odnośnie wpuszczenia częstotliwości MUXa przez telewizję kablową, to prosiłbym o ewentualną wypowiedź kolegów bardziej znających temat od strony technicznej i prawnej. Moja wiedza odnośnie instalacji antenowych zatrzymała się na latach 80-tych, a wtedy jeszcze nie było kablówek :) Ale wydaje mi się, że wystarczy antena, dobry filtr kanałowy zestrojony na częstotliwość MUXa, wzmacniacz zestrojony na tą częstotliwość i wpuszczenie tego na sumator. Oczywiście dotyczy to kablówki działającej analogowo.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak podlaczyc 2 przewody antenowe do 1 gniazda w TV ?
PostNapisane: 7 listopada 2010, o 22:57 
Kablówki standardowo realizują swoje przesyły cyfrowe w DVB-C. Jednakże, są takie, które rozprowadzają sygnały w DVB-T, dotychczas są to programy cyfrowe z satelity, jednak mogą być i z ziemi. Przy programach z satelity stosują transmodulatory DVB-S -> DVB-T, przy muxach naziemnych byłyby to przemienniki kanałowe - kablówki z zasady nie wpuszczają do swojej sieci programów naziemnych na tych samych kanałach, na których są w powietrzu.

Oczywiście, wpuszczenie przez kablówkę naziemnych mux-ów DVB-T wiązałby się z odpłatnością dla abonenta - analogicznie jak dla kanałów naziemnych analogowych.


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Jak podlaczyc 2 przewody antenowe do 1 gniazda w TV ?
PostNapisane: 15 listopada 2010, o 17:26 

Dołączył(a): 3 listopada 2010, o 23:16
Posty: 29
Tom345 napisał(a):
Rozgałęźnik ma zupełnie odwrotne zastosowanie, ale jak najbardziej zadziała w takiej konfiguracji, jak piszesz :)

Kupilem taki rozgaleznik http://[nie podajemy linków do serwisów aukcyjnych]/show_item.php?item=1300089902 z tym ze zakres jest 5-900 MHZ
Podlaczylem w ten sposob
Cytuj:
Rozumie ze to sie podlacza do tych 2 koncowek przewody antenowe ( tv kab + naziemna cyfrowa) a te pojedyncze wyjscie sluzy do polaczenia do gniazda antenowego w TV ?

Efekt jest taki ze jak mam podpiety do splittera antene naziemna jest ok ale jak tylko do drugiego gniazda w splitterze podepnę antene kablowki to przy wlaczonym obrazie z naziemnej pojawia sie na ekranie "brak sygnalu z naziemnej" ???
Co to moze byc ze nie mam 2 sygnalow aktywnych i z kablowki i z naziemnej ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak podlaczyc 2 przewody antenowe do 1 gniazda w TV ?
PostNapisane: 15 listopada 2010, o 19:59 

Dołączył(a): 25 marca 2009, o 18:32
Posty: 423
Lokalizacja: Olkusz nadajnik :RTON Wisła / Skrzyczne ,Frydek-Mystek - Lysa Hora ,Jesenik ,Częstochowa
Odbiornik: Samsung UE22SE5400 , UE32b6000
Instalacja antenowa: ATX91 , Tri Digit
Sprawdź , czy na tym kanale telewizja kablowa mie nadaje jakiegoś programu analogowego.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak podlaczyc 2 przewody antenowe do 1 gniazda w TV ?
PostNapisane: 15 listopada 2010, o 20:09 

Dołączył(a): 3 listopada 2010, o 23:16
Posty: 29
romanodepalma napisał(a):
Sprawdź , czy na tym kanale telewizja kablowa mie nadaje jakiegoś programu analogowego.

Jezeli chodzi o TV naziemna cyfrowa to odbieram z Kisielic ( mux 3)
Kisielice nadają na kanale 46 a czestotliwosc 674MHz.
Telewizor posiadam Panasonic TX P42C10Y sprawdzalem ale nie mam mozliwosci sprawdzenia jaki program kablowki na jakiej czestotliwosci.
Ale sprawdzilem i wiem ze w telewizorze jak przelaczam programy kablowki to moge odczytac ze na CH46 jest program VHr a na CH47 Viva ?
Czyzby to oznaczalo ze te czestototliwosci kłócą sie z tą z Kisielic ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak podlaczyc 2 przewody antenowe do 1 gniazda w TV ?
PostNapisane: 15 listopada 2010, o 21:45 
AndrzejGdz napisał(a):
Ale sprawdzilem i wiem ze w telewizorze jak przelaczam programy kablowki to moge odczytac ze na CH46 jest program VHr a na CH47 Viva ?
Czyzby to oznaczalo ze te czestototliwosci kłócą sie z tą z Kisielic ?
Tak. W takiej sytuacji nie możesz sumować sygnału kablówki z cyfrowym na zwykłym sumatorze (notabene - to co kupiłeś prawdopodobnie i tak by się nie nadawało - powinno to być coś w takim, lub podobnym, wykonaniu: http://www.dipol.com.pl/rozgaleznik_tv_dwudrozny_r-2_signal_R60102.htm - ale na pewno nie za 1.5zł).

Potrzebna by była zwrotnica na zamówienie sumująca kablówkę i sygnał cyfrowy - są firmy, które robią takie na zamówienia. Tylko, weź pod uwagę, że w kwietniu ruszy mux-2, pojawi się też kiedyś mux-1, a w końcu zmienią częstotliwości mux-3.

Albo przełącznik.

Wykaz na jakich kanałach nadaje twoja kablówka na pewno jest w necie na stronie kablówki.


Góra
  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Powered by phpBB

Copyright © TP EmiTel sp. z o.o. 2008

Start | Mapa Strony | Informacje Prawne