SIGNAL HD-507

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3012
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Signal HD-507

Postautor: qwerty » 29 sierpnia 2011, o 19:31

Znalazłem jedną rzecz, którą można poprawić. Włączamy timeshift na jakimś kanale (np. polsat). Przełączamy na np. tvn i zamiast timeshift się wyłącza. IMO przy zmianie kanału powinno pauzować obraz z timeshift (ale dalej rejestrować) i gdy wrócimy na wspomniany polsat dalej używać timeshift. Dlaczego tak wymagam? Załóżmy, że jest fajny film na obu kanałach. Na jednym włączamy timeshift i możemy w spokoju oglądać drugi (w czasie przerw na reklamy oglądać to co się nagrało).

vlad1997
Posty: 23
Rejestracja: 18 sierpnia 2011, o 22:42
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz

Re: Signal HD-507

Postautor: vlad1997 » 29 sierpnia 2011, o 20:03

słyszałem że znika ze sprzedaży bo nie spełnia normy ( brak spdif i wyjścia stereo) może ktoś to potwierdzić?

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3012
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Signal HD-507

Postautor: qwerty » 29 sierpnia 2011, o 20:26

Nie, nie znika.

vlad1997
Posty: 23
Rejestracja: 18 sierpnia 2011, o 22:42
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz

Re: Signal HD-507

Postautor: vlad1997 » 29 sierpnia 2011, o 21:12

całe szczęście inaczej znikneło by jakieś 99% tunerów bo nie spełniają norm , ciekawe czy będą robili nagonki w sklepach?

rupertvelbob
Posty: 18
Rejestracja: 16 sierpnia 2011, o 14:19
Odbiornik: Signal HD-507
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: Signal HD-507

Postautor: rupertvelbob » 29 sierpnia 2011, o 21:20

Zastanawiam się - bo nie mam gdzie sprawdzić - czy ta różnica w odbiorze między DVB-T a analogiem widoczna jest też przy korzystaniu z innych tunerów - proszę o info w tej sprawie.

Mnie trochę przeszkadza ta różnica. Do póki nie ruszy MUX1 z Kielc, będę musiał przełączać pomiędzy HD-507 a analogiem, a wtedy ta zmiana jasności jest widoczna.

Czekam na przesyłkę lepszej jakości kabla (ja używam kabla SCART-RCA) może to coś zmieni. Ale może być też tak, że to kwestia odbiornika TV.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5374
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy
Lokalizacja: Gliwice

Re: Signal HD-507

Postautor: @GUTEK@ » 29 sierpnia 2011, o 21:56

rupertvelbob pisze:Zastanawiam się - bo nie mam gdzie sprawdzić - czy ta różnica w odbiorze między DVB-T a analogiem widoczna jest też przy korzystaniu z innych tunerów - proszę o info w tej sprawie.

Wszystkie tunery na Mstar na pewno będą dawały taki sam sygnał, ale ja jednak twierdze że to nie wina tunera a telewizora, bo u mnie nic takiego nie zaobserwowałem.
Czy jeśli do tego telewizora podłączysz coś innego - DVD, tuner SAT to ten problem nie występuje?

DVBManiak

Re: Signal HD-507

Postautor: DVBManiak » 30 sierpnia 2011, o 10:16

Różnica między dvb-t a analogiem jest widoczna. Analog jest głośniejszy i taki ciemniejszy, a cyfra cichsza i przy rgb bardzo jasna, przy cvbs wygląda jak analog z lepszymi kolorami. Pewnie od tv zależy sporo.

dipolnet
Posty: 102
Rejestracja: 28 marca 2011, o 17:57

Re: Signal HD-507

Postautor: dipolnet » 31 sierpnia 2011, o 15:28

W dniu jutrzejszym opublikowana zostanie nowa wersja oprogramowania dla odbiornika HD-507. Uwzględniono w niej dwie najczęściej zgłaszane przez użytkowników poprawki:

- dodanie żółtego koloru czcionki dla napisów
- zmianę reakcji odbiornika na dłuższe wciskanie klawiszy numerycznych na pilocie; poprawka ta przysłuży się szczególnie starszym użytkownikom odbiornika.

Awatar użytkownika
kaem
Posty: 45
Rejestracja: 26 lipca 2011, o 14:14
Odbiornik: Signal HD-507
Nadajnik - obiekt nadawczy: Tarnów *G. Św. Marcina*

Re: Signal HD-507

Postautor: kaem » 31 sierpnia 2011, o 16:09

Wow!

giaur500
Posty: 1332
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: Signal HD-507

Postautor: giaur500 » 31 sierpnia 2011, o 16:17

A czy przewieszanie przy zmianie przez nadawcę 16:9 <-> 4:3 jest poprawione? Strasznie to wkurzające, nieraz trwa kilka sekund.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5374
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy
Lokalizacja: Gliwice

Re: Signal HD-507

Postautor: @GUTEK@ » 31 sierpnia 2011, o 16:26

giaur500 pisze:A czy przewieszanie przy zmianie przez nadawcę 16:9 <-> 4:3 jest poprawione? Strasznie to wkurzające, nieraz trwa kilka sekund.

To jest nie do ruszenia. Taka konstrukcja mstara.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3012
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Signal HD-507

Postautor: qwerty » 31 sierpnia 2011, o 18:56

Tylko 2 zmiany - lepszy rydz, niż nic. :)

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5374
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy
Lokalizacja: Gliwice

Re: Signal HD-507

Postautor: @GUTEK@ » 31 sierpnia 2011, o 18:58

qwerty pisze:Tylko 2 zmiany - lepszy rydz, niż nic. :)

Liczyłem że jeszcze dołożą 16/9 Pillarbox i to w sumie byłoby już wtedy wszystko co sie da wycisnąć z tych mstarów.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3012
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Signal HD-507

Postautor: qwerty » 31 sierpnia 2011, o 19:01

Ja bym dodał (poprawił) jedną rzecz. Jak jest dodawany kanał niech doda go na końcu listy, zamiast "przetasowywać" listę.

tejk

Re: Signal HD-507

Postautor: tejk » 31 sierpnia 2011, o 21:00

Ja kupiłem signala przedwczoraj ale dopiero dzisiaj miałem czas go podłączyć i wygląda mi na to, że mam uszkodzony przekaz obrazu na TV poprzez złącze scart. Po hdmi wszystko hula bez najmniejszego problemu a na czterech różnych telewizorach(kineskopowe i plazma,LCD) poprzez eurozłącze niestety obraz skacze i miga pod kątem 45 stopni, zmiana ustawień na pal/secam/ntsc oraz rgb/ svcb czy jakoś tak, to samo z rozdzielczością żadna 480/576/ 720/1080 nic nie daje.Jutro idę do sklepu wymienić na inny egzemplarz.Nie znalazłem w necie drugiego takiego przypadku.
Powtarzam po eurozłączu nie da się użytkować obraz skacze i przewija się a na złączu HDMI francja elegancja obraz żyleta, dźwięk to samo.
Urządzenie oczywiście musi być użytkowane na złączu scart.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3012
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Signal HD-507

Postautor: qwerty » 1 września 2011, o 08:39

Docisnąłeś mocno? U siebie w telewizorze musiałem wycinać kawałek obudowy przy scart, bo signal w tym miejscu jest za szeroki.

tejk

Re: Signal HD-507

Postautor: tejk » 1 września 2011, o 08:58

Tak wiem, jest faktycznie trochę za szeroka wtyczka ale dociskałem to nie pomaga. Wykluczam bo sprawdzałem wtyczkę w gnieździe na 5-ciu telewizorach. Thomson,Deawoo,Panasonic, Nokia, Samsung. Sprawdzałem piny w scarcie czy nie są powyginane lub wciśnięte, czasami potrafią się "wbić" jeśli się na szybko wkłada w gniazdo.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5374
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy
Lokalizacja: Gliwice

Re: Signal HD-507

Postautor: @GUTEK@ » 1 września 2011, o 12:26

Wygląda na walniętą sztukę, zdarza się przecież.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5374
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy
Lokalizacja: Gliwice

Re: Signal HD-507

Postautor: @GUTEK@ » 1 września 2011, o 19:57

Nowe oprogramowanie do Signal HD-507

W dniu dzisiejszym Dipol na swoim serwerze udostępnił nową wersję oprogramowania.

Zmiany:
- dodanie żółtej czcionki napisów
- zmiana reakcji odbiornika na dłuższe wciskanie przucisków numerycznych na pilocie (wygodniejsze dla osób starszych)


UWAGA!
Ponieważ Signal HD-507 występuje w dwóch wersjach przed wgraniem oprogramowania sprawdzić swoją wersję!
oprogramowanie v1 - dla odbiorników z S/N DP100... oraz DP1010...
orpogramowanie v2 - dla odbiorników z S/N DP1012... oraz DP11...

Sprawdź numer seryjny swojego odbiornika!

Link do serwera Dipol: http://down.dipol.com.pl/Tv_Sat/A99250/

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3012
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Signal HD-507

Postautor: qwerty » 1 września 2011, o 20:14

Rano wgrałem. Mogliby spowolnić przełączanie podczas używania strzałek góra-dół.


Wróć do „Telewizory, Dekodery Zewnętrzne (STB) i Tunery Komputerowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot]