Teraz jest 18 kwietnia 2014, o 19:36

Strefa czasowa: UTC + 1


Regulamin działu


Kliknij, aby przejrzeć regulamin


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Dekoder zewnętrzny (STB) do starego telewizora
PostNapisane: 25 maja 2011, o 11:09 

Dołączył(a): 25 maja 2011, o 10:52
Posty: 4
Mam "starszego" typu telewizor bez żadnych gniazd wejściowych audio/video (tzn. ani RCA/chinch ani SCART, jedynie wejście antenowe).
Szukam więc zewnętrznego dekodera (STB) naziemnej telewizji cydrowej (DVB-T) który ma wbudowany modulator RF.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jaki dekoder zewnętrzny (STB) do starego telewizora?
PostNapisane: 25 maja 2011, o 11:53 

Dołączył(a): 9 października 2010, o 21:26
Posty: 283
;)


Ostatnio edytowano 20 maja 2012, o 21:46 przez p-b, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jaki dekoder zewnętrzny (STB) do starego telewizora?
PostNapisane: 25 maja 2011, o 16:29 

Dołączył(a): 23 kwietnia 2011, o 12:42
Posty: 3666
Też mam taki tv jeszcze Phillips z 1990 r. co ma tylko RF i jeszcze ręcznie trzeba dostrajać (obecnie nie używany, bo mam nowszego). Modulator też mam Telmora jakiś http://www.elpiobis.pl/popup_image.php/ ... c018d05e6d. Ja bym też pomyślał o jednak nowym tv, bo z takim to jakość obrazu nie najlepsza.


Ostatnio edytowano 25 maja 2011, o 16:34 przez DVBManiak, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jaki dekoder zewnętrzny (STB) do starego telewizora?
PostNapisane: 25 maja 2011, o 16:32 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 września 2009, o 15:41
Posty: 2967
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice
Mój ŚP tv Biazet 21" z 1990 roku miał scart. Widać byli bardziej przewidujący, niż philips. :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Stary telewizor
PostNapisane: 21 maja 2012, o 18:04 

Dołączył(a): 21 maja 2012, o 17:44
Posty: 4
Mam w domku letniskowym telewizor kineskopowy, który ma tylko klasyczne wejście antenowe. Żadnych HDMI czy SCART. Czy taki telewizor można połączyć z dekoderem OPTICUM, po to aby odbierać naziemną telewizję cyfrową? Telewizor jest sprawny, odbierany obraz analogowy jest dobrej jakości, a odbiornik wykorzystywany jest sporadycznie, podczas wekendowej niepogody lub ważnego meczu. Pozdrawiam!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Stary telewizor
PostNapisane: 21 maja 2012, o 18:16 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 grudnia 2011, o 15:35
Posty: 2333
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki
Niezbędny jest modulator. Można także wykorzystać stary magnetowid ze sprawnym modulatorem.
http://www.cyfrowydoradca.pl/poradniki/ ... or-rf.html


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Stary telewizor
PostNapisane: 21 maja 2012, o 18:49 

Dołączył(a): 21 maja 2012, o 17:44
Posty: 4
Mam sprawny magnetowid LG. Dziękuję za radę . Jak zmontuję ten układ , to dam znać. Pozdrowienia!!! :D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jaki dekoder zewnętrzny (STB) do starego telewizora?
PostNapisane: 26 czerwca 2012, o 19:46 

Dołączył(a): 21 maja 2012, o 17:44
Posty: 4
Witajcie! Niestety, połączenie dekodera przez modulator w postaci magnetowidu, nie zdało egzaminu. Dostałem od znajomych telewizor "Curtis", też stary, ale z gniazdem SCART i też kicha, bo co prawda odbiera sygnał cyfrowy i wszystkie dostępne programy, ale niestety w wersji czarno-białej. Natomiast obraz w "analogu" jest piękny, ostry , kolorowy. Może ktoś wie dlaczego? Pozdrawiam Mundek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jaki dekoder zewnętrzny (STB) do starego telewizora?
PostNapisane: 26 czerwca 2012, o 20:07 

Dołączył(a): 16 stycznia 2012, o 19:05
Posty: 2996
Lokalizacja: KRAKÓW Nowa Huta
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km
przestaw ustawienie w dekoderze "wyjście wideo" (lub coś takiego) - z "rgb" na "cvbs"
powinno pomóc ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jaki dekoder zewnętrzny (STB) do starego telewizora?
PostNapisane: 26 czerwca 2012, o 21:12 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 kwietnia 2009, o 23:17
Posty: 5324
Lokalizacja: Gliwice
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy
Poszukaj na forum, wydaje mi się że ktoś tu już coś pisał o Curtisach i problemach z czarnobiałym obrazem.
A w ogóle to jaki dokładnie tuner podłączasz?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jaki dekoder zewnętrzny (STB) do starego telewizora?
PostNapisane: 26 czerwca 2012, o 21:18 

Dołączył(a): 16 stycznia 2012, o 19:05
Posty: 2996
Lokalizacja: KRAKÓW Nowa Huta
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km
przeglądnąłem posty o "curtisach" i przeważnie chodziło o gniazdo euro że trudno wpiąć dekoder lub kabel - sprawdź czy jest dobrze dociśnięty i czy równo dolega :?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jaki dekoder zewnętrzny (STB) do starego telewizora?
PostNapisane: 27 czerwca 2012, o 08:48 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 grudnia 2011, o 15:34
Posty: 1696
Lokalizacja: Lublin
Odbiornik: Samsung UE32EH5450W;
OPTICUM XC2 HD
Instalacja antenowa: Biquad (ch 25);
UPC (DVB-C)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski
wybacz ale trochę to robienie telewizji cyfrowej poprzez analogową ;S nie lepiej kupić nowy telewizor za paręset złotych
Cytuj:
ktoś tu już coś pisał o Curtisach i problemach z czarnobiałym obrazem.

zdaje się przez ustawienie NTSC jest czarnobiały obraz - trzeba obowiązkowo PAL


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Elektron C-382 DI
PostNapisane: 27 czerwca 2012, o 17:05 

Dołączył(a): 26 czerwca 2012, o 11:06
Posty: 2
Mam taki telewizor jak w tytule, posiada tylko gniazdo antenowe.
Czy można do niego dokupić dekoder DVB-T?
Na dekoderach są wyjścia antenowe ale nie jestem pewien jaki sygnał jest na jego wyjściu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Elektron C-382 DI
PostNapisane: 27 czerwca 2012, o 17:07 

Dołączył(a): 16 stycznia 2012, o 19:05
Posty: 2996
Lokalizacja: KRAKÓW Nowa Huta
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km
tu jest coś na ten temat ;)
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=36&t=1981


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Elektron C-382 DI
PostNapisane: 27 czerwca 2012, o 17:13 

Dołączył(a): 26 czerwca 2012, o 11:06
Posty: 2
Dzięki za informację, czeka mnie przykre pożegnanie z sentymentalnym dla mnie odbiornikiem TV :| temat można zamknąć.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Elektron C-382 DI
PostNapisane: 27 czerwca 2012, o 17:50 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 kwietnia 2009, o 23:17
Posty: 5324
Lokalizacja: Gliwice
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy
Jak masz telewizor tylko z wejściem antenowym to jest Strong SRT8106 z wbudowanym modulatorem RF.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Elektron C-382 DI
PostNapisane: 28 czerwca 2012, o 09:38 

Dołączył(a): 2 września 2011, o 13:28
Posty: 285
Odbiornik: URZ0086, URZ0195, MT-4161, EzTV668
Instalacja antenowa: yagi-uda, zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, CZ
Alternatywą jest zakup modulatora do dowolnego tunera, np: http://mezon.kei.pl/sklep/http-mezonkei ... mtv04.html , bo stronga z modulatorem ciężko kupić...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Elektron C-382 DI
PostNapisane: 28 czerwca 2012, o 10:53 

Dołączył(a): 16 stycznia 2012, o 19:05
Posty: 2996
Lokalizacja: KRAKÓW Nowa Huta
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km
jest jeszcze takie cudo ;)
http://www.hollex.pl/odbiorniki-dvb-t-set-top-box-stb/1894-odbiornik-dvb-t-iberosat-tdt5000-z-modulatorem
ale :?
Cytuj:
ze względu na brak wsparcia dla dźwięku przestrzennego E-AC3, odbiornik ten nie jest zgodny z wytycznymi Ministerstwa Infrastruktury.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Elektron C-382 DI
PostNapisane: 29 czerwca 2012, o 18:04 

Dołączył(a): 9 marca 2012, o 13:41
Posty: 109
Odbiornik: ARIVA T-65
Instalacja antenowa: siatkowa,wzm.LNA, pasywny rozdzielacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Przemyśl MUX 1-2-3
Połaczenie przez gniazdo antenowe to największa możliwa lipa. Jakość obrazu wyraźnie spadnie.

Proponuję, abyś zaniósł ten TV do jakiegoś technika RTV, to ci za 50 zł dorobi gniazdo EURO i puści sygnał CVBS (composit) albo jeszcze lepiej RGB. Z tym że łatwiej puścić CVBS.


Bo jeśli TV jest dobry, nie psuje się, i trzyma kolory to szkoda wyrzucać. Kupowanie LCD nie ma większego sensu (nawet tych z podświetleniem LED), bo to schodząca technologia. Niedługo wejdzie OLED (organic LED) i wtedy będzie warto kupić coś nowego.

Ale trzeba poczekać, aż producenci telewizorów LCD zamortyzują nakłady na badania i produkcję tych nieszczęsnych kryształów.
8-) 8-) 8-)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Elektron C-382 DI
PostNapisane: 29 czerwca 2012, o 20:51 

Dołączył(a): 15 czerwca 2009, o 17:05
Posty: 394
Odbiornik: Skymax ME2012; Wiwa HD-90; Panas. L37E5E; Ferg. Ariva 250
Instalacja antenowa: antena szerokopasmowa "siatkowa" ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: pTON Łódź EC4
alex_777 napisał(a):
Połaczenie przez gniazdo antenowe to największa możliwa lipa. Jakość obrazu wyraźnie spadnie.

Nie przesadzaj. Nie będzie gorsza niż z anteny w analogu.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Powered by phpBB

Copyright © TP EmiTel sp. z o.o. 2008

Start | Mapa Strony | Informacje Prawne