Dekoder zewnętrzny (STB) do starego telewizora

Pepe

Dekoder zewnętrzny (STB) do starego telewizora

Postautor: Pepe » 25 maja 2011, o 12:09

Mam "starszego" typu telewizor bez żadnych gniazd wejściowych audio/video (tzn. ani RCA/chinch ani SCART, jedynie wejście antenowe).
Szukam więc zewnętrznego dekodera (STB) naziemnej telewizji cydrowej (DVB-T) który ma wbudowany modulator RF.

p-b
Posty: 283
Rejestracja: 9 października 2010, o 22:26

Re: Jaki dekoder zewnętrzny (STB) do starego telewizora?

Postautor: p-b » 25 maja 2011, o 12:53

;)
Ostatnio zmieniony 20 maja 2012, o 22:46 przez p-b, łącznie zmieniany 1 raz.

DVBManiak

Re: Jaki dekoder zewnętrzny (STB) do starego telewizora?

Postautor: DVBManiak » 25 maja 2011, o 17:29

Też mam taki tv jeszcze Phillips z 1990 r. co ma tylko RF i jeszcze ręcznie trzeba dostrajać (obecnie nie używany, bo mam nowszego). Modulator też mam Telmora jakiś http://www.elpiobis.pl/popup_image.php/ ... c018d05e6d. Ja bym też pomyślał o jednak nowym tv, bo z takim to jakość obrazu nie najlepsza.
Ostatnio zmieniony 25 maja 2011, o 17:34 przez DVBManiak, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3022
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Jaki dekoder zewnętrzny (STB) do starego telewizora?

Postautor: qwerty » 25 maja 2011, o 17:32

Mój ŚP tv Biazet 21" z 1990 roku miał scart. Widać byli bardziej przewidujący, niż philips. :)

stary tv
Posty: 4
Rejestracja: 21 maja 2012, o 18:44

Stary telewizor

Postautor: stary tv » 21 maja 2012, o 19:04

Mam w domku letniskowym telewizor kineskopowy, który ma tylko klasyczne wejście antenowe. Żadnych HDMI czy SCART. Czy taki telewizor można połączyć z dekoderem OPTICUM, po to aby odbierać naziemną telewizję cyfrową? Telewizor jest sprawny, odbierany obraz analogowy jest dobrej jakości, a odbiornik wykorzystywany jest sporadycznie, podczas wekendowej niepogody lub ważnego meczu. Pozdrawiam!

belzebiusz
Posty: 2504
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: Stary telewizor

Postautor: belzebiusz » 21 maja 2012, o 19:16

Niezbędny jest modulator. Można także wykorzystać stary magnetowid ze sprawnym modulatorem.
http://www.cyfrowydoradca.pl/poradniki/ ... or-rf.html

stary tv
Posty: 4
Rejestracja: 21 maja 2012, o 18:44

Re: Stary telewizor

Postautor: stary tv » 21 maja 2012, o 19:49

Mam sprawny magnetowid LG. Dziękuję za radę . Jak zmontuję ten układ , to dam znać. Pozdrowienia!!! :D

stary tv
Posty: 4
Rejestracja: 21 maja 2012, o 18:44

Re: Jaki dekoder zewnętrzny (STB) do starego telewizora?

Postautor: stary tv » 26 czerwca 2012, o 20:46

Witajcie! Niestety, połączenie dekodera przez modulator w postaci magnetowidu, nie zdało egzaminu. Dostałem od znajomych telewizor "Curtis", też stary, ale z gniazdem SCART i też kicha, bo co prawda odbiera sygnał cyfrowy i wszystkie dostępne programy, ale niestety w wersji czarno-białej. Natomiast obraz w "analogu" jest piękny, ostry , kolorowy. Może ktoś wie dlaczego? Pozdrawiam Mundek

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3013
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km
Lokalizacja: KRAKÓW Nowa Huta

Re: Jaki dekoder zewnętrzny (STB) do starego telewizora?

Postautor: m@rtops » 26 czerwca 2012, o 21:07

przestaw ustawienie w dekoderze "wyjście wideo" (lub coś takiego) - z "rgb" na "cvbs"
powinno pomóc ;)

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5374
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy
Lokalizacja: Gliwice

Re: Jaki dekoder zewnętrzny (STB) do starego telewizora?

Postautor: @GUTEK@ » 26 czerwca 2012, o 22:12

Poszukaj na forum, wydaje mi się że ktoś tu już coś pisał o Curtisach i problemach z czarnobiałym obrazem.
A w ogóle to jaki dokładnie tuner podłączasz?

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3013
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km
Lokalizacja: KRAKÓW Nowa Huta

Re: Jaki dekoder zewnętrzny (STB) do starego telewizora?

Postautor: m@rtops » 26 czerwca 2012, o 22:18

przeglądnąłem posty o "curtisach" i przeważnie chodziło o gniazdo euro że trudno wpiąć dekoder lub kabel - sprawdź czy jest dobrze dociśnięty i czy równo dolega :?

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1744
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung UE32EH5450W;
OPTICUM XC2 HD
Instalacja antenowa: Biquad (ch 25);
UPC (DVB-C)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski
Lokalizacja: Lublin

Re: Jaki dekoder zewnętrzny (STB) do starego telewizora?

Postautor: Anduraki » 27 czerwca 2012, o 09:48

wybacz ale trochę to robienie telewizji cyfrowej poprzez analogową ;S nie lepiej kupić nowy telewizor za paręset złotych
ktoś tu już coś pisał o Curtisach i problemach z czarnobiałym obrazem.

zdaje się przez ustawienie NTSC jest czarnobiały obraz - trzeba obowiązkowo PAL

fred_die

Elektron C-382 DI

Postautor: fred_die » 27 czerwca 2012, o 18:05

Mam taki telewizor jak w tytule, posiada tylko gniazdo antenowe.
Czy można do niego dokupić dekoder DVB-T?
Na dekoderach są wyjścia antenowe ale nie jestem pewien jaki sygnał jest na jego wyjściu.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3013
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km
Lokalizacja: KRAKÓW Nowa Huta

Re: Elektron C-382 DI

Postautor: m@rtops » 27 czerwca 2012, o 18:07


fred_die

Re: Elektron C-382 DI

Postautor: fred_die » 27 czerwca 2012, o 18:13

Dzięki za informację, czeka mnie przykre pożegnanie z sentymentalnym dla mnie odbiornikiem TV :| temat można zamknąć.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5374
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy
Lokalizacja: Gliwice

Re: Elektron C-382 DI

Postautor: @GUTEK@ » 27 czerwca 2012, o 18:50

Jak masz telewizor tylko z wejściem antenowym to jest Strong SRT8106 z wbudowanym modulatorem RF.

biprotek
Posty: 328
Rejestracja: 2 września 2011, o 14:28
Odbiornik: GT30E, XS65Combo, Sloth Combo, RTL2832U, AJB3552/12
Instalacja antenowa: yagi-uda, zbiorcza, drut ;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, CZ

Re: Elektron C-382 DI

Postautor: biprotek » 28 czerwca 2012, o 10:38

Alternatywą jest zakup modulatora do dowolnego tunera, np: http://mezon.kei.pl/sklep/http-mezonkei ... mtv04.html , bo stronga z modulatorem ciężko kupić...

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3013
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km
Lokalizacja: KRAKÓW Nowa Huta

Re: Elektron C-382 DI

Postautor: m@rtops » 28 czerwca 2012, o 11:53

jest jeszcze takie cudo ;)
http://www.hollex.pl/odbiorniki-dvb-t-set-top-box-stb/1894-odbiornik-dvb-t-iberosat-tdt5000-z-modulatorem
ale :?
ze względu na brak wsparcia dla dźwięku przestrzennego E-AC3, odbiornik ten nie jest zgodny z wytycznymi Ministerstwa Infrastruktury.

alex_777
Posty: 109
Rejestracja: 9 marca 2012, o 13:41
Odbiornik: ARIVA T-65
Instalacja antenowa: siatkowa,wzm.LNA, pasywny rozdzielacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Przemyśl MUX 1-2-3

Re: Elektron C-382 DI

Postautor: alex_777 » 29 czerwca 2012, o 19:04

Połaczenie przez gniazdo antenowe to największa możliwa lipa. Jakość obrazu wyraźnie spadnie.

Proponuję, abyś zaniósł ten TV do jakiegoś technika RTV, to ci za 50 zł dorobi gniazdo EURO i puści sygnał CVBS (composit) albo jeszcze lepiej RGB. Z tym że łatwiej puścić CVBS.


Bo jeśli TV jest dobry, nie psuje się, i trzyma kolory to szkoda wyrzucać. Kupowanie LCD nie ma większego sensu (nawet tych z podświetleniem LED), bo to schodząca technologia. Niedługo wejdzie OLED (organic LED) i wtedy będzie warto kupić coś nowego.

Ale trzeba poczekać, aż producenci telewizorów LCD zamortyzują nakłady na badania i produkcję tych nieszczęsnych kryształów.
8-) 8-) 8-)

Kpc21
Posty: 395
Rejestracja: 15 czerwca 2009, o 18:05
Odbiornik: Skymax ME2012; Wiwa HD-90; Panas. L37E5E; Ferg. Ariva 250
Instalacja antenowa: antena szerokopasmowa "siatkowa" ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: pTON Łódź EC4

Re: Elektron C-382 DI

Postautor: Kpc21 » 29 czerwca 2012, o 21:51

alex_777 pisze:Połaczenie przez gniazdo antenowe to największa możliwa lipa. Jakość obrazu wyraźnie spadnie.

Nie przesadzaj. Nie będzie gorsza niż z anteny w analogu.


Wróć do „Telewizory, Dekodery Zewnętrzne (STB) i Tunery Komputerowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: MSNbot Media