Teraz jest 25 października 2014, o 02:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6477 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208 ... 324  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE
PostNapisane: 23 listopada 2011, o 17:59 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 grudnia 2010, o 20:36
Posty: 306
Lokalizacja: Sucha Górna, (Horní Suchá) Czechy
Odbiornik: SamsungUE46B7000,LE37C650, T27C370,WiwaHD-90,P7131,LV5Tdlx
Instalacja antenowa: Siatka
Logarytma
Dipol 16/21-69
Wzm. IVO ZR01+LNA-177
Anteny zawieszone na 5,5m.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne,Katowice,Czechy
ryszard722 napisał(a):
brzeg napisał(a):
Andrew : Dobry dowcip !

A tak poważnie mnie jedno bardzo zastanawia, jak to możliwe że w Cieszynie, Bielsku, Skoczowie sygnału nie ma a w Czeskim Cieszynie, Suchej Górnej, Havirove, Ostrawie, Karwinie - czyli za granicą Mux 3 śmiga z siła 70-95 a jakość 70-100. Na te miejsca zarówno czeskie jak polskie jest taki sam kierunek. Jak to możliwe ?


Tak jest to możliwe bo czeskie nadajniki mają tłumienie w kierunku Polski .tylko sygnał tłumiący potrafi siać nawet na sąsiednie dwa kanały. Sprawa ta była poruszana na forach niemieckich przy uruchamianiu DVB-T .Nic nie pozostało tylko zaczekać do oficjalnego uruchomienia DVB-T w Polsce kiedy zostaną wyłączone nadajniki analogowe .
Obecnie w niektórych regionach odbiór jest prawidłowy,ja w okolicy Andrychowa mam bez problemów 25 programów czyli 3 MUX-y Czeskie i dwa MUX-y Polskie .
Pozdrawiam

Ryszard raczej zawsze sprawdź o czym tu piszę. Mi chodzi o MUX3(k62), czesi nadają na k63 mux4 ale z minimalną mocą. Najbliżej jest k54 - to totalna pierdoła żeby zakłócał k62.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE
PostNapisane: 23 listopada 2011, o 18:01 
A propo pytanie do pana Jarosława, czy coś wiadomo już w sprawie daty wystartowania MUX1 ze Skrzycznego? czy będzie to dokładnie 14 grudnia czy może jakiś czas wcześniej? I najważniejsze czy zakończyły [lub kiedy zakończą] się prace nad charakterystyką wiązki? - będzie oficjalny komunikat w tej sprawie na stronie Emitela? Bo jak wiemy różnie to bywa z różnymi nadajnikami w Polsce, np. ostatnio MUX3 w Krakowie i Katowicach wystartowały aż 3 tygodnie przed terminem, słyszałem że i MUX2 w wielu miejscach startował jakiś czas przed oficjalnym terminem :?:


Góra
  
 
 Tytuł: Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE
PostNapisane: 23 listopada 2011, o 19:33 

Dołączył(a): 22 lipca 2011, o 17:15
Posty: 182
Lokalizacja: Okolice wsch.Krzeszowic odl 45km Kosztowy,75 Skrzyczne,110 Lysa Hora-anteny sie widza. Z Krak 0%sygn
Odbiornik: Strong SRT8110 i Prima, THD1000 Polsat FergusonT55,TVSamsung
Instalacja antenowa: ATX107i91 Inela,TriDigit Dipola,wzmA35dB Ryniak,w domu kanalowy WWK861Telmor
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Skrzyczne LysaHora
Szkoda sie pytac ss80.... mysle ze odpowiedz jest jedna i koniec!
Czyli nadawanie eksperymentalne (takie jak teraz szarpane raz lepiej raz gorzej) do 13 grudnia mux3(1) kan 62 ze Skrzycznego i dalej od 14 grudnia nadawanie normalne mux1.

Chyba ze im sie cos popsuje, nie wyjdzie i nadawanie eksperymenytalne ze Skrzycznego przedluza sobie po raz kolejny, moze nawet do 2013r lub dalej.... wszystko mozliwe.

Gdyby nawet nadawali normalnie przed 14-tym grudnia to i tak tego nie powiedza, tylko ze to nadal nadawanie eksperymentalne. Podobnie bylo z Krakowem i Katowicami uruchomili te ok 3 tyg. wczesniej ale nadawanie bylo nazwane nadal jako eksperymentalne. Tylko tyle ze praktycznie normalnie nadawali jak i teraz, a nie jakies szarpane nadawanie jak ze Skrzycznego mux3(1) kan 62 eksperymentalnie.
Mux2 ze Skrzycznego kan 38 idzie u mnie natomiast raczej stabilnie z tego co patrzylem ale i tak wole Kosztowy, bo blizej i lepszy sygnal.

Tak ze szkoda sie pytac... nadawanie eksperymentalne do 13 i od 14 niby normalnie zobaczymy czy to mozliwe bo cos w to watpie.


Ostatnio edytowano 23 listopada 2011, o 20:16 przez hol2, łącznie edytowano 3 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE
PostNapisane: 23 listopada 2011, o 20:02 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 stycznia 2011, o 21:58
Posty: 769
Lokalizacja: okolice Radomska
Odbiornik: LG 42LD550
Cabletech URZ0319
Dual Dab 43
Instalacja antenowa: antena ATX-91 ze wzm. SWA-501S zawieszona na wysokości 12m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Błeszno, Kosztowy, Lysá Hora
ss80 napisał(a):
A propo pytanie do pana Jarosława, czy coś wiadomo już w sprawie daty wystartowania MUX1 ze Skrzycznego? czy będzie to dokładnie 14 grudnia czy może jakiś czas wcześniej? I najważniejsze czy zakończyły [lub kiedy zakończą] się prace nad charakterystyką wiązki? - będzie oficjalny komunikat w tej sprawie na stronie Emitela? Bo jak wiemy różnie to bywa z różnymi nadajnikami w Polsce, np. ostatnio MUX3 w Krakowie i Katowicach wystartowały aż 3 tygodnie przed terminem, słyszałem że i MUX2 w wielu miejscach startował jakiś czas przed oficjalnym terminem :?:


Pewnie będzie tak jak było zazwyczaj przy poprzednich etapach wdrażania czy to MUX2 czy MUX3 czyli start około tygodnia przed ostateczną datą. MUX3 z Kosztów i Chorągwicy wystartował tylko dlatego wcześniej bo były targi Sat Krak i trzeba się było pokazać.
A panowie Jarkowie pewnie będą wierni tradycji i również tym razem konsekwentnie nie podadzą daty ewentualnego wcześniejszego startu ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE
PostNapisane: 23 listopada 2011, o 22:07 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 grudnia 2010, o 20:36
Posty: 306
Lokalizacja: Sucha Górna, (Horní Suchá) Czechy
Odbiornik: SamsungUE46B7000,LE37C650, T27C370,WiwaHD-90,P7131,LV5Tdlx
Instalacja antenowa: Siatka
Logarytma
Dipol 16/21-69
Wzm. IVO ZR01+LNA-177
Anteny zawieszone na 5,5m.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne,Katowice,Czechy
A według mnie wystartuje 10-14 grudnia, na pewno najpierw włączą w Wawie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE
PostNapisane: 24 listopada 2011, o 09:23 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 lipca 2010, o 14:46
Posty: 722
Lokalizacja: Skoczów
Odbiornik: Bravia W5500, Onkyo T-4030
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora
Kiedyś pytalem tu na forum o to, ale bez skutku.
Mam nadzieję, że pójdziemy spać 13.12 z mux3, a obudzimy się już 14.12 z mux1. Liczę na profesjonalizm równie dobry jak przy pokazanym ostatnio 11.11 w Ostrawie czy na Pradziadzie.
(Osobioście szkoda mi Kultury i Historii)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE
PostNapisane: 24 listopada 2011, o 09:54 

Dołączył(a): 30 czerwca 2010, o 09:58
Posty: 475
Lokalizacja: dabr gorn
doskonale Cię rozumiem gdybym miał wybierać to zdecydowanie mux3 - na szczęście nie muszę. mux1 to dla mnie raczej taka ciekawostka


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE
PostNapisane: 24 listopada 2011, o 10:03 

Dołączył(a): 11 października 2010, o 12:08
Posty: 62
Lokalizacja: ANDRYCHÓW
Odbiornik: http://tv-test.bo.pl/
Nadajnik - obiekt nadawczy: SKRZYCZNE
brzeg napisał(a):
ryszard722 napisał(a):
brzeg napisał(a):
Andrew : Dobry dowcip !

A tak poważnie mnie jedno bardzo zastanawia, jak to możliwe że w Cieszynie, Bielsku, Skoczowie sygnału nie ma a w Czeskim Cieszynie, Suchej Górnej, Havirove, Ostrawie, Karwinie - czyli za granicą Mux 3 śmiga z siła 70-95 a jakość 70-100. Na te miejsca zarówno czeskie jak polskie jest taki sam kierunek. Jak to możliwe ?


Tak jest to możliwe bo czeskie nadajniki mają tłumienie w kierunku Polski .tylko sygnał tłumiący potrafi siać nawet na sąsiednie dwa kanały. Sprawa ta była poruszana na forach niemieckich przy uruchamianiu DVB-T .Nic nie pozostało tylko zaczekać do oficjalnego uruchomienia DVB-T w Polsce kiedy zostaną wyłączone nadajniki analogowe .
Obecnie w niektórych regionach odbiór jest prawidłowy,ja w okolicy Andrychowa mam bez problemów 25 programów czyli 3 MUX-y Czeskie i dwa MUX-y Polskie .
Pozdrawiam

Ryszard raczej zawsze sprawdź o czym tu piszę. Mi chodzi o MUX3(k62), czesi nadają na k63 mux4 ale z minimalną mocą. Najbliżej jest k54 - to totalna pierdoła żeby zakłócał k62.


Ja dokładnie czytam Twoje bez użyteczne wypowiedzi ,którymi tylko zaśmiecasz to forum
Prawda jest taka obecnie jest przepychanka miedzy nadawcami ,jak widać Czechy zbytnio się nie przejmują że poważnie zakłócają nam obiór testowy TVB-T
Wszystko się wyjaśni w czasie regularnej emisji która ma nastąpić za dwa lata,ale nowy Minister cyfryzacji obiecuje że przyspieszy cyfryzacje w Polsce .


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE
PostNapisane: 24 listopada 2011, o 11:13 

Dołączył(a): 19 lipca 2011, o 11:13
Posty: 76
Lokalizacja: JAWORZNO OST
Odbiornik: ARIVA 250 COMBO
Instalacja antenowa: Siatka bez wzmaka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Skrzyczne,Czechy
Co to sie dzieje z muxem na k-62 caly czas mialem stabilny odbior a od kilku dni masakra, jakosc skacze od 50-100% pikseloza non stop. Na k-38 caly czas 100% stabilne.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE
PostNapisane: 24 listopada 2011, o 12:17 
kolec64 napisał(a):
k62 ... jakosc skacze od 50-100% pikseloza non stop.


Coraz więcej niezadowolonych, czy jeszcze kiedyś będzie dobrze? :( Znów spotykam się z opinią tzw. falowania sygnału, nawet ja kiedyś mówiłem co zauważyłem na analogu, teraz to na cyfrze występuje, co to jest, ktoś wie? :? Czy to halny nadajnikiem chwieje, nie widziałem na skrzycznem odciągów masztowych :shock: , może się rzeczywiście chwieje jak niegdyś bielski wieżowiec "szkieletor" co go potem wyburzyli :?: :roll:


Góra
  
 
 Tytuł: Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE
PostNapisane: 24 listopada 2011, o 19:47 

Dołączył(a): 9 czerwca 2009, o 16:51
Posty: 29
Lokalizacja: Havířov Moravskoslezký kraj
Odbiornik: optibox aligátor
mascom 530t
Instalacja antenowa: podrubka BU-119-2x
5.pientro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne,Hoštalkovic.L.H
Pre echo-niedobra antena i zupelnie do niczego zasilacz !!!"


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE
PostNapisane: 24 listopada 2011, o 20:16 

Dołączył(a): 11 września 2011, o 12:31
Posty: 43
Lokalizacja: Sucha,gm Trzyciąż, pow.Olkusz
Odbiornik: Samsung 37;
LG 22
Instalacja antenowa: Trdigit Dipol +Siatka zmodernizowana + SWA 6000
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła- Kosztowy-Chorąwica
Nawiązując do postu kolegi ss80,z uwagi na bliski już koniec emisji testowej mux-3 na k.62 uważam i uprzejmie prosimy za celowe naprawdę bardzo szczere wyjaśnienie tej zaistniałej sytuacji kompetentnych przedstawicieli Emitela, za których uważamy Sz. P Jarosławów.
To jest bardzo ciekawe co z tym sygnałem sie dzieje?. Ja kilkakrotnie słabszy (ERP) sygnał na k.38 muxa- 2 w mojej lokalizacji mam z poziomem siły ok.90% przy blisko zerowej stopie błędów.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE
PostNapisane: 24 listopada 2011, o 20:48 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 stycznia 1970, o 02:00
Posty: 350
Lokalizacja: Zalas k.Tenczynka
Odbiornik: Technomate 6900 Combo, tuner Wiwa HD85, TV Panasonic LCD 42
Instalacja antenowa: typowa siatka ze wzmacniaczem w puszce antenowej UHF 21-69 18 dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków - Chorągwica
A mnie osobiście nie zależy tym razem na szybkim starcie MUX 1 ze Skrzycznego.
Oby się im coś popsuło i wystartowali dopiero....za rok ;)

Wraz z pojawieniem sie MUX1 tracimy momentalnie trzy fajne kanały: TVP Kultura, TVP Historia, TVP Info Kraków.

A w zamian jakieś Polo TV, U-TV o którym nawet nic nie wiadomo jakie programy w nim będą ... :evil:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE
PostNapisane: 24 listopada 2011, o 21:14 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 grudnia 2010, o 15:40
Posty: 636
Lokalizacja: Busko Zdrój
Odbiornik: LV5T Deluxe
Samsung UEH320050W
Cabletech URZ0194
Instalacja antenowa: Tri Digit, antena pokojowa Sonus
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha G Tarnów Prehyba Chorągwica
Wczoraj 100% dzisiaj sygnału u mnie brak. Tuner nie widzi nawet strzępów sygnału. Bez przesady, żebym odbierał znacznie dalsze sygnały ze znacznie niżej położonej Ostrawy a ze Skrzycznego, gdzie niewiele brakuje do widoczności optycznej sygnału nie było. Nawet MUX-2 jest, choć się tnie (nigdy idealnie mi nie odbierał). Wyłączyli, czy co?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE
PostNapisane: 24 listopada 2011, o 21:34 

Dołączył(a): 17 lutego 2011, o 02:30
Posty: 150
Lokalizacja: Olkusz płd. wysokość terenu 400 m.n.p.m. Brak widoczności anten - dolina.
Odbiornik: Hyundai DVB4H 632 PVR
Instalacja antenowa: ATX DIPOL VENA o długości 4m +
wzmacniacz SWA9701 + 130m kabla TRISET
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Chorągw,Gubałówka,Wręczyca
twmichal napisał(a):
Wczoraj 100% dzisiaj sygnału u mnie brak. Tuner nie widzi nawet strzępów sygnału... Wyłączyli, czy co?


Wiadomo, że czasami pojawia się tropo i wtedy sygnały są silniejsze niż zwykle. Są też dni, gdzie sygnały są słabsze niż zwykle się je odbiera i wtedy mamy do czynienia z "antytropo".
Dziś kierunek zachodni pokrywa właśnie "antytropo" :) U mnie spadły poziomy sygnałów z Pradeda i mi przycina a czasami znika. Całe szczęście Skrzyczne, Kosztowy, Ostrawa i Łysa Hora działa dobrze.

pozdrawiam,


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE
PostNapisane: 24 listopada 2011, o 21:42 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 grudnia 2010, o 15:40
Posty: 636
Lokalizacja: Busko Zdrój
Odbiornik: LV5T Deluxe
Samsung UEH320050W
Cabletech URZ0194
Instalacja antenowa: Tri Digit, antena pokojowa Sonus
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha G Tarnów Prehyba Chorągwica
Ale pisałem, że mam MUX-2 i Ostrawę. Z Pradziada stacje radiowe chodzą mi w stereo. U siebie pogorszenia odbioru z tego kierunku nie widzę.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE
PostNapisane: 24 listopada 2011, o 22:24 

Dołączył(a): 11 września 2011, o 12:31
Posty: 43
Lokalizacja: Sucha,gm Trzyciąż, pow.Olkusz
Odbiornik: Samsung 37;
LG 22
Instalacja antenowa: Trdigit Dipol +Siatka zmodernizowana + SWA 6000
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła- Kosztowy-Chorąwica
Ponownie włączam się w dyskusji nt. mux-ów z Wisły. Podoba mi się podejście w tej sprawie kol. Piotra 2802 , bowiem mimo występujących emocji w kształtowaniu charakterystyk kierunkowych na k.62 i realnie emitowanej mocy, prawdą jest ze dotychczasowa zawartość muxa-3 jest pod wzgl. misyjnym TVP bardziej wartościowa niż docelowego mux- 1.
Osobiście uważam że bardzo ważne jest aby udało się zrealizować na Skrzycznem jak najszybciej tzw. "Projekt Kastelika" - tj. skuteczne działania aby równolegle ze startem muxa-1 od dn 14.12.2011 uruchomić wynegocjonowany k. 45, z ERP 5 kilowatów dookólnie dla muxa -3.
Moja sytuacja obecna jest i tak niezła , analogi śląskie i małopolskie dla sygnałów tvp mam w jakości dobrej, ponadto kiepskie przedtem sygn. tvn, puls,tv4 mam teraz z trzech stacji w wersji cyfrowej (k. 38-49-64), całość mi uzupełnia pakiet TNK z HB i FTA Astry).
Ale uważam że wobec nowych instytucji ( vide Ministerstwo Cyfryzacji) należy walczyć o przyśpieszenie tego procesu dla dobra wszystkich, zwłaszcza tych których nie stać na drogie instalacje antenowe lub pakiety platform cyfrowych via satelita.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE
PostNapisane: 24 listopada 2011, o 22:38 
rysole56 napisał(a):
uważam że wobec nowych instytucji ... Ministerstwo Cyfryzacji ... należy walczyć o przyśpieszenie tego procesu dla dobra wszystkich, zwłaszcza tych których nie stać na drogie instalacje antenowe lub pakiety platform cyfrowych via satelita.


Jak najbardziej się zgadzam, myslę że lepiej byłoby dla wszystkich przyśpieszenie wyłączenia analogu i od razu wmacnianie sygnału cyfrowego do mocy miminum kilkudziesięciu kilowatów jak nie lepiej a dla skrzycznego dodatkowo wejście na góry system antenowy, dookólnie to raczej nie [bo teren przygraniczny] ale ZAŁĄCZENIE WSZYSTKICH DOTYCHCZASOWYCH PRZEMIENNIKÓW jak najbardziej by ludzie wydali lepiej te około 100zł na sam odbiornik STB niż 300zł na instalację antenową która być może by odebrała znikomy sygnał, albo tymbardziej zawiązywali wieloletnie umowy z platformami satelitarnymi. Dodatkowo apeluję aby MUX1 w wielu miejcach w Polsce nie musiał startować tak późno jak jest to obecnie planowane, jeśli w którymś mieście jest już techniczna mozliwość wykorzystania danego kanału przez Emitel'a niech robi swoje! To na razie tyle z mojej strony w sprawie cyfryzacji w Polsce. Pozdrawiam. ;)


Góra
  
 
 Tytuł: Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE
PostNapisane: 24 listopada 2011, o 22:53 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 maja 2011, o 17:44
Posty: 254
Lokalizacja: Tychy, osiedle T-1
Odbiornik: Samsung UE40EH5000
Instalacja antenowa: projekt autorski ze wzmacniaczem 15dB umieszczony ok. 8 metrów nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, LH
Ja jestem za pozostawieniem obecnego okresu przejściowego. Na 4 otv w moim mieszkaniu, tylko jeden wyposazony jest w tuner mpeg-4. Gdybym został nagle pozbawiony mozliwości odbioru 5 programów tv z okolic Beskidów (TVP1, TVP2, Polsat, Tvn, TV Puls)to jednorazowo musiał bym wydać około 600 zł na 3 tunery STB. Bez sensu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE
PostNapisane: 25 listopada 2011, o 10:18 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 stycznia 1970, o 02:00
Posty: 2786
Lokalizacja: Kraków-Olsza
Odbiornik: Samsung UE37D6500
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica
Harmonogram zakłada, że 15 grudnia MUX1 będzie w eterze. Prace trwają zgodnie z planem, a proszę pamiętać że to nie tylko kwestia samego nadajnika. Nie planujemy opóźnień.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6477 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208 ... 324  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
cron
Powered by phpBB

Copyright © TP EmiTel sp. z o.o. 2008

Start | Mapa Strony | Informacje Prawne