Teraz jest 24 października 2014, o 13:58

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4581 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 230  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: DVB-T KATOWICE
PostNapisane: 16 kwietnia 2008, o 11:51 

Dołączył(a): 1 stycznia 1970, o 02:00
Posty: 89

Witam

Chciałbym dowiedzieć się, czy są jakieś plany uruchomienia w tym roku przekazu cyfrowego w Katowicach (Kosztowy), czy pozostaje nam czekać do 2012 bądź 2015 r. :) Prosiłbym o odpowiedź prawdopodobnie najlepiej poinformowane osoby w tej kwestii, czyli Pracowników Emitela.



Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: DVB-T KATOWICE
PostNapisane: 20 kwietnia 2008, o 00:10 
Ze względu na dużą potencjalną liczbę odbiorców faktycznie dziwne, że TVP do tej pory nie uruchomiła testu DVB-T w Katowicach


Góra
  
 
 Tytuł: DVB-T KATOWICE
PostNapisane: 20 kwietnia 2008, o 12:08 

Dołączył(a): 1 stycznia 1970, o 02:00
Posty: 97
Lokalizacja: Gliwice
Właściwie teoretycznie na Śląsku jest DVB-T... ze Skrzycznego. Jednak największe miasta Polski - Warszawa, Poznań, Kraków mają DVB-T, kolejnymi miastami powinny być GOP, Trójmiasto, Wrocław (kolejność losowa). Tymczasem.. we wrocławiu wyłączyli transmisję testową... POT ani myśli uruchomić testów na Śląsku czy we Wrocławiu (a przynajmniej nikt o tym nie mówi).

Mamy zdążyć do 2012 (2015)  z DVB-T?  mamy wyłączyć analog? Z tych dwóch wymogów pewnie zdążymy zrealizować drugi. A ludzie na stołeczkach będą twierdzić, że przecież wszyscy mamy kablówkę.

W planach jeszcze niedawno było uruchomienie pierwszego multipleksu w wakacje tego roku. Tymczasem znalazłem informację, że w wakacje.. ale przyszłego roku. Ile trwają 'testy' ze Skrzycznego? O ile inne transmisje można nazwać testowymi - bo COŚ się dzieje (przejście na mpeg4, dźwięk dolby), o tyle na Skrzycznem testy są tylko z nazwy. Rozumiem, że Skrzyczne musi pozostać takie jak jest, ze względu na wcześniejsze naciąganie klientów na zakup sprzętu do odbioru DVB-T, który za niedługo wyląduje na śmietniku.

Rozumiem też słowo 'test' w przypadku Skrzycznego. Coś padnie - napiszą, że przecież to tylko testy. Czekamy na wprowadzenie ostatecznego standardu nadawania DVB-T w Polsce. Jak długo będziemy jeszcze czekać - okaże się, ale przecież emisja testowa nadawana być może. Warszawa ma całkiem sporą grupkę programów:
TVP1, 2, Info, Kultura, Historia, chyba też Sport, do tego programy POT...

Śląsk? mieszkam w Gliwicach, nie mam kablówki i jakie mam programy?

TVP1, 2, Info, TVN, Polsat. Ok - teraz przez DVB-T jeszcze TVP Sport. Czy ja płacę mniejszą opłatę radiotelewizyjną?


Czekamy na odpowiedź przedstawicieli Emitela (chociaż rozumiemy też,  ze to nie zależy od nich a od nadawców), czy są prowadzone rozmowy z nadawcami o nadawaniu z Katowic? Jeśli tak - z jakim dawacą - POT czy TVP? Jaki jest BARDZO WSTĘPNY termin (z dokładnością do... roku) uruchomienia na Śląsku cyfrowej telewizji?

Czy mamy szanse na coś więcej niż TVP1,2,3 i Sport?


Krążą plotki o uruchomieniu K62 ze Skrzycznego.. Jednak już Emitel potwierdził, że są to tylko plotki (lub mowa o nie ich obiekcie).  Czy ktoś ma jakąś potwierdzoną informacje, która nie okaże się być plotkami ?




Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: DVB-T KATOWICE
PostNapisane: 24 kwietnia 2008, o 12:00 

Dołączył(a): 1 stycznia 1970, o 02:00
Posty: 89

Faktycznie, zapomniałem ;) że mamy testy ze Skrzycznego. Jednakże moc nadajnika nie pozwala na odbiór w wielu miejscach zlokalizowanych w Katowicach i sąsiednich miastach. Do testów nie zachęca także oferta programowa (wynikająca ze stosowania MPEG2) i konieczność instalacji dodatkowej anteny skierowanej na Wisłę. Co innego, gdyby uruchomiono nadawanie z lokalizacji Kosztowy z ofertą jak w Warszawie, Poznaniu czy Krakowie (głównie mam na myśli ofertę Emitela - czyli programy TVP) w standardzie MPEG4 i z mocą pozwalającą na bezproblemowy odbiór w Katowicach i sąsiednich miastach (zdecydowanie większą niż w Krakowie).

Moim zdaniem, testy powinny być prowadzone nie tylko w miastach, gdzie w dotychczasowej ofercie znajdują się wszystkie programy (1, 2, Info, Polsat, TVN, TV4 i Puls) ale również, a może przede wszystkim, tam gdzie można obecnie odebrać pierwszą czwórkę bądź piątkę z wymienionych. Taka sytuacja występuje nawet pod Katowicami (nie wszyscy są odbiorcami tv kablowej), gdzie w dodatku odbiór często charakteryzuje się dużymi zakłóceniami, wynikającymi z wielu przeszkód znajdujących się na drodze sygnału. A jak wspomniał jeden z poprzedników, nie można mówić tutaj o małej liczbie potencjalnych użytkowników.

Są również miejsca w kraju, gdzie można na jednym kanale odebrać dwa programy, np. znana mi sytuacja, gdy na programie TVN przebija obraz TVP2 a na TV4 jeszcze coś innego i nie pomagają tutaj żadne zabiegi z antenami. Jeśli jest faktycznie techniczna możliwość uruchomienia pierwszego multipleksu na terenie całego kraju, to może należy wreszcie zdecydować się na parametry nadawania i



Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: DVB-T Katowice-Kosztowy
PostNapisane: 11 maja 2011, o 06:47 

Dołączył(a): 23 grudnia 2010, o 09:59
Posty: 111
Lokalizacja: Krzeszowice
Odbiornik: LCD LG 32LH2000
LCD LG 32LD350
Instalacja antenowa: Tri Digit+Symetryz.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy
Zacznę nowy watek bo czas już powoli na to ;)

Nurtuje mnie narazie jedna rzecz, co będzie z TVP Info/Kraków obecnie nadawanym (analogowo) z Katowic doświetlającym Małopolskę zachodnią, czy znajdzie sie miejsce na DVB-T obok TVP Info/Katowice?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T Katowice-Kosztowy
PostNapisane: 11 maja 2011, o 21:26 

Dołączył(a): 5 maja 2009, o 09:56
Posty: 943
Lokalizacja: Tychy
Odbiornik: sony bravia kdl26v4500
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1, 2 i 3
na slasku napewno nie bedzie w dvb-t kanalu tvp info/krakow, kiedys pisali, ze w poszczegolnych regionach, beda kanaly tvp info regionalne


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T Katowice-Kosztowy
PostNapisane: 11 maja 2011, o 23:04 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 stycznia 2010, o 14:15
Posty: 1036
Lokalizacja: Cieszyn
Odbiornik: Samsung 32C650
Instalacja antenowa: ATX 55, antena siatkowa z SWA-49 w polaryzacji wertykalnej
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Ostrawa, Čadca
pikaczu napisał(a):
na slasku napewno nie bedzie w dvb-t kanalu tvp info/krakow, kiedys pisali, ze w poszczegolnych regionach, beda kanaly tvp info regionalne
Wystarczy, że kilku widzów zacznie domagać się obecności Krakowskiej wersji TVP Info w Śląskim 3 multipleksie i ten kanał się w nim pojawi. :)

Dla TVP nie jest to problem, jest jeszcze dużo wolnego miejsca w 3 multipleksie i dołączenie stacji, która i tak jest dosyłana do tego nadajnika nie będzie dużym problemem zarówno dla TVP , jak i Emitela. Są i w innych regionach nadajniki, które nadają dwie wersje TVP Info (np. Kisielice), więc nie widzę powodów, dla których nadajnik Kosztowy nie mógłby nadawać 2 wersje TVP Info. 8-)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T Katowice-Kosztowy
PostNapisane: 13 maja 2011, o 15:28 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 marca 2011, o 16:51
Posty: 275
Lokalizacja: Katowice
Odbiornik: Samsung 46' UE 46F6770SS
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit PLATINUM(+30dB)
PL: MUX-1,2,3,L2
CZ: MUX-1,2,3,4
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy /Ornotowice/ Praděd / Hlubočec
czy ktoś wie może czy emitel włączy wcześniej niż 31 lipca emisje testową mux 2 bo na dvbteurope ukazała sie juz nawet mapa zasiegu mux 2


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T Katowice-Kosztowy
PostNapisane: 13 maja 2011, o 15:52 
Na innych obiektach, z których będzie mux-2 od 31. lipca też już są mapki m.in. na Ślęży i Świętym Krzyżu. Jednak o testach nic mi nie wiadomo.


Góra
  
 
 Tytuł: Re: DVB-T Katowice-Kosztowy
PostNapisane: 13 maja 2011, o 15:58 

Dołączył(a): 5 maja 2009, o 09:56
Posty: 943
Lokalizacja: Tychy
Odbiornik: sony bravia kdl26v4500
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1, 2 i 3
moze beda predzej, jest do 31 lipca, a nie od 31 lipca


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T Katowice-Kosztowy
PostNapisane: 13 maja 2011, o 16:04 
Dobra może będzie do, ale pikaczu nie czepiaj się takich szczegółów.


Góra
  
 
 Tytuł: Re: DVB-T Katowice-Kosztowy
PostNapisane: 13 maja 2011, o 16:09 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 kwietnia 2009, o 00:17
Posty: 5332
Lokalizacja: Gliwice
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy
Termin jest do 31 lipca, czyli 31 lipca przy śniadanku skanuje kanał 49 i znajduje kanały z muxu2.
Do tego czasu nie ma co pisać i lamentować w temacie.
Jeśli Emitel uruchomi emisję kilka dni wcześniej to jest jedynie jego dobra wola, a i tak nie zrobią tego wcześniej jak UKE wyda pozwolenie, a to nie będzie wcześniej jak w połowie lipca (patrz etap 3 z kwietnia).

Też bym chciał żeby uruchomili wcześniej, ale takie są terminy i zamiast cieszyć się że się w naszym pięknym kraju nareszcie dogadali i są one dotrzymywane to jak zwykle musimy jeszcze narzekać.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T Katowice-Kosztowy
PostNapisane: 14 maja 2011, o 20:15 

Dołączył(a): 1 stycznia 1970, o 02:00
Posty: 37
BTW, a kiedy zostanie wyłączony analogowy TVP1 (24) ze Skrzycznego?
Przed czy po uruchomieniu TVP1 z DVB-T w Kosztach?

Pytam, bo najchętniej pozbyłbym się VHF (TVP1 (8)) z instalacji.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T Katowice-Kosztowy
PostNapisane: 14 maja 2011, o 20:19 
Wyłączanie analogu:
październik 2010– Zielona Góra i Żagań
czerwiec 2011 – Piła, Białogard, Świnoujście, Koszalin, Lębork
październik 2011 – Szczecin, Konin, Płock, Jelenia Góra, Kłodzko, Zakopane, Rabka
październik 2012 – Warszawa, Poznań, Kalisz, Częstochowa, Opole, Bydgoszcz, Wrocław, Lublin, Olsztyn, Opoczno, Dęblin, Zamość, Elbląg, Giżycko, Iława
czerwiec 2013 – Katowice, Łódź, Kraków, Kielce, Białystok
lipiec 2013 – Rzeszów, Leżajsk-Przemyśl, Wisła, Gniezno, Gdańsk, Ostrołęka, Siedlce, Tarnów, Szczawnica/Gorlice, Bieszczady, Suwałki


Góra
  
 
 Tytuł: Re: DVB-T Katowice-Kosztowy
PostNapisane: 14 maja 2011, o 21:30 

Dołączył(a): 1 stycznia 1970, o 02:00
Posty: 37
Dzięki, ale który z tych nadajników to Skrzyczne?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T Katowice-Kosztowy
PostNapisane: 14 maja 2011, o 22:30 

Dołączył(a): 10 sierpnia 2009, o 21:02
Posty: 100
Lokalizacja: Cieszyn
Odbiornik: Panasonic TX-P42C10Y
Instalacja antenowa: Televes DAT HD
Antena logarytmiczna 2-65
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne,Ostrava,Kosztow
Wisła


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T Katowice-Kosztowy
PostNapisane: 15 maja 2011, o 12:29 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 stycznia 1970, o 02:00
Posty: 751
Lokalizacja: Żywiec
Odbiornik: Samsung LE32C450 + NPR,
Wiwa HD-80
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne
a skąd ten harmonogram wyłączen :?:
z tego na stronie uke http://www.polskacyfrowa.org/files/Rys7.jpg wynika co innego.
A poza tym chyba nie ma aktualnego harmonogramu wyłączeń nadajników analogowych.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T Katowice-Kosztowy
PostNapisane: 15 maja 2011, o 13:08 
http://satkurier.pl/news/44881/harmonog ... olsce.html. Może być nieaktualny, ale podałem, bo innego nie znalazłem.


Góra
  
 
 Tytuł: Re: DVB-T Katowice-Kosztowy
PostNapisane: 15 maja 2011, o 13:17 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 stycznia 1970, o 02:00
Posty: 751
Lokalizacja: Żywiec
Odbiornik: Samsung LE32C450 + NPR,
Wiwa HD-80
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne
nieaktualny 8-)
ten harmonogram co ja podalem był bardziej aktualny ..był..bo w przeciągu wydarzeń z ostatniego roku też stracił na aktualności.
Oficjalne lub byłe-oficjalne harmonogramy znajdują się na stronie UKE
http://www.polskacyfrowa.org
http://www.polskacyfrowa.org/index.php?id=9


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T Katowice-Kosztowy
PostNapisane: 15 maja 2011, o 13:24 
Jeszcze się okaże, że u mnie zaraz w czerwcu wyłączą analog i nic nie oglądne. Z tych obu harmonogramów wynika, że dopiero w 2012, ale nie wiem. U mnie Mux-2 w lipcu, mux-3 w październiku. Wtedy to już może analog zniknąć :D


Góra
  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4581 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 230  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Powered by phpBB

Copyright © TP EmiTel sp. z o.o. 2008

Start | Mapa Strony | Informacje Prawne