Teraz jest 2 sierpnia 2014, o 08:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 821 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 42  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA
PostNapisane: 17 stycznia 2013, o 19:17 

Dołączył(a): 1 stycznia 1970, o 02:00
Posty: 710
Lokalizacja: Gorlice, Kraków
Odbiornik: LV6TMPVR4,Tuner USB AveMedia
Instalacja antenowa: TriDigit + Symetryzator, pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: nadajnik: RTCN Sucha Góra
Wg profilu jaki możesz zobaczyć na dvbtmap.eu to jakiś strasznych przeszkód tam nie ma :).


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Odp: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA
PostNapisane: 17 stycznia 2013, o 20:02 

Dołączył(a): 17 stycznia 2013, o 17:37
Posty: 7
Lokalizacja: Hałuszowa, Krościenko n/D
Odbiornik: Manta dvbt02
Instalacja antenowa: atx-55 / LNA 177
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Przechyba
Do szczytu wzniesienia brakuje może 4 metrów od wysokości zamontowania anteny. Dobra dziękuję wam za info spróbuje się do nich zastosować i dam znać co dalej


Kupiłem dziś symetryzator. Gość w sklepie gdy odpowiedziałem mu swój problem powiedział ze brak mux 2 może być z powodu ze obnizyli moc nadajnika i teraz zamiast 5kw jest jakies 3. Bo mi w ogóle nie wykrywa mux2. Powiedział ze są dwie możliwości albo za słaby sygnał, albo za mocny i wtedy albo symetryzator, albo zasilacz regulowany i na nim sobie obciąć moc. Co na to powiecie?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA
PostNapisane: 18 stycznia 2013, o 16:39 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 lipca 2011, o 20:48
Posty: 686
Lokalizacja: Łużna k.Gorlic /Odbiór z: Gorlice-10km, Przehyba-45km, Tarnów-31km, Sucha Góra-55km, Chorągwica-75km
Odbiornik: Panasonic P37X20/Ferguson Ariva210 Combo/Sharp 39LE350/Neon+
Instalacja antenowa: Anteny: UHF Polaris 60(PL)+DIPOL 19/21-69(SK),Sumator ST 1-60,Wzm.przel.APL-109
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)
Przy zbyt mocnym sygnale symetryzator, słabszy wzmacniacz lub dotychczasowy wzmacniacz podłączony do zasilacza regulowanego http://www.dipol.com.pl/zasilacz_wzmacn ... _D0015.htm powinny pomóc.
O osłabieniu mocy nadawania raczej nie ma mowy. Wg Emitel-a jest nadal 5 kW. Jeżeli byłoby inaczej, myślę że mielibyśmy na forum sygnały od odbiorców.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Odp: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA
PostNapisane: 18 stycznia 2013, o 16:44 

Dołączył(a): 17 stycznia 2013, o 17:37
Posty: 7
Lokalizacja: Hałuszowa, Krościenko n/D
Odbiornik: Manta dvbt02
Instalacja antenowa: atx-55 / LNA 177
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Przechyba
Właśnie tak mam zamiar spróbować jak radzisz. Zaloże symertyzator, a potem pobawie się zasilaczem bo tez kupiłem. A potem sprubuje ruszać anteną.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA
PostNapisane: 18 stycznia 2013, o 16:54 

Dołączył(a): 6 listopada 2010, o 19:51
Posty: 35
Odbiornik: Tuner HDTV Overmax OV-TN-01 na USB 2.0
Instalacja antenowa: Antena z zestawu, drut 10cm długości.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Mobile
W Czorsztynie na przystanku można odbierać sygnał cyfrowy z Przehyby na 10-cio centymetrowym drucie w polaryzacji poziomej skierowanym prostopadle do wieży nadajnika.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Odp: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA
PostNapisane: 18 stycznia 2013, o 17:00 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 lipca 2011, o 20:48
Posty: 686
Lokalizacja: Łużna k.Gorlic /Odbiór z: Gorlice-10km, Przehyba-45km, Tarnów-31km, Sucha Góra-55km, Chorągwica-75km
Odbiornik: Panasonic P37X20/Ferguson Ariva210 Combo/Sharp 39LE350/Neon+
Instalacja antenowa: Anteny: UHF Polaris 60(PL)+DIPOL 19/21-69(SK),Sumator ST 1-60,Wzm.przel.APL-109
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)
marti_ns napisał(a):
Właśnie tak mam zamiar spróbować jak radzisz. Zaloże symertyzator, a potem pobawie się zasilaczem bo tez kupiłem. A potem sprubuje ruszać anteną.

Jeżeli masz zasilacz, to najpierw zacznij od niego. Tak będzie bardziej praktycznie. Ewentualne łażenie po dachu i demontaz anteny zostaw sobie na koniec.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Odp: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA
PostNapisane: 18 stycznia 2013, o 17:05 

Dołączył(a): 17 stycznia 2013, o 17:37
Posty: 7
Lokalizacja: Hałuszowa, Krościenko n/D
Odbiornik: Manta dvbt02
Instalacja antenowa: atx-55 / LNA 177
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Przechyba
NERA napisał(a):
W Czorsztynie na przystanku można odbierać sygnał cyfrowy z Przehyby na 10-cio centymetrowym drucie w polaryzacji poziomej skierowanym prostopadle do wieży nadajnika.

Czorsztyn jest wyżej.

K63 napisał(a):
Jeżeli masz zasilacz, to najpierw zacznij od niego. Tak będzie bardziej praktycznie. Ewentualne łażenie po dachu i demontaz anteny zostaw sobie na koniec.

Antena jest na poręczy balkonu wiec nie ma problemu.

------------------------

Dzisiaj zmieniłem zasilacz na regulowany. Dalej nic. Kręciłem anteną i nic. Mux 1 85% jakości. Nie ma mux2. Chyba poczekam do wiosny, jak wyłączą analog to może podniosą moc. Wkurza mnie to bo przez miesiąc w grudniu dzialało pięknie. Nawet na dwóch tunerach nie było problemu. A teraz mam tylko 7 kanałów :-(


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA
PostNapisane: 21 stycznia 2013, o 19:48 

Dołączył(a): 21 stycznia 2013, o 19:43
Posty: 1
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przechyba
Witam, widzę że także piszecie że raz jest sygnał mux2 raz nie. Ja w Krościenku odbieram mux2 na styk. Od dwóch miesięcy zaobserwowałem brak odbioru po pare dni. Wygląda to tak jakby coś kombinowali przy przekaźniku. Albo mam dobry sygnał albo wcale go nie ma. Wcześniej jak miałem inną antenę to przy pogorszeniu pogody po prostu sygnał się sypał (pixele), nie dało się oglądać ale telewizor sygnał odnajdywał.
Teraz na pare dni całkiem gaśnie mi mux2 od czasu do czasu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: dvb-t szczawnica przehyba
PostNapisane: 19 lutego 2013, o 20:29 

Dołączył(a): 19 lutego 2013, o 20:19
Posty: 2
witam
nie orientuję się do końca w tym temacie i mam pytanie czy będzie możliwy odbiór dvb-t w tej lokalizacji
http://www.dvbtmap.eu/viewbookmark.html?bookmark27616
http://www.dvbtmap.eu/terrainprofile.ht ... 1299791748
z góry dziekuje za wszelkie odpowiedzi


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: dvb-t szczawnica przehyba
PostNapisane: 19 lutego 2013, o 21:13 

Dołączył(a): 13 lipca 2011, o 23:12
Posty: 613
Lokalizacja: Murzasichle
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki
Oooj razie nie ma szans na odbiór. Można kupic dobre anteną http://dvbsklep.pl/pl/p/Antena-DVB-T-44 ... NA-177/154

Ale i tak nie ma gwarancje czy będzie odbierać.

Najlepiej poczekać, jak wyłączą analogowej to pewnie będą zmiana kanale/częstotliwości na niską. Przykład będziemy mieli na kanale 594 zamiast cos 666.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: dvb-t szczawnica przehyba
PostNapisane: 19 lutego 2013, o 21:47 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 maja 2011, o 08:39
Posty: 377
Lokalizacja: Nowy Sacz-Południe
Odbiornik: Ferguson FT-8100HD
Instalacja antenowa: siatka+SWA-3 pol.H
siatka+LNA-177 pol.V
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przehyba / G.Sw.Marcina
jaha75 napisał(a):
witam
nie orientuję się do końca w tym temacie i mam pytanie czy będzie możliwy odbiór dvb-t w tej lokalizacji
http://www.dvbtmap.eu/viewbookmark.html?bookmark27616
http://www.dvbtmap.eu/terrainprofile.ht ... 1299791748
z góry dziekuje za wszelkie odpowiedzi

    Jest mała szansa odbioru Mux-1 K45, na ten obszar jest bardzo duże tlumienie z Przehyby ktore dla K45 wynosi 17dB(moc po wytłumieniu 400W)
    Sprobuj odbioru na antenie siatkowej(ekran 2x8 pretow,bez direktorow)+jakis przedwzmacniacz 25-35dB(najlepiej marki SWA+przewod koncent. o grubosci 7mm(żelowany triset) a może bedą jakies efekty.
    O odbiorze w tej lokalizacji Mux-2 K61 to mozesz raczej zapomniec.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA
PostNapisane: 19 lutego 2013, o 23:14 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 lipca 2011, o 20:48
Posty: 686
Lokalizacja: Łużna k.Gorlic /Odbiór z: Gorlice-10km, Przehyba-45km, Tarnów-31km, Sucha Góra-55km, Chorągwica-75km
Odbiornik: Panasonic P37X20/Ferguson Ariva210 Combo/Sharp 39LE350/Neon+
Instalacja antenowa: Anteny: UHF Polaris 60(PL)+DIPOL 19/21-69(SK),Sumator ST 1-60,Wzm.przel.APL-109
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)
Teoretycznie szansa jest, bo jesteś na żółtym polu pokrycia sygnałem, ale - jak pisze @a.d. - będzie zapewne cięzko. Antena jak najwyżej. Jezeli nie odbierzesz sygnału z kierunku nadajnika, musisz kręcić anteną i próbować odbioru z odbicia od okolicznych gór. Jak nie da to rezultatu, pozostaje czekać na wyłączenie analogu i ewentualne włączenie doświetleń z przemienników. Ale w tym wypadku, na mux-2 raczej bym nie liczył.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA
PostNapisane: 20 lutego 2013, o 21:48 

Dołączył(a): 19 lutego 2013, o 20:19
Posty: 2
Witam. Dzięki za wszystkie informacje, jutro będę miał trochę czasu to posiedzę i pokombinuję.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA
PostNapisane: 3 marca 2013, o 15:57 

Dołączył(a): 3 marca 2013, o 15:53
Posty: 2
Odbiornik: samsung ue40c6000
Instalacja antenowa: kierunkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: szczawnica
Wie ktoś może kiedy ruszy MUX3 na Sczawnicy?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA
PostNapisane: 3 marca 2013, o 16:54 

Dołączył(a): 13 lipca 2011, o 23:12
Posty: 613
Lokalizacja: Murzasichle
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki
A czytałeś wątku viewtopic.php?f=25&t=5131 ?

Na razie nie ma oficjalnie informacji.
Dopiero po wyłączeniu analogowej będzie jakieś informacje o mux 3.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA
PostNapisane: 3 marca 2013, o 17:16 

Dołączył(a): 3 marca 2013, o 17:07
Posty: 1
Odbiornik: scharp le830 & toschiba tl838
Instalacja antenowa: at91
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przechyba
Witam, coś faktycznie stało się z kanałem 61 na przechybie, mieszkam w mostkach k.starego sacza, przechyba widoczna gołym okiem, sygnal jak zawsze na 98% ale pojawiły się błędy których nigdy nie było, co najciekawsze mam potwierdzenie od kilku osób z okolicy że wogóle straciły sygnał z kanału 61, czyżby jakaś awaria??.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA
PostNapisane: 5 marca 2013, o 15:06 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 lipca 2011, o 20:48
Posty: 686
Lokalizacja: Łużna k.Gorlic /Odbiór z: Gorlice-10km, Przehyba-45km, Tarnów-31km, Sucha Góra-55km, Chorągwica-75km
Odbiornik: Panasonic P37X20/Ferguson Ariva210 Combo/Sharp 39LE350/Neon+
Instalacja antenowa: Anteny: UHF Polaris 60(PL)+DIPOL 19/21-69(SK),Sumator ST 1-60,Wzm.przel.APL-109
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)
gacek napisał(a):
Witam, coś faktycznie stało się z kanałem 61 na przechybie, mieszkam w mostkach k.starego sacza, przechyba widoczna gołym okiem, sygnal jak zawsze na 98% ale pojawiły się błędy których nigdy nie było, co najciekawsze mam potwierdzenie od kilku osób z okolicy że wogóle straciły sygnał z kanału 61, czyżby jakaś awaria??.
siker napisał(a):
Witam, widzę że także piszecie że raz jest sygnał mux2 raz nie. Ja w Krościenku odbieram mux2 na styk. Od dwóch miesięcy zaobserwowałem brak odbioru po pare dni. Wygląda to tak jakby coś kombinowali przy przekaźniku. Albo mam dobry sygnał albo wcale go nie ma. Wcześniej jak miałem inną antenę to przy pogorszeniu pogody po prostu sygnał się sypał (pixele), nie dało się oglądać ale telewizor sygnał odnajdywał.
Teraz na pare dni całkiem gaśnie mi mux2 od czasu do czasu.

Sprawdzałem dzisiaj odbiór z Przehyby i u mnie - 45km od nadajnika - obydwa mux-y idą bezproblemowo na max. siły i prawie max. jakości. Co ciekawe słabszy mux-2 posiada wiekszą tolerancję na niedokładne ustawienie anteny, natomiast mocniejszy mux-1 wymaga dokładnego jej ustawienia, aby parametry sygnału były mozliwie maksymalne.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA
PostNapisane: 5 marca 2013, o 17:56 

Dołączył(a): 13 lipca 2011, o 23:12
Posty: 613
Lokalizacja: Murzasichle
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki
Według mnie, Najlepiej poczekać na obniżenie częstotliwość dvb-t i będzie lepsze odbiór. Przez górki nie jest korzystny wysokim częstotliwość/kanale.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA
PostNapisane: 5 marca 2013, o 22:13 

Dołączył(a): 3 marca 2013, o 15:53
Posty: 2
Odbiornik: samsung ue40c6000
Instalacja antenowa: kierunkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: szczawnica
grzegorz0plonka napisał(a):
A czytałeś wątku viewtopic.php?f=25&t=5131 ?

Na razie nie ma oficjalnie informacji.
Dopiero po wyłączeniu analogowej będzie jakieś informacje o mux 3.


Dzięki za informację.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA
PostNapisane: 2 kwietnia 2013, o 14:27 

Dołączył(a): 20 lipca 2011, o 11:54
Posty: 13
Lokalizacja: Nowy Sącz, Poręba Mała
Odbiornik: LG Flatron M2780D-PZ
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczawnica Przehyba - 16km
Witajcie :)
Mieszkam w Nowym Sączu na Porębie Małej. Próbowałem dziś przełączyć się na NTC. Mam antenę pokojową coś pokroju: http://www.ceneo.pl/10764290, wiem, że szału nie ma. Antenę położyłem na kominie. Złapałem MUX1 z jakością ok. 80%, natomiast MUX2 ok. 15%. Słaby poziom MUX2 pewnie spowodowany jest słabym sygnałem z Przehyby (5kW) lub słabą anteną.
Moje pytanie brzmi, czy zamiana anteny na lepszą, poprawi jakość, oraz kiedy planowane jest zwiększenie poziomu sygnału na Przehybie.
Pozdrawiam :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 821 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 42  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Powered by phpBB

Copyright © TP EmiTel sp. z o.o. 2008

Start | Mapa Strony | Informacje Prawne