Teraz jest 22 października 2014, o 11:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Regulamin działu


Kliknij, aby przejrzeć regulamin


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 154 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Odbiór kanałów HD na PC
PostNapisane: 7 czerwca 2012, o 17:36 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 lutego 2011, o 20:27
Posty: 209
Lokalizacja: Ostrzeszów
Odbiornik: MSI DIGIvox mini3,
Overmax OV-TN-06
Samsung 46"
Instalacja antenowa: Siatka Ryniak + Symetryzator na 530, 610, 658 MHz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Mikstat & Śrem
DVBManiak napisał(a):
Kupić płytę główną każdy głupi potrafi


@DVBManiak ale widzę że nie każdy głupi czytać potrafi, nieprawdaż ?
Do tego co podałem potrzebny jest tylko dysk na SATA który już zapewne posiadamy, stary zasilacz może być 300W oraz ram DDR3 za około 50 zł.

Płyta posiada już procka, grafikę ze wsparciem dla FullHD i dzwięk a nawet HDMI !


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Odbiór kanałów HD na PC
PostNapisane: 7 czerwca 2012, o 18:01 

Dołączył(a): 1 stycznia 1970, o 02:00
Posty: 278
Lokalizacja: Warszawa Żoliborz
Odbiornik: Sony W4000, Leadtek USB, Pi7010ix, Leadtek DTV1000T
Instalacja antenowa: HB9CV 3 metry nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN Warszawa
Jest jeszcze jeden szczegół: cały komputer oparty na tej platformie w czasie odtwarzania FullHD mieści się w 50W pobieranych z sieci, co w przypadku maszyn starszych wzbogaconych o nowszą kartę AGP czy też PCiE jest mało realne.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Odbiór kanałów HD na PC
PostNapisane: 7 czerwca 2012, o 18:44 
No dobra nie doczytałem sorry. Ale i tak wolałbym kupić monitor z wbudowanym tunerem. Komputer to w końcu nie jest maszyna stworzona do oglądania TV tylko szczególnie do grania i raczej po to się kupuje nowego kompa. Ja nie gram w gry, więc nowy nie jest mi potrzebny.


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Odbiór kanałów HD na PC
PostNapisane: 7 czerwca 2012, o 19:36 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 lutego 2011, o 20:27
Posty: 209
Lokalizacja: Ostrzeszów
Odbiornik: MSI DIGIvox mini3,
Overmax OV-TN-06
Samsung 46"
Instalacja antenowa: Siatka Ryniak + Symetryzator na 530, 610, 658 MHz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Mikstat & Śrem
Mylisz się, komputer wcale nie został stworzony do grania w gry tylko do obliczania skomplikowanych równań matematycznych.
Jeśli nie grasz w gry, to teki zestaw co podałem sprawdzi się w twoim przypadku idealnie!

Sam go posiadam i jestem mega zadowolony, do interneto office i TV w DVB-S czy DVB-T wystarcza jeszcze z dużym zapasem.

Płyta posiada jeszcze złącze PCIexpress do dołożenia drugiej dużo bardzie wydajnej grafiki!

A co najważniejsze jak napisał KrzysztofD to jednostka centralna pod obciążeniem pobiera w granicach 50 - 60 W!
Gdzie mój Core 2 Duo i GF 8600GT pobierał koło 280 - 300W!

A monitor z Tunerem to nie komputer do odbioru kanałów HD


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Odp: Odbiór kanałów HD na PC
PostNapisane: 7 czerwca 2012, o 20:41 

Dołączył(a): 17 maja 2011, o 13:36
Posty: 138
Lokalizacja: Gliwice
Odbiornik: pecet
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy?
ASRock e350m1 mam i polecam. Zużywa 20W w stresie. Na drugim pc pod kilku lat mam hd2400 i daje radę ze wszystkim. Przeplot usuwam w Vlc programowo. To nic ze procek się trochę trudzi w końcu od tego go mam....


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Odbiór kanałów HD na PC
PostNapisane: 8 czerwca 2012, o 09:46 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 maja 2012, o 08:28
Posty: 97
Odbiornik: Wiwa HD-50
Instalacja antenowa: Siatka + symetryzator
Pozwólcie, że zostanę przy temacie.

@GUTEK@ napisał(a):
U mnie na kompie z WinXP i grafiką Radeon HD3450 256MB DDR2 w SkyView + kodeki Cyberlink PDVD10 obciążenie procka mam jakieś 2%. (procek AMD X2 4600+, pewnie na słabszym byłoby jakieś 10% max)

Właśnie przypomniałeś mi moje dzieje ze starym komputerem. W ramach odkurzenia włączyłem go i sprawdziłem o co chodzi. Ja mam też HD3450 oraz winXPsp3 ale i Semprona.
Jak wspomiałem w poprzednim poście, karty/sterowniki mają kilka różnych algorytmów deinterlacingu/usuwania przeplotu. W AMD/ATI najlepszym z nich jest VectorAdaptive, pozostałe MotionAdaptive, Adaptive. Jak sprawdziłem u siebie, obecne sterowniki domyślnie w rejestrze mają dla rozdzielczości HD tylko mało wymagający algorytm Adaptive na HD3450. Jasne, ja się myliłem i może namieszałem mówiąc, że nie będzie usuwania przeplotu na słabszych kartach. Będzie, tylko gorszej jakości, co dla niektórych jest niewybaczalne, dlatego zawsze polecam karty z powyżej 10GB/s aby można było na nich włączyć najlepszy algorytm VectorAdatpive.

Zainstalowałem kodeki z HD pack na winxp+HD3450 i faktycznie, przechwytywane pliki z TVP HD szły ładnie dzięki akurat Arcsoft decoder i usuwanie przeplotu na karcie. Jednak kiedy znanym sposobem ustawiłem w rejestrze windowsa za pomocą dxvachecker najlepszy algorytm VA, karta cięła. Na starym kompie mam tylko monitor CRT więc trudno samemu sprawdzić różnicę w algorytmach, ale na pewno ona istnieje.
U Nvidii chyba nie ma wyboru w sterownikach co do usuwania przeplotu, więc albo karta sama dokonuje zmiany algorytmów jeśli jest za słaba, lub nie dokonuje zmiany i tnie. Jeśli wystąpi drugi przypadek to jest błąd karty/sterów. U Nvidii odpowiednikiem VA jest PixelAdaptive.

Ktoś może powiedzieć, że to odkurzanie starych rupieci i lepiej kupic nowy komp. Ale to tak naprawde tyczy sie również właśnie nowych komputerów. Jest wiele do kupienia słabych kart graficznych do komputerów HTPC, ale nie na każdej z nich będziesz miał najlepszy algorytm usuwania przeplotu przy HDTV.
A zupełnie nowego kompa kupować do filmów jak można dostać kartę za mniej niż 100zł się nie opłaca. Pobieranie energii nie gra roli, bo nikt filmów nie ogląda 24h na dobę.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Odbiór kanałów HD na PC
PostNapisane: 8 czerwca 2012, o 10:29 

Dołączył(a): 26 czerwca 2011, o 12:35
Posty: 355
Lokalizacja: Krasnystaw
Odbiornik: Wiwa HD-90new
Instalacja antenowa: Odchudzona siatka
SWA-1/LUX
3m n.p.t <6m kabla
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Piaski 26km
Myślę, że zwykły zjadacz chleba nie przejmuje się czy tym czy tamtym algorytmem mu koduje obraz... dla niego ważne jest aby film odtwarzał się płynnie. Różnice w jakości zobaczymy zapewne tylko na wielkim ekranie.

Nie szperałem w ustawieniach sterowników. Mam możliwość sporej zmiany taktowania pamięci grafiki więc może w domu sprawdzę jak to się ma z przepustowością.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Odbiór kanałów HD na PC
PostNapisane: 8 czerwca 2012, o 20:43 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 lutego 2011, o 20:27
Posty: 209
Lokalizacja: Ostrzeszów
Odbiornik: MSI DIGIvox mini3,
Overmax OV-TN-06
Samsung 46"
Instalacja antenowa: Siatka Ryniak + Symetryzator na 530, 610, 658 MHz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Mikstat & Śrem
Mam ASRock e350m1 z Windows 7 Home Premium na pokładzie i przed chwilką nagrałem sobie cały mecz Polska - Grecja w HD przy okazji oglądania.
Pecet na procku 1.6GHz i grafice Radeon HD 6310 nawet się nie spocił,
obciążenie procka to 30 do 45% na monitorze 24" 1920x1200p.

Bez kombinacji i stresowania się czy będzie działać czy nie, a jak będzie to już nic więcej nie da rady robić :shock:

Teraz piszę tego posta, oglądam mecz Rosja - Czechy i przy okazji jeszcze go nagrywam w HD :D

A tu screen:
http://img201.imageshack.us/img201/5589/screenmw.jpg

Dla mnie inwestowanie w kartę AGP czy reanimacja jakiegoś przestarzałego gruchota jest to wywalenie kasy w błoto.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Odbiór kanałów HD na PC
PostNapisane: 8 czerwca 2012, o 20:58 
61 procesów OMG co ty robisz na tym kompie? Ja mam max 20 a na starcie 15.


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Odbiór kanałów HD na PC
PostNapisane: 8 czerwca 2012, o 20:59 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 kwietnia 2009, o 00:17
Posty: 5332
Lokalizacja: Gliwice
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy
DVBManiak napisał(a):
61 procesów

Uroki Vista/Win7 :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Odbiór kanałów HD na PC
PostNapisane: 8 czerwca 2012, o 21:04 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 lutego 2011, o 20:27
Posty: 209
Lokalizacja: Ostrzeszów
Odbiornik: MSI DIGIvox mini3,
Overmax OV-TN-06
Samsung 46"
Instalacja antenowa: Siatka Ryniak + Symetryzator na 530, 610, 658 MHz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Mikstat & Śrem
Windows XP oraz 7 to moim zdaniem najlepsze systemy operacyjne jakie dotychczas Microsoft wyprodukował.
Tyle procesów a pecet jakoś nie zdycha :P


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Odbiór kanałów HD na PC
PostNapisane: 9 czerwca 2012, o 08:39 

Dołączył(a): 3 października 2011, o 21:36
Posty: 548
Lokalizacja: Pszczółki
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno
Mój komp pierwszej świeżości nie jest więc zostawiłem sobie tylko pięć procesów na Win7 ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Odbiór kanałów HD na PC
PostNapisane: 9 czerwca 2012, o 11:05 

Dołączył(a): 9 marca 2012, o 14:41
Posty: 109
Odbiornik: ARIVA T-65
Instalacja antenowa: siatkowa,wzm.LNA, pasywny rozdzielacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Przemyśl MUX 1-2-3
Widze, że jakiś "uprzejmy" wyciął moje 2 posty w tym wątku - trudno nie będę rodzierał szat ...


Teraz pytanie - czy netbooki na Intel Atom dadzą sobie radę z przetwarzanim sygnału 720 1080 (p)(i), oraz ich przesyłaniem po HDMI do TV ?


I czy po włożeniu zew. tunera DVB-T da sobie radę ze zgrywaniem materiału na HDD ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Odbiór kanałów HD na PC
PostNapisane: 9 czerwca 2012, o 11:12 

Dołączył(a): 26 czerwca 2011, o 12:35
Posty: 355
Lokalizacja: Krasnystaw
Odbiornik: Wiwa HD-90new
Instalacja antenowa: Odchudzona siatka
SWA-1/LUX
3m n.p.t <6m kabla
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Piaski 26km
W biurze pracuję na D525 - 4 wątki po 1,8GHz (taki mikro komputerek)
HD na youtubie wydaje się jakby spowolnione (do 89% procesu chrome.exe) ale to nie to samo co na odtwarzaczu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Odbiór kanałów HD na PC
PostNapisane: 9 czerwca 2012, o 11:17 

Dołączył(a): 9 marca 2012, o 14:41
Posty: 109
Odbiornik: ARIVA T-65
Instalacja antenowa: siatkowa,wzm.LNA, pasywny rozdzielacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Przemyśl MUX 1-2-3
JerzyG napisał(a):
...Pecet na procku 1.6GHz i grafice Radeon HD 6310 nawet się nie spocił,
obciążenie procka to 30 do 45% na monitorze 24" 1920x1200p ....


Dla mnie inwestowanie w kartę AGP czy reanimacja jakiegoś przestarzałego gruchota jest to wywalenie kasy w błoto.



Ten monitor mnie zainteresował ...

to Dell z Allegro czy coś innego ?

matryca IPS czy zwykła ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Odbiór kanałów HD na PC
PostNapisane: 9 czerwca 2012, o 11:20 

Dołączył(a): 9 marca 2012, o 14:41
Posty: 109
Odbiornik: ARIVA T-65
Instalacja antenowa: siatkowa,wzm.LNA, pasywny rozdzielacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Przemyśl MUX 1-2-3
kjt napisał(a):
W biurze pracuję na D525 - 4 wątki po 1,8GHz (taki mikro komputerek)
HD na youtubie wydaje się jakby spowolnione (do 89% procesu chrome.exe) ale to nie to samo co na odtwarzaczu.



4 rdzenia wyładują akumulator w godzinę.

Myślałem o Atomie N435-570, 2 rdzenie + grafika Intela GMA 3150


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Odbiór kanałów HD na PC
PostNapisane: 9 czerwca 2012, o 13:20 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 lutego 2011, o 20:27
Posty: 209
Lokalizacja: Ostrzeszów
Odbiornik: MSI DIGIvox mini3,
Overmax OV-TN-06
Samsung 46"
Instalacja antenowa: Siatka Ryniak + Symetryzator na 530, 610, 658 MHz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Mikstat & Śrem
Atom D525 nie ma 4 rdzenie tylko 2 + HT (wielowątkowość)
Daje rade z materiałem 720p i z niektórymi 1080p ponieważ grafika nie wspiera sprzętowego dekodowania :(
Dlatego sprzedałem płytę intela z tym prockiem D525 (chodź procek daje rade) i kupiłem ASRock e350m1 bo jego grafika wspiera dekodowanie sprzętowe materiału FullHD.

alex_777 Philips 24" 1920x1200p LCD


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Odbiór kanałów HD na PC
PostNapisane: 10 czerwca 2012, o 10:37 

Dołączył(a): 9 marca 2012, o 14:41
Posty: 109
Odbiornik: ARIVA T-65
Instalacja antenowa: siatkowa,wzm.LNA, pasywny rozdzielacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Przemyśl MUX 1-2-3
JerzyG napisał(a):
...Do tego co podałem potrzebny jest tylko dysk na SATA który już zapewne posiadamy, stary zasilacz może być 300W oraz ram DDR3 za około 50 zł.

Płyta posiada już procka, grafikę ze wsparciem dla FullHD i dzwięk a nawet HDMI !



Płyta do mediów jest okey, tyle że kosztuje 400 pln - nieco za dużo, zważywszy, że :

1 - nie ma slotu PCI
2 - nie ma slotu IDE (dysku ani nagrywarki na PATA nie podepniesz, a mam parę takich)



A przy okazji - czy ta zintegrowana grafika potrafi hardwarowo kompresować te nieszczęsne 1080i, serwowane nam przez TVP, do 1024-576 PAL.mkv , ewentualnie do innego formatu ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Odbiór kanałów HD na PC
PostNapisane: 10 czerwca 2012, o 10:54 

Dołączył(a): 5 maja 2012, o 16:35
Posty: 7
Są dostępne tanie przelotki ATA->SATA.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Odbiór kanałów HD na PC
PostNapisane: 10 czerwca 2012, o 12:23 
Ma slot PCI-ex. Szczerze mówiąc trochę rozważam takie rozwiązanie z tą płytą. Na wakacjach podejmę jakąś decyzję. Szczególnie ten pobór prądu mnie zaciekawił.


Góra
  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 154 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Powered by phpBB

Copyright © TP EmiTel sp. z o.o. 2008

Start | Mapa Strony | Informacje Prawne