Teraz jest 23 października 2014, o 20:32

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Regulamin działu


Kliknij, aby przejrzeć regulamin


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 303 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 16  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: manta DVBT02
PostNapisane: 10 czerwca 2012, o 14:20 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 kwietnia 2009, o 00:17
Posty: 5332
Lokalizacja: Gliwice
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy
Temat o tym tunerze już jest.
Ponieważ nie działa w nim poprawnie LCN pozostaje ręczne sortowanie.
Zrób tak, przywróć ustawienia fabryczne, przeskanuj ręcznie tylko te kanały na których masz kanały, wyłącz w menu LCN i na koniec posortuj kanały.


dittohead napisał(a):
Posiadam dekoder Manta DVBT02 od kilku dni. Na początku wszystko cacy, instalacja bez problemu i ogólnie jak za taka cenę to sprzęt mi odpowiada. Po dwóch dniach użytkowania pojawił się pewien problem, mianowicie zaraz po włączeniu dekodera zaczyna się okropne szumienie. Czasami przechodzi na 15 minut czy godzinę ale jak już nastąpi to prawie nic nie słychać. Zastanawiam się czemu tak się dzieje i co można z tym poradzić. Ogólnie jestem zielony w takich kwestiach także jakby miał ktoś jakiś pomysł albo potrzebował więcej informacji to niech pisze.
Pzdr



To szumienie to z czego się wydobywa, tunera (wnętrza) czy głośników w TV?

Może coś więcej byś napisał. Jak z głośników to jaki to telewizor, jak podłączony tuner?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: MANTA DVBT02
PostNapisane: 10 czerwca 2012, o 14:54 

Dołączył(a): 9 czerwca 2012, o 18:52
Posty: 2
Mam telewizor 32LG5600. Szum raczej nie wychodzi z tunera bo jest słyszany w słuchawkach po podłączeniu ich do tv. Dekoder jest podłączony po eurozłączu a niestety nie mam w tej chwili w domu kabla HDMI żeby przetestować. Może w tym jest kłopot?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: MANTA DVBT02
PostNapisane: 10 czerwca 2012, o 16:33 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 stycznia 2011, o 21:53
Posty: 504
Odbiornik: LV6TPMVR4 / PS43D450
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z usuniętą siatką, zasilanie z tunera, wewnątrz budynku.
Nadajnik - obiekt nadawczy: DVB-T Śrem
To poruszaj euro, zobacz czy coś się zmieni.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Manta DVBT02 nie wyszukuje kanałów
PostNapisane: 13 czerwca 2012, o 16:54 

Dołączył(a): 13 czerwca 2012, o 16:44
Posty: 5
Odbiornik: Manta DVBT02
Instalacja antenowa: Antena siatkowa za oknem na strychu
Nadajnik - obiekt nadawczy: Iława/Kisielice
Witam tak jak w temacie to urzadzenie nie znalazlo zadnego kanalu, przestawilem nawet antene i nic nie dalo ;/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Manta DVBT02 nie wyszukuje kanałów
PostNapisane: 13 czerwca 2012, o 17:03 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 kwietnia 2009, o 00:17
Posty: 5332
Lokalizacja: Gliwice
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy
To teraz jest podłącz antenę z tunerem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Manta DVBT02 nie wyszukuje kanałów
PostNapisane: 13 czerwca 2012, o 17:08 

Dołączył(a): 13 czerwca 2012, o 16:44
Posty: 5
Odbiornik: Manta DVBT02
Instalacja antenowa: Antena siatkowa za oknem na strychu
Nadajnik - obiekt nadawczy: Iława/Kisielice
hehe fajny zart chyba antena jest podlaczona tak do tunera dvbt?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Manta DVBT02 nie wyszukuje kanałów
PostNapisane: 13 czerwca 2012, o 18:14 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 kwietnia 2009, o 00:17
Posty: 5332
Lokalizacja: Gliwice
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy
Jaki post taka odpowiedź.

Podałbyś więcej szczegółów z łaski swojej
- jaka antena - dokładnie typ, wzmacniacz itp
- twoje położenie, miejscowość, odległość do nadajnika, ewentualnie przeszkody terenu
- z jakiego nadajnika odbierać chcesz
- czy sprawdzałeś na ręcznym skanowaniu czy jakikolwiek sygnał się pojawia

Możesz skorzystać ze strony www.dvbtmap.eu w celu ustalenia tego co powyżej napisałem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Manta DVBT02 nie wyszukuje kanałów
PostNapisane: 13 czerwca 2012, o 18:53 

Dołączył(a): 13 czerwca 2012, o 16:44
Posty: 5
Odbiornik: Manta DVBT02
Instalacja antenowa: Antena siatkowa za oknem na strychu
Nadajnik - obiekt nadawczy: Iława/Kisielice
Mieszkam w Gorczenicy 8 km od Brodnicy patrzylem i do nadajnika w Kisielicach k Iławy mam lekko ponad 40 km, co do anteny nie mam zielonego pojecia jest ona stara siatkowa wzmacniacz hmmm chyba nie ma


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Manta DVBT02 nie wyszukuje kanałów
PostNapisane: 14 czerwca 2012, o 21:09 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 kwietnia 2009, o 00:17
Posty: 5332
Lokalizacja: Gliwice
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy
To najlepiej będzie zmienić antenę na nową. W dziale o antenach na pewno coś znajdziesz.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Manta DVBT02 nie wyszukuje kanałów
PostNapisane: 14 czerwca 2012, o 21:12 

Dołączył(a): 13 czerwca 2012, o 16:44
Posty: 5
Odbiornik: Manta DVBT02
Instalacja antenowa: Antena siatkowa za oknem na strychu
Nadajnik - obiekt nadawczy: Iława/Kisielice
sprawdze ten dekoder u wujka ktory ma tv cyfroa na innym dekoderze i dziala jak tam nie wyszuka kanalow oddam go na gwarancje


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Manta DVBT02 nie wyszukuje kanałów
PostNapisane: 14 czerwca 2012, o 21:22 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 kwietnia 2009, o 00:17
Posty: 5332
Lokalizacja: Gliwice
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy
Można i tak, ale stara antena siatkowa i 45km odległości to mogą być problemy.
Jak wygląda z tej anteny analog, jest dobry czy śnieży?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Manta DVBT02 nie wyszukuje kanałów
PostNapisane: 14 czerwca 2012, o 21:46 

Dołączył(a): 13 czerwca 2012, o 16:44
Posty: 5
Odbiornik: Manta DVBT02
Instalacja antenowa: Antena siatkowa za oknem na strychu
Nadajnik - obiekt nadawczy: Iława/Kisielice
zalezy od pogody jak ladna pogoda to jak w hd :) a jak taka nijaka to obraz gorszej jakosci ale dobrej jakosci


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Manta DVBT02 nie wyszukuje kanałów
PostNapisane: 14 czerwca 2012, o 22:39 

Dołączył(a): 16 stycznia 2012, o 20:05
Posty: 3000
Lokalizacja: KRAKÓW Nowa Huta
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km
ZeFir napisał(a):
a jak taka nijaka to obraz gorszej jakosci ale dobrej jakosci

no - składnia zdania interesująca :lol:
może gdzieś w puszce łączenie kabla z symetryzatorem przyśniedziało i łapie zakłócenia przy wilgoci w powietrzu? :?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: MANTA DVBT02
PostNapisane: 26 czerwca 2012, o 13:07 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 stycznia 1970, o 02:00
Posty: 274
Lokalizacja: Jaworzno - Długoszyn
Odbiornik: 42LB671, ARIVA 150C, C-ch 83Q. ARIVA T55 + monitor LCD.
Instalacja antenowa: ASP-8 - 8m n.p.gr. Wzm.przelotowy 12dB-5V z t-a. Druga pasywna 1m niżej.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrz-ne , Kosz-wy, Czechy
Właśnie trafił do mnie ten tuner po "spotkaniu" z piorunem poprzez zasilanie. Przepięcie zniszczyło zasilacz(elementy opalone i popękane), lecz reszta pozostała sprawna. Podłączyłem zasilacz zewnętrzny od WIWY i tuner działa. Zmierzyłem pobór prądu - jest w granicach 0,95A, co przy 5V daje moc poniżej 5W. Jest to pobór mocy bez podłączonego urządzenia USB. Teraz pozostaje tylko dorobić gniazdo zasilania 5V i zastosować zasilacz zewnętrzny o wydajności prądowej 1,5 - 2A.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: MANTA DVBT02
PostNapisane: 26 czerwca 2012, o 13:50 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 kwietnia 2009, o 00:17
Posty: 5332
Lokalizacja: Gliwice
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy
Masz fotkę co tam poszło?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: MANTA DVBT02
PostNapisane: 28 czerwca 2012, o 13:31 

Dołączył(a): 28 czerwca 2012, o 12:54
Posty: 24
Wczoraj kupilem.
Do tunera podlaczam antene pokojowa ze wzmacniaczem, przez Euro zlacze do tv.
Nie znajduje mi zadnych kanalow (to rozgryzam) ale inna sprawa:
Obraz z Menu dekodera jest lekko sniezacy. A jak dodatkowo podlacze wyjscie antenowe dekodera do wejscia antenowego tv obraz jest idealny.
Czy to jest ok ? (zawsze podlaczac z ta antena dodatkowo?) czy cos nie tak ze sprzetem?
Tnx za info.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: MANTA DVBT02
PostNapisane: 28 czerwca 2012, o 15:25 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 grudnia 2011, o 22:57
Posty: 362
Lokalizacja: Zelów/Łódź
Odbiornik: AverMedia Hybrid Volar HX
Opieka: Manta DVBT-02, WIWA HD-90
Instalacja antenowa: drucik od tunera,
do manty i wiwy podpięte siatki no-name, wzmacniacze no-name
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - EC-4
Pewnie miałeś źle wpięty kabel euro i dlatego ci śnieżyło, podpinając antenę coś ruszyłeś i się poprawiło.

Antenę wpinasz do gniazda in (pierwsze gniazdo z brzegu), to drugie to pętla, jakbyś chciał np odbierać jeszcze kanały analogowe to wtedy wpinasz dodatkowy kabel do tego gniazda w mancie drugi koniec do telewizora.

Mi manta w domu nie śnieży, przepinałem ją przed kupnem wiwy pomiędzy telewizorami i było ok (ojciec wolał na większym tv obejrzeć nagrany boks).

Co do szukania kanałów. jeśli masz daleko do nadajnika, antena pokojowa może być za mało (kiedyś spotkałem pokojową ze wzmacniaczem, która odbiera sporo gorzej od mojego drucika od tunera).

Teraz nie pamiętam czy manta to pokazuje, ale weź szukanie ręczne i ustaw kanał/częstotliwość któregoś muxa, którego jesteś w zasięgu i tak kieruj antenką by złapać sygnał, jak złapiesz jeden, to sprawdź pozostałe muxy

P.S. śnieżenie może być też spowodowane ciulowym kablem euro, który jest zakłócany np przez inne urządzenie albo kabel leżący obok. Podłączyłeś antenowy, zmieniło się pole magnetyczne i zakłócenia stały się mniejsze


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: MANTA DVBT02
PostNapisane: 29 czerwca 2012, o 10:43 

Dołączył(a): 28 czerwca 2012, o 12:54
Posty: 24
Dzieki za te bardzo pomocne wyjasnienia!!
Faktycznie zaklocal osobny kabel.
Dodatkowo zrobilem wlasna antene (!) i tv odbiera mi sygnal cyfrowy jak bajka.
Ciesze sie ze znalazlem to forum.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: MANTA DVBT02
PostNapisane: 1 lipca 2012, o 18:01 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 stycznia 1970, o 02:00
Posty: 274
Lokalizacja: Jaworzno - Długoszyn
Odbiornik: 42LB671, ARIVA 150C, C-ch 83Q. ARIVA T55 + monitor LCD.
Instalacja antenowa: ASP-8 - 8m n.p.gr. Wzm.przelotowy 12dB-5V z t-a. Druga pasywna 1m niżej.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrz-ne , Kosz-wy, Czechy
@GUTEK@ napisał(a):
Masz fotkę co tam poszło?

Niestety nie zrobiłem. Poszły diody w mostku, elektrolit, układ generatora przetwornicy, pierwotne trafa przetwornicy opalone, dławik wejściowy sieciowy w strzępach i popalony druk pod zasilaczem. Telewizor w tym czasie był wyłączony wyłącznikiem ręcznym i nic mu się nie stało. Po przeróbce brak tylko automatycznego przełączania na AV - tuner nie wystawia sygnału przełączenia. Oryginalny zasilacz daje na wyjściu oprócz 5V także 12V. Jednak nie stanowi to problemu - telewizor startuje na wejściu z jakiego był wyłączony.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: MANTA DVBT02
PostNapisane: 2 lipca 2012, o 08:28 

Dołączył(a): 28 czerwca 2012, o 12:54
Posty: 24
Moje wrazenia po kilku dniach uzytkowania tego dekodera sa bardzo dobre. Uwazam ze za cene 100-120 złoty nie kupilbym nic innego. Podoba mi sie wszystko a jestem dosc wymagajacy co do takich rzeczy. Cyfrówka przez biquada odbiera mi cudownie.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 303 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 16  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Powered by phpBB

Copyright © TP EmiTel sp. z o.o. 2008

Start | Mapa Strony | Informacje Prawne