FUNAI LH

Awatar użytkownika
czajnik23
Posty: 39
Rejestracja: 30 listopada 2011, o 19:57
Odbiornik: LG 32LS3400
Instalacja antenowa: W domu antena typu kółko do Junosta w pracy Yaga 19.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chotycze

Re: FUNAI LH

Postautor: czajnik23 » 8 grudnia 2011, o 21:31

leszem pisze:Jestem świeżo po telefonie do firmy Funai. Poinformowano mnie, że soft został przesłany do serwisów, natomiast na stronie http://www.funai.pl ukaże się prawdopodobnie jutro (na 80%). Aby wgrać soft będzie potrzeby czysty pendrive czyli najlepiej sformatowany.

Jak tylko będzie soft biore pędraka i lecę naprawic telewizorek znajomej.Teraz ma tylko analog.

leszem
Posty: 17
Rejestracja: 29 listopada 2011, o 18:09
Nadajnik - obiekt nadawczy: Śrem

Re: FUNAI LH

Postautor: leszem » 9 grudnia 2011, o 08:02

JaroslawMroczkowski pisze:Tylko, że taka informacje jest możliwa jedynie w przypadku, gdy problem zostanie zdiagnozowany. Trudno określić jaka zmiana wywoła jakie reakcje na nieznanym odbiorniku. Zmiany są ciągle, choćby codziennie nowa treść EPG. Trudno wyrokować na podstawie niesprawdzonych (empirycznie, przez kogoś z nas albo w laboratorium) informacji co się wydarzyło. Skoro nie działa tylko niewielka grupa odbiorników (w tym przypadku konkretnego producenta) to pierwszym adresem powinien być producent/importer/serwis.


Rozumiem, rozumiem to nazywa się PR i raczej nie można publicznie się przyznać do niektórych rzeczy. Rozumiem też firmę Funai, że trochę zwleka z udostępnieniem softu ( serwisy nowy soft juz mają) też kłania się PR. Panie Jarku nie wymagam abyście Państwo pisali o każdych nawet najdrobniejszych zmianach, tylko o takich jak ta z 28.11. gdzie zaczęły się dziać cuda, więc już 29.11. można było napisać o zmianach. Ludzie się denerwują również z powodu braku informacji. Ale cóż PR firmy powinien ba musi być zawsze pozytywny:) W końcu na dobrą sprawę nadal nie wiemy co spowodowało takie skutki w odbiornikach Funai.

darkievek

Re: FUNAI LH

Postautor: darkievek » 9 grudnia 2011, o 08:45

Mam informację, że serwisy FUNAI potwierdziły rozwiązanie problemu MUX3 przez zmianę oprogramowania. Oprogramowanie niebawem będzie do ściągnięcia. Puki co zapraszam do autoryzowanych serwisów. W moim już też wszystko OK.

yerry
Posty: 381
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Thomson DTI2011
Instalacja antenowa: Telmor Digit
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica
Lokalizacja: Kraków - Prądnik

Re: FUNAI LH

Postautor: yerry » 9 grudnia 2011, o 09:40

A wiadomo co było przyczyną wadliwego działania?

Alan pisze:Wytłumacz mi, bo ja uwazam, ze w ostatecznści sa jeszcze niezawistne sądy.

Chyba niezawisłe :!: bo o zawiść to ich nie podejrzewam.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 1978
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Lokalizacja: Warszawa

Re: FUNAI LH

Postautor: JaroslawMroczkowski » 9 grudnia 2011, o 11:42

W końcu na dobrą sprawę nadal nie wiemy co spowodowało takie skutki w odbiornikach Funai.
My jeszcze też nie. Ale pracujemy nad tym...

widzu

Re: FUNAI LH

Postautor: widzu » 9 grudnia 2011, o 20:19

Niestety, na dzisiaj sytuacja z Funai taka: na cztery identyczne telewizory z tej samej dostawy - w jednym wgranie softu OK gra i buczy na TVP wszystkie kanały - w trzech pozostałych kompletna zwiecha w czasie wgrywania i mam telewizory trupy. Zalecam spokojnie czekać na kolejne wersje softu !

Pelek 1

Re: FUNAI LH

Postautor: Pelek 1 » 9 grudnia 2011, o 21:17

U mojej rodzinki wczoraj już po ponownym wyszukaniu kanałów zaczęło wszystko działać.
Tel funai LH850-M32

marta_87

Re: FUNAI LH

Postautor: marta_87 » 10 grudnia 2011, o 09:09

Pelek 1 pisze:U mojej rodzinki wczoraj już po ponownym wyszukaniu kanałów zaczęło wszystko działać.
Tel funai LH850-M32


Po wgraniu nowego softu?

Pelek 1

Re: FUNAI LH

Postautor: Pelek 1 » 10 grudnia 2011, o 09:29

marta_87 pisze:
Pelek 1 pisze:U mojej rodzinki wczoraj już po ponownym wyszukaniu kanałów zaczęło wszystko działać.
Tel funai LH850-M32


Po wgraniu nowego softu?


Nie .Nic nie było wgrywane,tylko przeszukanie kanałów

Awatar użytkownika
Strzelb@
Posty: 117
Rejestracja: 1 października 2009, o 22:53
Odbiornik: SONY KDL-46Z4500
WIWA HD50
Instalacja antenowa: Tri Digit + LNA 101
85 m.n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem
Lokalizacja: Szamotuły

Re: FUNAI LH

Postautor: Strzelb@ » 10 grudnia 2011, o 16:43

widzu pisze:Niestety, na dzisiaj sytuacja z Funai taka: na cztery identyczne telewizory z tej samej dostawy - w jednym wgranie softu OK gra i buczy na TVP wszystkie kanały - w trzech pozostałych kompletna zwiecha w czasie wgrywania i mam telewizory trupy. Zalecam spokojnie czekać na kolejne wersje softu !


Niektórzy strasznie się spinali na, że coś tam, coś tam... Pisano o konsekwencjach, że ktoś musi je ponieść... Po tym co na tym forum napisano, ogólny obraz telewizorów firmy FUNAI jest ...

leszem
Posty: 17
Rejestracja: 29 listopada 2011, o 18:09
Nadajnik - obiekt nadawczy: Śrem

Re: FUNAI LH

Postautor: leszem » 12 grudnia 2011, o 12:11

Na stronie Fuani w dziale "wsparcie" udostępnione są softy i instrukcja wgrania.

Awatar użytkownika
sluuurp
Posty: 207
Rejestracja: 28 października 2010, o 13:07
Odbiornik: TV Samsung UE46D6500, ARIVA 250, N-BOX ITI-2850ST z DVB-T
Instalacja antenowa: Wzmacniacz AB011 Terra
Antena Opticum AX1000+
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo/Helpterberg
Lokalizacja: Szczecin, (EPSC/SZZ)

Re: FUNAI LH

Postautor: sluuurp » 12 grudnia 2011, o 20:51

Wgrałem znajomemu dzisiaj soft. Wydaje się, ze wszystko gra, telewizor nie wiesza się. Samo wgrywanie trwa nie dłużej niż około półtorej minuty. Jutro mam cztery takie akcje.

cynamon
Posty: 4
Rejestracja: 29 listopada 2011, o 12:39
Odbiornik: TV Funai LH850-M32
Instalacja antenowa: Szerokopasmowa antena "siatkowa"

Re: FUNAI LH

Postautor: cynamon » 13 grudnia 2011, o 18:22

W punkcie 14 instrukcji wgrywania softu jest mowa o przycisku z przodu telewizora czy o pstryczku z tyłu???

Awatar użytkownika
sluuurp
Posty: 207
Rejestracja: 28 października 2010, o 13:07
Odbiornik: TV Samsung UE46D6500, ARIVA 250, N-BOX ITI-2850ST z DVB-T
Instalacja antenowa: Wzmacniacz AB011 Terra
Antena Opticum AX1000+
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo/Helpterberg
Lokalizacja: Szczecin, (EPSC/SZZ)

Re: FUNAI LH

Postautor: sluuurp » 13 grudnia 2011, o 20:20

O "pstryczku" z tyłu (wyłącznik sieciowy). Ten "hebel" 230V.
Nie wyciągać czasem wtyczki sieciowej z gniazdka zamiast wyłączenia "pstryczkiem", dlaczego: podczas wyciągania wtyczki z gniazda 230V może zaiskrzyć wtyczka-gniazdo i uwalić telewizor.

ss80

Re: FUNAI LH

Postautor: ss80 » 13 grudnia 2011, o 20:31

mike1234 pisze:Telewizor Funai ... sygnał MUX 3 z Raabego powoduje zawieszenie się telewizora i jego reboot.


czajnik23 pisze:soft ... naprawic telewizorek


A ja się w ogóle zastanawiam jak może dochodzić do takich przypadków żeby sygnał telewizyjny "uwalał" telewizory prywatnych ludzi kto temu jest winien producent tv czy nadawca emitel, do "dziś" to raczej była fantastyka na miarę filmów SCI-FI a teraz to realny problem i zastanawiam się co ma zrobić człowiek który kompletnie nie wie co sięwyprawia, który nie ma internetu i nic nie wie co sięmu dzieje z telewizorskiem a ma ten telewizor na dodatek mu się skończyła gwarancja. Po prostu niewiarygodne historie. Za niedługo chyba usłyszymy że wirusa rozesłali a w komputerach tacki DVD same będą się otwierały :o

widzu

Re: FUNAI LH

Postautor: widzu » 14 grudnia 2011, o 07:28

Za niedługo chyba usłyszymy że wirusa rozesłali a w komputerach...
W zasadzie to już, skoro nieautoryzowana zmiana w strumieniu nadawczym wywala telewizor, no to wirus gotowy.

Alan
Posty: 33
Rejestracja: 27 października 2010, o 17:07

Re: FUNAI LH

Postautor: Alan » 14 grudnia 2011, o 08:54

Sprawa rozwojowa. Dotarła z tego co wiem do Pani Streżyńskiej z UKE.
Takie rzeczy nie mogą zdarzać się w cywilizowanym kraju. Przynajmniej ja jeszcze nie słyszałem o czymś takim.
Ale po co ja to tu pisze.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 1978
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Lokalizacja: Warszawa

Re: FUNAI LH

Postautor: JaroslawMroczkowski » 14 grudnia 2011, o 11:46

Takie rzeczy nie mogą zdarzać się w cywilizowanym kraju. Przynajmniej ja jeszcze nie słyszałem o czymś takim.
to mało słyszałeś.
Po to właśnie wymyślono aktualizację oprogramowania "przez powietrze". DVB-SSU to przede wszystkim narządzie do usuwania problemów, przy okazji wykorzystywane do zwiększenia funkcjonalności urządzeń ... ale to wymaga "sztywnego" zarezerwowania niewielkiej części pasma multipleksu na takie usługi.


No i wraca temat testów (weryfikacji) odbiorników.
To nie tylko kwestia sprawdzenia samego odbiornika, ale także współpracy z siecią w danym kraju oraz reakcji odbiornika na drobne zmiany i błędy w strumieniu, które mogą się pojawić.
W większości krajów taki proces ma miejsce z mocy prawa lub umowy producentów z operatorami sieci. Odbiorniki są testowane przed wprowadzeniem na rynek. W ich przypadku operator, wspólnie z producentem, pracują nad tym by wyłapywać ewentualne problemy zanim zobaczą je użytkownicy.

U nas poszło na żywioł. Testy kosztują, ale po co płacić skoro nie ma takiego obowiązku. Niektórzy producenci mimo wszystko współpracują (albo mają szczęście) i problemów nie mają.

Ustawa w wdrażaniu telewizji cyfrowej wprowadziła coś w rodzaju samo certyfikacji i obowiązek informowania użytkowników, ze produkt jest niezgodny. Każdy producent\importer\dystrybutor ocenia sam czy jego produkt jest zgodny.
(patrząc na wątek o zmianie SID i LCN, u ilu osób programy nie posortowały się zgodnie z LCN? ile ma zduplikowane serwisy na liście? Czy sprzedawca poinformował o takim fakcie przy sprzedaży?)

Wracając do tematu wątku.
Pracujemy z Funai nad rozwiązaniem problemu. Rozwiązanie jest blisko.

Awatar użytkownika
czajnik23
Posty: 39
Rejestracja: 30 listopada 2011, o 19:57
Odbiornik: LG 32LS3400
Instalacja antenowa: W domu antena typu kółko do Junosta w pracy Yaga 19.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chotycze

Re: FUNAI LH

Postautor: czajnik23 » 14 grudnia 2011, o 18:02

Wracając do tematu wątku.
Pracujemy z Funai nad rozwiązaniem problemu. Rozwiązanie jest blisko.
Zapytam będzie następny nowy soft po tym poprawionym?

Awatar użytkownika
sluuurp
Posty: 207
Rejestracja: 28 października 2010, o 13:07
Odbiornik: TV Samsung UE46D6500, ARIVA 250, N-BOX ITI-2850ST z DVB-T
Instalacja antenowa: Wzmacniacz AB011 Terra
Antena Opticum AX1000+
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo/Helpterberg
Lokalizacja: Szczecin, (EPSC/SZZ)

Re: FUNAI LH

Postautor: sluuurp » 14 grudnia 2011, o 19:31

Dzisiaj wgrywałem softy do 4 Funaii. MUX3 chodzi. Z jednym TV miałem problem, po wgraniu wieszał się na wszystkich Mux-ach,
Mówię sobie uwaliłem TV, albo znowu coś namieszali. Wyłączyłem telewizor na godzinę zupełnie z sieci żeby kondensatory się rozładowały, wiem,że to za krótko, ale jak robisz u znajomego, to nie masz czasu, zresztą noga po złamaniu już tak mnie n..., że myślałem, że nie wyrobię, nawet tramal nie pomógł.
Po godzinie wgrałem jeszcze raz i poszło w dobrym kierunku, czyli wszystko działa. Ale na mojego nosa coś jest nie tak dalej.
Nie wiem, niech myślą ci, którzy biorą za to kasę.
Ja pomagam przeważnie starszym osobą z racji tego, że na urodziny Auchana rok temu, ten Funai był bardzo tani i schodził jak ciepłe bułeczki, wiec kupowali go przeważnie emeryci


Wróć do „Telewizory, Dekodery Zewnętrzne (STB) i Tunery Komputerowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika