BLAZE VIDEO HDTV

bogola
Posty: 2
Rejestracja: 27 lutego 2012, o 19:10
Odbiornik: Omega T900
chip IT9135

BLAZE VIDEO HDTV

Postautor: bogola » 27 lutego 2012, o 19:22

Witam,
po raz pierwszy, przeczytałem prawie wszystkie strony i posty w tym temacie i chciałem odgrzać oprogramowania BlazeVieo HDTV Player. Otóż jak już ktoś pisał po zainstalowaniu wersji v 6.5 lub v 6.6 obraz sam się ściemnia. Nadmienię iż akceleracja sprzętowa jest włączona. Ten sam program w wersji v 6.0 chodzi dobrze lecz nie wyświetla mi EPG, a te wyższe programy wyświetlają. Może coś poradzicie, kombinuje od kilku dni i nic mi nie wychodzi.

zinox
Posty: 116
Rejestracja: 25 lipca 2011, o 21:17
Odbiornik: tv LG
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Dęblin/Ryki

Re: BLAZE VIDEO HD

Postautor: zinox » 27 lutego 2012, o 20:16


bogola
Posty: 2
Rejestracja: 27 lutego 2012, o 19:10
Odbiornik: Omega T900
chip IT9135

Re: BLAZE VIDEO HD

Postautor: bogola » 27 lutego 2012, o 20:40

Wielkie dzięki za szybką reakcję i za program. Odinstalowałem swoją 6 tkę i zainstalowałem Twoją i jestem pełen uznania - wszystko działa. Widać na mojej płytce wstawili jakąś kichę.
... pifko :D

BiTCity
Posty: 300
Rejestracja: 21 października 2010, o 19:46
Odbiornik: Manta LED3201/Philips 221TE4LB/ FergusonArivaT60/OV-TN-01
Instalacja antenowa: Dipol 16-21-60 ze wzmacniaczem LNA-177 (66+9m npm)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz/Chojna/Iława/Sierpc/Gołogóra
Lokalizacja: Trzeciewiec(19,4 km),SLR Chodkiewicza(2,7 km),Chojna(51km) Iława(96km) Sierpc(110km),Gołogóra(132km)

Re: BLAZE VIDEO HD

Postautor: BiTCity » 11 marca 2012, o 11:47

Zainstalowałem sobie tą wersję z linku bo podobnie jak u kolegi wyżej nie chodziło mi EPG teraz wszystko śmiga ale niestety strasznie muli przez co nie da się oglądać normalnie i wróciłem do wersji która była dołączona oryginalnie do tunera. Najczęściej jak oglądam DVB-T to i tak używam Splash-a bo ma niewielkie wymagania systemowe.Mój sprzęt to już 5-letni "staruszek" reanimowany nie jeden raz : Celeron D 3,46 GHz, 2 GB RAM, GeFeorce 7100 GS 256 MB. Moje pytanie brzmi czy jest jakieś ustawienie które zmniejsza wymagania tego programu w wersji podesłanej przez kolegę zinox-a?

pit24316
Posty: 24
Rejestracja: 9 października 2011, o 19:21
Odbiornik: MSI Digivox, URZ0083
Instalacja antenowa: Antena logarytmiczna + wzm. LOG2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Czes

Re: BLAZE VIDEO HD

Postautor: pit24316 » 13 marca 2012, o 21:38

Niestety, mam MSI DigiVox mini II który jest na chipie AF9015BDA i sterowniki do niego nie są widziane przez program i nie wiem jak je doinstalować. Tak więc w dalszym ciągu mam Blaze DTV 6.0 z dołączonym serialem ale bez EPG. Ktoś może coś doradzić?

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: BLAZE VIDEO HD

Postautor: janek 77 » 13 marca 2012, o 23:27

pit24316 pisze:sterowniki do niego nie są widziane przez program i nie wiem jak je doinstalować.

Tzn?
Masz sterownik zainstalowany?
System rozpoznaje tuner w menedzer urządzeń?
Program widzi ten tuner?

Włóz tuner i uruchom plik sterownika

http://www.blazevideo.com/driver/

pit24316
Posty: 24
Rejestracja: 9 października 2011, o 19:21
Odbiornik: MSI Digivox, URZ0083
Instalacja antenowa: Antena logarytmiczna + wzm. LOG2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Czes

Re: BLAZE VIDEO HD

Postautor: pit24316 » 14 marca 2012, o 10:46

Sterowniki zainstalowane, widoczne dla Win XP. Niestety w opcjach Blaze DTV funkcja "źródło DTV" jest nieaktywna i nie można wybrać tunera.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: BLAZE VIDEO HD

Postautor: janek 77 » 14 marca 2012, o 11:56

Sterownik oryginalny czy ten ze strony.
Blaze sam powinien zobaczyć tuner. Reinstalacja sterownika albo Blaze.
Inna wersja Blaze widzi? inne programy jak Splash widzą tuner?

pit24316
Posty: 24
Rejestracja: 9 października 2011, o 19:21
Odbiornik: MSI Digivox, URZ0083
Instalacja antenowa: Antena logarytmiczna + wzm. LOG2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Czes

Re: BLAZE VIDEO HD

Postautor: pit24316 » 14 marca 2012, o 13:02

Cały czas pracowałem na Blaze DTV 6.0 i sterownikach dostarczonych z płytą do zakupionego tunera. Używałem też ArcSoft TM ale też bez EPG. Sterowniki i oryginalne z płyty i te podane z linku.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: BLAZE VIDEO HD

Postautor: janek 77 » 14 marca 2012, o 14:40

Czyli działa na Blaze 6.0 ale nie działa z linku Lechpola?

zinox pisze:zobacz na tym:
http://www.lechpol.eu/sites/default/fil ... ftware.rar wersja 6.0 i ma EPG


a ten twój serial działa z tym z Lechpola?

pit24316
Posty: 24
Rejestracja: 9 października 2011, o 19:21
Odbiornik: MSI Digivox, URZ0083
Instalacja antenowa: Antena logarytmiczna + wzm. LOG2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Czes

Re: BLAZE VIDEO HD

Postautor: pit24316 » 14 marca 2012, o 14:58

Tak, też działa.

BiTCity
Posty: 300
Rejestracja: 21 października 2010, o 19:46
Odbiornik: Manta LED3201/Philips 221TE4LB/ FergusonArivaT60/OV-TN-01
Instalacja antenowa: Dipol 16-21-60 ze wzmacniaczem LNA-177 (66+9m npm)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz/Chojna/Iława/Sierpc/Gołogóra
Lokalizacja: Trzeciewiec(19,4 km),SLR Chodkiewicza(2,7 km),Chojna(51km) Iława(96km) Sierpc(110km),Gołogóra(132km)

Re: BLAZE VIDEO HD

Postautor: BiTCity » 14 marca 2012, o 17:08

A masz lub miałeś zainstalowany AltDVB ? Kiedyś miałem tak - był zainstalowany Splash Lite i Blaze HD i wszystko chodziło idealnie ale coś mnie podkusiło by spróbować AltDVB i po jego instalacji ani Splash ani Blaze HD nie skanowało kanałów - sprzęt był wykrywany ale na wszystkich kanałach 0%. W moim przypadku pomogła dopiero reinstalacja Windowsa bo przywracanie systemu nie pomogło.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: BLAZE VIDEO HD

Postautor: janek 77 » 14 marca 2012, o 17:51

BiTCity
A jakie kodeki używałeś do tego ALTDVB?
Ja używam na 1 z laptopów na VISTA wszystkie. czyli ALTDVB, SMARTDVB, Splash i Blaze i nic się nie dzieje. Wszystko chodzi i skanuje.

pit24316

Spróbuj odnależć wszystkie foldery Blaze w tym w plikach uzytkownika w APPData /Local i Roaming i usunąć ustawienia. Usunąć wpisy w rejestrze i od nowa zainstalować Blaze.
Może to rozwiąże sytuację. Reinstal systemu to tez rozwiązanie

BiTCity
Posty: 300
Rejestracja: 21 października 2010, o 19:46
Odbiornik: Manta LED3201/Philips 221TE4LB/ FergusonArivaT60/OV-TN-01
Instalacja antenowa: Dipol 16-21-60 ze wzmacniaczem LNA-177 (66+9m npm)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz/Chojna/Iława/Sierpc/Gołogóra
Lokalizacja: Trzeciewiec(19,4 km),SLR Chodkiewicza(2,7 km),Chojna(51km) Iława(96km) Sierpc(110km),Gołogóra(132km)

Re: BLAZE VIDEO HD

Postautor: BiTCity » 14 marca 2012, o 18:46

janek 77 pisze:BiTCity
A jakie kodeki używałeś do tego ALTDVB?
Ja używam na 1 z laptopów na VISTA wszystkie. czyli ALTDVB, SMARTDVB, Splash i Blaze i nic się nie dzieje. Wszystko chodzi i skanuje.


Jeśli chodzi o kodeki AV to paczka K-Lite Codec Pack a jeśli pytasz o dodatki do ALTDVB to nie napisze bo to było dawno i nie mam zamiaru wracać do ALTDVB. Wystarczy mi Splash i Blaze HD.

EDIT tak z ciekawości znalazłem poradnik instalacji ALTDVB w którym opisano instalację na czystym dysku a ja wtedy używałem go ponad 4 lata bez formatu więc to wina pewnie ustawień/rejestru/kodeków ps. dodam że wcześniej miałem kartę TV analogowej+Radio Aver Media TV GO 007 FM

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: BLAZE VIDEO HD

Postautor: janek 77 » 15 marca 2012, o 20:50

Nie wiem o jakich dodatkach do ALTDVB mówisz. Pytałem o kodeki i wyglada na to że ten K-Lite raczej wadził niż cokolwiek innego.
Blaze niespecjalnie lubie ze względu na wygląd i zrzut do mpg

BiTCity
Posty: 300
Rejestracja: 21 października 2010, o 19:46
Odbiornik: Manta LED3201/Philips 221TE4LB/ FergusonArivaT60/OV-TN-01
Instalacja antenowa: Dipol 16-21-60 ze wzmacniaczem LNA-177 (66+9m npm)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz/Chojna/Iława/Sierpc/Gołogóra
Lokalizacja: Trzeciewiec(19,4 km),SLR Chodkiewicza(2,7 km),Chojna(51km) Iława(96km) Sierpc(110km),Gołogóra(132km)

Re: BLAZE VIDEO HD

Postautor: BiTCity » 16 marca 2012, o 17:47

Na kodekach K-Lite działa u mnie Splash i Blaze HD a jakie kodeki polecasz do ALTDVB ?

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: BLAZE VIDEO HD

Postautor: janek 77 » 16 marca 2012, o 19:25

Po pierwsze.
Splash i Blaze działają na swoich kodekach a nie na K-Lite.
Po drugie
To nie ten czy inny kodek tylko paczki kodeków często mieszają w systemie i powoduja problemy z róznymi programami korzystającymi z filtrów. Więc ja sam nie instaluję zadnych paczek. A W WIN7 nie ma potrzeby instalowac żadnych kodeków jak już wcześniej pisałem.
Niestety wiele osób dalej instaluje paczki bo się do tego przyzwyczaili.
Kodeki dobiera się do sytemu a póżniej jeśli potrzeba do programu

emer
Posty: 20
Rejestracja: 2 marca 2012, o 22:25

Re: BLAZE VIDEO HD

Postautor: emer » 5 kwietnia 2012, o 18:54

co zrobic aby Blaze pokazywał aktualne EPG, a nie godzine czy nawet dwie do tyłu ...

ogorkowa
Posty: 8
Rejestracja: 6 marca 2011, o 15:49
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa - Raszyn
Lokalizacja: Warszawa

Re: BLAZE VIDEO HD

Postautor: ogorkowa » 8 kwietnia 2012, o 10:24

Ja z tego powodu zamieniłem BLAZE na SmartDVB.

emer
Posty: 20
Rejestracja: 2 marca 2012, o 22:25

Re: BLAZE VIDEO HD

Postautor: emer » 8 kwietnia 2012, o 16:34

SmartDVB jest OK, ale ma tendencje do zwiech u mnie ...


Wróć do „Telewizory, Dekodery Zewnętrzne (STB) i Tunery Komputerowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika