GoClever ANDROID 500

zieltax
Posty: 12
Rejestracja: 15 października 2012, o 20:44
Odbiornik: GoClever Android BOX 500
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze wzmacniaczem zawieszona na balkonie

Re: GoClever ANDROID 500

Postautor: zieltax » 26 października 2012, o 03:03

zieltax pisze:
zieltax pisze:Witam. Mam urządzenie GoClever Adnroid BOX 500. Ostatnio wgrałem sobie plik przez update.restore.uboot.recovery.zip okazało się że jest to plik z MP016. Podniemił mi następujące pliki w urządzeniu.
aml_logo.img
recovery.img
ubootenv.img
ubootwhole.img

Problem tkwi w tym że urządzenie startuje tylko z karty sd z wgranym plikiem u-boot-aml-ucl.bin i opcją recovery.

Jak chcę wgrać oryginalne oprogramowanie go clever to występuje błąd podczas wgrywania ostatnich plików rozruchowych typu ubootenv i ubootwhole. Jak naprawić ten błąd.

Byłbym bardzo wdzięczny za podpowiedź. bo teraz mam martwe urządzenie :)



Nikt nie jest mi w stanie pomóc....?


wrzucam dwie fotki
http://zieltax.boo.pl/1.JPG
http://zieltax.boo.pl/2.JPG

SebastianZ1
Posty: 4
Rejestracja: 26 października 2012, o 15:10

Re: GoClever ANDROID 500

Postautor: SebastianZ1 » 26 października 2012, o 15:16

Z podłączeniem kamerki to trochę niefajnie wyszło. Urządzenie kupiłem głównie do tego, aby korzystać z wideorozmów przez Skypa. Okazuje się, że GC nie rozpoznaje kamerki zewnętrznej. Zastanawiam się nad oddaniem sprzętu. No chyba, że ktoś juz przerabiał temat?

CPS
Posty: 21
Rejestracja: 29 kwietnia 2009, o 19:16
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Łosice (Chotycze)
Lokalizacja: Siedlce

Re: GoClever ANDROID 500

Postautor: CPS » 26 października 2012, o 16:03

zieltax pisze:
zieltax pisze:
zieltax pisze:Witam. Mam urządzenie GoClever Adnroid BOX 500. Ostatnio wgrałem sobie plik przez update.restore.uboot.recovery.zip okazało się że jest to plik z MP016. Podniemił mi następujące pliki w urządzeniu.
aml_logo.img
recovery.img
ubootenv.img
ubootwhole.img

Problem tkwi w tym że urządzenie startuje tylko z karty sd z wgranym plikiem u-boot-aml-ucl.bin i opcją recovery.

Jak chcę wgrać oryginalne oprogramowanie go clever to występuje błąd podczas wgrywania ostatnich plików rozruchowych typu ubootenv i ubootwhole. Jak naprawić ten błąd.

Byłbym bardzo wdzięczny za podpowiedź. bo teraz mam martwe urządzenie :)



Nikt nie jest mi w stanie pomóc....?


wrzucam dwie fotki
http://zieltax.boo.pl/1.JPG
http://zieltax.boo.pl/2.JPG


Mam podobny problem po instalacji Andka4 recovery się blokuje i nie można nic zrobić z pilota

zieltax
Posty: 12
Rejestracja: 15 października 2012, o 20:44
Odbiornik: GoClever Android BOX 500
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze wzmacniaczem zawieszona na balkonie

Re: GoClever ANDROID 500

Postautor: zieltax » 26 października 2012, o 17:04

CPS ->

Próbowałeś podłączyc myszkę na USB. Ja tak zrobiłem. nie za każdym razem zadziała...:)

zieltax
Posty: 12
Rejestracja: 15 października 2012, o 20:44
Odbiornik: GoClever Android BOX 500
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze wzmacniaczem zawieszona na balkonie

Re: GoClever ANDROID 500

Postautor: zieltax » 26 października 2012, o 18:10

nagrałem jeszcze filmik
http://youtu.be/jwELd9pUdNc

Lyjo
Posty: 1
Rejestracja: 27 października 2012, o 20:43
Odbiornik: Goclever Android BOX500

Re: GoClever ANDROID 500

Postautor: Lyjo » 27 października 2012, o 20:49

Moze ktos mnie poratowac w uruchomieniu tunera DVB-T w XBMC - po wybraniu live TV pisze ze nie ma wtyczki PVR albo urzadzenia (rom ICS Goclever zmodyfikowany + XBMC z dekodowaniem sprzetowym). Tuner w oryginalnym oprogramowaniuoczywiscie dziala - nie widzi go tylko XBMC.

giaur500
Posty: 1332
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: GoClever ANDROID 500

Postautor: giaur500 » 27 października 2012, o 21:17

A miała tam być wbudowana obsługa live tv? Xbmc zresztą sam z siebie nie obsługuje live tv, musi być gdzies w sieci backend. Oczywiście może to być na tym samym urządzeniu (wtedy łączy się z localhostem), ale backend to całkiem oddzielne, niezależne oprogramowanie.

Na PC albo na raspberry pi jako backendu uzywa się najczęściej programu tvheadend, ale nie słyszałem aby potrafił on działać na androidzie. Chociaż mogę się mylić - poczytaj o tym firmware w jaki sposób działa tam dvb-t - może wystarczy włączyć wtyczkę dvb-t.

Awatar użytkownika
programista
Posty: 504
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 20:53
Odbiornik: LV6TPMVR4 / PS43D450
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z usuniętą siatką, zasilanie z tunera, wewnątrz budynku.
Nadajnik - obiekt nadawczy: DVB-T Śrem

Re: GoClever ANDROID 500

Postautor: programista » 29 października 2012, o 12:10

A czy ktoś się zastanawiał nad różnicami w Home Box OVERMAX? Czy to może jest dokładnie to samo, po a tym, ze na stracie jest andek 4.0.3?

zaspany
Posty: 2
Rejestracja: 29 października 2012, o 17:22

Re: GoClever ANDROID 500

Postautor: zaspany » 29 października 2012, o 18:45

Witam
Może któryś z Panów wrzucić filmik działanie GoClever ANDROID 500 na YouTube?
Szczególnie zalezy mi na działanie DVB-T.

Awatar użytkownika
majkool
Posty: 25
Rejestracja: 1 sierpnia 2012, o 19:55
Odbiornik: GOCLEVER ANDROID BOX 500
Instalacja antenowa: OPTICUM AX-900 + AX-W11
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin - Kołowo

Re: GoClever ANDROID 500

Postautor: majkool » 29 października 2012, o 19:10

programista pisze:A czy ktoś się zastanawiał nad różnicami w Home Box OVERMAX? Czy to może jest dokładnie to samo, po a tym, ze na stracie jest andek 4.0.3?

To jest to samo tylko lekka modyfikacja design'u no i już z 4.0.3 czyli lepsze wsparcie niż w GoClever.

zaspany
Poszukaj w tym temacie jest wszystko opisane jak to działa, nie potrzeba nagrywać tego.

zaspany
Posty: 2
Rejestracja: 29 października 2012, o 17:22

Re: GoClever ANDROID 500

Postautor: zaspany » 2 listopada 2012, o 16:46

Może jednak ktoś by telefonem nakrecił działanie tego cudeńka i wrzucił na YT(szybkosc wstawania przełaczanie, kanałów DVB-T) bo nie chce być zawiedziony zakupem.

bed3zet
Posty: 1
Rejestracja: 4 listopada 2012, o 14:01
Odbiornik: Ma być GC 500 lub OVERMAX MEDIA HOMEBOX
Instalacja antenowa: Siatkowa 50cm, dach
Nadajnik - obiekt nadawczy: Poznań - Śrem

Re: GoClever ANDROID 500

Postautor: bed3zet » 4 listopada 2012, o 14:05

Dokładnie, prosiłbym również o taki film ( Go Clever lub Overmax) bo przymierzam się do obydwu ;)
Czy rzeczywiście jest tak że na nim nie idzie oglądać kanałów DVB-T??
(pochodzę z Grodziska koło Poznania , sygnał odbieram z nadajnika ze Śremu , kuzynowi mieszkanie obok odbiera 20 kanałów).

Liczę na odpowiedzi ;)

p.s czy MediaTech MT7001 nie pracuje na podobnych "podzespołach"

Awatar użytkownika
programista
Posty: 504
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 20:53
Odbiornik: LV6TPMVR4 / PS43D450
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z usuniętą siatką, zasilanie z tunera, wewnątrz budynku.
Nadajnik - obiekt nadawczy: DVB-T Śrem

Re: GoClever ANDROID 500

Postautor: programista » 5 listopada 2012, o 17:10

MT7001 nie ma wbudowanego dvb-t. To sam player z androidem.

majkool
Bo ja wiem czy takie lepsze wsparcie, soft wiadomo 4.0.3, ale co dalej, go clever wygląda na bardziej przyjazną opcję komunikacyjną jak będzie trzeba coś załatwić ze wsparciem.

zbynex
Posty: 143
Rejestracja: 17 sierpnia 2011, o 10:46
Odbiornik: GOCLEVER BOX 500
OVERMAX HOMEBOX
Instalacja antenowa: Szerokopasmowa ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków

Re: GoClever ANDROID 500

Postautor: zbynex » 5 listopada 2012, o 20:45

Czy ktoś z forumowiczów wie czemu nie można wgrać do niektórych BOX 500 aktualizacji Android 4.0 ze strony Goclever.

Posiadam 2 BOX-y i w jednym bez problemu aktualizacja poszła a w drugi wywala błędy.

Wgrywam aktualizację z linku:

http://download.goclever.net/serwis/AND ... 09_4.0.zip

Soft Tomash29 na bazie Goclever też nie wchodzi ten sam problem.

Może ktoś potrafi przerobić soft tak aby działał. W dziale technicznym Goclever powiedzieli że znają problem i dla tego usunęli link do aktualizacji. Wciąż pracują nad aktualizacją jednak żadnych konkretnych terminów nie podają. Może udało by się jakoś zmodyfikować ten soft przed nimi.

Jedynie wgrywa się soft majkool z Androidem 4 jednak nie ma tam marketu Play Google i za żadne skarby nie chce się doinstalować.

Majkool może masz jakiś sposób aby dograć market ?

Problem rozwiązany. Nie kasuję tego postu bo może komuś się przyda.

Problemy aktualizacji wystąpiły podczas upgrade z pendriva. Aktualizacja z karty SD przebiegła poprawnie. Nawet ten z Goclever wszedł bezproblemowo.

Tomash29
Posty: 67
Rejestracja: 10 września 2012, o 08:26
Odbiornik: Media-Droid 7002 HQ
Goclever Android 500

Re: GoClever ANDROID 500

Postautor: Tomash29 » 6 listopada 2012, o 13:09

Witam

Pojawił się nowy soft bliźniaka naszego boxa - ENERGY ANDROID SMART TV BOX - datowany na 31.10.2012 r.

http://storage.energysistem.com/archivos/drivers_y_actualizaciones/cmfegoheoemo_FW_Android_4.0.3_30-10-2012_rev02.rar

Zapraszam do testowania i oceniania.

Pozdrawiam

lazaj007
Posty: 39
Rejestracja: 25 września 2012, o 07:22
Odbiornik: Android Box 500

Re: GoClever ANDROID 500

Postautor: lazaj007 » 6 listopada 2012, o 22:12

aktualnie go uzywam i dziala o wiele lepiej niz soft goclevera. jedyny minus to brak jezyka polskiego ale da sie z tym zyc

edit/ Polskie znaki !!!

leniucholik
Posty: 4
Rejestracja: 7 listopada 2012, o 00:41
Odbiornik: GoClever Adnroid BOX 500
Instalacja antenowa: Szerokopasmowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - EC4

Re: GoClever ANDROID 500

Postautor: leniucholik » 7 listopada 2012, o 00:53

Witam,

Mam pytanie o aktualizację ze strony GOCLOVER-a, bez problemu przyjął, ale nadal mam Androida 2.3.4.
Tak ma być?
I jeszcze przed aktualizacją w ustawieniach DVB-T można było zmienić opcję zasilania anteny, teraz nie. Ma to wpływ na jakość odbioru?

Dzięki za podpowiedź

zbynex
mnie nie udała się aktualizacja do 4.0 ani z pendriva, ani z karty SD.
Możesz podpowiedzieć z jakiej karty Ci się udało?
Ostatnio zmieniony 7 listopada 2012, o 19:49 przez leniucholik, łącznie zmieniany 1 raz.

zieltax
Posty: 12
Rejestracja: 15 października 2012, o 20:44
Odbiornik: GoClever Android BOX 500
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze wzmacniaczem zawieszona na balkonie

Re: GoClever ANDROID 500

Postautor: zieltax » 7 listopada 2012, o 19:37

zieltax pisze:
zieltax pisze:Witam. Mam urządzenie GoClever Adnroid BOX 500. Ostatnio wgrałem sobie plik przez update.restore.uboot.recovery.zip okazało się że jest to plik z MP016. Podniemił mi następujące pliki w urządzeniu.
aml_logo.img
recovery.img
ubootenv.img
ubootwhole.img

Problem tkwi w tym że urządzenie startuje tylko z karty sd z wgranym plikiem u-boot-aml-ucl.bin i opcją recovery.

Jak chcę wgrać oryginalne oprogramowanie go clever to występuje błąd podczas wgrywania ostatnich plików rozruchowych typu ubootenv i ubootwhole. Jak naprawić ten błąd.

Byłbym bardzo wdzięczny za podpowiedź. bo teraz mam martwe urządzenie :)


Jeszcze nie jest w stanie nikt mi pomóc????

malywladek
Posty: 4
Rejestracja: 8 listopada 2012, o 14:32
Odbiornik: Goclever 500 BOX Android 4.0

Re: GoClever ANDROID 500

Postautor: malywladek » 8 listopada 2012, o 15:02

Jako nowy użytkownik Boxa Goclever chcę podsumować to czego dowiedziałem się na waszym forum, a nie zostało jeszcze napisane wprost.
Poniższa konfiguracja umożliwia oglądanie Weeb.tv, TVNPlayer, Ipla i innych poprzez XBMC. Wszystko działa płynnie i jest łatwe do obsłużenia dołączonym pilotem.
Wymienione oprogramowanie zostalo odchudzone i nie ma obslugi DVB-T.


1. Należy zainstalować Android 4.0 poprawionego przez Tomash29'a (download: http://www33.zippyshare.com/v/19776090/file.html, howto: http://www.goclever.com/manuals/Manual_update_ANDROID%20BOX.pdf LECZ nie pendrive acz karta SD)
2. Ściągnać i zainstalować apk XBMC z forum Pivos - http://www.pivosforums.com/XIOS_DS/XBMC/xbmc-XIOS-100912.zip. W XBMC zainstalować (Install from zip file) wtyczke Weeb.tv z http://weeb.tv/xbmc, repozytorium z xbmc.org.pl o (należy się zarejestrować) http://xbmc.org.pl/download/viewdownload/4-xbmc-wtyczki-pluginy/36-repozytorium-xbmc-org-pl, oraz skrypt http://xbmc.org.pl/download/viewdownload/4-xbmc-wtyczki-pluginy/37-script-module-cryptopy-1-2-6-zip.
3. Mając zainstalowane repozytorium można już poprzez XBMC doinstalować pozostałe pluginy (TVNPlayer itd...)
4. Box najlepiej podlaczac przez kabel LAN. Polaczenie Wifi bywa problematyczne. Ponadto w ustawieniach XBMC warto wylaczyc generowanie ikonek (Video - File - Generate thumbnails).
5. (opcjonalnie) Jeżeli chcesz, żeby XBMC ładowało się automatycznie po włączeniu możesz użyc aplikacji https://play.google.com/store/apps/details?id=com.autostart. (Nie znajduje jej zainstalowany Market więc należy skorzystać z przeglądarki).

Kilka rzeczy wymaga jeszcze dopracowania:
- XBMC działa poprawnie tylko w rozdzielczości ustawionej na 720p
- TVNPlayer nie działa w opcji HD (należy wybierać opcję standard)

Wielkie dzięki dla Tomasha29 i Pivosa.
Ostatnio zmieniony 16 listopada 2012, o 12:34 przez malywladek, łącznie zmieniany 3 razy.

leniucholik
Posty: 4
Rejestracja: 7 listopada 2012, o 00:41
Odbiornik: GoClever Adnroid BOX 500
Instalacja antenowa: Szerokopasmowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - EC4

Re: GoClever ANDROID 500

Postautor: leniucholik » 8 listopada 2012, o 17:43

malywladek pisze:Jako nowy użytkownik Boxa Goclever chcę podsumować to czego dowiedziałem się na waszym forum, a nie zostało jeszcze napisane wprost.
Poniższa konfiguracja umożliwia oglądanie Weeb.tv, TVNPlayer, Ipla i innych poprzez XBMC. Wszystko działa płynnie i jest łatwe do obsłużenia dołączonym pilotem.



A może mi ktoś poradzić, nie działa mi klawiatura pilota (żaden przycisk) i przyciski przełączania kanałów też oraz kilka innych? To wina aktualizacji, bo przebiegła gładko?

Dzięki


Wróć do „Telewizory, Dekodery Zewnętrzne (STB) i Tunery Komputerowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Yahoo [Bot]