Teraz jest 28 sierpnia 2014, o 11:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Regulamin działu


Kliknij, aby przejrzeć regulamin


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: CABLETECH URZ0083Q
PostNapisane: 2 grudnia 2012, o 15:18 

Dołączył(a): 18 czerwca 2010, o 12:28
Posty: 38
Lokalizacja: Dzierżoniów
Odbiornik: Technomate TM-7102 HD T2 Super
Instalacja antenowa: Dipol TriDigit+MC-9102
Nadajnik - obiekt nadawczy: Jesenik/Praded, Ślęza
Zakupiłem wczoraj Cabletecha URZ0083Q, który jest na nowszym procesorze ALI M3801 z fabrycznym softem V1.0.4.
Jako, że mam również w tej chwili starszego Cabletecha URZ0083 na ALI M3601, więc mam bezpośrednie porównanie.

Oba tunera są w dokładnie takich samych obudowach, o takich samych wymiarach , z takim samym wyprowadzeniem złącz.
Piloty są różne i nie są zamienne. Stary pilot nie działa z nowym tunerem i na odwrót.
Pilot od URZ0083Q jest o około 1 cm dłuższy, a przyciski są dosyć twarde przy operowaniu jak dla mnie. Zasięg pilota podobny.

Menu tunera prezentuje się lepiej, gdyż jest w wyższej rozdzielczości i zastosowano bardziej wygładzone czcionki.

Nie zauważyłem, żeby szybkość działania przy tunera przy przełączaniu kanałów i operowaniu w menu zmieniła się na korzyść, chociaż podobno procesor jest szybszy.

Jakość obrazu po złączu SCART (telewizor Sony CRT 25”) jest taka sama jak w starym URZ0083Q i oceniam ją bardzo dobrze. Natomiast po HDMI (Panasonic plazma 37”) może jest minimalna różnica na korzyść nowego procesora, ale bardzo niewielka i dalej w tyle za obrazem generowanym przez procesory STI w tunerach, z którymi miałem/mam do czynienia.
Również procesory MSTAR po złączu HDMI, jak miałem kiedyś WIWĘ HD-90 New mnie nie przekonały co do obrazu z tych procesorów.

Przy ustawieniach domyślnych obraz z URZ0083Q jest trochę mniej przekolorowany i przejaskrawiony niż z URZ0083. Zaletą nowej serii tunerów jest to, że w ustawieniach tunera można sobie regulować jasność, kontrast, nasycenie, barwę i ostrość wychodzącą z tunera do telewizora. Regulacja działa po Scarcie i HDMI.

Jeśli chodzi o jakość dźwięku to jest podobna jak w URZ0083.

Nie opisuję funkcji multimedialnych, nie używam ich.
Funkcje multimedialne opisał Speakers_XP w wątku o tunerze Cabletech URZ0194
Są to dokładnie tunery z tej samej rodziny na ALI M3801, tylko URZ0194 nie mniej złączy (brak audio-video).

Do poprawy są moim zdaniem w nowym sofcie wskaźniki siły i jakości sygnału.
Wiadomo, że są one orientacyjne i w każdym tunerze inne, ale tutaj przesadzono.
Przy niepodłączonej antenie tuner na każdym kanale pokazuje zawsze, siłę sygnału: 29%, a jakość sygnału: 10% !!!!.

Przy podłączonej antenie ze wzmacniaczem, pokazuje dla odbieranych przeze mnie multipleksów następujące wartości:
K36 (MUX1 – Czechy) – 74% / 90%
K58 (MUX2 – Polska) – 78% / 90%
K64 (MUX1 – Polska) – 75% / 90%
Na moment jakość sygnału z czeskiego MUX-a spadała na 78%, żeby powrócić na 90%. Innych wartości brak.
Skala jest za bardzo spłaszczona, za mało jest wartości pośrednich jakości sygnału.
Gdy podłączyłem tuner w drugim pokoju do anteny wewnętrznej Technisata to również oczywiście jakość ze Śleży była 90%

Dla porównania w starym URZ0083, gdy antena była nie podłączona to siła i jakość sygnału były 0%,
Natomiast przy podłączeniu anteny ze wzmacniaczem miałem takie wartości:
K36 (MUX1 – Czechy) – 62% / 92%
K58 (MUX2 – Polska) – 71% / 97%
K64 (MUX1 – Polska) – 66% / 96%
A więc tutaj wskaźniki coś się ruszają o pojedyncze procenty jakości.

Z innych drobnych rzeczy, które zauważyłem, a nie wpływają na obsługę tunera to przy skanowaniu automatycznym, gdy tuner dojdzie do ostatniego kanału 69, nie przetłumaczono na język polski słowa „fail”, tak jak dla pozostałych kanałów.
Dla progress bar na pasku OSD dla nadawanego programu, oprócz wartości liczbowej powinien być dodany znak %, gdyż w pierwszej chwili nie wiadomo, czy chodzi o minuty trwania danej audycji czy o procenty.

To tyle po jednym dniu użytkowania tunera URZ0083Q


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: CABLETECH URZ0083Q
PostNapisane: 3 grudnia 2012, o 21:00 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 grudnia 2011, o 16:34
Posty: 1708
Lokalizacja: Lublin
Odbiornik: Samsung UE32EH5450W;
OPTICUM XC2 HD
Instalacja antenowa: Biquad (ch 25);
UPC (DVB-C)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski
Cytuj:
Przy niepodłączonej antenie tuner na każdym kanale pokazuje zawsze, siłę sygnału: 29%, a jakość sygnału: 10% !!!!.

(...)
Dla porównania w starym URZ0083, gdy antena była nie podłączona to siła i jakość sygnału były 0%,


Sytuacja przypomina mi KM-00186 który wskazywał 10% siły i jakości na każdym kanale. To jest wpadka programistów albo błąd konstrukcyjny w chipie ALI.

Myślę, że tych wersji tego tunera będzie tyle ile zostało liter do końca alfabetu, a i tak ten tuner to dziadostwo - jedyna różnica pomiędzy modelami to chip i małe kosmetyczne(praktycznie niezauważalne zmiany w odbiorze).

Nie polecam nikomu, no chyba, że za darmo będą dawać.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: CABLETECH URZ0083Q
PostNapisane: 5 grudnia 2012, o 11:01 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 sierpnia 2011, o 16:21
Posty: 194
Odbiornik: Cabletech URZ0083Q MSI SLIM HD, Wiwa HD-95
Instalacja antenowa: pokojowa DIY, DPM HN51FK UDA Yagi zewn.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno
Anduraki napisał(a):
Cytuj:
ten tuner to dziadostwo - jedyna różnica pomiędzy modelami to chip i małe kosmetyczne(praktycznie niezauważalne zmiany w odbiorze).


Może jakieś uzasadnienie?

URZ0083 i URZ0083E były już naprawdę niezłe - nieoficjalnie wiem, że szykuje się nawet jeszcze upgrade softu do starych, wydawałoby się zapomnianych modeli, który przybliży je nieco do nowego ALI M3801...

Tuner URZ0083Q ma nowszy procesor, z uwagi na dodane wyjścia analogowe RCA jest bardziej uniwersalny jak opisywany przeze mnie URZ0194
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=36&t=5012

nowy ALI jest w tym momencie już niemal pod każdym względem lepszy od MStarow (może oprócz liczby wpisów w programatorze i działania wyjścia COAXIAL)...więc jest b. ciekaw jaki tuner jest wg Anduraki godny polecenia...na pewno znajda się małe błędy w sofcie, ale wsparcie Cabletecha stoi w mojej ocenie na naprawdę niezłym poziomie i poprawki się pojawią...

Jak jeszcze naprawią wyjście COAXIAL to naprawdę nie będę miał większych zastrzeżeń - a na to jest spora szansa...bo inny model URZ0195 po szybkim sprawdzeniu wysyła DTS na coaxial w plikach MKV...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: CABLETECH URZ0083Q
PostNapisane: 5 grudnia 2012, o 21:27 

Dołączył(a): 5 września 2011, o 19:21
Posty: 54
Lokalizacja: Katowice Dąb
Zajrzałem na pewny znany portal aukcyjny i zgłupiałem.
Czy jeszcze czymś niż pilot, obudowa i wyjścia różnią się te tunery?
Firmware jest ten sam we wszystkich?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: CABLETECH URZ0083Q
PostNapisane: 6 grudnia 2012, o 10:01 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 sierpnia 2011, o 16:21
Posty: 194
Odbiornik: Cabletech URZ0083Q MSI SLIM HD, Wiwa HD-95
Instalacja antenowa: pokojowa DIY, DPM HN51FK UDA Yagi zewn.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno
Tak ogólnie na ile zdążyłem te tunery obadać...

URZ0194 = URZ0083Q (jedyna różnica to wyjścia RCA analogowe A/V dołożone w URZ0083Q).

URZ0195 ma również analogowe wyjście audio (jack 3.5), ale nie ma wyjścia RCA CVBS - to już trochę inny tuner, z innym pilotem, innym softem - ma nieco inne MENU, inny układ, prawdopodobnie z innej fabryki...na ten moment tylko URZ0195 wysyła DTS w plikach MKV na wyjście COAXIAL - ale już np. z moich testowych plików M2TS to nie działa...ale przynajmniej widać, ze Chińczycy z tematem walczą...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: CABLETECH URZ0083Q
PostNapisane: 6 grudnia 2012, o 13:30 

Dołączył(a): 18 czerwca 2010, o 12:28
Posty: 38
Lokalizacja: Dzierżoniów
Odbiornik: Technomate TM-7102 HD T2 Super
Instalacja antenowa: Dipol TriDigit+MC-9102
Nadajnik - obiekt nadawczy: Jesenik/Praded, Ślęza
@Speakers_XP
Nie wiesz kiedy Cabletech wyda te nowe softy ?

@Anduraki
Cabletech w tej półce cenowej (90 zł - 130 zł) nie jest zły i nie odbiega od innych firm.
Wiadomo, ze w jednym tunerze będzie lepszy pilot, w drugim bardziej estetyczne menu, w innym lepszy obraz (wrażenie subiektywne) z telewizorem używanym przez nas, a jeszcze w innym czulsza głowica z demodulatorem, która lepiej się "spasowała" z naszą anteną.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: CABLETECH URZ0083Q
PostNapisane: 7 grudnia 2012, o 13:26 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 grudnia 2011, o 16:34
Posty: 1708
Lokalizacja: Lublin
Odbiornik: Samsung UE32EH5450W;
OPTICUM XC2 HD
Instalacja antenowa: Biquad (ch 25);
UPC (DVB-C)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski
Speakers_XP napisał(a):
Anduraki napisał(a):
Cytuj:
ten tuner to dziadostwo - jedyna różnica pomiędzy modelami to chip i małe kosmetyczne(praktycznie niezauważalne zmiany w odbiorze).


Może jakieś uzasadnienie?

URZ0083 i URZ0083E były już naprawdę niezłe - nieoficjalnie wiem, że szykuje się nawet jeszcze upgrade softu do starych, wydawałoby się zapomnianych modeli, który przybliży je nieco do nowego ALI M3801...

Tuner URZ0083Q ma nowszy procesor, z uwagi na dodane wyjścia analogowe RCA jest bardziej uniwersalny jak opisywany przeze mnie URZ0194
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=36&t=5012

nowy ALI jest w tym momencie już niemal pod każdym względem lepszy od MStarow (może oprócz liczby wpisów w programatorze i działania wyjścia COAXIAL)...więc jest b. ciekaw jaki tuner jest wg Anduraki godny polecenia...na pewno znajda się małe błędy w sofcie, ale wsparcie Cabletecha stoi w mojej ocenie na naprawdę niezłym poziomie i poprawki się pojawią...

Jak jeszcze naprawią wyjście COAXIAL to naprawdę nie będę miał większych zastrzeżeń - a na to jest spora szansa...bo inny model URZ0195 po szybkim sprawdzeniu wysyła DTS na coaxial w plikach MKV...


Kpisz sobie chyba, twój post to jakaś kpina, podałeś zdania bez argumentów.

Cytuj:
Może jakieś uzasadnienie?

no właśnie uzasadnij może te zdania:

Cytuj:
URZ0083 i URZ0083E były już naprawdę niezłe


Cytuj:
Tuner URZ0083Q ma nowszy procesor
i co z tego wynika, że niby jest lepszy od jakiegokolwiek tunera z Mstarem?

Cytuj:
z uwagi na dodane wyjścia analogowe RCA
dla twojej wiadomości urz 0083 zawsze miał analogowe wyjścia RCA w każdej wersji. Uprzedzę odpowiedź, wyjścia analogowe można sobie wyprowadzić ze złącza scart (przejściówką) - dzięki temu tunery na mstar są węższe (bardziej kompaktowe)

Cytuj:
wsparcie Cabletecha stoi w mojej ocenie na naprawdę niezłym poziomie
a co konkretnie poprawili? Oni mają co poprawiać w przypadku tunerów na ali jest dużo do poprawiania, bo jeśli uważasz, że jeśli dużo naprawiają to chyba nie jest to ich zaleta ale fakt, że ten produkt był zrobiony na szybko - byle jak: tłumaczenia, błędy, problemy z odtwarzaniem plików, zawieszanie się, napisy maczkiem czcionką systemową - rozwijające się itp. Mam wymieniać dalej?


Cytuj:
b. ciekaw jaki tuner jest wg Anduraki godny polecenia...

Ferguson T65
Wiwa HD90
oraz większość tunerów na mstar.

Cytuj:
na pewno znajda się małe błędy w sofcie
jak w każdym tunerze, ale te na mstar mają chyba najmniej poważnych błędów, o drobnych nie muszę wspominać.


A Ty broń sobie Cabletecha, ja nie zmienię swojego zdania, że to bubel na dodatek drogi bubel w stosunku do swoich możliwości.
Z zalet Cabletecha mogę tylko podać dwie: EPG w formie drzewka oraz duża czułość głowicy(choć zacinanie się ekranu niweluje tą zaletę, stanowczo wolę zobaczyć 2 kolorowe piksele zamiast stopklatki na 1,5 sek)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: CABLETECH URZ0083Q
PostNapisane: 7 grudnia 2012, o 16:25 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 sierpnia 2011, o 16:21
Posty: 194
Odbiornik: Cabletech URZ0083Q MSI SLIM HD, Wiwa HD-95
Instalacja antenowa: pokojowa DIY, DPM HN51FK UDA Yagi zewn.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno
Anduraki, wybacz, ale takiego bełkotu dawno nie czytałem...nie zamierzam kontynuować z Tobą dalszej dyskusji w tym temacie...

Na korzyść ALI M3801 w stosunku do MSD7818:
- mocniejszy procesor - spróbuj na Mstarze odtworzyć kodek VC-1 HD z bitratem 30-40Mbps - sieczka na maksa, na ALI super-płynnie,
- regulacja parametrów obrazu - bez regulacji jakość jest już wg mnie lepsza jak na MSTARZE...http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=36&t=2640&p=68398#p68398tutaj można zobaczyć dosc wnikliwe porównanie dla starszego M3601, każdy może sam ocenić,
- lepsza jakość dźwięku na wyjściach analogowych - odsyłam do http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=36&t=2640&p=68398#p68398
- sprawniej działający Timeshift - nie trzeba nic aktywować tuner nie myśli przy tej funkcji, nawet na chwile nie przymraża obrazu itp., dodatkowo b. fajna możliwość zamiany bufora Timeshift na docelowe nagranie...
- możliwość nagrywania 2 programów z danego MUXa,
- szybsze ładowanie plików w trybie odtwarzacza HD, brak konieczności każdorazowego cofania się do wyboru typu multimediów w MENU jak na Mstarze,
- obsługa Hubow USB,
- bardziej przejrzyste EPG - jak sam wspomniał Anduraki,
- możliwość rejestrowania całego MUXa,
- odczuwalnie szybsze przełączanie programów...
....pewnie uzbierało by się tego więcej...ale i tak jest tego sporo...

MStarowi bez zastanowienia mogę oddać jedynie większe możliwości w zakresie wpisów programatora i pełniejszą obsługę ścieżek dźwiękowych na wyjściu Coaxial - ale to ostatnie jest mocno zależne od firmware i konkretnego modelu urządzenia...

Ostatnio bawiłem się Wiwą HD-95 - pilot jakością bije na głowę tego z Cabletecha...ale sam dekoder...wielu osobom wystarczy...ale sam bym go nie wybrał, wiedząc, że w tej cenie mogę mieć bardziej rozwojowy dekoder...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: CABLETECH URZ0083Q
PostNapisane: 7 grudnia 2012, o 22:15 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 grudnia 2011, o 16:34
Posty: 1708
Lokalizacja: Lublin
Odbiornik: Samsung UE32EH5450W;
OPTICUM XC2 HD
Instalacja antenowa: Biquad (ch 25);
UPC (DVB-C)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski
Powiem tak, obserwuję trochę Twoje posty i muszę stwierdzić, że jesteś rzecznikiem Cabletecha na tym forum - Twoje testy nie muszą(nie powiedziałem, że nie są, ale nie muszą) być zgodne z prawdą, ponieważ dobrze wiesz, że można inaczej ustawić aparat do zdjęcia, albo pozmieniać ustawienia TV(ostrość kontrast itp). Jeśli na co dzień używasz cabletecha i na jego miejsce podłączyłeś wiwę to z czystej przyzwoitości chociaż mógłbyś dostosować swój telewizor pod kątem ustawień, ponieważ każdy tuner podaje trochę inny obraz. Cabletech faktycznie ma polepszacze obrazu, ale te filtry jak pisałem w temacie o urz0083 w dynamicznych scenach bardziej szkodzą(szarpanie w szczegółowych partiach obrazu) niż przynoszą zysk. Przy statycznych obrazach faktycznie wygląda to lepiej. Ale w rozdzielczościach 720p na kanałach sportowych szczególnie na siatkówce widać jak linia krzesełek jest szarpana kiedy operator podąża za siatką.

Co do dźwięku to się nie będę wypowiadał - osobiście nie słyszę różnicy.
Cytuj:
- mocniejszy procesor - spróbuj na Mstarze odtworzyć kodek VC-1 HD z bitratem 30-40Mbps
a widziałeś wysyp filmów w tym kodeku?
Cabletech też w instrukcji miał ograniczenia co do bitrate(że powyżej 30Mb/s nie da rady)

Cytuj:
- szybsze ładowanie plików w trybie odtwarzacza HD
nie powiedziałbym
Cytuj:
brak konieczności każdorazowego cofania się do wyboru typu multimediów w MENU jak na Mstarze,
szczegół, aczkolwiek w ALI w innych tunerach też takie coś jest - ja bym tego nie nazywał wadą
Cytuj:
- obsługa Hubow USB,
a myślałeś, że mstary nie obsługują? :lol:

Cytuj:
- możliwość rejestrowania całego MUXa,
to jest efekt przypadkowy, nie wypisali tego w możliwościach tego tunera, podobnie z nagrywaniem 2 programów na raz.
Cytuj:
- odczuwalnie szybsze przełączanie programów...
wydaje Ci się, miałem zarówno urz0083 jak i t55 i mam wiwę hd90. Przełączanie jest bardzo porównywalne, na każdym z tych tunerów przy przełączaniu się na kanał z innego muxa potrafił się pokazać przez chwilę brak sygnału.

Apropos przełączania - to powiedzmy jeszcze o długim włączaniu się cabletecha - prawie dwukrotnie dłuższym od Wiwy czy Fergusona.

W cabletechu jeszcze są cyrki ze złączem scart o czym już pisałem w temacie z urz0083 - wystarczy poszukać, nie da się ustawić przykładowo w cvbs 576i(niektóre tv nie obsługują RGB, a rozdziałka progresywna obniża poczucie płynności na crt)


Podsumowując - nie chcesz dyskutować, ja nie będę Ciebie do tego przymuszał. A czy to co napisałem to był bełkot czy nie to pozostaw ocenie innym. Gdybym uważał cabletecha za produkt lepszy od Fergusona t55 to nigdy bym się go nie pozbywał, ale ja tak nie odczuwam, ponieważ wady które wymieniłem w temacie z urz0083 i te tutaj mi szczególnie przeszkadzają (mowa przede wszystkim o odtwarzaczu multimedialnym oraz o odbiorze obrazu). Natomiast w wiwie irytuje mnie zasięg pilota, a t55 ciasne rozmieszczenie gniazd (wejście i wyjście) oraz epg w formie listy. Stającego, czy też dziwnie szarpanego w dynamicznych scenach obrazu nie naprawię, napisów nie polepszę. Dla mnie te cechy były istotne i dlatego wybrałem t55, a obecnie mam TV na mstar.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: CABLETECH URZ0083Q
PostNapisane: 8 grudnia 2012, o 10:28 

Dołączył(a): 5 grudnia 2012, o 18:24
Posty: 12
Odbiornik: Cabletech URZ0194
Anduraki napisał(a):
.... miałem zarówno urz0083 jak i t55 i mam wiwę hd90. Przełączanie jest bardzo porównywalne, na każdym z tych tunerów przy przełączaniu się na kanał z innego muxa potrafił się pokazać przez chwilę brak sygnału. ..........


Chyba nie zauważyłeś że opisujesz stary model?
W tytule jest nowy model, na nowym "scalaku".
Tutaj taki podstawowy test (podkreśla że jest szybszy od poprzednika, na którym się opierasz...):
http://tunery.tv/tunerytv-cabletech-urz0083q-test,81.html

---------
W gruncie rzeczy o co spór?
(temat znany)

Pozdrawiam. ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: CABLETECH URZ0083Q
PostNapisane: 8 grudnia 2012, o 11:59 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 grudnia 2011, o 16:34
Posty: 1708
Lokalizacja: Lublin
Odbiornik: Samsung UE32EH5450W;
OPTICUM XC2 HD
Instalacja antenowa: Biquad (ch 25);
UPC (DVB-C)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski
Ja się tylko odniosłem do tego testu który kolega przeprowadził na starym modelu urz0083.
Nie jestem jakiś bardzo anty, ale zawiodłem się w przeszłości na tej marce i ogólnie na chipie ALI(także kruger km00186) stąd powód do zmiany na t55. Wiem co jest wielką zaletą cabletecha a co wielką wadą - wybacz ale kiedy czytam test gdzie autor skupia się na cechach które są zaletami cabletecha a nie na każdej z cech oczekiwanych to taki test jest subiektywny. Kiedy nie dostosowuje wyświetlacza do urządzenia wejścia, albo kiedy sugeruje, iż dźwięk jest gorszej jakości, może i jest ale na miłość boską chyba tylko delfiny lub inne stworzenia byłyby w stanie znaleźć różnicę - chciałem powiedzieć, że człowiek nie jest w stanie zauważyć zmian. Do tego można jeszcze ustawić kilka różnych trybów wyjścia dźwięku, być może był ustawiony tryb niewłaściwy.

Ja się staram obiektywnie określić miejsce tunera w szeregu, żeby nie było w temacie t55 lub t65 też wytknąłem wiele niedoróbek, ale mimo to nie uniemożliwiają mi one normalnego korzystania z tunera (oglądanie filmów czy telewizji).

Możecie mi wytykać, że jestem na tym forum osobą kontrowersyjną, możecie przypominać posty jakie pisałem, ale tak samo jak i wy mam prawo do wyrażania swojego zdania i do merytorycznej dyskusji.
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: CABLETECH URZ0083Q
PostNapisane: 8 grudnia 2012, o 14:32 

Dołączył(a): 5 grudnia 2012, o 18:24
Posty: 12
Odbiornik: Cabletech URZ0194
Ale co ma do tego ten wątek?
(szczególnie jak się nie ma tego modelu)

Założyć temat o porównaniach i po problemie. ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: CABLETECH URZ0083Q
PostNapisane: 9 grudnia 2012, o 11:00 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 grudnia 2011, o 16:34
Posty: 1708
Lokalizacja: Lublin
Odbiornik: Samsung UE32EH5450W;
OPTICUM XC2 HD
Instalacja antenowa: Biquad (ch 25);
UPC (DVB-C)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski
No to poproszę o test:
- odbioru na kiepskiej instalacji(jakie są objawy zbyt słabego sygnału)
- test playera HD jeśli chodzi o filmy 1080p 8 GB + z dźwiękiem AC3(czy jest płynnie odtwarzany, czy nie zawiesza film tunera w określonych momentach)
- jak wygląda ostrość wyświetlanych filmów full hd (czy szum(ziarna) jest tak intensywny, że można odnieść wrażenie, że obraz śnieży?)
- jak wyglądają napisy (czcionka, wyświetlanie, wielkość)
- jak wygląda synchronizacja napisów micro dvd z różnymi FPS filmów (film dopasowany na komputerze do wersji) - czy jest synchronizacja z napisami w microdvd podczas odtwarzania w tunerze
- jak wygląda odtwarzanie napisów typu TMPlayer(czy napisy znikają po kilku sek, czy może trzeba czekać, na kolejna linię przed wygaszeniem poprzednich)
- jak wygląda odtwarzanie napisów typu SubStationAlpha
- czy jest obsługa dźwięku AAC
- na kiepskiej instalacji sprawdzić, czy jest wpływ rozdzielczości na jakość i siłę sygnału i jeżeli jest to sprawdzić czy ustawienie wyższej rozdzielczości(obniżenie jakości) ma wpływ na odbiór (ilość błędów na ekranie, stopklatek, czy zaników dźwięku)
- czy jest możliwość ustawienia następującej kombinacji trybów: CVBS + 576i


To są cechy które mnie osobiście interesują jeśli chodzi o decyzję przed zakupem tunera DVB-T, olać nawet brzydkie OSD, czy niedbałe tłumaczenia - tego zabrakło mi w pierwszej wersji urz0083 z softem 1.2.4 dlatego wymieniłem na t55 i na tamtym tunerze większość rzeczy o które się pytam jest realizowana poprawnie(oczywiście pozytywne cechy).


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: CABLETECH URZ0083Q
PostNapisane: 9 grudnia 2012, o 19:17 

Dołączył(a): 16 stycznia 2012, o 20:05
Posty: 2998
Lokalizacja: KRAKÓW Nowa Huta
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km
takie małe stwierdzenie faktu:
Anduraki napisał(a):
No to poproszę o test:
- odbioru na kiepskiej instalacji(jakie są objawy zbyt słabego sygnału)

każda instalacja powinna być zrobiona starannie bo od niej właśnie zależy odbiór a nie niwelować "partactwo" dekoderem :oops:
koniec OT ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: CABLETECH URZ0083Q
PostNapisane: 10 grudnia 2012, o 10:30 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 grudnia 2011, o 16:34
Posty: 1708
Lokalizacja: Lublin
Odbiornik: Samsung UE32EH5450W;
OPTICUM XC2 HD
Instalacja antenowa: Biquad (ch 25);
UPC (DVB-C)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski
Moja jest zrobiona starannie i wyciągnąłem z niej wszystko co się da jak na warunki miejskie 1 piętro i blikowisko, a mimo to mam kiepski sygnał. Dlatego interesuje mnie test wykonany właśnie w takich warunkach.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: CABLETECH URZ0083Q
PostNapisane: 10 grudnia 2012, o 17:06 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 sierpnia 2011, o 16:21
Posty: 194
Odbiornik: Cabletech URZ0083Q MSI SLIM HD, Wiwa HD-95
Instalacja antenowa: pokojowa DIY, DPM HN51FK UDA Yagi zewn.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno
Andruraki, dla Twojej wiadomości, z Cabletechem mam tyle wspólnego co z Wiwą i wielu innymi producentami - mam to szczęście, że dostaje niemal wszystkie nowe modele na testy z zaprzyjaźnionej hurtowni w Gdańsku...
łącznie było już pewnie powyżej 50 różnych modeli...wiele z nich nie ma nawet tematu na tym forum...

Co do moich testów to jeżeli już je zamieszczam, to zapewniam, że są przeprowadzane możliwie rzetelnie, na ile to możliwe w warunkach domowych - nie mam w interesie niczego preparować itp. bo najzwyczajniej nic bym z tego nie miał...
W rodzinie i wśród znajomych poleciłem już całe mnóstwo dekoderów - i wcale nie były to tylko i wyłącznie same Cabletechy - myślę, że głównie chodzi o to żeby wybór dekodera był dokonany świadomie - to forum jest całkiem niezłym wyznacznikiem i kompendium wiedzy na temat dekoderów...dobrze, że są głosy za i przeciw...byle były konkretne i rzeczowe...


PS. ze swojej strony przepraszam za OT...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: CABLETECH URZ0083Q
PostNapisane: 28 grudnia 2012, o 00:42 

Dołączył(a): 21 września 2011, o 17:52
Posty: 19
Odbiornik: LV6TMPVR4 7828
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa YAGA + LNA-177 60km minimalne wzmocnienie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Siedlce *Łosice*
Przymierzam się do zakupu tego cudeńka na nowym chipsecie.
Obecnie posiadam LV6TMPVR na chipsecie MStar 7828 i nie jestem zadowolony bo delikatnie szarpie mi filmy 480p i 720p. Często rozjeżdża się synchro audio/video. Procek po prostu nie wyrabia. Widać to tym bardziej im większą rozdzielczość ustawiam po HDMI.
URZ0083Q oraz URZ0194 to bardzo ciekawa propozycja.
Sprzętowo na pewno jest o wiele lepszy od mstara - tu nie ma co się kłócić.
Programowo zawsze są jakieś problemy jak wchodzi coś nowego ale stopniowo są likwidowane. Przecież wyszedł już nowy soft do URZ0194.
Moje pytanie, czy można go wrzucić do URZ0083Q?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: CABLETECH URZ0083Q
PostNapisane: 28 grudnia 2012, o 14:23 

Dołączył(a): 25 lipca 2011, o 21:17
Posty: 106
Odbiornik: URZ0083
Instalacja antenowa: siatka
jarroq napisał(a):
Przymierzam się do zakupu tego cudeńka na nowym chipsecie.
...Programowo zawsze są jakieś problemy jak wchodzi coś nowego ale stopniowo są likwidowane. Przecież wyszedł już nowy soft do URZ0194.
Moje pytanie, czy można go wrzucić do URZ0083Q?

Po co? do URZ0083Q też wyszedł
http://www.cabletech.pl/lp/urz0083q/dri ... _1.0.5.rar


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: CABLETECH URZ0083Q
PostNapisane: 29 grudnia 2012, o 13:57 

Dołączył(a): 18 czerwca 2010, o 12:28
Posty: 38
Lokalizacja: Dzierżoniów
Odbiornik: Technomate TM-7102 HD T2 Super
Instalacja antenowa: Dipol TriDigit+MC-9102
Nadajnik - obiekt nadawczy: Jesenik/Praded, Ślęza
Dokładnie, wyszedł soft v1.0.5 do Cabletecha URZ0083Q.
Poprawki te same co do URZ0194, ale softy nie są zamienne, trzeba uważać co się ściąga i wgrywa do tunera.

v1.0.4
-wersja bazowa softu

v1.0.5
-poprawiono błąd skalowania obrazu po wyjściu z EPG przy wybranym formacie 4/3LB
-poprawiono błędne wyświetlanie niektórych plików txt mDVD
-poprawiono wskazania wskaźnika sygnału
-dołożono znak % przy pasku upływu czasu na OSD
-poprawiono inne drobne błędy

Co do wskazania wskaźnika sygnału faktycznie, przy odłączonej antenie już nie pokazuje jakiegoś poziomu i jakości sygnału, tylko prawidłowo 0%. Natomiast przy podłączonej antenie dalej moim zdaniem skala jakości sygnału jest za bardzo spłaszczona do kilku wartości liczbowych.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: CABLETECH URZ0083Q
PostNapisane: 9 stycznia 2013, o 15:43 

Dołączył(a): 9 stycznia 2013, o 15:18
Posty: 13
Lokalizacja: Chojnice
Odbiornik: Ferguson Ariva T65
Instalacja antenowa: Antena Dipol 44/21-69 Tri Digit + wzmacniacz LNA177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec - 80km
Witam,
jest na etapie wyboru dekoderów DVBT. Dlatego też, spory czas poświeciłem na czytaniu opinii i specyfikacji różnych urządzeń do 150zł. Jednak im więcej czytam, tym bardziej nie wiem co wybrać. Pomijając, że mam wrażenie, że większość testów umieszczonych w internecie jest sponsorowana (stronnicza), a sprzedający na alledrogo raczej się zajmuje poezją jak rzetelnym przedstawieniem bez "upiększania" i przekamywania danych technicznych. Domyślacie się co mam na myśli. Mam swoje dwa typy. Jednym z nich jest właśnie Cabletech. Czy ktoś może mi wskazać różnice ( i nie mam tu na myśli wyglądu) sprzętowe pomiędzy CABLETECH URZ0083Q a CABLETECH URZ00195? Który z nich jest lepszy? Czym się różnią? Który wybrać?

A może na coś innego mnie ukierunkujecie??? Dekoder ma być szybki ( menu, zmiana kanałów, strojenie itp), odtwarzać dyski twarde większe jak 4Gb, radzić sobie bez przycinania z filmami o dużej rozdzielczości z napisami.

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Powered by phpBB

Copyright © TP EmiTel sp. z o.o. 2008

Start | Mapa Strony | Informacje Prawne