FERGUSON ARIVA 252 COMBO (DVB-T2)

Marcin_
Posty: 14
Rejestracja: 28 maja 2011, o 20:35
Odbiornik: Ariva 252 combo

Re: FERGUSON ARIVA 252 COMBO (DVB-T2)

Postautor: Marcin_ » 6 marca 2013, o 21:51

Napisałem maila do działu technicznego fergusona z opisem usterki i po około dwóch godzinach była odpowiedź by odesłać dekoder do serwisu. Trochę mnie zdziwiła szybkość odpowiedzi. Wyśle jutro i zobaczymy co zrobią.

cmsuser
Posty: 2
Rejestracja: 10 marca 2013, o 14:52

Re: FERGUSON ARIVA 252 COMBO (DVB-T2)

Postautor: cmsuser » 10 marca 2013, o 14:59

Czy warto kupić ten tuner?

Makstrix
Posty: 1
Rejestracja: 10 marca 2013, o 15:57

Re: FERGUSON ARIVA 252 COMBO (DVB-T2)

Postautor: Makstrix » 10 marca 2013, o 16:26

Czy ktoś mi potrafi konkretnie z detalami odpowiedzieć na pytanie które brzmi : na jakiej zasadzie działa usługa multiroom w Fergusonie Ariva 252 Combo lub Ariva 250 Combo.
Wiem tylko tyle , ze w menu tunera trzeba ustawić opcję "Master" i mieć w nim opłaconą karte CYFRY + , a na drugim tunerze ustawić w menu opcję na "SLAVE" - Podejrzewam, ze oba tunery trzeba połoczyć ze sobą - czyżby kablem do portów LAN ? - i wtedy bedzie to działać czy jeszcze coś trzeba ustawić lub zrobić ?
Czy usługa multiroom bedzie też dostępna jeśli w tunerze "MASTER" bedzie i karta CYFRA+ i np moduł dostępu TNK HD lub moduł Conax z kartą MTV - czy multiroom "podzieli" jednocześnie się dwoma kartami ?
Proszę o odpowiedz i Serdecznie Pozdrawiam.

levii
Posty: 15
Rejestracja: 17 października 2011, o 16:44
Odbiornik: dvb-t w TV, w SAT, stick na usb.
Instalacja antenowa: zbiorcza

Re: FERGUSON ARIVA 252 COMBO (DVB-T2)

Postautor: levii » 13 marca 2013, o 00:17

Emulator zainstalowany w tunerze "master"(np Cccam) przesyła uprawnienia karty poprzez protokół sieciowy do drugiego tunera w którym emulator pracuje jako klient. Tuner "master" pracuje jako serwer.
Karta oczywiście musi być wtedy w czytniku. Nie podzielisz karty pracującej w module.

To tak w telegraficznym skrócie.

marcin6660
Posty: 533
Rejestracja: 1 marca 2009, o 17:03
Odbiornik: Samsung UE48H6500 , UE32H5500 , UE58J5200 , P2270HD , Lion 2
Instalacja antenowa: Telkom Telmor ASR-860 P25
Wysokość ok.390m/n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice , Skrzyczne , Częstochowa
Lokalizacja: Zawiercie.

Re: FERGUSON ARIVA 252 COMBO (DVB-T2)

Postautor: marcin6660 » 27 marca 2013, o 06:40

Nie ma co się napalać na to cudo Fergusona. Zapewne pojawią się nowe modele z DVB-T2 z prędkością karabinu maszynowego. Napaliłem się kiedyś na Arive Hd Combo za chyba 500 zł. i teraz żałuję.Producent po prostu ol.ł ten model. Zero nowych poprawionych softów , zero porządnego edytora listy kanałów. Nie polecam już tego producenta bo jego dewiza to wypuścić na rynek , sprzedać i niech się klient martwi a my dalej do przodu z nowymi modelami. Do tej pory korzystam tylko z Fergusonów ale dalej nie wiem czy będę.
Kolejne uwagi:
1.Obsługa standardów MPEG-2, MPEG-4, MPEG-4 AVC/H.264 - a być może będzie już używany H.265 i co wtedy ???
2.Niech porządnie zrobią możliwość słuchania radia internetowego.

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki
Lokalizacja: Murzasichle

Re: FERGUSON ARIVA 252 COMBO (DVB-T2)

Postautor: grzegorz0plonka » 7 kwietnia 2013, o 20:53

bogdanzieba pisze:Czy DVB-T2 jest kompatybilne w dół czyli DVB-T?
Odbiorę na tym sprzęcie kanały nadawane w transmisji DVB-T?


Jeśli tuner będzie posiadał jednocześnie dvb-t a T2 to będzie odbierane wszystko.
A jeśli tuner posiada tylko wyłącznie dvb-t albo dvb-t2 to musi kupić odpowiednio tunera.

camertasis
Posty: 1
Rejestracja: 11 kwietnia 2013, o 21:18

Re: FERGUSON ARIVA 252 COMBO (DVB-T2)

Postautor: camertasis » 11 kwietnia 2013, o 21:26

...
Ostatnio zmieniony 13 kwietnia 2013, o 03:49 przez camertasis, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3016
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km
Lokalizacja: KRAKÓW Nowa Huta

Re: FERGUSON ARIVA 252 COMBO (DVB-T2)

Postautor: m@rtops » 11 kwietnia 2013, o 22:06

tutaj dyskutujemy raczej o funkcjach dekodera związanych z DVB-T ;)

okular766
Posty: 12
Rejestracja: 14 kwietnia 2013, o 12:06

Re: FERGUSON ARIVA 252 COMBO (DVB-T2)

Postautor: okular766 » 14 kwietnia 2013, o 12:29

a mam takie pytanie a na co mi dvb-t2? chce kupic ten tuner ale nie wiem czy 250 czy 252
po co mi to dvb-t2 wyjasni mi ktos logicnzie
bo wszystkie nowe tv i te przystawki do tv nie mają chyba tunerów dvb-t2 wiec na co mi on?

Awatar użytkownika
kris_s8
Posty: 128
Rejestracja: 26 grudnia 2011, o 13:01
Odbiornik: Samsung UE32ES5500W + CryptoBox 652 Combo,
CRT + Ariva T65
Instalacja antenowa: Siatka na poddaszu z symetryzatorem do 652 biquad
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Tarnów g. Św.Marcina
Lokalizacja: Zgłobice k/Tarnowa

Re: FERGUSON ARIVA 252 COMBO (DVB-T2)

Postautor: kris_s8 » 14 kwietnia 2013, o 14:41

W przyszłości może się przyda ten drugi standard. Ale nie jest powiedziane że tak będzie. Emitel i TVP testują w Warszawie dvb-t2.

okular766
Posty: 12
Rejestracja: 14 kwietnia 2013, o 12:06

Re: FERGUSON ARIVA 252 COMBO (DVB-T2)

Postautor: okular766 » 14 kwietnia 2013, o 14:45

ale po co testuja? jak jeszcze analogu nie wylaczyli

Awatar użytkownika
kris_s8
Posty: 128
Rejestracja: 26 grudnia 2011, o 13:01
Odbiornik: Samsung UE32ES5500W + CryptoBox 652 Combo,
CRT + Ariva T65
Instalacja antenowa: Siatka na poddaszu z symetryzatorem do 652 biquad
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Tarnów g. Św.Marcina
Lokalizacja: Zgłobice k/Tarnowa

Re: FERGUSON ARIVA 252 COMBO (DVB-T2)

Postautor: kris_s8 » 14 kwietnia 2013, o 15:01

DVB-T2 to nowszy standard (można upchać więcej kanałów niż w dvb-t). Może w przyszłości będzie coś nadawane w DVB-t2 Niekoniecznie. I niekoniecznie niekodowane

okular766
Posty: 12
Rejestracja: 14 kwietnia 2013, o 12:06

Re: FERGUSON ARIVA 252 COMBO (DVB-T2)

Postautor: okular766 » 14 kwietnia 2013, o 15:12

To dlaczego nie polecają zeby ludize odrazu kupowali dekodery dvb-t2
a są takie?
152 252 mają T2
tylko polecają ludzią zeby kupowali tylko dvb-t mepg4

dobel1000
Posty: 3
Rejestracja: 7 kwietnia 2013, o 17:35
Odbiornik: Ariwa 252 combo
Instalacja antenowa: Żyrardów
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszwa - Raszyn

Re: FERGUSON ARIVA 252 COMBO (DVB-T2)

Postautor: dobel1000 » 14 kwietnia 2013, o 15:40

Niedawno kupiłem ARIVE 252 COMBO i jak na razie nie żałuje.Odbiór muxu DVB-T2 z PKIN-u jest możliwy z odległości 50km. Też się zastanawiałem ARIVĄ 250 COMBO ale wybrałem ARIVĘ 252 uważając że standard DVB-T2 jest nowszy i może kiedyś zostanie wprowadzony w Polsce do programów w HD.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2093
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Lokalizacja: Warszawa

Re: FERGUSON ARIVA 252 COMBO (DVB-T2)

Postautor: JaroslawMroczkowski » 14 kwietnia 2013, o 15:48

okular766 pisze:To dlaczego nie polecają zeby ludize odrazu kupowali dekodery dvb-t2
Ale kim są ci "oni" co mieli by polecać?
Obecnie obowiązującym standardem w Polsce jest DVB-T, dodatkowo wymagane są MPEG-4/AVC oraz DD+. Jeśli będzie wprowadzany standard T2, to nie wiemy ani kiedy, ani jakie będą dodatkowe wymagania.
Kupowanie dziś odbiornika T2 z wiarą, że "będzie na przyszłość" może skończyć się tak, jak kiedyś w trakcie pierwszych testów kupowanie odbiorników DVB-T, ale z MEPG-2.

okular766
Posty: 12
Rejestracja: 14 kwietnia 2013, o 12:06

Re: FERGUSON ARIVA 252 COMBO (DVB-T2)

Postautor: okular766 » 14 kwietnia 2013, o 15:51

ale ariva 252 ma t2 265 a nie 264?
rozumiem ze poza warszawą nigdy t2 nie bedzie testowane?

/od admina: Proszę zapoznać się z regulaminem forum i zacząć stosować do §3.8

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2093
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Lokalizacja: Warszawa

Re: FERGUSON ARIVA 252 COMBO (DVB-T2)

Postautor: JaroslawMroczkowski » 14 kwietnia 2013, o 15:55

Zapraszam do zapoznania się z wątkiem DVB-T czy DVB-T2 ?

Jeśli ktoś chce kupić odbiornik by podglądać nasze testy, dobry pomysł.
Jeśli ktoś wierzy, że ten odbiornik spełni przyszłe wymagania dla kolejnych multipleksów telewizji cyfrowej w Polsce, może się zdziwić.

Kpc21
Posty: 395
Rejestracja: 15 czerwca 2009, o 18:05
Odbiornik: Skymax ME2012; Wiwa HD-90; Panas. L37E5E; Ferg. Ariva 250
Instalacja antenowa: antena szerokopasmowa "siatkowa" ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: pTON Łódź EC4

Re: FERGUSON ARIVA 252 COMBO (DVB-T2)

Postautor: Kpc21 » 18 kwietnia 2013, o 16:51

okular766 pisze:rozumiem ze poza warszawą nigdy t2 nie bedzie testowane?

DVB-T było testowane w wielu częściach Polski, od Warszawy po Podkarpacie. Z DVB-T2 może być podobnie, ale nie musi. Nie wiadomo nawet, czy ten standard zostanie w Polsce wdrożony. Może w międzyczasie wymyślą coś jeszcze lepszego i wdrażanie DVB-T2 nie będzie miało sensu. Może - tak jak wspomnieli poprzednicy - pojawią się jakieś dodatkowe wymagania, których żaden obecny tuner nie spełnia. Może w DVB-T2 będą nadawane wyłącznie kanały kodowane i będą one działać tylko z dedykowanym tunerem (tak jak teraz ten multipleks "mobilny" Polsatu). Nikt ci nic nie zagwarantuje.

Awatar użytkownika
Railroad
Posty: 208
Rejestracja: 31 lipca 2011, o 08:16
Odbiornik: Sony Bravia KDL26ex320, Ariva Combo 250.
Instalacja antenowa: Antenka dołączona do tunera USB.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec, Chodkiewicza
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: FERGUSON ARIVA 252 COMBO (DVB-T2)

Postautor: Railroad » 18 kwietnia 2013, o 20:37

okular766 pisze:ale ariva 252 ma t2 265 a nie 264?


Ma h264, h265 dopiero niedawno zostało zatwierdzone jako następca h264. To tuner " na teraz ", nikt nie wie jaki standard będzie następcą DVB-T w Polsce.

okular766
Posty: 12
Rejestracja: 14 kwietnia 2013, o 12:06

Re: FERGUSON ARIVA 252 COMBO (DVB-T2)

Postautor: okular766 » 19 kwietnia 2013, o 15:58

nie wystarczy w tunerze zmienić potem soft aby był kompatybilny z obecną techniką?


Wróć do „Telewizory, Dekodery Zewnętrzne (STB) i Tunery Komputerowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Kolor