EPG

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3023
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: EPG

Postautor: qwerty » 18 stycznia 2012, o 14:48

Robią to nawet niektóre tunery. Jednak po kontakcie z samsungiem nie planują takiego udogodnienia. W sumie to wystarczy trzymać dane w ramie. Tylko ile umieścić? Tygodniowy EPG dla 14 kanałów zajmuje ~5 MiB. Do telewizora wypadałoby mieć z >= 128 MiB ramu. Jak telewizor ma głowicę dvb-s2 to wypadałoby mieć znacznie więcej (wiele osób korzysta z kilku satelit).

giaur500
Posty: 1338
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: EPG

Postautor: giaur500 » 18 stycznia 2012, o 15:36

No może akurat nie w ram, tylko w jakiejś pamięci nieulotnej. Chociaż, telewizory i tak zawsze na czuwaniu to nie ma znaczenia w sumie.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3023
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: EPG

Postautor: qwerty » 18 stycznia 2012, o 15:39

Myślisz o pamięci flash? Gdyby ciągle odbiornik nadpisywał dane na pamięci flash to szybko by padła. :)

Awatar użytkownika
nkp123
Posty: 553
Rejestracja: 8 grudnia 2011, o 18:21
Odbiornik: TV LG 32LW4500
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Antena ATX91 z symetryzatorem, ~11m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN / Warszawa-Raszyn
Lokalizacja: Radzymin, ok. Warszawy

Re: EPG

Postautor: nkp123 » 18 stycznia 2012, o 17:12

W Sharpie mojej znajomej jest to dobrze rozwiązane.
Co prawda nie ma pamięci cache dla EPG, jednak po włączeniu pełnoekranowego podglądu EPG (w tle nie ma programu telewizyjnego) ściąga się automatycznie EPG dla wszystkich MUX'ów.

Dodatkowo można ustawić, żeby w czasie włączania TV dane EPG były pobierane (jednak wydłuża to sporo czas oczekiwania na gotowość telewizora).

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3023
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: EPG

Postautor: qwerty » 18 stycznia 2012, o 20:18

Jak byłem podłączony do kablówki to Technisat MF4-K nie dość, że pamiętał tygodniowy EPG (nawet po wyłączeniu pilotem) to co noc aktualizował EPG. Na 80-90 kanałów zajmowało mu ok godziny. ;)

Awatar użytkownika
waldzio21
Posty: 58
Rejestracja: 20 sierpnia 2011, o 19:42
Odbiornik: Ferguson Ariva T65
NotOnlyTV LV52T

Re: EPG

Postautor: waldzio21 » 22 stycznia 2012, o 21:58

Mam pewne pytanie dotyczące Windows Media Center. Bo w EPG ma wszystko dobrze tylko przy prawie każdym programie są przypadkowe literki np: Kuchenne Rewolucje 4w albo Polonia 24i.
Jest na to sposób, żeby tego nie było?

pabloki
Posty: 179
Rejestracja: 1 sierpnia 2011, o 22:41
Odbiornik: philips 32PFL5606H/58
Instalacja antenowa: kierunkowa bez wzmacniacza thomson ANT 289, na zewnątrz(dach)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża(50km)
Lokalizacja: 50 km od ślęży k/prochowic

Re: EPG

Postautor: pabloki » 25 stycznia 2012, o 20:50

dlaczego co pewien czas znika mi EPG i pobiera dane ale nic sie nie dzieje . Problem znika po ponownym wyszukaniu kanalow.

pikaczu
Posty: 1113
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1, 2, 3, 8, mux z tvs
Lokalizacja: Tychy

Re: EPG

Postautor: pikaczu » 1 marca 2012, o 16:31

napisalem do wszystkich kanalow w mux 2, aby w nastepnej aktualizacji epg, dodali nr odc do seriali i programow. ciekawe czy daja, bo zadna stacja mi nie odpisala. napiszcie rowniez.

Awatar użytkownika
rppmedia
Posty: 124
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sharp 32DH65E
Dual 500
Clint H1
Instalacja antenowa: Telmor Digit Activa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: EPG

Postautor: rppmedia » 1 marca 2012, o 21:56

Chyba lepsze byłoby napisanie do TVN o ponowne dołączenie EPG do kanału TVN HD.

pikaczu
Posty: 1113
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1, 2, 3, 8, mux z tvs
Lokalizacja: Tychy

Re: EPG

Postautor: pikaczu » 2 marca 2012, o 09:21

przeciez jest

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno
Lokalizacja: Pszczółki k.Gdańska

Re: EPG

Postautor: zesepo » 2 marca 2012, o 11:24

A mi w opisach programu na kanałach TVP z MUX-3 co jakiś czas pojawia się znak /"/. Dlaczego to się dzieje?

Awatar użytkownika
rppmedia
Posty: 124
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sharp 32DH65E
Dual 500
Clint H1
Instalacja antenowa: Telmor Digit Activa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: EPG

Postautor: rppmedia » 2 marca 2012, o 12:25

pikaczu pisze:przeciez jest

Jest ale na TVN, a mi chodzi o TVN HD.

pikaczu
Posty: 1113
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1, 2, 3, 8, mux z tvs
Lokalizacja: Tychy

Re: EPG

Postautor: pikaczu » 2 marca 2012, o 13:23

tez jest. w tnk hd mamy tam tvn hd

Awatar użytkownika
nkp123
Posty: 553
Rejestracja: 8 grudnia 2011, o 18:21
Odbiornik: TV LG 32LW4500
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Antena ATX91 z symetryzatorem, ~11m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN / Warszawa-Raszyn
Lokalizacja: Radzymin, ok. Warszawy

Re: EPG

Postautor: nkp123 » 2 marca 2012, o 14:48

Na TVN HD (oczywiście w DVB-T z PKiN) ostatnio przez dzień nie było EPG, jednak teraz działa sprawnie ;)

belzebiusz
Posty: 2504
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: EPG

Postautor: belzebiusz » 2 marca 2012, o 18:32

pikaczu pisze:napisalem do wszystkich kanalow w mux 2, aby w nastepnej aktualizacji epg, dodali nr odc do seriali i programow. ciekawe czy daja, bo zadna stacja mi nie odpisala. napiszcie rowniez.

Właśnie zauważyłem że na wszystkich kanałach w MUX 2 (oczywiście oprócz Polsat Sport News ;) ) dodano numery odcinków seriali. :)

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: EPG

Postautor: alabama1 » 2 marca 2012, o 19:28

No rzeczywiście, docenili sugestię widza i dość szybko to zrobili.

pikaczu
Posty: 1113
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1, 2, 3, 8, mux z tvs
Lokalizacja: Tychy

Re: EPG

Postautor: pikaczu » 2 marca 2012, o 20:00

no, szybko, zauwazylem, w kilku programach w epg brakuje. nie wiem czy zapomnieli. nie wiem czy mam pisac czy nie?

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2118
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)
Lokalizacja: Chojnice

Re: EPG

Postautor: Puma » 4 marca 2012, o 08:47

Nie wiem czy to już tak na stałe ale w EPG jest napisane który odcinek filmu/programu :)

pikaczu
Posty: 1113
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1, 2, 3, 8, mux z tvs
Lokalizacja: Tychy

Re: EPG

Postautor: pikaczu » 4 marca 2012, o 09:14

tak, na stale, dzieki mnie

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2118
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)
Lokalizacja: Chojnice

Re: EPG

Postautor: Puma » 4 marca 2012, o 09:28

Bardzo to ułatwi sprawę, poprzednio nie było wiadomo czy to premiera czy powtórka, zdarzało mi się coś ominąć bo myślałem że to powtórka.


Wróć do „Zagadnienia techniczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika