Teraz jest 2 sierpnia 2014, o 10:34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Regulamin działu


Kliknij, aby przejrzeć regulamin


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1146 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 58  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: DVB-T czy DVB-T2 ?
PostNapisane: 13 kwietnia 2013, o 20:26 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 września 2010, o 23:52
Posty: 1092
Lokalizacja: Warszawa/Nowa Dęba
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra
Jestem z Warszawy, do PKiN mam 3,8 km. Z balkonu widzę iglicę, warto kupić odbiornik DVB-T2, aby "potestować" DVB-T2?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T czy DVB-T2 ?
PostNapisane: 13 kwietnia 2013, o 20:38 

Dołączył(a): 7 lutego 2010, o 20:29
Posty: 705
Lokalizacja: Goślina
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,Mob. - 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem.
Na to pytanie to już sam sobie musisz odpowiedzieć ...biorąc pod uwagę fakt ,że nawet jeśli tan standard wejdzie kiedyś do powszechnego użytku w Polsce to możliwe ,że z określonym dostępem warunkowym i niewykluczone ,że z najnowszym kodekiem H.265 i być może taki odbiornik zakupiony dziś za jakiś czas na niewiele się przyda ...
Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T czy DVB-T2 ?
PostNapisane: 13 kwietnia 2013, o 21:18 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 grudnia 2011, o 16:35
Posty: 2445
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki
bogdanzieba napisał(a):
Jestem z Warszawy, do PKiN mam 3,8 km. Z balkonu widzę iglicę, warto kupić odbiornik DVB-T2, aby "potestować" DVB-T2?

Ja bym kupił chociażby dla posiadania TVP1 HD i TVP2 HD ze stałą przepływnością 12 Mb/s (nawet na satelicie tyle nie mają :P ). :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T czy DVB-T2 ?
PostNapisane: 13 kwietnia 2013, o 21:22 

Dołączył(a): 7 lutego 2010, o 20:29
Posty: 705
Lokalizacja: Goślina
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,Mob. - 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem.
Gdyby sygnał testowy był w miarę stabilny tzn. bez większej "kombinatoryki" jaka jest w zwyczaju testów ...to ja też poproszę o DVB-T2 z RTCN Poznań Śrem.. ;)


Ostatnio edytowano 13 kwietnia 2013, o 21:25 przez cyber, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T czy DVB-T2 ?
PostNapisane: 13 kwietnia 2013, o 21:24 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 września 2010, o 23:52
Posty: 1092
Lokalizacja: Warszawa/Nowa Dęba
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra
Najtańszy to chyba Ferguson A152.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T czy DVB-T2 ?
PostNapisane: 14 kwietnia 2013, o 12:10 

Dołączył(a): 14 kwietnia 2013, o 12:06
Posty: 12
witam
22kwietnia br. u mnie ma nastąpić off tv naziemnej
tv mam stary kineskopowy wiec jestem zmuszony dokupić dekoder
i teraz nie wiem czy kupować dekoder DVB-t czy dvb-t2
nie znam się na tym
mieszkam w częstochowie
czy jak kupie dekoder z DVB-t2 to będę mial jakies dodatkowe kanaly? za ile ma wejsc dvb-t2 do Polski?
nie rozumiem, tutaj byla taka akcja na calą polske z cyfryzacją a za x lat te dekodery będą bezuzyteczne bo będzie t2? tak?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T czy DVB-T2 ?
PostNapisane: 14 kwietnia 2013, o 12:17 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 marca 2013, o 19:35
Posty: 83
Lokalizacja: Radomsko
Odbiornik: SENCOR STB 4001M4
Instalacja antenowa: MANTA MA301 + wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Częstochowa/ RTCN Wręczyca
okular766 napisał(a):
edit/ Cytowanie posta pod postem. Czytaj Regulamin forum.


Kup sobie zwykły dekoder DVB-T Ponieważ DVB-T jest testowane w Warszawie dopiero :) A ten standard wejdzie do nas na stałe za jakieś 5 - 10 lat jak dobrze pójdzie :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T czy DVB-T2 ?
PostNapisane: 14 kwietnia 2013, o 12:32 

Dołączył(a): 14 kwietnia 2013, o 12:06
Posty: 12
ale jak to wejdzie? /../
ale te nowe tv co ludzie nakupowali i przystawki będa do niczego? czy odbiorą t2?
jakby kupil 252 z t2 to jak by za te 5-10 weszlo t2 to bym juz to odbieral?
bo rącznica w cenie do 20-30zł miedzy t a t2

edit/ Pisownia!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T czy DVB-T2 ?
PostNapisane: 14 kwietnia 2013, o 12:45 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 marca 2013, o 19:35
Posty: 83
Lokalizacja: Radomsko
Odbiornik: SENCOR STB 4001M4
Instalacja antenowa: MANTA MA301 + wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Częstochowa/ RTCN Wręczyca
okular766 napisał(a):
edit/ Cytowanie posta pod postem. Czytaj Regulamin forum.


1.) W Polsce zawsze wszystko jest do tyłu w porównaniu z innymi państwami więc poczekać trzeba będzie na DVB-T 2
2.) No właśnie może być tak że te TV co ludzie kupili pod DVB-T mogą być do niczego bo T2 obsługuje MPEG 5 z tego co mi wiadomo.
3.) Nie masz co lupować DVB-T @ ponieważ w Częstochowie Ci nie zadziała więc pozostaje Ci tylko kupić DVB-T

Jeżeli w którymś punkcie się myle prosze mnie poprawić :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T czy DVB-T2 ?
PostNapisane: 14 kwietnia 2013, o 12:47 

Dołączył(a): 15 października 2010, o 18:14
Posty: 435
Odbiornik: WIWA HD95MC
@okular766
Jeżeli nie jesteś w zasięgu nadajnika PKiN (po dacie, którą podałeś stwierdzam że nie),
to nie masz co sobie zawracać głowy dvb-t2. Docelowo i tak będzie potrzeba sprzętu, którego niema teraz w polskich sklepach.
Ale to za parę ładnych lat, o ile internet tego wcześniej nie wygryzie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T czy DVB-T2 ?
PostNapisane: 14 kwietnia 2013, o 13:04 

Dołączył(a): 14 kwietnia 2013, o 12:06
Posty: 12
ale 252 model ferdka ma tuner dvb-t2 wiec za 10lat mi sie przyda on czy nie??

ale po cholerę testują juz t2 w polsce jak nie zakonczyli wyłaczać analogu tego nie czaje
to nie lepiej odrazu przejsc z analogu na t2 tak jak ukraina, afryka, rosja?

dlaczego nie zalecają kupowac odbiorników t2 owe odbiorniki byly by na zapas i w przyszlosci by dzialaly tak? a tak ludzi robią w bambucho bo za x lat wejdzie t2 i co wtedy?

mieszkam w czewie

edit/ Pisownia!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T czy DVB-T2 ?
PostNapisane: 14 kwietnia 2013, o 13:16 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 marca 2013, o 19:35
Posty: 83
Lokalizacja: Radomsko
Odbiornik: SENCOR STB 4001M4
Instalacja antenowa: MANTA MA301 + wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Częstochowa/ RTCN Wręczyca
okular766 napisał(a):
edit/ Cytowanie posta pod postem. Czytaj Regulamin forum.


1.) Czy się przyda to nie wiadomo to będzie zależało od standardó technicznego
2.) Pewnie dlatego że DVB-T jest tańsze do wdrorzenia niż T2 :)
3.) I wtedy będziesz musiał sobie kupić nowy odbiornik :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T czy DVB-T2 ?
PostNapisane: 14 kwietnia 2013, o 13:24 

Dołączył(a): 15 października 2010, o 18:14
Posty: 435
Odbiornik: WIWA HD95MC
@okular766
Kiedy u nas wprowadzą dvb-t2 na poważnie, to i tak z 90% dzisiejszego sprzętu będzie na śmietniku.
To nie to co kiedyś, że odbiorniki TV pracowały po kilkanaście lat.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T czy DVB-T2 ?
PostNapisane: 14 kwietnia 2013, o 14:35 

Dołączył(a): 14 kwietnia 2013, o 12:06
Posty: 12
ale za ile prowadzą za rok, 3, 5, 10, 20, 50lat?

to po co ludize kupują te z t2 jesli to zbedne? zeby ogladac testowo zdublowane kanaly???

-- połączono

ja troszke poczytalem na necie to ludzie mówią zeby doplacic do odbiornika 252 bo lepiej miec wiecej niz mniej
a ze ten odbiornik to ze odbierze jak w polsce wprowadzą t2 tak?

edit/ Pisownia!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T czy DVB-T2 ?
PostNapisane: 14 kwietnia 2013, o 15:15 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 lutego 2011, o 14:08
Posty: 116
Lokalizacja: RTCN Sucha Góra, odległość: 60.4 km
okular766 napisał(a):
ale za ile prowadzą za rok, 3, 5, 10, 20, 50lat?

to po co ludize kupują te z t2 jeśli to zbędne? żeby oglądać testowo zdublowane kanały???


Nie pytaj się kiedy wprowadzą DVB-T2 bo nikt tego na tym forum nie wie. Wszytsko to tylko domysły. Przyjęty w ustawie jest system DVB-T MPEG4.

Za 10 lat mogą nie wprowadzić DVB-T2 ale coś nowocześniejszego i na nic Ci się zda ten tuner.
Więc tak jak powiedziałeś kupuje się tuner by oglądać zdublowane kanały.


Ostatnio edytowano 14 kwietnia 2013, o 22:18 przez _Martin_, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T czy DVB-T2 ?
PostNapisane: 14 kwietnia 2013, o 17:02 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 września 2009, o 16:41
Posty: 2973
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice
Obecne nadajniki będą nadawać w dvb-t przez 10 lat od przyznania koncesji.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T czy DVB-T2 ?
PostNapisane: 15 kwietnia 2013, o 08:52 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 kwietnia 2009, o 08:48
Posty: 2061
Lokalizacja: Chojnice
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)
Naturalnie że nie kupować sprzętu pod T2.

1. Nie wiadomo kiedy wejdzie T2.
2. Nie wiadomo czy w ogóle wejdzie T2.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T czy DVB-T2 ?
PostNapisane: 15 kwietnia 2013, o 08:58 

Dołączył(a): 4 maja 2012, o 20:03
Posty: 214
Lokalizacja: Giżycko
Odbiornik: 1.MT4171,
2.Wiwa HD-50 NEW
Instalacja antenowa: 1. Dipol pół-falowy +symetryzator lub co akurat podleci,
2. BiQuad na 706MHz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Miłki(~12km)
od siebie dodam:
3. nie wiadomo z jakiego kodeka będzie korzystać (h264 czy 265)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T czy DVB-T2 ?
PostNapisane: 15 kwietnia 2013, o 16:21 

Dołączył(a): 14 kwietnia 2013, o 12:06
Posty: 12
aha a ariva 252 ma kodek 264 czy 265
slyszalem ze 265
a zeby kupic arivw 252 z T2 trzeba jedynie dolozyć marne 20-30zł
o tyle wlasnie jest tanszy model 250 co ma tylko dvb-t
wiec warto brac dekoder z t2?

edit/ Pisownia!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: DVB-T czy DVB-T2 ?
PostNapisane: 15 kwietnia 2013, o 16:29 

Dołączył(a): 19 lutego 2012, o 23:25
Posty: 134
Lokalizacja: koło Staszowa woj.świętokrzyskie
Odbiornik: TV LG 32lg2000 + Ferguson Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Antena Siatkowa Ze Wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kielce/Św.Krzyż Tarnów/g.Św Marcina
30 zł to mało , lecz technologia jest cały czas udoskanalana i nie sądzę ,aby ci się przydało w przyszłości.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1146 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 58  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Powered by phpBB

Copyright © TP EmiTel sp. z o.o. 2008

Start | Mapa Strony | Informacje Prawne