DVB-T czy DVB-T2 ?

przejście z nadawania analogowego na cyfrowe, strategie, plany i testy
Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1166
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra
Lokalizacja: Warszawa/Nowa Dęba

Re: DVB-T czy DVB-T2 ?

Postautor: bogdanzieba » 13 kwietnia 2013, o 20:26

Jestem z Warszawy, do PKiN mam 3,8 km. Z balkonu widzę iglicę, warto kupić odbiornik DVB-T2, aby "potestować" DVB-T2?

cyber
Posty: 710
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,Mob. - 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem.
Lokalizacja: Goślina

Re: DVB-T czy DVB-T2 ?

Postautor: cyber » 13 kwietnia 2013, o 20:38

Na to pytanie to już sam sobie musisz odpowiedzieć ...biorąc pod uwagę fakt ,że nawet jeśli tan standard wejdzie kiedyś do powszechnego użytku w Polsce to możliwe ,że z określonym dostępem warunkowym i niewykluczone ,że z najnowszym kodekiem H.265 i być może taki odbiornik zakupiony dziś za jakiś czas na niewiele się przyda ...
Pozdrawiam.

belzebiusz
Posty: 2504
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T czy DVB-T2 ?

Postautor: belzebiusz » 13 kwietnia 2013, o 21:18

bogdanzieba pisze:Jestem z Warszawy, do PKiN mam 3,8 km. Z balkonu widzę iglicę, warto kupić odbiornik DVB-T2, aby "potestować" DVB-T2?

Ja bym kupił chociażby dla posiadania TVP1 HD i TVP2 HD ze stałą przepływnością 12 Mb/s (nawet na satelicie tyle nie mają :P ). :)

cyber
Posty: 710
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,Mob. - 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem.
Lokalizacja: Goślina

Re: DVB-T czy DVB-T2 ?

Postautor: cyber » 13 kwietnia 2013, o 21:22

Gdyby sygnał testowy był w miarę stabilny tzn. bez większej "kombinatoryki" jaka jest w zwyczaju testów ...to ja też poproszę o DVB-T2 z RTCN Poznań Śrem.. ;)
Ostatnio zmieniony 13 kwietnia 2013, o 21:25 przez cyber, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1166
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra
Lokalizacja: Warszawa/Nowa Dęba

Re: DVB-T czy DVB-T2 ?

Postautor: bogdanzieba » 13 kwietnia 2013, o 21:24

Najtańszy to chyba Ferguson A152.

okular766
Posty: 12
Rejestracja: 14 kwietnia 2013, o 12:06

Re: DVB-T czy DVB-T2 ?

Postautor: okular766 » 14 kwietnia 2013, o 12:10

witam
22kwietnia br. u mnie ma nastąpić off tv naziemnej
tv mam stary kineskopowy wiec jestem zmuszony dokupić dekoder
i teraz nie wiem czy kupować dekoder DVB-t czy dvb-t2
nie znam się na tym
mieszkam w częstochowie
czy jak kupie dekoder z DVB-t2 to będę mial jakies dodatkowe kanaly? za ile ma wejsc dvb-t2 do Polski?
nie rozumiem, tutaj byla taka akcja na calą polske z cyfryzacją a za x lat te dekodery będą bezuzyteczne bo będzie t2? tak?

Awatar użytkownika
Cebulsky
Posty: 83
Rejestracja: 8 marca 2013, o 18:35
Odbiornik: SENCOR STB 4001M4
Instalacja antenowa: MANTA MA301 + wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Częstochowa/ RTCN Wręczyca
Lokalizacja: Radomsko

Re: DVB-T czy DVB-T2 ?

Postautor: Cebulsky » 14 kwietnia 2013, o 12:17

okular766 pisze:edit/ Cytowanie posta pod postem. Czytaj Regulamin forum.


Kup sobie zwykły dekoder DVB-T Ponieważ DVB-T jest testowane w Warszawie dopiero :) A ten standard wejdzie do nas na stałe za jakieś 5 - 10 lat jak dobrze pójdzie :)

okular766
Posty: 12
Rejestracja: 14 kwietnia 2013, o 12:06

Re: DVB-T czy DVB-T2 ?

Postautor: okular766 » 14 kwietnia 2013, o 12:32

ale jak to wejdzie? /../
ale te nowe tv co ludzie nakupowali i przystawki będa do niczego? czy odbiorą t2?
jakby kupil 252 z t2 to jak by za te 5-10 weszlo t2 to bym juz to odbieral?
bo rącznica w cenie do 20-30zł miedzy t a t2

edit/ Pisownia!

Awatar użytkownika
Cebulsky
Posty: 83
Rejestracja: 8 marca 2013, o 18:35
Odbiornik: SENCOR STB 4001M4
Instalacja antenowa: MANTA MA301 + wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Częstochowa/ RTCN Wręczyca
Lokalizacja: Radomsko

Re: DVB-T czy DVB-T2 ?

Postautor: Cebulsky » 14 kwietnia 2013, o 12:45

okular766 pisze:edit/ Cytowanie posta pod postem. Czytaj Regulamin forum.


1.) W Polsce zawsze wszystko jest do tyłu w porównaniu z innymi państwami więc poczekać trzeba będzie na DVB-T 2
2.) No właśnie może być tak że te TV co ludzie kupili pod DVB-T mogą być do niczego bo T2 obsługuje MPEG 5 z tego co mi wiadomo.
3.) Nie masz co lupować DVB-T @ ponieważ w Częstochowie Ci nie zadziała więc pozostaje Ci tylko kupić DVB-T

Jeżeli w którymś punkcie się myle prosze mnie poprawić :)

Maniek99
Posty: 542
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: DVB-T czy DVB-T2 ?

Postautor: Maniek99 » 14 kwietnia 2013, o 12:47

@okular766
Jeżeli nie jesteś w zasięgu nadajnika PKiN (po dacie, którą podałeś stwierdzam że nie),
to nie masz co sobie zawracać głowy dvb-t2. Docelowo i tak będzie potrzeba sprzętu, którego niema teraz w polskich sklepach.
Ale to za parę ładnych lat, o ile internet tego wcześniej nie wygryzie.

okular766
Posty: 12
Rejestracja: 14 kwietnia 2013, o 12:06

Re: DVB-T czy DVB-T2 ?

Postautor: okular766 » 14 kwietnia 2013, o 13:04

ale 252 model ferdka ma tuner dvb-t2 wiec za 10lat mi sie przyda on czy nie??

ale po cholerę testują juz t2 w polsce jak nie zakonczyli wyłaczać analogu tego nie czaje
to nie lepiej odrazu przejsc z analogu na t2 tak jak ukraina, afryka, rosja?

dlaczego nie zalecają kupowac odbiorników t2 owe odbiorniki byly by na zapas i w przyszlosci by dzialaly tak? a tak ludzi robią w bambucho bo za x lat wejdzie t2 i co wtedy?

mieszkam w czewie

edit/ Pisownia!

Awatar użytkownika
Cebulsky
Posty: 83
Rejestracja: 8 marca 2013, o 18:35
Odbiornik: SENCOR STB 4001M4
Instalacja antenowa: MANTA MA301 + wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Częstochowa/ RTCN Wręczyca
Lokalizacja: Radomsko

Re: DVB-T czy DVB-T2 ?

Postautor: Cebulsky » 14 kwietnia 2013, o 13:16

okular766 pisze:edit/ Cytowanie posta pod postem. Czytaj Regulamin forum.


1.) Czy się przyda to nie wiadomo to będzie zależało od standardó technicznego
2.) Pewnie dlatego że DVB-T jest tańsze do wdrorzenia niż T2 :)
3.) I wtedy będziesz musiał sobie kupić nowy odbiornik :)

Maniek99
Posty: 542
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: DVB-T czy DVB-T2 ?

Postautor: Maniek99 » 14 kwietnia 2013, o 13:24

@okular766
Kiedy u nas wprowadzą dvb-t2 na poważnie, to i tak z 90% dzisiejszego sprzętu będzie na śmietniku.
To nie to co kiedyś, że odbiorniki TV pracowały po kilkanaście lat.

okular766
Posty: 12
Rejestracja: 14 kwietnia 2013, o 12:06

Re: DVB-T czy DVB-T2 ?

Postautor: okular766 » 14 kwietnia 2013, o 14:35

ale za ile prowadzą za rok, 3, 5, 10, 20, 50lat?

to po co ludize kupują te z t2 jesli to zbedne? zeby ogladac testowo zdublowane kanaly???

-- połączono

ja troszke poczytalem na necie to ludzie mówią zeby doplacic do odbiornika 252 bo lepiej miec wiecej niz mniej
a ze ten odbiornik to ze odbierze jak w polsce wprowadzą t2 tak?

edit/ Pisownia!

Awatar użytkownika
_Martin_
Posty: 116
Rejestracja: 2 lutego 2011, o 13:08
Lokalizacja: RTCN Sucha Góra, odległość: 60.4 km

Re: DVB-T czy DVB-T2 ?

Postautor: _Martin_ » 14 kwietnia 2013, o 15:15

okular766 pisze:ale za ile prowadzą za rok, 3, 5, 10, 20, 50lat?

to po co ludize kupują te z t2 jeśli to zbędne? żeby oglądać testowo zdublowane kanały???


Nie pytaj się kiedy wprowadzą DVB-T2 bo nikt tego na tym forum nie wie. Wszytsko to tylko domysły. Przyjęty w ustawie jest system DVB-T MPEG4.

Za 10 lat mogą nie wprowadzić DVB-T2 ale coś nowocześniejszego i na nic Ci się zda ten tuner.
Więc tak jak powiedziałeś kupuje się tuner by oglądać zdublowane kanały.
Ostatnio zmieniony 14 kwietnia 2013, o 22:18 przez _Martin_, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3019
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: DVB-T czy DVB-T2 ?

Postautor: qwerty » 14 kwietnia 2013, o 17:02

Obecne nadajniki będą nadawać w dvb-t przez 10 lat od przyznania koncesji.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2113
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)
Lokalizacja: Chojnice

Re: DVB-T czy DVB-T2 ?

Postautor: Puma » 15 kwietnia 2013, o 08:52

Naturalnie że nie kupować sprzętu pod T2.

1. Nie wiadomo kiedy wejdzie T2.
2. Nie wiadomo czy w ogóle wejdzie T2.

penknife
Posty: 226
Rejestracja: 4 maja 2012, o 20:03
Odbiornik: 1.MT4171,
2.Wiwa HD-50 NEW
Instalacja antenowa: 1. Dipol pół-falowy +symetryzator lub co akurat podleci,
2. BiQuad na 706MHz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Miłki(~12km)
Lokalizacja: Giżycko

Re: DVB-T czy DVB-T2 ?

Postautor: penknife » 15 kwietnia 2013, o 08:58

od siebie dodam:
3. nie wiadomo z jakiego kodeka będzie korzystać (h264 czy 265)

okular766
Posty: 12
Rejestracja: 14 kwietnia 2013, o 12:06

Re: DVB-T czy DVB-T2 ?

Postautor: okular766 » 15 kwietnia 2013, o 16:21

aha a ariva 252 ma kodek 264 czy 265
slyszalem ze 265
a zeby kupic arivw 252 z T2 trzeba jedynie dolozyć marne 20-30zł
o tyle wlasnie jest tanszy model 250 co ma tylko dvb-t
wiec warto brac dekoder z t2?

edit/ Pisownia!

qweir205
Posty: 143
Rejestracja: 19 lutego 2012, o 22:25
Odbiornik: TV LG 32LG2000 + OPTICUM RED SLOTH COMBO
Instalacja antenowa: Antena Siatkowa Ze Wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kielce/Św.Krzyż Tarnów/g.Św Marcina
Lokalizacja: koło Staszowa woj.świętokrzyskie

Re: DVB-T czy DVB-T2 ?

Postautor: qweir205 » 15 kwietnia 2013, o 16:29

30 zł to mało , lecz technologia jest cały czas udoskanalana i nie sądzę ,aby ci się przydało w przyszłości.


Wróć do „DVB-T w Polsce - strategie, plany, testy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika