POLSAT w MUX2

informacje techniczne związane z wdrażaniem drugiego multipleksu DVB-T
pawelll
Posty: 728
Rejestracja: 18 lipca 2011, o 23:04

Re: POLSAT w MUX2

Post autor: pawelll » 11 października 2014, o 21:56

Piszesz poważnie czy ironizujesz. U mnie nie da się oglądać. Wyraźnie przycinanie obrazu przy każdym ruchu kamery.

PS.
Po mieczu przestało :) Ale co tam, najważniejsze że wygraliśmy :D

piotrek93
Posty: 304
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: POLSAT w MUX2

Post autor: piotrek93 » 12 października 2014, o 09:57

Chodziło mi o oprawę graficzną oraz wcześniejsze mecze.
Wczoraj to była kompletna tragedia przełączyłem na satelitarny POLSAT HD i jakość była żenująca. Niski bitrate. Czy tak trudno zapewnić bitrate na poziomie 10 mbit i dźwięk 5.1 384?

piotrek93
Posty: 304
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: POLSAT w MUX2

Post autor: piotrek93 » 14 października 2014, o 21:51

Nie wiem dlaczego ale jakość obrazu z najwyższej kamery na stadionie narodowym jest tragiczna na poziomie kasety VHS

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 829
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Philips 7334, Onkyo NS-6170
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: POLSAT w MUX2

Post autor: Maciejek » 14 października 2014, o 22:25

Ponadto obraz jest zbyt ciemny i ustawienie kolorów jest fatalne. Zbyt mało ciepłych w tym fatalnie jest przetwarzany kolor czerwony tu TVP zdecydowanie bije na głowę kiepską jakość Polsatu.

piotrek93
Posty: 304
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: POLSAT w MUX2

Post autor: piotrek93 » 14 października 2014, o 23:10

Nie ma wprawdzie dowodów(nie posiadam dostępu do kanału Polsat Sport HD), alę odnoszę takie wrażenie, że była to celowa manipulacja Solorza. Dajemy wam mecz niby za darmo ale jakość SD jest fatalna bardzo rozmazana i pogorszona a dźwięk przytłumiony, nawet jakość na Polsacie HD nie miała dzisiaj za wiele wspólnego z HD.

Moim zdaniem jakość obrazu i dźwięku na Polsacie SD i HD została celowo pogorszona przez techników tak aby "zachęcić" ludzi do kupienia pakietu Polsatu z Polsatem Sport. Tak samo było ostatnio na kanale nsport SD podczas meczu Ludogorca z Realem też kanał SD miał fatalną jakość gorszą niż telewizja analogowa.

Uzasadnienie moich podejrzeń jest bajecznie proste gdyby Polsat oferował pełną jakość obrazu i dźwięku na Polsat HD to jaki sens miałoby dublowanie tego meczu w Polsat Sport HD do którego dostęp mają tylko nieliczni?

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1794
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: POLSAT w MUX2

Post autor: ObywatelDVB-T » 8 grudnia 2015, o 16:37

Jest problem z synchronizacją dźwięku, tzn. nie idzie równo z obrazem. Nie wiem czy wszędzie ja odbieram z Wręczycy, nie wiem też czy przez cały czas zaobserwowałem wczoraj na Wydarzeniach o 18.50 i dziś w Interwencji.
Sprawdzałem na satelicie w SD i w HD jest OK.

Awatar użytkownika
radier
Posty: 298
Rejestracja: 24 stycznia 2012, o 23:07
Odbiornik: Samsung UE48H6400 + UPPLEVA 2.1
Instalacja antenowa: DPM GT-961
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: POLSAT w MUX2

Post autor: radier » 25 września 2016, o 19:16

U mnie też odkąd pamiętam problem z synchronizacją dźwięku z obrazem.

eter
Posty: 633
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: POLSAT w MUX2

Post autor: eter » 17 marca 2020, o 19:44

Tyle lat i dalej Polsat ciągle nie potrafi naprawić tak głupiej usterki, jak prawidłowa synchronizacja ścieżki audio!
To już wygląda na to, jakby Polsat miał zupełnie gdzieś odbiorców DVB-T.
Dziwi mnie też samo stanowisko Emitela, który wprawdzie nie ma na to wpływu, ale jednak mógłby odpowiednio zaingerować u nadawcy, aby łaskawie naprawił standard nadawania swojej ścieżki audio dolby, lub nie nadawał jej priorytetu, co skutkuje w niektórych odbiornikach, właśnie domyślnie jej włączania i konieczność ciągle manualnego przestawiania na normalnie działającą.
Poza tym, jesteśmy teraz w czasie pandemii i moim zdaniem, Polsat powinien zastąpić swój program Super Polsat programem Polsat News, ponieważ użytkownicy DVB-T są pozbawieni innego źródła informacji poza rządowym, co nie jest normalne.
Polsat News jest dostępny naziemnie w większych miastach, gdzie gro użytkowników i tak ma do niego dostęp za pomocą kablówek, natomiast regiony na których dostępu nie ma, mają jedynie wybór w postaci satelity, jednak tak duża paczka programowa DVB-T powinna mieć zrównoważony dostęp do programów informacyjnych, co niestety nie ma obecnie miejsca.
Odkodowanie sygnału na muxie mobilnym Polsatu, też nie załatwia sprawy.
Dziwi mnie takie podejście i zupełny brak profesjonalizmu ze strony tej stacji.
W ogóle wiele materiałów ta stacja ma niechlujnie realizowanych pod względem synchronizacji ścieżki dźwiękowej, nie zależnie od wyżej wymienionego problemu.
Mając okazję zobaczenia odkodowanego Polsat News na mobilnym muxie tej stacji, też zauważyłem problem synchronizacji, wprawdzie mniejszy, ale jednak i dodatkowo fatalną jego w ogóle jakość, pod względem szerokości częstotliwości nadawanego dźwięku...wstyd i tyle.
Obraz Polsat News na mobilnym muxie, też nie jest dobrze zeskalowany do SD, brak widoczności końcówek napisów...ręce opadają jak ta stacja nadaje swoje treści w DVB-T.

m.szklarski
Posty: 19
Rejestracja: 15 lutego 2017, o 18:13
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wro/Ślęża

Re: POLSAT w MUX2

Post autor: m.szklarski » 17 marca 2020, o 20:53

Co do asynchronizacji- żeby mówić o jakiejkolwiek interwencji Emitela najpierw Emitel musi ją ...dojrzeć.

A jej nadal nie widzi. Mam zarchiwizowane maile ze stycznia 2019 z Specjalistką ds. Wsparcia Operacyjnego w Emitela w Krakowie (personalia zachowuję dla siebie, RODO itd.), z których jasno wynika, że ....NIE WIDZĄ / NIE STWIERDZAJĄ tej usterki.

Innymi słowy- my tu na forum mamy omamy.

eter
Posty: 633
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: POLSAT w MUX2

Post autor: eter » 20 marca 2020, o 17:56

Naprawdę, na ścieżce Dolby nie widzą! braku synchronizacji :shock:
Dobre, czego się wobec tego spodziewać, jeśli technicy nie widzą tak prostej wady sygnału.
Może nie potrafią odebrać ścieżki dolby na swoim sprzęcie, albo "u nich wszystko dobrze", tylko w naszych odbiornikach ścieżka audio po prostu się tak dla zabawy spóźnia...albo, potrzeba sobie sprawić nowy TV, bo nowy jest "smart" i wobec tego, mądrze tę ścieżkę przyśpieszy....

Odpowiedz