Format obrazu

informacje techniczne związane z wdrażaniem drugiego multipleksu DVB-T
Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2151
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: Format obrazu

Postautor: Puma » 28 stycznia 2012, o 09:22

Samsung automatycznie w takim przypadku robi zoom (powiększenie).

Matteo87
Posty: 544
Rejestracja: 7 czerwca 2009, o 00:06
Odbiornik: Sony KDL-32EX421, Samsung LE37B651, ADB 2850ST, WIWA HD50
Instalacja antenowa: ATX 55 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: Format obrazu

Postautor: Matteo87 » 28 stycznia 2012, o 09:27

To zależy jaki Samsung. Mój tego nie robi. Głównie starsze modele miały automatyczne obcinanie czarnych pasów i to jeszcze przy telewizji analogowej.

Awatar użytkownika
momus
Posty: 362
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 21:57
Odbiornik: AverMedia Hybrid Volar HX
Opieka: Manta DVBT-02, WIWA HD-90
Instalacja antenowa: drucik od tunera,
do manty i wiwy podpięte siatki no-name, wzmacniacze no-name
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - EC-4

Re: Format obrazu

Postautor: momus » 28 stycznia 2012, o 11:51

Byłem wczoraj u znajomego pokazać mu cyfrową naziemną, mieszka wysoko, to na mojej antence łapie spokojnie oba muxy w Łodzi. Ma jakiś telewizor Samsunga i jedynymi opcjami obrazu jakie miał to: 4:3, 16:9, automatyczne rozciąganie. Pierwsze wymuszało zawsze obraz 4:3 (nawet na panoramicznych audycjach), 16:9 analogicznie jak 4:3 ino proporcje inne wymuszane, ostatnia pozycja, rozciągała obraz ile się dało i jak się dało... nie miał opcji by rozciągać przy zachowaniu proporcji

Także, czekam aż nadawcy zaczną nadawać prawidłowo (tv4 i tv6), bo to nie ich wina że obraz 4:3 był rozciągany tylko producenta tv, który maskował ich niedoróbki w sygnale

P.S. był też opcja smart view, która pokazywała obraz w oryginalnej rozdzielczości na środku ekranu ;)

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Format obrazu

Postautor: qwerty » 28 stycznia 2012, o 12:43

Co to był/jest za samsung? mnie ustawione jest automatyczna szerokość i wsio (prawie) działa ok.

Matteo87
Posty: 544
Rejestracja: 7 czerwca 2009, o 00:06
Odbiornik: Sony KDL-32EX421, Samsung LE37B651, ADB 2850ST, WIWA HD50
Instalacja antenowa: ATX 55 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: Format obrazu

Postautor: Matteo87 » 28 stycznia 2012, o 12:50

U rodziców LE37B651.
Ustawiony jest tak, że programy o znacznikach proporcji 16:9 wyświetla na pełnym ekranie, a programy o znacznikach proporcji 4:3 wyświetla w trybie pośrednim, lekko tylko ucinając górę i dół obrazu oraz delikatnie ściskając obraz w pionie. Odpowiednik trybu smart w telewizorach sony

DVBManiak

Re: Format obrazu

Postautor: DVBManiak » 28 stycznia 2012, o 16:55

W tunerach takich Wiwa HD-90 i HD-50 oraz chyba jeszcze kilku jest opcja 16:9 Pan&Scan, która właśnie z letterboxu robi pełny ekran. Niestety mało, który tuner ma coś takiego, jedynie markowe tv. Na kompie można z proporcjami kombinować jak się chce, ale przecież chodzi o to, żeby nie trzeba było co kanał zmieniać proporcji. Czekam na jak najszybsze wyłączenie analogu żeby to się wszystko unormowało, żeby zniknęły wszelkie safe-area, nadawanie w letterboxie, 4:3 Pan&Scan i puszczanie nawet nowych filmów w 4:3 tylko po to, żeby ludzie nie mieli czarnych pasów tak jak to robi TVP. Trzeba w końcu pójść do przodu a nie być nadal 100 lat za murzynami.

ftalo
Posty: 20
Rejestracja: 28 stycznia 2012, o 23:09
Odbiornik: zwykły telewizor i tuner Vordon
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski,św Krzyż

Re: Format obrazu

Postautor: ftalo » 29 stycznia 2012, o 00:56

Na moim Vordonie za 80zł mogę ustawić wyświetlanie na auto i wtedy każdy window box rozciąga mi na pełny ekran,a 16:9 tez rozciąga,bo mam zwykły kineskopowy telewizor. Można też zrobić żeby zawsze obcinało prawy i lewy pas i wtedy tez mam pełny ekran. Nie rozumiem zabardzo tych kombinacji z formatami,ale ogólnie dobrze rozwiązany jest problem w tym tunerze,bo są 3 opcje ustawienia wyświetlania

Awatar użytkownika
x-l
Posty: 17
Rejestracja: 26 lipca 2010, o 15:02
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit/symetryzator/ TRISET-113 PE/ wysokość ok. 11 m n.p.t
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Rachocin

Re: Format obrazu

Postautor: x-l » 29 stycznia 2012, o 11:06


sdolas
Posty: 128
Rejestracja: 27 czerwca 2011, o 12:00
Odbiornik: WIWA HD-100
Instalacja antenowa: zwykła siatka :-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: ŚREM

Re: Format obrazu

Postautor: sdolas » 29 stycznia 2012, o 21:27

Właśnie na TV4 nadają "Tytus Andronikus"
Znów Obraz główny w proporcjach 16:9 ale z pasami z każdej strony :(
Loga w poprawnym miejscu, czyli tam gdzie być powinny w 16:9, właściwej proporcji.
To wygląda tak jakby to był 16:9 przygotowany pod TV 4:3
W HD-100 mam opcje :
- auto - rozciąga tylko na szerokości, zostają pasy na dole czyli mordki porozciągane
- 4:3 pełny - wyświetla jak auto
- 4:3 Pan&Scan - wyświetla jak auto
- 4:3 Laterbox - wyświetla jak auto
- 16:9 Szeroki obraz - jedyny utrzymujący proporcje 16:9, ale jak już wspominałem czyli z pasami po bokach, górze i dole, opcja wprowadzona po aktualizacji, wcześniej nawet nie było opcji by oglądać obraz niezniekształcony.
Nie znam się, ale to chyba nic innego jak niedopracowanie opcji wyświetlania w tunerze.

ftalo
Posty: 20
Rejestracja: 28 stycznia 2012, o 23:09
Odbiornik: zwykły telewizor i tuner Vordon
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski,św Krzyż

Re: Format obrazu

Postautor: ftalo » 31 stycznia 2012, o 20:21

A u mnie jest to tak

auto - tv4 normalnie (z pasami góra dół),reszta albo rozciągnięte albo panorama
4:3 PS - tv4 tak samo ,reszta ucięte prawy i lewy brzeg a proporcje zachowane
4:3 LB- tv4 tak samo, reszta panorama(pasy góra dół),proporcje zachowane
16:9 - tv4 drop box(12:9),reszta rozciągnięte

Ja tego nie czaję,ale intuicja mi podpowiada że trzeba dawać auto

sdolas
Posty: 128
Rejestracja: 27 czerwca 2011, o 12:00
Odbiornik: WIWA HD-100
Instalacja antenowa: zwykła siatka :-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: ŚREM

Re: Format obrazu

Postautor: sdolas » 31 stycznia 2012, o 21:28

Mnie też w rym wszystkim dziwi to że ten operator jedne kanały nadaje poprawnie np. POLSAT
a inne ma w ....ti ... i puszcza, byle by puszczać, jak TV4 czy TV6.
Jak sądzę TV4 i TV6 należą do grupy Polsat, jeśli się mylę to mnie poprawcie, jeśli tak jest to jest to dla mnie niezrozumiałe podejście do tematu.

Awatar użytkownika
Kingston87
Posty: 82
Rejestracja: 17 stycznia 2012, o 08:17
Odbiornik: Apollo AHD-122
Omega Mini DVB-T
Instalacja antenowa: Antena Siatkowa
Wzmacniacz: GPS Wa-501S-3
Nadajnik - obiekt nadawczy: Suwałki i Giżycko

Re: Format obrazu

Postautor: Kingston87 » 31 stycznia 2012, o 22:00

TV4 to Polsat 4 a TV6 to Polsat 6.
TV4, TV6 ---> Polskie Media ---> Cyfrowy Polsat
Polsat, Polsat Sport News ---> Telewizja Polsat ---> Cyfrowy Polsat

DVBManiak

Re: Format obrazu

Postautor: DVBManiak » 4 lutego 2012, o 01:14

Film Magnolia nadany bardzo ładnie w formacie kinowym. + dla Polsatu.

ftalo
Posty: 20
Rejestracja: 28 stycznia 2012, o 23:09
Odbiornik: zwykły telewizor i tuner Vordon
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski,św Krzyż

Re: Format obrazu

Postautor: ftalo » 5 lutego 2012, o 13:15

z moich obserwacji wynika że to właśnie tv6 jako jedyny nadaje obraz poprawnie-tylko pod telewizory panoramiczne.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Format obrazu

Postautor: qwerty » 5 lutego 2012, o 13:23

TV6 nie nadaje poprawnie.

Matteo87
Posty: 544
Rejestracja: 7 czerwca 2009, o 00:06
Odbiornik: Sony KDL-32EX421, Samsung LE37B651, ADB 2850ST, WIWA HD50
Instalacja antenowa: ATX 55 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: Format obrazu

Postautor: Matteo87 » 5 lutego 2012, o 13:37

ftalo pisze:z moich obserwacji wynika że to właśnie tv6 jako jedyny nadaje obraz poprawnie-tylko pod telewizory panoramiczne.

Jeżeli windowbox jest dla Ciebie prawidłowy pod jakikolwiek typ odbiornika to gratuluję.

Awatar użytkownika
nkp123
Posty: 553
Rejestracja: 8 grudnia 2011, o 18:21
Odbiornik: TV LG 32LW4500
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Antena ATX91 z symetryzatorem, ~11m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN / Warszawa-Raszyn

Re: Format obrazu

Postautor: nkp123 » 5 lutego 2012, o 14:40

Tak, jak ktos wczesniej napisal: dla mnie zaden nadawca nie powinien nadawac obrazowi sztywnych proporcji (tak, jak robi to teraz TV4 i TV6) i umieszczac w letterboxie tresci. Jedynym wyjatkiem moze byc tu telewizja HD, ktora naturalnie idzie tylko w 16:9 (aczkolwiek i tak slyszalem o mozliwosci znacznika 4:3 w programach HD).

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2151
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: Format obrazu

Postautor: Puma » 5 lutego 2012, o 15:31

Wczoraj w TV Puls chciałem film obejrzeć (atak szczurów) ale gdy zobaczyłem w jakim formacie jest to nadawane to mi się odechciało i przełączyłem kanał.
Za takie traktowanie widza powinno się do więzienia wsadzać :x

Ps. Oby dzisiaj nie powtórzyli tego numeru... mam zamiar obejrzeć "totalna zagłada".

sdolas
Posty: 128
Rejestracja: 27 czerwca 2011, o 12:00
Odbiornik: WIWA HD-100
Instalacja antenowa: zwykła siatka :-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: ŚREM

Re: Format obrazu

Postautor: sdolas » 5 lutego 2012, o 18:23

Ciekawe czy operatorzy zaglądają na to forum :)
Bo jak tak, to już powinni szykować ciepłe gatki i kalesonki, bo w celach teraz może być chłodno :lol:

DVBManiak

Re: Format obrazu

Postautor: DVBManiak » 6 lutego 2012, o 18:38

Ja tu widzę tylko od czasu do czasu pana Adama z Polsatu i Tomasza Berezowskiego z TVN. Od innych ani żywej duszy. Fajne podejście. Od TVP też nikogo, co jest jakimś nieporozumieniem. Co do nadawania TV6 to jest tam mnóstwo błędów. Nieporozumieniem jest sztywne 16/9, gdzie większość i tak leci w 4/3 (nawet PSN ma WSS, a 99% tego co nadają to 16/9) to raz, dwa to spłaszczone ograniczenie wiekowe, trzy wielkie logo i cztery dużo materiałów letterboxowych, których przy sztywnym 16/9 nie da się normalnie oglądać. Więcej się już nie wypowiem, bo od dłuższego czasu TV6 jest u mnie na czarnej liście, a konkretnie to go nie mam na liście kanałów.


Wróć do „MUX-2”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika