TVN TVN7 napisy ekranowe

informacje techniczne związane z wdrażaniem drugiego multipleksu DVB-T
flona

Re: TVN TVN7 napisy ekranowe

Post autor: flona » 14 maja 2011, o 23:29

Ja na prawdę przepraszam najmocniej bo moje pytanie jest pewnie beznadziejne ale już nie wiem co mam robić. Nie działa mi ten oryginalny lektor i napisy. Zmieniam to w ustawieniach no i nic się nie zmienia. Co ja mam zrobić? :(

DVBManiak

Re: TVN TVN7 napisy ekranowe

Post autor: DVBManiak » 14 maja 2011, o 23:40

Jeśli w filmie, który aktualnie leci nie ma opcji napisów ani oryginalnego dźwięku to nic nie zrobisz. To tylko leci w niektórych filmach np. z Superkina.

flona

Re: TVN TVN7 napisy ekranowe

Post autor: flona » 14 maja 2011, o 23:45

No tak, wiem... Ale na tvn już od dłuższego czasu są seanse, w których można zmienić lektora i mieć polskie napisy prawda? Za każdym razem, kiedy wiedziałam, że dziś jest "ten" dzień chciałam to zmienić i nic. Tzn owszem, mam w menu wybór, zmieniam język na oryginalny i włączam polskie napisy ale nic się nie zmienia...

Nie wiem, może ja coś źle tłumaczę, przepraszam...

biopar
Posty: 247
Rejestracja: 1 listopada 2010, o 21:03
Odbiornik: TV: LG 50lf652v
Instalacja antenowa: DIPOL 16/21-69 + LNA-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Kisielice/Iława

Re: TVN TVN7 napisy ekranowe

Post autor: biopar » 15 maja 2011, o 00:48

@flona

Napisz jaki masz TV, skąd pobierasz sygnał (naziemna analog/cyfra, CP, Nka)? Trochę więcej informacji, bo tak to nie dojdziemy do odpowiedzi...

flona

Re: TVN TVN7 napisy ekranowe

Post autor: flona » 15 maja 2011, o 16:07

Mam telewizję N, na abonament, dekoder ee, to taki z enki, biały, nbox hdtv a telewizor LG 32LD350.

DVBManiak

Re: TVN TVN7 napisy ekranowe

Post autor: DVBManiak » 15 maja 2011, o 16:29

A opcja napisów itp. nie są dostępne czasem tylko w dvb-t?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5380
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: TVN TVN7 napisy ekranowe

Post autor: @GUTEK@ » 15 maja 2011, o 16:31

DVBManiak pisze:A opcja napisów itp. nie są dostępne czasem tylko w dvb-t?
Nie, jest też na TVNach na satce na tp. 11393MHz.
Skoro to Nka to napisy muszą działać bo to przecież ich (TVNu) platforma.
Prawdopodobnie coś z ustawieniami.

flona

Re: TVN TVN7 napisy ekranowe

Post autor: flona » 15 maja 2011, o 16:37

Próbowałam kombinować w ustawieniach telewizora, była opcja język audio, ustawiony na polski, no ale tego się nie dało zmienić... Ja się totalnie nie znam na tym, nie wiem co więcej mogłabym zrobić... :roll:

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: TVN TVN7 napisy ekranowe

Post autor: arik92 » 15 maja 2011, o 16:40

Skoro odbierasz sygnał z satelity, to napisy musisz włączyć w ustawieniach dekodera N-ki, a nie w telewizorze. TV w tym wypadku służy jako monitor.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5380
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: TVN TVN7 napisy ekranowe

Post autor: @GUTEK@ » 15 maja 2011, o 16:42

flona pisze:Próbowałam kombinować w ustawieniach telewizora, była opcja język audio, ustawiony na polski, no ale tego się nie dało zmienić... Ja się totalnie nie znam na tym, nie wiem co więcej mogłabym zrobić... :roll:
Skoro masz Nkę, to napisy i dźwięk musisz włączyć w tunerze Nki, nie w telewizorze.
Nie znam tego tunera więc tu musi się wypowiedzieć ktoś kto to ma, jak tam się włącza.

flona

Re: TVN TVN7 napisy ekranowe

Post autor: flona » 15 maja 2011, o 16:48

Ja wiem tylko, że mogę włączyć pilotem zmianę języku na oryginalny i włączyć polskie napisy. No tylko, że nawet jeśli to ustawię, to i tak mam dalej polskiego lektora. Jeśli jest jakiś inny sposób ustawienia tego to z chęcią się dowiem, bo ja już nie wiem zrobić :(

biopar
Posty: 247
Rejestracja: 1 listopada 2010, o 21:03
Odbiornik: TV: LG 50lf652v
Instalacja antenowa: DIPOL 16/21-69 + LNA-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Kisielice/Iława

Re: TVN TVN7 napisy ekranowe

Post autor: biopar » 15 maja 2011, o 16:52

Na pewno musi być. Sprawdź w manualu od dekodera Nki. Ja walczę z Cyfrowym Polszitem i ich tunerem F300. Tam napisów nie ma i Pan z Polsatu nie jest w stanie odpowiedzieć, czy to jest ich wina, czy nadawcy. Tomasz Berezowski zapewnił nas tu na forum kilka stron wcześniej, że sygnał na satce jest w 100% nadawany z napisami, więc problem tylko w włączeniu ich.

Wydaje mi się, że dzisiejszy film o 20 na TVN7 będzie leciał z napisami + lektor, więc możesz to sprawdzić. Leci RunningMan :) Ciekawe, czy taką staroć też puszczą z lektorem :) Chyba sobie obejrzę i przypomnę stare czasy świetności Arnoldzika :D
Przypominam, że opcja napisów i oryginalnej ścieżki dźwiękowej dostępna jest tylko w przypadku piątkowych filmów na TVN i niedzielnych na TVN7 o 20.

flona

Re: TVN TVN7 napisy ekranowe

Post autor: flona » 15 maja 2011, o 16:57

Tak wiem właśnie, że to wybrane filmy tylko.. Próbowałam wszystkiego, w ustawieniach a instrukcji do dekodera nie mogę znaleźć :( Jejku, może znajdzie się tutaj ktoś, kto wie jak to rozwiązać... :roll:

DVBManiak

Re: TVN TVN7 napisy ekranowe

Post autor: DVBManiak » 15 maja 2011, o 17:06

Może pan Tomasz Berezowski. W końcu w sprawach tvn jest najbardziej kompetentny.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: TVN TVN7 napisy ekranowe

Post autor: qwerty » 15 maja 2011, o 17:07

Zadzwoń na infolinię BOK. Od tego oni są.

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: TVN TVN7 napisy ekranowe

Post autor: arik92 » 15 maja 2011, o 18:45

Po naciśnięciu na pilocie od nboxa przycisku "OPT" pojawią się ustawienia dotyczące języka dźwięku i języka napisów.

flona

Re: TVN TVN7 napisy ekranowe

Post autor: flona » 15 maja 2011, o 19:06

Tak wiem, właśnie tam zmieniam i nie działa. Dlatego spytałam w tym temacie...

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: TVN TVN7 napisy ekranowe

Post autor: arik92 » 15 maja 2011, o 19:11

A jakie masz opcję do wyboru dla "język dźwięku" i dla "język napisów"? Sprawdź na TVN7.

Bartosz Czach

Re: TVN TVN7 napisy ekranowe

Post autor: Bartosz Czach » 15 maja 2011, o 19:15

Z nBoxów z napisami nie ma problemu Turbo. Reszta może mieć kłopoty, jeśli Nka nie poda PIDu danej ścieżki w liście, którą narzuca. Zajmuję się sprawą napisów polskich na TV5 Monde Europe i wiem, jak to wygląda.

flona

Re: TVN TVN7 napisy ekranowe

Post autor: flona » 15 maja 2011, o 20:39

arik92 pisze:A jakie masz opcję do wyboru dla "język dźwięku" i dla "język napisów"? Sprawdź na TVN7.
Mam do wyboru język polski albo org. napisy polskie lub wyłączone. Zmieniam to ale nadal mam polskiego lektora....

Odpowiedz