TV6 w MUX2

informacje techniczne związane z wdrażaniem drugiego multipleksu DVB-T
Awatar użytkownika
nkp123
Posty: 553
Rejestracja: 8 grudnia 2011, o 18:21
Odbiornik: TV LG 32LW4500
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Antena ATX91 z symetryzatorem, ~11m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN / Warszawa-Raszyn

Re: TV6 w MUX2

Postautor: nkp123 » 20 lipca 2012, o 19:00

Kolega myli trochę pojęcia. WSS (Wide Screen Scaling) (czyli właśnie ta kreskowana linia) jest używany w technice analogowej. Wiele osób (w sumie ja też ;-) ) źle to nazywa. Nie pamiętam nazwy znacznika w technice cyfrowej, jednak jest od tego oddzielne urządzenie, które przełącza formaty.

Jeżeli jestem dzisiaj totalnie nieprzytomny i gadam równie totalne głupoty, proszę mnie poprawić ;-)

EDIT: O rety. Chodzi mi oczywiście o WideScreen Signaling, nie o Scaling O.o

DVBManiak

Odp: TV6 w MUX2

Postautor: DVBManiak » 20 lipca 2012, o 19:17

W cyfrze to jest chyba znacznik AFD.

Awatar użytkownika
seba133
Posty: 1286
Rejestracja: 8 kwietnia 2012, o 12:27
Odbiornik: SONY KD-49X8505B Samsung UE37ES5700S 37"
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC 4 MUX 1, 2, 3 100%

Re: TV6 w MUX2

Postautor: seba133 » 20 lipca 2012, o 21:37

TV 6 to nadaje w letterboxie?

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TV6 w MUX2

Postautor: belzebiusz » 20 lipca 2012, o 22:34

Nie, TV6 nadaje w sztywnym 16:9. Przy materiałach nagranych w 4:3 mamy pillarbox, a przy materiałach nagranych w 16:9 z letterboxem mamy windowbox. :lol:

adriant
Posty: 39
Rejestracja: 18 czerwca 2012, o 19:42
Odbiornik: Ariva Ferguson T60
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz "Trzeciewiec"

Re: TV6 w MUX2

Postautor: adriant » 11 października 2012, o 21:05

Czy nie odnosicie wrażenia, że wyczerpały się dalsze pomysły na ta stację? Po zakończeniu różnych programów zakupionych wcześniej dla tej stacji teraz zaczynają królować powtórki z TV4. Stacja się stacza coraz bardziej, jeszcze ten "wysokich lotów" program Big Brother puszczany trzy razy dziennie.

DVBManiak

Re: Odp: TV6 w MUX2

Postautor: DVBManiak » 11 października 2012, o 21:35

W ogóle to ja się dziwię, że oni chcą utrzymywać tą stację. Pewnie przynosi same straty.

Awatar użytkownika
ntcdvb
Posty: 1025
Rejestracja: 16 września 2012, o 19:52
Odbiornik: TV z DVB-T MPEG-4
(H.264/AVC)
Instalacja antenowa: indywidualna
Nadajnik - obiekt nadawczy: JG/ŚK 2,3 | ČR-Sit'1-4 | DE-Löbau

Re: TV6 w MUX2

Postautor: ntcdvb » 13 października 2012, o 08:51

Chca utrzymywać czy muszą?

Nadawali analogowo TV4 i teraz muszą nadawać 2 kanały.
Polskie Media ma grupę ODRA i naziemnie tych kanałów jest kilka.

Jakość nadawania jest taka jak na platformach?
(4:3, 576i, bez txt, 1język, brak napisów w C+)

Awatar użytkownika
Wojewoda82
Posty: 183
Rejestracja: 18 lutego 2012, o 10:01
Odbiornik: LG 32LD465
Toshiba 32HL833
Wiwa 90 + stary kineskopowy tv
Instalacja antenowa: Yagi 19- elem. z symetryzatorem umieszczona pod dachówką + rozgałęźnik ART/4
Nadajnik - obiekt nadawczy: 1,2,3 - Ślęża

Re: TV6 w MUX2

Postautor: Wojewoda82 » 13 października 2012, o 20:22

To istnieje taka stacja jak TV 6 :shock:

A tak na poważnie. U mnie ta stacja już od 3 miesięcy króluje na końcu listy programów (nawet za TVP 1/2 SD). Już nawet na ATM czy Polo TV (którego nie cierpię) zdarzy mi się na chwilę zatrzymać podczas przeskakiwania z kanału na kanał, na TV6 nawet nie sprawdzam EPG, nie ma po co.

DVBManiak

Re: Odp: TV6 w MUX2

Postautor: DVBManiak » 13 października 2012, o 20:52

ntcdvb pisze:Chca utrzymywać czy muszą?

Nic nie muszą. Mogli nie uruchamiać tego kanału, po prostu byłby o jeden mniej w MUXie albo ktoś inny zająby miejsce. A tak to wepchali byle co, żeby skorzystać z tego prezentu jakim była możliwość uruchomienia drugiego kanału. To był niestety błąd i teraz mamy te dwie zapchajdziury TV6 i Puls2. TVN7 i PSN to całe szczęście przyzwoite warte uwagi kanały.

Awatar użytkownika
momus
Posty: 362
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 21:57
Odbiornik: AverMedia Hybrid Volar HX
Opieka: Manta DVBT-02, WIWA HD-90
Instalacja antenowa: drucik od tunera,
do manty i wiwy podpięte siatki no-name, wzmacniacze no-name
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - EC-4

Re: TV6 w MUX2

Postautor: momus » 13 października 2012, o 23:37

Kanał którego jakość techniczna nadawania jest fatalna, właśnie leci jakiś film kung-fu wielkości znaczka, materiał już im się skończył i powtarzają od początku (BigBrothera to już nawet nie wiem który raz). Kanał pomijany.

@DVBManiak, akurat dla mnie puls2 to wartościowy kanał, często go oglądam, szczególnie ze względu na bajki. PSN, praktycznie wcale, czasem jak trafie na MotoGP, więc jak dla mnie PSN i TV6 mogły by wylecieć z tego muxa

Pavl6
Posty: 188
Rejestracja: 18 lutego 2012, o 09:58
Odbiornik: Ferguson Ariva 120 Combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: Lublin-Piaski

Re: TV6 w MUX2

Postautor: Pavl6 » 14 października 2012, o 20:45

TV6 pod względem programowym nie jest stacją fatalną. Sam od czasu do czasu znajdę coś do siebie. No, ale format obrazu ("znaczek pocztowy") podczas "Komisarza Rexa" woła o pomstę do nieba. Jak oni tego nie poprawią to chyba się do nich przejdę i "kulturalnie" wytłumaczę, że tak się nie emituje ciekawych seriali w ogólnodostępnej stacji.

Awatar użytkownika
MJJ
Posty: 268
Rejestracja: 8 marca 2011, o 20:12
Odbiornik: Philips PFL7665H
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN

Re: TV6 w MUX2

Postautor: MJJ » 24 października 2012, o 13:03

Wczoraj chciałem sobie obejrzeć Dragons Den ale niestety obraz nie nadążał za głosem (kilkusekundowe opóźnienie) i po kilku minutach stwierdziłem, że szkoda się męczyć i takie coś oglądać.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TV6 w MUX2

Postautor: belzebiusz » 11 grudnia 2012, o 12:04

TV6 z możliwością wyboru napisów?
http://cyfrowypolsatnews.pl/news.php?readmore=1697
Na razie tylko na satelicie, w DVB-T na razie brak dodatkowego PID.

szperacz
Posty: 32
Rejestracja: 28 lutego 2012, o 16:25
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz-Trzeciewiec

Re: TV6 w MUX2

Postautor: szperacz » 20 grudnia 2012, o 12:11

na TV6 pojawiła się ścieżka napisów TTX

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TV6 w MUX2

Postautor: belzebiusz » 20 grudnia 2012, o 12:49

Potwierdzam, pojawił się PID Teletextu, ale na razie strumień jest pusty.

Wiking

Re: TV6 w MUX2

Postautor: Wiking » 22 stycznia 2013, o 19:17

A czy ktoś może potwierdzić, że wspomnianego PID Teletext już nie ma? :)

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TV6 w MUX2

Postautor: belzebiusz » 22 stycznia 2013, o 19:26

Potwierdzam, w TSReader brak PID Teletextu.

giaur500
Posty: 1342
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: TV6 w MUX2

Postautor: giaur500 » 22 stycznia 2013, o 19:28

702: H264 25,00 Hz
703: MPEG2AUDIO pol

Potwierdzam, że nie ma żadnego teletekstu.

szperacz
Posty: 32
Rejestracja: 28 lutego 2012, o 16:25
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz-Trzeciewiec

Re: TV6 w MUX2

Postautor: szperacz » 22 stycznia 2013, o 20:33

Potwierdzam też, brak ścieżki TXT (od środy 16 stycznia br. od godzin porannych.)

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TV6 w MUX2

Postautor: belzebiusz » 22 stycznia 2013, o 20:39

I tak chyba nigdy nic na tej ścieżce nie było bo jak szedł jakiś program z napisami to były one tylko na stałe wklejone w obraz (hardsuby).


Wróć do „MUX-2”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika