TV6 w MUX2

informacje techniczne związane z wdrażaniem drugiego multipleksu DVB-T
Awatar użytkownika
geolog
Posty: 100
Rejestracja: 3 października 2010, o 13:16
Odbiornik: SONY KDL-32W5500
Instalacja antenowa: Pordzewiała antena siatkowa bez wzmacniacza na bloku
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa / Raszyn

Re: TV6 w MUX2

Post autor: geolog » 30 maja 2011, o 13:09

Bartosz Czach pisze:
geolog pisze:Na przykład jutro ramówka zaczyna się od 12:30. Wcześniej jest wpisane PRZERWA. Czy tzn. że wtedy będzie nadawana tylko tablica informacyjna? Jeśli tak to będzie śmiesznie
Są jeszcze w Europie stacje, które ruszają po 12 czy nawet po 17. Do tego czasu jest plansza kontrolna. I nikogo to nie dziwi, ani nie śmieszy! Rozumiem Twe zapatrzenie w ukochaną Eskę.TV. Pamiętaj, że nie na łupu-cupu świat się kończy.
geolog pisze:Wystarczyłoby dać jakiś blok muzyczna i puszczać teledyski - nawet reklamy można w to włożyć i co nieco na tym zarobić a nie marnotrawić czas antenowy!
To zapłać za licencje do emisji teledysków. Widzę, że nie masz co z pieniędzmi zrobić. Jeśłi będzie obraz kontrolny, bez problemu posłuży do zestrojenia parametrów obrazu w telewizorze.
wyciągasz zbyt daleko idące wnioski :)
jestem raczej słuchaczem Trójki niż Eski, a Tv muzycznych nie oglądam.

A kwestia licencji chyba nie jest przeszkodą, ponieważ w TV4 istnieje coś takiego jak Muzyczne Listy więc co puścić chyba mają. Nie dywaguje tu teraz nad wartością materiału emitowanego. Ale jestem skłonny przyznać, że wolę cokolwiek niż nic w postaci obrazu kontrolnego.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

TV6 w MUX2

Post autor: Jarosław Bałuka » 30 maja 2011, o 13:10

W dniu 30 maja br do składu programowego MUX2 dołączył kanał TV6.

Bartosz Czach

Re: TV6 w MUX2

Post autor: Bartosz Czach » 30 maja 2011, o 13:17

geolog pisze:jestem raczej słuchaczem Trójki niż Eski
Zatem zwracam honor i witam w klubie :)
geolog pisze:A kwestia licencji chyba nie jest przeszkodą, ponieważ w TV4 istnieje coś takiego jak Muzyczne Listy więc co puścić chyba mają.
Jeśli licencja jest udzielona na kanał, to nie mogą w TV6 puścić.

Przemo
Posty: 512
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: TV6 w MUX2

Post autor: Przemo » 30 maja 2011, o 13:38

Właśnie dołączono EPG TV6 ze Śremu.

Awatar użytkownika
ks41
Posty: 401
Rejestracja: 27 stycznia 2011, o 16:30
Odbiornik: LG 26LD350,
LG M2450D
Instalacja antenowa: ATX-11 + symetr. 8 metrów nad ziemią. 16 km do nadajnika
(do DX ATX-91 LNA-177)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Siedlce/Łosice, РТПС Ракитница

Re: TV6 w MUX2

Post autor: ks41 » 30 maja 2011, o 16:19

Bartosz Czach pisze: PS.: Wielki plus za Galileo.
Przejrzałem EPG na całe 10 dni do przodu i GALILEO ani śladu

Bartosz Czach

Re: TV6 w MUX2

Post autor: Bartosz Czach » 30 maja 2011, o 16:37

W momencie pisania tamtego posta jeszcze figurowało na stronie.

Awatar użytkownika
ks41
Posty: 401
Rejestracja: 27 stycznia 2011, o 16:30
Odbiornik: LG 26LD350,
LG M2450D
Instalacja antenowa: ATX-11 + symetr. 8 metrów nad ziemią. 16 km do nadajnika
(do DX ATX-91 LNA-177)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Siedlce/Łosice, РТПС Ракитница

Re: TV6 w MUX2

Post autor: ks41 » 30 maja 2011, o 17:00

Szóstka na platformach cyfrowych:
- Cyfra+ kanał 129
- Cyfrowy Polsat kanał 45
- Telewizja 'N' kanał 24

Awatar użytkownika
wołominiak
Posty: 32
Rejestracja: 1 października 2010, o 15:22
Odbiornik: TV Samsung UE32C4000
Instalacja antenowa: stara pordzewiała antena siatkowa ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Warszawa / Raszyn

Re: TV6 w MUX2

Post autor: wołominiak » 30 maja 2011, o 17:03

Puścili Milionerów bez tłumaczenia na język polski i jeszcze na dole mignął pasek że to niby po to aby doskonalić język angielski. Chyba padne ze śmiechu :lol: :lol: :lol:

Zapchajdziura nie kanał z tego TV6. Nie dziwie się że tak się ociągali ze startem. Początek kanału mógłby być bardziej "efektowny"

Tom345
Posty: 669
Rejestracja: 22 grudnia 2009, o 22:10
Odbiornik: Samsung P2370HD, Not Only TV LV5TDelux
Instalacja antenowa: Thomson ANT-85 lub kawałek druta.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN/Raszyn

Re: TV6 w MUX2

Post autor: Tom345 » 30 maja 2011, o 17:05

Zapy programu Mam Talent miały poucinane litery oraz ogonki.

Czy Milionerzy byli oryginalnie w 4:3?

Awatar użytkownika
ks41
Posty: 401
Rejestracja: 27 stycznia 2011, o 16:30
Odbiornik: LG 26LD350,
LG M2450D
Instalacja antenowa: ATX-11 + symetr. 8 metrów nad ziemią. 16 km do nadajnika
(do DX ATX-91 LNA-177)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Siedlce/Łosice, РТПС Ракитница

Re: TV6 w MUX2

Post autor: ks41 » 30 maja 2011, o 17:06

Sieci kablowe:
- Elpos – Białystok
- TVK Chamerlińscy - Białystok
- TVK Kamień Krajeński – Kamień Krajeński
- Telewizja Kablowa Lubawka – Lubawka
- JIM-SAT – Gorzów Wielkopolski
- JIM-SAT - Łask
- TOYA – Łódź
- Te El Media – Szamotuły
- S.M.T.S. Ogrody – Bydgoszcz
- Echostar – Poznań
- Espol – Szczecin
- Telkab – Tczew
- Petrus – Piła
- Petrus – Chojnice
- S.M. Rozstaje – Gdańsk
- JMDI – Warszawa
- TVK Studio – Pieszyce
- Metroport – Łodź
- Asta Net – Piła
- Robbo Computer – Piaseczno

biopar
Posty: 247
Rejestracja: 1 listopada 2010, o 21:03
Odbiornik: TV: LG 50lf652v
Instalacja antenowa: DIPOL 16/21-69 + LNA-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Kisielice/Iława

Re: TV6 w MUX2

Post autor: biopar » 30 maja 2011, o 17:09

Spodziewałem się wszystkiego: brak EPG, nadawanie w 4:3LB i innych tragedii, ale żeby wersję oryginalną językową puścić to już straszne. Jak puscili zajawkę Mam Talent, to myślałem, że lektora nie mają na etacie, bo kilka słów poleciało bez tłumaczenia, ale jednak odezwał się.
Na razie porażka i przestaje bronić TV6... chociaż nadają dopiero 12 minut :) Zobaczymy, co będzie dalej.

biopar
Posty: 247
Rejestracja: 1 listopada 2010, o 21:03
Odbiornik: TV: LG 50lf652v
Instalacja antenowa: DIPOL 16/21-69 + LNA-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Kisielice/Iława

Re: TV6 w MUX2

Post autor: biopar » 30 maja 2011, o 17:14

igorlan pisze:
qwerty pisze:
Bartosz Czach pisze:Najlepszy jest pełny 4:3.
Każdy kanał cyfrowy będzie musiał nadawać w 16:9. Jak chcesz 4:3 to używaj przekazu analogowego. Dobrze, że nadają w pełnym 16/9
Śmiejcie się śmiejcie... Wczoraj TVP pokazało mi cudaka. Obejrzałem Gwiezdne Wojny 1 część w 4:3 i na dodatek w stereo. Trochę dziwne było oglądanie dialogów, gdzie nie widziałem twarzy drugiej osoby. Zrobili chamskiego CROPa! Ciekawe co na to Lucas?:)

Awatar użytkownika
ks41
Posty: 401
Rejestracja: 27 stycznia 2011, o 16:30
Odbiornik: LG 26LD350,
LG M2450D
Instalacja antenowa: ATX-11 + symetr. 8 metrów nad ziemią. 16 km do nadajnika
(do DX ATX-91 LNA-177)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Siedlce/Łosice, РТПС Ракитница

Re: TV6 w MUX2

Post autor: ks41 » 30 maja 2011, o 17:29

Jeszcze żadnych reklam nie było :shock:

Awatar użytkownika
twmichal
Posty: 721
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 14:40
Odbiornik: LV5T Deluxe
Samsung UEH320050W
Cabletech URZ0194
Instalacja antenowa: Tri Digit, antena pokojowa Sonus
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN

Re: TV6 w MUX2

Post autor: twmichal » 30 maja 2011, o 17:40

No i mamy TV6 w MUX-2!!

Z Suchej Góry pojawiło się w miejscu TV7. Jest też EPG. Ramówka nieciekawa, na razie widzę same powtórki programów rozrywkowych z TVN i Polsatu.
W tej chwili lecą oryginalni "Milionerzy" Jakość obrazu jakoś kiepska, albo materiał źródłowy taki, albo kiepskie bitrate

Obrazek

Awatar użytkownika
ks41
Posty: 401
Rejestracja: 27 stycznia 2011, o 16:30
Odbiornik: LG 26LD350,
LG M2450D
Instalacja antenowa: ATX-11 + symetr. 8 metrów nad ziemią. 16 km do nadajnika
(do DX ATX-91 LNA-177)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Siedlce/Łosice, РТПС Ракитница

Re: TV6 w MUX2

Post autor: ks41 » 30 maja 2011, o 17:42

Galileo jest (między innymi programami 10 min.), tylko brak go w EPG.

Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 814
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LE32C450 + NPR,
Wiwa HD-80,
Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

Re: TV6 w MUX2

Post autor: ploomba » 30 maja 2011, o 17:51

ks41 pisze:Galileo jest (między innymi programami 10 min.), tylko brak go w EPG.
tak, wielkości znaczka pocztowego z 4 pasami po bokach 8-) Miesiąc się przygotowywali a tu takie błedy: windowbox, brak polskiej ścieżki ...

DVBManiak

Re: TV6 w MUX2

Post autor: DVBManiak » 30 maja 2011, o 17:57

Za to Polsat Sport News miło nas zaskakuje. Może Czwórka się poprawi. Przynajmniej do lipca jak już będzie u mnie mux-2.

qwasior

Re: TV6 w MUX2

Post autor: qwasior » 30 maja 2011, o 18:03

Masakra większość nadają w 4:3.

voitek
Posty: 419
Rejestracja: 22 czerwca 2010, o 21:36
Odbiornik: KDL-40EX500
WinFast Dongle H, NOT LV5T Deluxe, Wiwa HD-90
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T i wzm. dopuszk. LNA-177 30dB ekran.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN - 55 km

Re: TV6 w MUX2

Post autor: voitek » 30 maja 2011, o 18:06

ploomba pisze:tak, wielkości znaczka pocztowego z 4 pasami po bokach 8-) Miesiąc się przygotowywali a tu takie błedy: windowbox, brak polskiej ścieżki ...
Zauważ, że to są stare odcinki. Materiał ze studia jest w 4:3, a materiały reporterskie są w 16:9 - dlatego jest letterbox, a w TV6 windowbox.
Najnowsze odcinki Galileo są już w 16:9, więc jeśli TV6 będzie je powtarzać, to zobaczymy je w prawdziwym 16:9.

No pewnie - prawie wszystko - guzik prawda! Stare programy są w 4:3 to tak je puszczają. I tak dobrze, że Milionerzy są w 16:9 (a były z 2004 roku). A ten odcinek "Czy jesteś mądrzejszy..." który leci obecnie też był kręcony dawno i był robiony w 4:3.

I tak stacja nadaje w 16:9 na stałe, co spotyka się u nas tylko przy kanałach HD.

Awatar użytkownika
Peter Parker
Posty: 151
Rejestracja: 18 czerwca 2009, o 23:16
Odbiornik: LV5T Deluxe USB
Samsung UE46EH5300 (TV)
Instalacja antenowa: Yagi 21
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Żagań/Wichów

Re: TV6 w MUX2

Post autor: Peter Parker » 30 maja 2011, o 18:17

twmichal pisze: Ramówka nieciekawa, na razie widzę same powtórki programów rozrywkowych z TVN i Polsatu.
To nie są powtórki, tylko premierowe emisje w Polsce zagranicznych wersji tych programów.

Odpowiedz