TV6 w MUX2

informacje techniczne związane z wdrażaniem drugiego multipleksu DVB-T
Awatar użytkownika
kaem3
Posty: 269
Rejestracja: 6 września 2010, o 21:39
Odbiornik: Sony KDL-37V5500, Leadtek WinFast DTV1000S.
Instalacja antenowa: Yagi UHF 15 el. (Sony Chwaszczyno), dipol prosty (WinFast Kisielice), 3 piętro.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno (54 km), Kisielice (61 km).

Re: TV6 w MUX2

Post autor: kaem3 » 19 lutego 2013, o 23:08

Przykład jak nie powinno się nadawać. Dzisiejszy film "Król smoków":

http://i46.tinypic.com/mkkqvr.jpg

Awatar użytkownika
TVRuda
Posty: 700
Rejestracja: 24 sierpnia 2011, o 22:02
Odbiornik: 1) Samsung

2) LG 22LK330-ZB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa, zawieszona na maszcie ze wzmacniaczem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice - Kosztowy

Re: TV6 w MUX2

Post autor: TVRuda » 27 lutego 2013, o 19:47

Nie rozumiem dlaczego Oni nie widzą problemu. Mają wogóle jakiś podgląd wychodzącego sygnału?

Kamilx
Posty: 824
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: TV6 w MUX2

Post autor: Kamilx » 1 marca 2013, o 16:51

Do przekazu TV6 dołączyła ścieżka aux (708){pewnie to będzie audiodeskrypcja}. Jak na razie cisza.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TV6 w MUX2

Post autor: belzebiusz » 2 marca 2013, o 22:36

Główna ścieżka dźwiękowa (MP2, pol) ma teraz 256 kbps (było 192 kbps).

piotrek93
Posty: 304
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: TV6 w MUX2

Post autor: piotrek93 » 3 marca 2013, o 09:31

a z jaką jakością(bitrate) jest audiodeskrypcja na tv 4 tv 6 oraz atm rozrywka

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TV6 w MUX2

Post autor: belzebiusz » 3 marca 2013, o 13:27

Wszędzie 192 kbps, tylko na TV6 cisza. ;)

Awatar użytkownika
Benedykt
Posty: 282
Rejestracja: 26 sierpnia 2010, o 00:53

Re: TV6 w MUX2

Post autor: Benedykt » 3 marca 2013, o 17:21

Co ciekawe, że są to (na obecną chwilę) ścieżki mp2. Natomiast Polsat nadaje dodatkowo w DD+ 384 kB/s (multi). Na TVP też zmiany.
TVP Kultura - DD 160 kB/s (i mp2 192 kB/s)
TVP Historia - DD 96 kB/s (i mp2 160 kB/s)
z TVP 2 SD zniknęła audiodeskrypcja.

Kamilx
Posty: 824
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: TV6 w MUX2

Post autor: Kamilx » 3 marca 2013, o 17:27

Czasami (np. dziś rano) na ścieżce aux w TV6 był dźwięk.

piotrek93
Posty: 304
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: TV6 w MUX2

Post autor: piotrek93 » 4 marca 2013, o 09:26

Benedykt pisze:Co ciekawe, że są to (na obecną chwilę) ścieżki mp2. Natomiast Polsat nadaje dodatkowo w DD+ 384 kB/s (multi). Na TVP też zmiany.
TVP Kultura - DD 160 kB/s (i mp2 192 kB/s)
TVP Historia - DD 96 kB/s (i mp2 160 kB/s)
z TVP 2 SD zniknęła audiodeskrypcja.
Świetna decyzja TVP 2 SD bo zamiast audiodeskrypcjii jest wersja oryginalna. Szkoda marnotrawienia pasma na audiodeskrypcję korzysta z niej marginalna ilość społeczeństwa bo większość osób które jej potrzebują nie potrafi jej włączyć albo słucha radia zamiast telewizji. Mux -2 już i tak jest przepełniony a teraz 5 z 8 kanałów nadaje po dwie ścieżki to będzie bitrate ciężki dla oczu. Natomiast ścieżka DD w TVP Kultura to jest masakra 160 kb/s to na mpeg jest mało a co dopiero dolby gdzie tvp czasami nadaje 5.1 powinni zwiększyć bitrate na kulturze do 384kb/s natomiast zmniejszyć podstawową ścieżke do 160 i usunąć audiodeskrypcje z tvp historia. I jeszcze jedno Benedykt mam prośbę sprawdź bitrate obydwu ścieżek tvp 2 sd.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TV6 w MUX2

Post autor: belzebiusz » 4 marca 2013, o 14:13

TVP 2 SD i TVP2 HD mają teraz tak samo:
MP2, pol - 160 kbps
E-AC3, qaa - 256 kbps i błędnie nadawana nieprzerwana sygnalizacja 5.1

TVP2 HD ma jeszcze
E-AC3, aux - 96 kbps

kacper69
Posty: 10
Rejestracja: 9 marca 2013, o 22:46
Odbiornik: ATon2 DVB Reciver, Cabletech URZ0083q
Instalacja antenowa: Opticum Ax1000
Nadajnik - obiekt nadawczy: wawa-Raszyn

Re: TV6 w MUX2

Post autor: kacper69 » 9 marca 2013, o 22:48

Ja też potwierdzam, ze na TV6 brak dżwięku,na wszystkich innych programach jest OK.

szperacz
Posty: 32
Rejestracja: 28 lutego 2012, o 16:25
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz-Trzeciewiec

Re: TV6 w MUX2

Post autor: szperacz » 9 marca 2013, o 23:21

TV6 nadaje teraz film Atomowy Huragan z audiodeskrypcją (czyli z dodatkowym lektorem z komentarzem dla niewidomych na dodatkowej ścieżce audio-aux), dodam jeszcze, że na dodatkowej ścieżce dźwięk pojawia się podczas nadawanych reklam i telezakupach.

bartosz4
Posty: 147
Rejestracja: 3 lutego 2011, o 16:50

Re: TV6 w MUX2

Post autor: bartosz4 » 15 marca 2013, o 20:22

kacper69 pisze:Ja też potwierdzam, ze na TV6 brak dżwięku,na wszystkich innych programach jest OK.
Samsung Smart TV domyślnie narzuca mi tę dodatkową, niezdefiniowaną ścieżkę, skutkiem czego domyślnie mam TV 6 bez dźwięku. Na tunerze wszystko jest OK.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TV6 w MUX2

Post autor: belzebiusz » 15 marca 2013, o 20:31

Może poszukaj w opcjach audio czy nie masz włączonej audiodeskrypcji, opisu programu, itp.

szperacz
Posty: 32
Rejestracja: 28 lutego 2012, o 16:25
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz-Trzeciewiec

Re: TV6 w MUX2

Post autor: szperacz » 27 marca 2013, o 20:54


Madrass
Posty: 118
Rejestracja: 5 kwietnia 2013, o 22:40

Re: TV6 w MUX2

Post autor: Madrass » 7 kwietnia 2013, o 11:22

Jak dziś zauważyłem poranny film jest puszczany z audiodeskrypcją. Jednak żeby nie było tak miło AD jest uruchomiona na tej samej ścieżce co sam dubbing.

Wyglądało to tak:
Ścieżka 1- dubbing + dubbing i lektor z AD (dało to efekt echa dubbingu i lektora w jednym czasie)
Ścieżka 2- cisza

Do tego wszystkiego doszedł jeszcze obraz w wielkości znaczka pocztowego, co aż odrzucało od oglądania.

giaur500
Posty: 1342
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: TV6 w MUX2

Post autor: giaur500 » 7 kwietnia 2013, o 11:34

Mały to problem. Weź pod uwagę, że tych "hitów" filmowych TV6 i tak nikt nie ogląda. Mógłby tam być cały czas czarny obraz a 1% ludzi by to zauważyło.

Awatar użytkownika
ntcdvb
Posty: 1025
Rejestracja: 16 września 2012, o 19:52
Odbiornik: TV z DVB-T MPEG-4
(H.264/AVC)
Instalacja antenowa: indywidualna
Nadajnik - obiekt nadawczy: JG/ŚK 2,3 | ČR-Sit'1-4 | DE-Löbau

Re: TV6 w MUX2

Post autor: ntcdvb » 7 kwietnia 2013, o 12:09

A to ciekawe, nie wiedziałem że na TV6 nadają filmy.
Czyli awansuje do rangi badziewny kanał a nie jak dotychczas śmieć którego nawet na liście nie warto mieć.
Technicznie jeszcze są daleko czytając opis kolegi o tych ścieżkach dźwiękowych, bo Puls 2 już uporał się z nadawaniem kwadracika.

Kamilx
Posty: 824
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: TV6 w MUX2

Post autor: Kamilx » 7 kwietnia 2013, o 16:53

Madrass pisze: Ścieżka 1- dubbing + dubbing i lektor z AD (dało to efekt echa dubbingu i lektora w jednym czasie)
http://www.youtube.com/watch?v=bGU8eMov ... e=youtu.be

Druga ścieżka (aux) była pusta.

Madrass
Posty: 118
Rejestracja: 5 kwietnia 2013, o 22:40

Re: TV6 w MUX2

Post autor: Madrass » 7 kwietnia 2013, o 18:17

Zaliczyli ładne combo błędów przy tym filmie.
Może ktoś się orientuje ile kosztuje sprzęt do nadawania dynamicznego obrazu? Nie chodzi mi o konkretne liczby. Tylko czy stacja istniejąca na rynku od kilku lat, utrzymująca się z reklam i która jest w top30 najchętniej oglądanych kanałów w Polsce jest w stanie zainwestować w taki sprzęt, bez odczuwalnych kosztów inwestycji?

Nadawanie AD na tym samym kanale co dźwięk oryginalny, można tłumaczyć błędem człowieka ale złe nadawanie obrazu to już brak odpowiedniego sprzętu.

Odpowiedz