TV6 w MUX2

informacje techniczne związane z wdrażaniem drugiego multipleksu DVB-T
Awatar użytkownika
kaem3
Posty: 252
Rejestracja: 6 września 2010, o 21:39
Odbiornik: Sony KDL-37V5500, Leadtek WinFast DTV1000S.
Instalacja antenowa: Yagi UHF 15 el. (Sony Chwaszczyno), dipol prosty (WinFast Kisielice), 3 piętro.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno (54 km), Kisielice (61 km).

Re: TV6 w MUX2

Postautor: kaem3 » 19 lutego 2013, o 23:08

Przykład jak nie powinno się nadawać. Dzisiejszy film "Król smoków":

http://i46.tinypic.com/mkkqvr.jpg

Awatar użytkownika
TVRuda
Posty: 700
Rejestracja: 24 sierpnia 2011, o 22:02
Odbiornik: 1) Samsung

2) LG 22LK330-ZB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa, zawieszona na maszcie ze wzmacniaczem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice - Kosztowy

Re: TV6 w MUX2

Postautor: TVRuda » 27 lutego 2013, o 19:47

Nie rozumiem dlaczego Oni nie widzą problemu. Mają wogóle jakiś podgląd wychodzącego sygnału?

Kamilx
Posty: 805
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: TV6 w MUX2

Postautor: Kamilx » 1 marca 2013, o 16:51

Do przekazu TV6 dołączyła ścieżka aux (708){pewnie to będzie audiodeskrypcja}. Jak na razie cisza.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TV6 w MUX2

Postautor: belzebiusz » 2 marca 2013, o 22:36

Główna ścieżka dźwiękowa (MP2, pol) ma teraz 256 kbps (było 192 kbps).

piotrek93
Posty: 302
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: TV6 w MUX2

Postautor: piotrek93 » 3 marca 2013, o 09:31

a z jaką jakością(bitrate) jest audiodeskrypcja na tv 4 tv 6 oraz atm rozrywka

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TV6 w MUX2

Postautor: belzebiusz » 3 marca 2013, o 13:27

Wszędzie 192 kbps, tylko na TV6 cisza. ;)

Awatar użytkownika
Benedykt
Posty: 282
Rejestracja: 26 sierpnia 2010, o 00:53

Re: TV6 w MUX2

Postautor: Benedykt » 3 marca 2013, o 17:21

Co ciekawe, że są to (na obecną chwilę) ścieżki mp2. Natomiast Polsat nadaje dodatkowo w DD+ 384 kB/s (multi). Na TVP też zmiany.
TVP Kultura - DD 160 kB/s (i mp2 192 kB/s)
TVP Historia - DD 96 kB/s (i mp2 160 kB/s)
z TVP 2 SD zniknęła audiodeskrypcja.

Kamilx
Posty: 805
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: TV6 w MUX2

Postautor: Kamilx » 3 marca 2013, o 17:27

Czasami (np. dziś rano) na ścieżce aux w TV6 był dźwięk.

piotrek93
Posty: 302
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: TV6 w MUX2

Postautor: piotrek93 » 4 marca 2013, o 09:26

Benedykt pisze:Co ciekawe, że są to (na obecną chwilę) ścieżki mp2. Natomiast Polsat nadaje dodatkowo w DD+ 384 kB/s (multi). Na TVP też zmiany.
TVP Kultura - DD 160 kB/s (i mp2 192 kB/s)
TVP Historia - DD 96 kB/s (i mp2 160 kB/s)
z TVP 2 SD zniknęła audiodeskrypcja.

Świetna decyzja TVP 2 SD bo zamiast audiodeskrypcjii jest wersja oryginalna. Szkoda marnotrawienia pasma na audiodeskrypcję korzysta z niej marginalna ilość społeczeństwa bo większość osób które jej potrzebują nie potrafi jej włączyć albo słucha radia zamiast telewizji. Mux -2 już i tak jest przepełniony a teraz 5 z 8 kanałów nadaje po dwie ścieżki to będzie bitrate ciężki dla oczu. Natomiast ścieżka DD w TVP Kultura to jest masakra 160 kb/s to na mpeg jest mało a co dopiero dolby gdzie tvp czasami nadaje 5.1 powinni zwiększyć bitrate na kulturze do 384kb/s natomiast zmniejszyć podstawową ścieżke do 160 i usunąć audiodeskrypcje z tvp historia. I jeszcze jedno Benedykt mam prośbę sprawdź bitrate obydwu ścieżek tvp 2 sd.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TV6 w MUX2

Postautor: belzebiusz » 4 marca 2013, o 14:13

TVP 2 SD i TVP2 HD mają teraz tak samo:
MP2, pol - 160 kbps
E-AC3, qaa - 256 kbps i błędnie nadawana nieprzerwana sygnalizacja 5.1

TVP2 HD ma jeszcze
E-AC3, aux - 96 kbps

kacper69
Posty: 10
Rejestracja: 9 marca 2013, o 22:46
Odbiornik: ATon2 DVB Reciver, Cabletech URZ0083q
Instalacja antenowa: Opticum Ax1000
Nadajnik - obiekt nadawczy: wawa-Raszyn

Re: TV6 w MUX2

Postautor: kacper69 » 9 marca 2013, o 22:48

Ja też potwierdzam, ze na TV6 brak dżwięku,na wszystkich innych programach jest OK.

szperacz
Posty: 32
Rejestracja: 28 lutego 2012, o 16:25
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz-Trzeciewiec

Re: TV6 w MUX2

Postautor: szperacz » 9 marca 2013, o 23:21

TV6 nadaje teraz film Atomowy Huragan z audiodeskrypcją (czyli z dodatkowym lektorem z komentarzem dla niewidomych na dodatkowej ścieżce audio-aux), dodam jeszcze, że na dodatkowej ścieżce dźwięk pojawia się podczas nadawanych reklam i telezakupach.

bartosz4
Posty: 144
Rejestracja: 3 lutego 2011, o 16:50

Re: TV6 w MUX2

Postautor: bartosz4 » 15 marca 2013, o 20:22

kacper69 pisze:Ja też potwierdzam, ze na TV6 brak dżwięku,na wszystkich innych programach jest OK.


Samsung Smart TV domyślnie narzuca mi tę dodatkową, niezdefiniowaną ścieżkę, skutkiem czego domyślnie mam TV 6 bez dźwięku. Na tunerze wszystko jest OK.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TV6 w MUX2

Postautor: belzebiusz » 15 marca 2013, o 20:31

Może poszukaj w opcjach audio czy nie masz włączonej audiodeskrypcji, opisu programu, itp.

szperacz
Posty: 32
Rejestracja: 28 lutego 2012, o 16:25
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz-Trzeciewiec

Re: TV6 w MUX2

Postautor: szperacz » 27 marca 2013, o 20:54


Madrass
Posty: 118
Rejestracja: 5 kwietnia 2013, o 22:40

Re: TV6 w MUX2

Postautor: Madrass » 7 kwietnia 2013, o 11:22

Jak dziś zauważyłem poranny film jest puszczany z audiodeskrypcją. Jednak żeby nie było tak miło AD jest uruchomiona na tej samej ścieżce co sam dubbing.

Wyglądało to tak:
Ścieżka 1- dubbing + dubbing i lektor z AD (dało to efekt echa dubbingu i lektora w jednym czasie)
Ścieżka 2- cisza

Do tego wszystkiego doszedł jeszcze obraz w wielkości znaczka pocztowego, co aż odrzucało od oglądania.

giaur500
Posty: 1342
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: TV6 w MUX2

Postautor: giaur500 » 7 kwietnia 2013, o 11:34

Mały to problem. Weź pod uwagę, że tych "hitów" filmowych TV6 i tak nikt nie ogląda. Mógłby tam być cały czas czarny obraz a 1% ludzi by to zauważyło.

Awatar użytkownika
ntcdvb
Posty: 1025
Rejestracja: 16 września 2012, o 19:52
Odbiornik: TV z DVB-T MPEG-4
(H.264/AVC)
Instalacja antenowa: indywidualna
Nadajnik - obiekt nadawczy: JG/ŚK 2,3 | ČR-Sit'1-4 | DE-Löbau

Re: TV6 w MUX2

Postautor: ntcdvb » 7 kwietnia 2013, o 12:09

A to ciekawe, nie wiedziałem że na TV6 nadają filmy.
Czyli awansuje do rangi badziewny kanał a nie jak dotychczas śmieć którego nawet na liście nie warto mieć.
Technicznie jeszcze są daleko czytając opis kolegi o tych ścieżkach dźwiękowych, bo Puls 2 już uporał się z nadawaniem kwadracika.

Kamilx
Posty: 805
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: TV6 w MUX2

Postautor: Kamilx » 7 kwietnia 2013, o 16:53

Madrass pisze:Ścieżka 1- dubbing + dubbing i lektor z AD (dało to efekt echa dubbingu i lektora w jednym czasie)

http://www.youtube.com/watch?v=bGU8eMov ... e=youtu.be

Druga ścieżka (aux) była pusta.

Madrass
Posty: 118
Rejestracja: 5 kwietnia 2013, o 22:40

Re: TV6 w MUX2

Postautor: Madrass » 7 kwietnia 2013, o 18:17

Zaliczyli ładne combo błędów przy tym filmie.
Może ktoś się orientuje ile kosztuje sprzęt do nadawania dynamicznego obrazu? Nie chodzi mi o konkretne liczby. Tylko czy stacja istniejąca na rynku od kilku lat, utrzymująca się z reklam i która jest w top30 najchętniej oglądanych kanałów w Polsce jest w stanie zainwestować w taki sprzęt, bez odczuwalnych kosztów inwestycji?

Nadawanie AD na tym samym kanale co dźwięk oryginalny, można tłumaczyć błędem człowieka ale złe nadawanie obrazu to już brak odpowiedniego sprzętu.


Wróć do „MUX-2”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika