PULS2 w MUX2

informacje techniczne związane z wdrażaniem drugiego multipleksu DVB-T
Awatar użytkownika
TomW
Posty: 904
Rejestracja: 27 grudnia 2011, o 21:44
Odbiornik: Samsung UE32F5000
Instalacja antenowa: Siatkowa, pokojowa DAVBOL W1 (parter)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: TomW » 29 grudnia 2011, o 03:45

Brak informacji, to też informacja. Może np. czekają na wyłączenie analogu w Polsce i wtedy dopiero zaczną nadawać? W takim przypadku w 2o12 skazani jesteśmy na 365 dni pasów na 1/8 MUXa-2.

Awatar użytkownika
ks41
Posty: 401
Rejestracja: 27 stycznia 2011, o 16:30
Odbiornik: LG 26LD350,
LG M2450D
Instalacja antenowa: ATX-11 + symetr. 8 metrów nad ziemią. 16 km do nadajnika
(do DX ATX-91 LNA-177)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Siedlce/Łosice, РТПС Ракитница

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: ks41 » 29 grudnia 2011, o 10:57

TomW pisze:skazani jesteśmy na 365 dni pasów na 1/8 MUXa-2.
Dokładnie to do 19 lipca 2012r.
oficjalny fanpage PULS na facebook.com pisze:W związku z pojawiającymi się w mediach informacjami o uruchomieniu przez Telewizję Puls drugiego kanału do końca br., czujemy się w obowiązku wyjaśnić, iż zgodnie z wymogami przyznanej koncesji, stacja jest zobowiązana do uruchomienia drugiego kanału do 19 lipca 2012r.

kroczek12
Posty: 252
Rejestracja: 8 stycznia 2009, o 20:12
Odbiornik: Ferguson T650i, Sony KDL-50W829B, Avermedia H339
Instalacja antenowa: Televes DAT 75 i ATX 107
Nadajnik - obiekt nadawczy: TON Gorlice/Maślana Góra, Bardejov

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: kroczek12 » 29 grudnia 2011, o 12:32

Jak dobrze że taka data jest ustalona. Wiadomo że coś uruchomią do tego czasu... albo po tej dacie stracą koncesję i wskoczy nowy nadawca, miejmy nadzieje który nie będzie nas częstował pasami łowickimi przez kolejny rok.

Awatar użytkownika
wodzu177
Posty: 25
Rejestracja: 2 października 2010, o 16:59
Odbiornik: T-HD1000,TV Thomson 32HU5253, T-HD210
Instalacja antenowa: ATX-91+LNA177-Łódź/EC4,Yaga na kanały 21-39-Góra Kamieńsk
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kalisz/Mikstat,Łódź/EC4,G. Kamieńsk

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: wodzu177 » 30 grudnia 2011, o 00:07

Mam pytanie i ogromną prośbę do szanownego Emitela.

Może zamiast pasów i pisku dało by radę testowo w miejscu Puls2 emitować regionalne wersje TVP INFO? Może by tak Emitel wystąpił do UKE o tymczasowe pozwolenie na nadawanie lokalnej wersji TVP INFO,w miejsce testów Puls2 do momentu jego startu? Wyglądało by mniej więcej tak,że z nadajnika MUX2 z łodzi było by TVP INFO Łódź,z nadajnika z Kalisz/Mikstat i Poznań/Śrem TVP INFO Poznań itd.
Dzięki temu do czasu uruchomienia MUX1 mielibyśmy lokalne TVP INFO, tam gdzie obecnie nie nadaje MUX1 i MUX3

Jeśli jest taka możliwość techniczna,a myślę że jest,to w imieniu wszystkich forumowiczów forum Emitela i Satkuriera uprzejmie o to proszę.

Jeśli nie ma takiej możliwości to trudno.A co do samej planszy z pasami to już lepiej by wyglądała plansza z logo Emitela z lekką miłą dla ucha muzyczką w pętli,ale te TVP INFO by było na ten czas lepsze.

Drodzy forumowicze.Napiszcie co sądzicie o moim pomyśle.

Życzę szczęśliwego nowego roku.

Awatar użytkownika
TomW
Posty: 904
Rejestracja: 27 grudnia 2011, o 21:44
Odbiornik: Samsung UE32F5000
Instalacja antenowa: Siatkowa, pokojowa DAVBOL W1 (parter)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: TomW » 30 grudnia 2011, o 07:12

Popieram pomysł. Dla mnie obojętne, co by tam wstawić będzie lepsze niż obecna plansza w pasy i pisk. Tylko też nie wiem czy się tak da.

dmbps156
Posty: 71
Rejestracja: 18 grudnia 2011, o 13:47
Odbiornik: LG FLATRON M227WDP
Instalacja antenowa: Zwykła siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kielce/Św.Krzyź

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: dmbps156 » 30 grudnia 2011, o 07:58

Wodzu 177 świetny pomysł, popieram w 100% wszystko tylko nie te pasy i ten pisk:D

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: Jarosław Bałuka » 30 grudnia 2011, o 08:34

Nie ma takiej opcji :(

Awatar użytkownika
kupon
Posty: 670
Rejestracja: 18 lutego 2009, o 15:02
Odbiornik: Panasonic TX-50DXU701 / Panasonic TX 32AS650E
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit+DIPOL-4/5-12 pol.V+Zwrotnica antenowa FM/6-12/21-69/75
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: kupon » 30 grudnia 2011, o 08:43

Jarosław Bałuka pisze:Koder posiada opcję generowania pasów. Inna treść nie wchodzi w rachubę, przynajmniej narazie.
Ups p.Jarosław był szybszy :lol:

Tracer97

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: Tracer97 » 30 grudnia 2011, o 12:04

To kiedy w końcu będzie emisja PULS 2?

vigoo
Posty: 504
Rejestracja: 9 lipca 2010, o 11:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Szczecin/Kołowo

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: vigoo » 30 grudnia 2011, o 12:09

Jutro o 23.59!

No dobra, żartowałem ;)

voitek
Posty: 419
Rejestracja: 22 czerwca 2010, o 21:36
Odbiornik: KDL-40EX500
WinFast Dongle H, NOT LV5T Deluxe, Wiwa HD-90
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T i wzm. dopuszk. LNA-177 30dB ekran.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN - 55 km

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: voitek » 30 grudnia 2011, o 12:50

Tracer97 pisze:To kiedy w końcu będzie emisja PULS 2?
Zadzwońcie do wróżek z Tajemnic Losu albo Arkan Magii - może Wam powiedzą :roll:

giaur500
Posty: 1344
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: giaur500 » 30 grudnia 2011, o 13:54

Zaczną nadawać wtedy, gdy będą musieli. O czym ta dyskusja w ogóle?

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3095
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: qwerty » 30 grudnia 2011, o 14:44

A mi ten kanał strasznie podoba. Nie przerywają swoich programów głupimi reklamami. :)

Bartosz Czach

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: Bartosz Czach » 30 grudnia 2011, o 19:26

Można też wyregulować obraz oraz dźwięk w telewizorze.

Awatar użytkownika
wodzu177
Posty: 25
Rejestracja: 2 października 2010, o 16:59
Odbiornik: T-HD1000,TV Thomson 32HU5253, T-HD210
Instalacja antenowa: ATX-91+LNA177-Łódź/EC4,Yaga na kanały 21-39-Góra Kamieńsk
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kalisz/Mikstat,Łódź/EC4,G. Kamieńsk

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: wodzu177 » 30 grudnia 2011, o 22:08

Jarosław Bałuka pisze:Nie ma takiej opcji :(

Witam.Proszę o napisanie dlaczego niema takiej opcji,aby dołączyć chwilowo lokalne TVP INFO w miejsce pasów PULS2?

Chodzi tu o kwestie techniczne, czy może o kwestie prawne? Myślę że jeśli chodzi o kwestie prawne,to UKE nie powinno robić w tej kwestii problem ów i wydać tymczasowe pozwolenie na nadawanie lokalnego TVP INFO.

A może Emitelowi się tego nie chce?
PS.Życzę szczęśliwego nowego roku i serdecznie pozdrawiam.Sławomir Pawłowski z Wielunia.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3095
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: qwerty » 30 grudnia 2011, o 22:24

Po co kolejny tvp info? Technicznie nie jest możliwe

Awatar użytkownika
wodzu177
Posty: 25
Rejestracja: 2 października 2010, o 16:59
Odbiornik: T-HD1000,TV Thomson 32HU5253, T-HD210
Instalacja antenowa: ATX-91+LNA177-Łódź/EC4,Yaga na kanały 21-39-Góra Kamieńsk
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kalisz/Mikstat,Łódź/EC4,G. Kamieńsk

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: wodzu177 » 30 grudnia 2011, o 23:32

No jeśli wolisz pasy łowickie z piskiem z generatora to ok.Zamiast TVP INFO może być także coś innego.

Może mi ktoś napisać dlaczego jest to niemożliwe technicznie? Interesują mnie takie sprawy i chcial bym wiedzieć więcej dlaczego takie coś jest technicznie niemożliwe.

agravator
Posty: 99
Rejestracja: 4 grudnia 2010, o 23:12
Odbiornik: NOT Lv6tmpvr
Instalacja antenowa: Siatka ze wzmacniaczem, 8m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn+|EC4, Rachocin

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: agravator » 31 grudnia 2011, o 00:11

Pewnie m.in dlatego, że TVP jest już w MUX 1 i MUX3. MUX2 "należy" do nadawców komercyjno-prywatnych. Miejsce w muxie jest niezbywalne, a na więcej kanałów brak jest przepływności.

PULS2 pewnie za te "pasy łowickie pasy" płaci jak za normalną emisję, tyle że brak im odpowiedniego kontentu i funduszy na start kanału, to puszczają plansze.
O koncesjach decyduje KRRiT, EmiTel jest tylko operatorem i nie nie ma możliwości samowolnie włączyć tego/tamtego...

Oczywiście każdy wolałby coś innego niż plansze testową, ale to nie koncert życzeń. Takie gdybanie do niczego nie prowadzi. Technicznie wszystko jest możliwe - to tylko kwestia pieniędzy. A kto ma wyłożyć fundusz na emisję testową? Przecież na tym się nie da zarobić.

Pan Jarosław jasno napisał, że w tej sprawie nie da się nic zrobić: ani zmienić planszy, ani podmienić na inny kanał. Trzeba czekać na start, albo na ruch KRRiT.

cyber
Posty: 713
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,8,Mob. 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem,Piątkowo,Oborniki(8)

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: cyber » 31 grudnia 2011, o 00:15

@wodzu177 Technicznie to żaden problem - w grę wchodzą kwestie prawne i na tym koniec tematu.
Emitel jest od całkiem innych zadań ,więc szkoda tylko zamieszania w tym wątku.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3095
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: qwerty » 31 grudnia 2011, o 08:16

Można wpuścić, ale trzeba kupić multiplekser (składać na każdy region inną paczkę), a to finansowo nie jest opłacalne. Wpuszczenie innego kanału zamiast puls2 spowoduje tylko zamieszanie.

Odpowiedz