PULS2 w MUX2

informacje techniczne związane z wdrażaniem drugiego multipleksu DVB-T
Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2151
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: PULS2 w MUX2

Postautor: Puma » 2 sierpnia 2012, o 10:22

Logo jest najmniej ważnym elementem dla widza... no chyba że ktoś nie wie jaką stacje włączył ;)
Oznaczenie wiekowe może się przydać dla rodziców.

DVBManiak

Re: PULS2 w MUX2

Postautor: DVBManiak » 2 sierpnia 2012, o 10:30

Mi wystarczy nazwa kanału wyświetlana na pasku, gdy wybieram kanał. Ograniczenie wiekowe powinno być 10 sek. przed rozpoczęciem programu i po reklamach. Obecnie także umieszczane są w EPG.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2151
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: PULS2 w MUX2

Postautor: Puma » 2 sierpnia 2012, o 10:32

Czekam na chwilę gdy zaczną nadawać np. od 9:00... może już od września będą nadawać wcześniej.

DVBManiak

Re: PULS2 w MUX2

Postautor: DVBManiak » 2 sierpnia 2012, o 10:39

A emitują już reklamy? Bo od 19 lipca nie oglądałem tam chyba nic.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2151
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: PULS2 w MUX2

Postautor: Puma » 2 sierpnia 2012, o 10:46

A wiesz że nie wiem, tylko czasami zahaczę o ten kanał i znikam bo nic nie ma tam ciekawego dla mnie.

Awatar użytkownika
Chemical Attack
Posty: 249
Rejestracja: 26 lipca 2011, o 16:51
Odbiornik: Odbiornik w TV Panasonic/NOT LV5T Deluxe na chipie RTL 2832u
Instalacja antenowa: ATX 107MAX+wzmacniacz LNA 177/5m nad ziemią/10m kabla żelowanego
Nadajnik - obiekt nadawczy: Cerna Hora/Opole Chrzelic/g. Anny

Re: PULS2 w MUX2

Postautor: Chemical Attack » 2 sierpnia 2012, o 13:40

Są reklamy.. oglądam ten kanał często i namiętnie:D Ale bez przegięcia z ilością tych reklam. Jak dla mnie póki co najlepszy kanał.. i mam nadzieję ze będzie lepiej.

belliash
Posty: 632
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 20:02
Odbiornik: Maximum T-102 / Mediatech MT4168
Instalacja antenowa: Televes DAT45 HD Black
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sniezne Kotly

Re: PULS2 w MUX2

Postautor: belliash » 2 sierpnia 2012, o 14:01

Oznaczenia wiekowe powinny być wyświetlane na pasku informacyjnym odbiornika (OSD) i dodatkowo przez max 30 sekund od rozpoczęcia programu oraz po każdej reklamie.

Awatar użytkownika
TVRuda
Posty: 700
Rejestracja: 24 sierpnia 2011, o 22:02
Odbiornik: 1) Samsung

2) LG 22LK330-ZB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa, zawieszona na maszcie ze wzmacniaczem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice - Kosztowy

Re: PULS2 w MUX2

Postautor: TVRuda » 2 sierpnia 2012, o 20:28

W niemieckich stacjach coś takiego funkcjonuje j/w. W czeskich nie widziałem by się pojawiało ograniczenie wiekowe. Tego nie powinno być. Oglądamy treść nadawcy czy ograniczenia wiekowe? Wgl skąd się wziął pomysł na umieszczanie logów? Pamiętam jeszcze czasy kiedy nie było loga i wszystko grało. Teraz jest też durna moda i każda ze stacji jedna drugą małpuje i wyświetlane są loga programów. Dotyczy to TVNu i Polsatu. Po co to?

Awatar użytkownika
seba133
Posty: 1286
Rejestracja: 8 kwietnia 2012, o 12:27
Odbiornik: SONY KD-49X8505B Samsung UE37ES5700S 37"
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC 4 MUX 1, 2, 3 100%

Re: PULS2 w MUX2

Postautor: seba133 » 2 sierpnia 2012, o 20:33

Z tymi ograniczeniami to rzeczywiście durna moda, ale w czeskich wieczorami nad logiem widzę taki łuk (Nowa) i na Prima gwiazdkę. Nie wiem do końca co to jest, ale wygląda jak ograniczenie wiekowe.
W ESKA TV są oznaczenia bo muszą.

Awatar użytkownika
TVRuda
Posty: 700
Rejestracja: 24 sierpnia 2011, o 22:02
Odbiornik: 1) Samsung

2) LG 22LK330-ZB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa, zawieszona na maszcie ze wzmacniaczem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice - Kosztowy

Re: PULS2 w MUX2

Postautor: TVRuda » 2 sierpnia 2012, o 20:47

Po godz. 22:00 wszystkie prywatne czeskie nadają symbol nocy (księżyc, gwiazdka) symbolizujący nocną część programu. Nie wiem jak jest na CT.

DVBManiak

Re: Odp: PULS2 w MUX2

Postautor: DVBManiak » 2 sierpnia 2012, o 21:05

Też to zauważyłem i się zastanawiałem co symbolizują ten księżyc/gwiazdka. Na CT tego nie ma.

telewizorek
Posty: 223
Rejestracja: 29 lipca 2011, o 12:50
Odbiornik: Plazma Panasonic
TX-P42CX3E
Instalacja antenowa: Antena logarytmiczna 5-65
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec/Chodkiewicza

Re: PULS2 w MUX2

Postautor: telewizorek » 2 sierpnia 2012, o 22:08

belliash pisze:Oznaczenia wiekowe powinny być wyświetlane na pasku informacyjnym odbiornika (OSD) i dodatkowo przez max 30 sekund od rozpoczęcia programu oraz po każdej reklamie.

Mam podobne zdanie na ten temat

W Polsce jest telewizja cyfrowa czyli ograniczenia powinny być tylko w EPG. Każdy tuner cyfrowy i telewizor z DVB-T posiada EPG.
KRRiT powinna wydać zarządzenie , ograniczenia wiekowe na kanałach cyfrowych tylko w EPG.Każdy będzie mógł przeczytać informacje od ilu lat jest dany program.
Tak jest w innych krajach. przykład dvb-t Melbourne, Australia, oznaczenie M w obecności rodziców można oglądać ten program pojawia się tylko na chwile na ekranie ale cały czas jest widoczne w EPG i można przeczytać w każdej chwili.Bardzo dobry pomysł.
http://www.youtube.com/watch?v=MO6mBoI7m_k
Wszystkie logo kanałów półprzezroczyste czyli bezpieczne dla sprzętu i nie ma zaśmiecania ekranu .

pivo
Posty: 180
Rejestracja: 16 października 2010, o 18:01
Odbiornik: TV: Globo HD-XS2+NotOnlyTV Hybrid USB LV5HD
DAB: Dual DAB4
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: TV:R-cin+PKiN/R-yn, DAB+: Trz-ec+PKiN

Re: Odp: PULS2 w MUX2

Postautor: pivo » 3 sierpnia 2012, o 14:55

DVBManiak pisze:Też to zauważyłem i się zastanawiałem co symbolizują ten księżyc/gwiazdka. Na CT tego nie ma.


Kiedy Czesi jeszcze 2 lata temu nadawali analogowo i sygnał przy tropo docierał do centralnej Polski to w wypadku audycji nieodpowiednich dla dzieci na antenie CT1 przy logo była czteroramienna gwiazdka.

Habi53
Posty: 47
Rejestracja: 5 października 2011, o 17:43
Odbiornik: Signal-527
Instalacja antenowa: Ant.siatkowa+wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Olsztyn-Pieczewo

Re: PULS2 w MUX2

Postautor: Habi53 » 4 sierpnia 2012, o 10:01

seba133 pisze:Z tymi ograniczeniami to rzeczywiście durna moda.....

To nie moda, to nakaz KRRIT. Nawet miejsce umieszczenia tego znaczka i jego wielkość są regulowane.

Awatar użytkownika
seba133
Posty: 1286
Rejestracja: 8 kwietnia 2012, o 12:27
Odbiornik: SONY KD-49X8505B Samsung UE37ES5700S 37"
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC 4 MUX 1, 2, 3 100%

Re: PULS2 w MUX2

Postautor: seba133 » 10 sierpnia 2012, o 17:46

To jak już całkiem wejdzie NTC a analog wyłączą niech KRRiT nakaże, żeby oznaczenia były w EPG. Będą? I jeszcze ekranu nie zaśmiecą.

REXus
Posty: 25
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 17:28
Odbiornik: LG 47LD420
Instalacja antenowa: Telmor DigitMAX
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: PULS2 w MUX2

Postautor: REXus » 11 sierpnia 2012, o 18:32

Tak... a potem ogłoszą konkurs na kanały do nowych multipleksów, skoro tak się bili o MUX-1. I wezmą się za DAB+. I zrobią porządek z abonamentem. A na sam koniec obniżą sobie premie i zredukują skład rady do połowy.

A potem się wszyscy obudzimy :)

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: PULS2 w MUX2

Postautor: belzebiusz » 21 sierpnia 2012, o 20:05


DVBManiak

Re: PULS2 w MUX2

Postautor: DVBManiak » 21 sierpnia 2012, o 20:11

Genialne. :lol:
Rozdwojenie jaźni. :P

qweir205
Posty: 152
Rejestracja: 19 lutego 2012, o 22:25
Odbiornik: TV LG 32LG2000 + OPTICUM RED SLOTH COMBO
Instalacja antenowa: Antena Siatkowa Ze Wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Św.Krzyż /g.Św Marcina

Re: PULS2 w MUX2

Postautor: qweir205 » 21 sierpnia 2012, o 21:34

Juź widziałem te podwojenie kilka razy na puls 2 LIVE.

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1746
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung UE32EH5450W;
OPTICUM XC2 HD
Instalacja antenowa: Biquad (ch 25);
UPC (DVB-C)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski

Re: PULS2 w MUX2

Postautor: Anduraki » 22 sierpnia 2012, o 10:15

największy błąd jaki znalazłem w puls 2 to błąd w EPG gdzie program trwał od 21 dnia wcześniejszego do 12 dnia następnego. Wchodzę sobie kolo 10 patrze a tam trwa "costam costam" a tu tylko logo i muzyczka.


Wróć do „MUX-2”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika