PULS2 w MUX2

informacje techniczne związane z wdrażaniem drugiego multipleksu DVB-T
Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: m@rtops » 22 stycznia 2013, o 20:20

coś dla dzieci z rana nigdy nie zaszkodzi :D

Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 814
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LE32C450 + NPR,
Wiwa HD-80,
Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: ploomba » 23 stycznia 2013, o 16:55

vigoo pisze:
marek3555 pisze:Witam a ja chcialbym sie dowiedziec czy bedzie kiedys tak ze obraz bedzie na calym ekranie a nie tak jak do tego czasu prawie wszystko uciete ;)
Podobno do końca roku maja sobie z tym poradzić...

chodzi o dynamiczną zmianę proporcji obrazu 16:9 - 4:3 ?

Mieli się z tym uporać do końca 2012 roku. Przynajmniej ja taką odpowiedź otrzymałem (pytałem o to zaraz po uruchomieniu stacji).

bartosz4
Posty: 147
Rejestracja: 3 lutego 2011, o 16:50

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: bartosz4 » 23 stycznia 2013, o 18:28

Railroad pisze:Od 1 lutego stacja wydłuża nadawanie ;) .
[/quote]

To chyba logiczne byłoby przenieść tam też pasmo bajek z pierwszego Pulsu od 18:30 do 20:00.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: m@rtops » 23 stycznia 2013, o 18:48

niektórzy jeszcze nie mają "cyfry" a co za tym idzie "puls 2" ;)

Awatar użytkownika
seba133
Posty: 1286
Rejestracja: 8 kwietnia 2012, o 12:27
Odbiornik: SONY KD-49X8505B Samsung UE37ES5700S 37"
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC 4 MUX 1, 2, 3 100%

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: seba133 » 28 stycznia 2013, o 15:56

ploomba pisze:chodzi o dynamiczną zmianę proporcji obrazu 16:9 - 4:3 ?

Mieli się z tym uporać do końca 2012 roku. Przynajmniej ja taką odpowiedź otrzymałem (pytałem o to zaraz po uruchomieniu stacji).
Od 1 marca będzie flaga WSS, przynajmniej piszą tak.

Awatar użytkownika
Railroad
Posty: 240
Rejestracja: 31 lipca 2011, o 08:16
Odbiornik: Sony Bravia KDL26ex320
Samsung UE43KU6072u.
Instalacja antenowa: Antena UHF Yagi
ANTENA SONUS TV MINI LOG 6-69
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec, Chodkiewicza

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: Railroad » 28 stycznia 2013, o 18:09

Jeszcze niech zmienią to ohydne logo.

Pavl6
Posty: 188
Rejestracja: 18 lutego 2012, o 09:58
Odbiornik: Ferguson Ariva 120 Combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: Lublin-Piaski

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: Pavl6 » 29 stycznia 2013, o 11:32

Nie zmienią, bo z badań rynku wyszło im, że to logo jest piękne i że wszystkim się podoba :D. Mnie nie pytali o zdanie i z tego im takie głupoty wyszły :lol: .

telewizorek
Posty: 223
Rejestracja: 29 lipca 2011, o 12:50
Odbiornik: Plazma Panasonic
TX-P42CX3E
Instalacja antenowa: Antena logarytmiczna 5-65
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec/Chodkiewicza

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: telewizorek » 31 stycznia 2013, o 07:29

Railroad pisze:Jeszcze niech zmienią to ohydne logo.
Witam
Logo kanału puls2 jest zbyt jaskrawe,przeszkadza w oglądaniu programu nie jest bezpieczne. Aby logo zmieniono na półprzezroczyste takie jak na kanale puls trzeba napisać list e-mial do puls.
recepcja@pulstv.pl

Odpowiedz od kanału puls powinna być taka

Szanowny Widzu,

Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi na ten dotychczas nie poruszany, a jakże ważny problem.

Problem istotny nie tylko ze względu na ochronę praw konsumentów i naszą wolę dostarczania produktu możliwie najwyższej jakości oraz bezpiecznego dla widzów i sprzętu, lecz zagadnienie dotykające sprawy dla nas najważniejszej - Państwa satysfakcji.

Nasycenie logotypu zostanie obniżone w możliwie najszybszym czasie.

z wyrazami szacunku,
Zespół Fox International Channels Polska

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: m@rtops » 31 stycznia 2013, o 08:12

telewizorek pisze:Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi na ten dotychczas nie poruszany, a jakże ważny problem.
zapraszam na wpisy m.in. z lipca :D
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... &start=740
belzebiusz pisze:Odpowiedź Pulsu 2 na temat loga (z innego forum):
"Dziękujemy, ale to logo zostało przebadane na kilkuset osobach. Loga stacji nie robi sie w jeden dzień wg własnego upodobania. TO długotrwały proces polegający na wielu analizach marketingowych, biznesowych i programowych. To, ze jest ono na ekranie czerwone, to tez jest celowe i jest w tym konkretny plan biznesowy."
edit
przepraszam za OT ;)

telewizorek
Posty: 223
Rejestracja: 29 lipca 2011, o 12:50
Odbiornik: Plazma Panasonic
TX-P42CX3E
Instalacja antenowa: Antena logarytmiczna 5-65
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec/Chodkiewicza

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: telewizorek » 31 stycznia 2013, o 09:43

Logo kanału puls2 powinno być półprzezroczyste jak logo puls.
Najczęściej logo przygotowuje zewnętrzna firma która bierze pieniądze za oprawę graficzna i informuje stacje że najlepiej gdy logo będzie półprzezroczyste.Firma która zajmuje się oprawa graficzna wie doskonale o problemach z logo.Skrajny przykład problemu z logo z kanału telewizyjnego z Australii.
Taka firma która przygotowuje oprawę graficzna jest Velvet mediendesign, przygotowała oprawę graficzną i logo np dla polsatu i tvn
W Australii jest obowiązek nadawania kanałów telewizyjnych tylko z półprzezroczystym logo

Najlepiej przeczytać jakie zdanie na temat logo maja fachowcy w tej dziedzinie czyli np zdane szefowej BBC HD.
http://www.bbc.co.uk/blogs/bbcinternet/ ... level.html
Logo BBC HD jest bardzo bardzo półprzezroczyste bo telewidzowie się zbuntowali i nie życzą sobie jaskrawego logo.
Nieprzezroczyste logo BBC HD było bardzo krotko .

Można skorzystać z tlumacza google i tez można zrozumieć tekst

http://translate.google.pl/translate?hl ... CC4Q7gEwAA

Nie trzeba szukać daleko.Nawet na forum tvp jest przykład
http://forum.tvp.pl/index.php?topic=22813.0
Ostatnio zmieniony 1 lutego 2013, o 10:04 przez telewizorek, łącznie zmieniany 1 raz.

Wiking

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: Wiking » 31 stycznia 2013, o 10:41

Kwestia logotypu Puls 2 była poruszana na innym forum, na którym udziela się przedstawiciel stacji. :) Nadawca uważa, że nie ma problemu i logotyp pozostanie czerwony, ale ma być zmniejszony i animowany. :)

telewizorek
Posty: 223
Rejestracja: 29 lipca 2011, o 12:50
Odbiornik: Plazma Panasonic
TX-P42CX3E
Instalacja antenowa: Antena logarytmiczna 5-65
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec/Chodkiewicza

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: telewizorek » 31 stycznia 2013, o 10:49

Nie jest dziwne ze zdanie przedstawiciela stacji o logo jest pozytywne .Przecież nie może wyrażać się negatywnie bo go zwolnią z pracy.
Zdanie telewidzów jest inne.Logo puls 2 jest zbyt jaskrawe. Powinno być półprzezroczyste jak logo puls , wtedy będzie w porządku.
Ostatnio zmieniony 31 stycznia 2013, o 11:11 przez telewizorek, łącznie zmieniany 1 raz.

Wiking

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: Wiking » 31 stycznia 2013, o 11:10

To nie zdanie przedstawiciela stacji tylko nadawcy, czyli Telewizji Puls i prezesa Dąbskiego. :) Jeżeli chcesz podyskutować z przedstawicielem to wejdź na forum media2.pl. :)

telewizorek
Posty: 223
Rejestracja: 29 lipca 2011, o 12:50
Odbiornik: Plazma Panasonic
TX-P42CX3E
Instalacja antenowa: Antena logarytmiczna 5-65
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec/Chodkiewicza

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: telewizorek » 31 stycznia 2013, o 11:15

Jeśli to rzeczywiście Pan prezes Dąbski to może przeczytać co napisałem .

Telewidzowie mają racje.
Czy zależy Panu Dąbskiemu na zwiększeniu oglądalności programu?
Mogę przedstawić swoje argumenty . Jak ktoś jest uparty to i tak nie zmieni zdania i nic go nie przekona.
Wystarczy przeczytać opinie nie tylko polskich telewidzów i powinno to wystarczyć do zmiany logo .
Pan o którym wspomniałeś nie ma racji.
Napisał , cytuje treść listu który otrzymałem od kanału puls.

W obecnej chwili 100% stacji TV nadających na koncesji polskiej wyświetla bardziej niebezpieczne znaczki wiekowe (także kolorowe), i od wielu lat nikt z tym nie miał problemów wiec nasze logo nagle nie wprowadzi rewolucji w odbiornikach plazmowych.koniec cytatu

Gdyby ten Pan zauważył to ograniczenia wiekowe są półprzezroczyste nawet na kanale puls i puls 2. Wcześniej ograniczenia wiekowe i logo na kanałach tvp były nieprzezroczyste.Bardzo dziwne ze ten Pan tego nie sprawdził .Jeśli chodzi natomiast o logo to telewidzowie wysyłali listy do KRRiT w sprawie jaskrawego logo tvp i ograniczeń wiekowych i oczywiście logo i ograniczenia wiekowe poprawiono.


Dyrektor Departamentu Prezydialnego

Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji






Dodatkowo informuję, że nadawcy programów zmieniają logo stacji wprowadzając coraz bardziej przeźroczyste znaki. Prawdopodobnie działania takie podejmie również telewizja publiczna. Pragnę podkreślić jednak, że decyzje w tej sprawie należą wyłącznie do nadawców. W związku z powyższym uwagi oraz opinie może Pan kierować bezpośrednio do nadawcy (Telewizja Polska SA, Biuro Programowe TVP SA, ul. Woronicza 17, 00-999 Warszawa).

telewizorek
Posty: 223
Rejestracja: 29 lipca 2011, o 12:50
Odbiornik: Plazma Panasonic
TX-P42CX3E
Instalacja antenowa: Antena logarytmiczna 5-65
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec/Chodkiewicza

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: telewizorek » 1 lutego 2013, o 09:28

Zauważyłem że logo puls 2 uległo pewnej modyfikacji tzn jest mniejsze ale niestety cały czas krwisto czerwone.Niestety brak przezroczystości.Do pełnego rozwiązania problemu logo puls2 powinno mieć przezroczystość taka jak na kanale puls, tv4 lub przynajmniej tv6. Polscy telewidzowie nie maja takich wielkich wymagań jak telewidzowie w Anglii, (logo BBC HD).
Druga sprawa to nikt nie oczekuje zmiany logo na inne tylko przezroczystości jak na kanale puls.
Jest jeszcze inne rozwiązanie tzn krwisto czerwone logo może pojawić się na krotko ale w czasie emisji programu transparentne jak na kanale puls
Można obejrzeć na końcu tego filmu jak to wykonano. Oczywiście logo wszystkich kanałów telewizyjnych w dvb-t w Australii jest transparentne.

http://www.youtube.com/watch?v=MO6mBoI7m_k

Niżej zdjęcie. Zaraz po wznowieniu filmu , logo zmienia się na półprzezroczyste.
Obrazek

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: belzebiusz » 1 lutego 2013, o 14:51

Za to pojawiły się "piękne" poziome paski WSS na górze po lewej stronie (tak jak to kiedyś było na TV4):
http://img208.imageshack.us/img208/1229 ... 145556.jpg

telewizorek
Posty: 223
Rejestracja: 29 lipca 2011, o 12:50
Odbiornik: Plazma Panasonic
TX-P42CX3E
Instalacja antenowa: Antena logarytmiczna 5-65
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec/Chodkiewicza

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: telewizorek » 2 lutego 2013, o 09:48

Potwierdzam . Po zmianie programu na kanał puls2 przez cały są widoczne kreski u góry ekranu.
Zdjęcie wykonane przez telefon
Obrazek

Wracając do logo to nawet gdy logo jest bardzo duże ale transparentne zawsze prezentuje się bardzo ładnie.Najważniejsza sprawa to takie logo jest bezpieczne dla sprzętu.
Przykład
Obrazek
Duże obrazki niżej
http://s6.ifotos.pl/img/logo2JPG_rqresqp.JPG
http://s6.ifotos.pl/img/logoJPG_rqreswe.JPG

Pаtryk
Posty: 19
Rejestracja: 14 września 2012, o 12:16

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: Pаtryk » 7 lutego 2013, o 19:14

Railroad pisze:Jeszcze niech zmienią to ohydne logo.
Racja. Natarczywe, rozpraszające w oglądaniu logo ekranowe to obecnie największa wada kanału Puls 2.

telewizorek pisze:Najlepiej przeczytać jakie zdanie na temat logo maja fachowcy w tej dziedzinie czyli np zdane szefowej BBC HD.
http://www.bbc.co.uk/blogs/bbcinternet/ ... level.html
Niestety, mam zbyt małą antenę by odebrać te kanały BBC HD z Astry 28,2°E. Natomiast widziałem na YouTube filmik zgrany z tej brytyjskiej wersji BBC HD i powiem szczerze, jak pierwszy raz zobaczyłem te logo ekranowe to byłem zachwycony! Przy takim logo ekranowym komfort oglądania jest niewiele niższy od komfortu oglądania materiału z płyty DVD. W niektórych krajach to telewidzowie mają na prawdę dobrze! Porównanie aktualnego logo ekranowego Puls 2 z BBC HD, to tak jakby porównać ciasną kawalerkę z luksusowym apartamentowcem.

telewizorek pisze:Niestety brak przezroczystości.Do pełnego rozwiązania problemu logo puls2 powinno mieć przezroczystość taka jak na kanale puls, tv4 lub przynajmniej tv6. Polscy telewidzowie nie maja takich wielkich wymagań jak telewidzowie w Anglii, (logo BBC HD)
Bardzo bym mile widział takie dyskretne logo ekranowe jak w wersji brytyjskiej BBC HD, natomiast faktycznie aż tak luksusowo być nie musi. Wystarczyłoby, żeby zrobili takie jak, np. aktualne TVN, TV4 czy "pierwszego" Pulsu.

telewizorek pisze:Druga sprawa to nikt nie oczekuje zmiany logo na inne tylko przezroczystości jak na kanale puls.
Otóż to! Wystarczyłoby zmienić w logo ekranowym Pulsu 2 jaskrawą czerwień na łagodną dla oka półprzezroczystą biel i wszyscy byliby zadowoleni i szczęśliwi.
http://img10.imageshack.us/img10/8568/p ... opuls2.png

telewizorek
Posty: 223
Rejestracja: 29 lipca 2011, o 12:50
Odbiornik: Plazma Panasonic
TX-P42CX3E
Instalacja antenowa: Antena logarytmiczna 5-65
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec/Chodkiewicza

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: telewizorek » 8 lutego 2013, o 09:36

Witam
Kresek w górnej części ekranu już nie ma ale logo puls 2 cały czas jest czerwone.
Propozycja Patryka bardzo dobra .Przykładowo logo kanału espn też jest czerwone ale tylko na internetowej stronie i na samochodach tego kanału . Na ekranie telewizorów logo jest transparentne jak logo kanału puls .
Obrazek
Czerwone logo espn niszczyło nawet telewizory lcd. Zmieniono na półprzezroczyste.
tu jest temat
http://translate.google.pl/translate?hl ... CC8Q7gEwAA

W innym temacie znalazłem nawet zdjęcia. Zdjęcia nie są bardzo dobrej jakości ale można zauważyć ślad po logo espn. W wersji amerykańskiej logo nadawane jest po prawej stronie ,na dole ekranu
Ślad po czerwonym logo pozostał . Widoczny w czasie oglądania innych kanałów
http://s6.ifotos.pl/img/espn2jpeg_xapxssw.jpeg
http://s4.ifotos.pl/img/espn1jpeg_xapxssx.jpeg

Awatar użytkownika
ntcdvb
Posty: 1025
Rejestracja: 16 września 2012, o 19:52
Odbiornik: TV z DVB-T MPEG-4
(H.264/AVC)
Instalacja antenowa: indywidualna
Nadajnik - obiekt nadawczy: JG/ŚK 2,3 | ČR-Sit'1-4 | DE-Löbau

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: ntcdvb » 11 lutego 2013, o 11:45

Mam problem z proporcją ekranu, podczas porannych bajek obraz jest ścięty po bokach, po zmianie z 16:9 na 4:3 z obrazu zostaje pół ekranu. Podczas reklamy jest OK. W Menu ustawione jest na 16:9.

Odpowiedz