PULS2 w MUX2

informacje techniczne związane z wdrażaniem drugiego multipleksu DVB-T
telewizorek
Posty: 223
Rejestracja: 29 lipca 2011, o 12:50
Odbiornik: Plazma Panasonic
TX-P42CX3E
Instalacja antenowa: Antena logarytmiczna 5-65
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec/Chodkiewicza

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: telewizorek » 12 lutego 2013, o 19:24

Nic nie zrobisz.Puls 2 nadaje w sztywnym 16:9.Jeśli program nagrany jest w 16:9 to będzie na pełnym ekranie.Jeśli program jest nagrany w 4:3 to będą pasy po bokach ekranu(pillarbox).

szperacz
Posty: 32
Rejestracja: 28 lutego 2012, o 16:25
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz-Trzeciewiec

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: szperacz » 1 marca 2013, o 11:35

Od dzisiaj (1 marca '13) Puls 2 zgodnie z zapowiedzią nadaje z sygnałem WSS.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: belzebiusz » 1 marca 2013, o 14:29

No to wśród opóźnionych technologicznie pozostał tylko TV6.

piotrek93
Posty: 304
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: piotrek93 » 2 marca 2013, o 09:11

No niekoniecznie bo od niedawna TVP INFO nadaje w sztywnym 16:9 oraz ESKA TV POLO TV i TVN i TTV

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: belzebiusz » 2 marca 2013, o 12:47

Akurat muzyczne to nic dziwnego, TVN i TTV widziałem audycje w 4:3, a TVP Info zależy od ośrodka, zobacz ten post:
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=138424#p138424

Pаtryk
Posty: 19
Rejestracja: 14 września 2012, o 12:16

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: Pаtryk » 4 czerwca 2013, o 11:35

telewizorek pisze:Czerwony to zbyt jaskrawy kolor na logo. Nie wyobrażam sobie np czerwonego logo tvp 1 hd albo tvn.
Wygląda na to, że ten koszmar został zrealizowany:
TVP1 HD - intensywnie czerwone logo

Niestety, ale niektórzy ludzie pracujący w telewizji nie mają w ogóle wyobraźni. Dobrze, że to tylko okolicznościowo przez jeden dzień. Jakoś się wytrzyma ten jeden dzień bez telewizji polskiej.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: belzebiusz » 11 czerwca 2013, o 18:10


belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: belzebiusz » 18 lipca 2013, o 13:36

TV Puls z napisami z teletekstu?
http://satkurier.pl/news/87918/tv-puls- ... ekstu.html

W DVB-T także dodano ten strumień zarówno w TV Puls, jak i PULS 2.

---

PULS 2 kończy pierwszy rok nadawania
http://satkurier.pl/news/87944/puls-2-k ... wania.html

Awatar użytkownika
Cyfrowy
Posty: 154
Rejestracja: 6 marca 2013, o 14:05
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kłodzko/Czarna Góra; Radków/Guzowata

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: Cyfrowy » 22 lipca 2013, o 20:36

Puls 2 pięciokrotnie zwiększył widownię, 32 mln zł z reklam
http://www.wirtualnemedia.pl/artykul/pu ... l-z-reklam#

telewizorek
Posty: 223
Rejestracja: 29 lipca 2011, o 12:50
Odbiornik: Plazma Panasonic
TX-P42CX3E
Instalacja antenowa: Antena logarytmiczna 5-65
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec/Chodkiewicza

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: telewizorek » 20 sierpnia 2013, o 22:20

Na kanale puls 2 logo cały czas jest bardzo jaskrawe.Kanał puls nie udziela informacji kiedy logo kanału będzie bezpieczne dla telewizorów czyli półprzezroczyste jak logo puls.
W instrukcji telewizora model z tego roku można przeczytać ostrzeżenie .cytat z instrukcji
W celu uniknięcia efektu wypalenia należy unikać wyświetlania na ekranie telewizora nieruchomych obrazów przez dłuższy czas powyżej 2 godzin na ekranach LCD, powyżej 1 godziny na ekranach plazmowych.Zatrzymane obrazy czyli np logo kanału telewizyjnego. koniec cytatu.

Odpowiedz z serwisu.


Wspomniane przez Pana zagrożenia występują we wszystkich typach
wyświetlaczy - kwestia ile czasu obraz statyczny będzie wyświetlany . W
zależności od indywidualnych warunków ustawień kontrastu, jasności
oraz typu wyświetlacza jego budowy, czasu reakcji . W niektórych
przypadkach wystarczy telewizor odłączyć na pewien okres czasu aby
kryształy powróciły do swej specyfikacji, jednakże w niektórych
przypadkach uszkodzenia mogą być nieodwracalne - przed czym przestrzega
właśnie ten zapis w instrukcji.

Hamer
Posty: 111
Rejestracja: 23 grudnia 2010, o 08:59
Odbiornik: LCD LG 32LH2000
LCD LG 32LD350
Instalacja antenowa: Tri Digit+Symetryz.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: Hamer » 21 sierpnia 2013, o 05:52

Zwróć uwagę, że program co jakiś czas jest przerywany reklamami co daje ekranowi jakieś 10-15 minut "odpoczynku" od logo.
Wychodzi na to, że reklamy nadawane są dla naszego dobra, a nie po to żeby natrzepać kasiory :lol:

telewizorek
Posty: 223
Rejestracja: 29 lipca 2011, o 12:50
Odbiornik: Plazma Panasonic
TX-P42CX3E
Instalacja antenowa: Antena logarytmiczna 5-65
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec/Chodkiewicza

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: telewizorek » 21 sierpnia 2013, o 09:17

Nadawanie reklam nie rozwiązuje problemu bo intensywność świecenia logo puls 2 jest bardzo duża.Logo wyświetlane jest przez cały czas w tym samym miejscu. Na kanale axn też są reklamy i logo powoduje wypalenia na ekranie. Logo axn jest czerwone i jaskrawe jak logo puls2.Warto przypomnieć ze w Niemczech na kanałach axn logo jest półprzezroczyste.
kliknij na link do zdjęć aby zobaczyć wypalenia po czerwonym nieprzezroczystym logo axn.
http://s6.ifotos.pl/img/axnjpg_nnaqnaq.jpg
http://s4.ifotos.pl/img/axn3jpg_nwphqas.jpg
Inne przykłady.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic844434.html
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2197091.html
http://forum.tvp.pl/index.php?topic=22813

Pavl6
Posty: 188
Rejestracja: 18 lutego 2012, o 09:58
Odbiornik: Ferguson Ariva 120 Combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: Lublin-Piaski

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: Pavl6 » 22 sierpnia 2013, o 08:15

Szef Puls 2 upiera się, że logo NIE BĘDZIE transparentne i niejaskrawe, a więc najlepiej nie oglądać tej stacji, może to im da do myślenia ;).

szperacz
Posty: 32
Rejestracja: 28 lutego 2012, o 16:25
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz-Trzeciewiec

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: szperacz » 26 sierpnia 2013, o 21:36

dzisiaj do Telewizji PULS 2 dodano ścieżkę dźwiękową MPEG - AUX
(komentarz dla niewidomych, audio PID 608, 192 kbit/s)

telewizorek
Posty: 223
Rejestracja: 29 lipca 2011, o 12:50
Odbiornik: Plazma Panasonic
TX-P42CX3E
Instalacja antenowa: Antena logarytmiczna 5-65
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec/Chodkiewicza

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: telewizorek » 27 sierpnia 2013, o 07:35

Napisałem kilka postów w sprawie nieprzezroczystego logo na forum na którym podobno jest osoba która pracuje w tej stacji.Niestety żadne argumenty nie przyczyniły się do zmiany stanowiska w tej sprawie.Skargę do KRRiT oczywiście wysłałem.

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1720
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: ObywatelDVB-T » 28 sierpnia 2013, o 15:04

MUX 2: PULS 2 z nową ścieżką dźwiękową
http://www.satkurier.pl/news/89422/mux- ... ekowa.html

DVBManiak

Re: Odp: PULS2 w MUX2

Post autor: DVBManiak » 28 sierpnia 2013, o 15:38

Dobry bitrate jak na audiodeskrypcję.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: belzebiusz » 28 sierpnia 2013, o 15:42

Wszyscy, poza TVP, stosują 192 kbps na audiodeskrypcję.
A tak w ogóle to chyba żaden nadawca komercyjny jej jeszcze w DVB-T nie użył. :P

DVBManiak

Re: Odp: PULS2 w MUX2

Post autor: DVBManiak » 28 sierpnia 2013, o 15:50

Aha, no i dobrze. TVP to jest zacofana. Z kolei jak już jesteśmy przy audiodeskrypcji to zadam pytanie. Mam na pilocie od swojego LG przycisk o nazwie AD (opis dźwiękiem wł./wył.). Czy audiodeskrypcja nie powinna być dostępna z pod tego przycisku? Właśnie wczoraj podczas Kiepskich na Polsacie sprawdziłem i działa jedynie przy ustawieniu ścieżki aux, a włączona czy wyłączona opcja opis dźwiękiem nic nie daje.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2336
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: PULS2 w MUX2

Post autor: JaroslawMroczkowski » 28 sierpnia 2013, o 16:55

Są dwa sposoby realizacji audio deskrypcji.
Broadcastrer mix - nadawca przesyła dodatkową kompletną ścieżkę dźwiękową wraz z opisami słownymi. Wymaga to przesyłania pełnego strumienia audio 2 razy, z audio deskrypcją i bez.
Receiver mix - nadawca przesyła "normalną" ścieżkę dźwiękową oraz dodatkowo tylko opisy słowne. Odbiornik po włączeniu odpowiedniej opcji miksuje to razem. Ponieważ sama audio deskrypcja wymaga niewiele pasma można trochę zaoszczędzić.

Ewentualną dalszą dyskusję o technicznych aspektach realizacji usług dodatkowych proponuję przenieść do właściwego działu.

Odpowiedz