Polsat - dziwne przycinanie

informacje techniczne związane z wdrażaniem drugiego multipleksu DVB-T
belliash
Posty: 632
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 20:02
Odbiornik: Maximum T-102 / Mediatech MT4168
Instalacja antenowa: Televes DAT45 HD Black
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sniezne Kotly

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: belliash » 16 sierpnia 2011, o 23:14

giaur500 pisze:Tuner dekoduje strumień i wyświetla go. Nagrywanie to zrzucanie strumienia do pliku bez dekodowania. Dlatego ponowne odtworzenie tego samego materiału na tunerze powinno dać taki sam efekt, jak oglądanie go na żywo i zacięcia powinny być powtarzalne.


Nie musisz tego tlumaczyc. Pozostaje pytanie czy nagrywany jest strumien wejsciowy czy wyjsciowy. Osobiscie jestem sklonny powiedziec ze wejsciowy, ale to by trzeba bylo sprawdzic, aby miec 100% pewnosc.

Tommy

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: Tommy » 16 sierpnia 2011, o 23:19

Jako ciekawostkę powiem, że podobne zacięcia występują na TVP 1 i TVP 2, ale nadawanych w cyfrowej kablówce UPC. I też jest tak, że część (ich własnych!) tunerów zacina się podczas jingli reklamowych, wiadomości sportowych, czy opisywanych przez Was scen, z kolei na innych tunerach ta usterka nie występuje. Czy przypadkiem Emitel nie zapewnia dosyłu TVP 1 i TVP 2 do cyfrowej UPC?

giaur500
Posty: 1342
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: giaur500 » 16 sierpnia 2011, o 23:23

Ale co rozumiesz przez "strumień wyjściowy"? To co jest na hdmi? Na euro-scart? To bez sensu, bo tuner musiałby jeszcze raz to kompresować. Zrzucane są do pliku dane jeszcze przed zdekodowaniem i tyle.

belliash
Posty: 632
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 20:02
Odbiornik: Maximum T-102 / Mediatech MT4168
Instalacja antenowa: Televes DAT45 HD Black
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sniezne Kotly

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: belliash » 16 sierpnia 2011, o 23:33

giaur500 pisze:Ale co rozumiesz przez "strumień wyjściowy"? To co jest na hdmi? Na euro-scart? To bez sensu, bo tuner musiałby jeszcze raz to kompresować. Zrzucane są do pliku dane jeszcze przed zdekodowaniem i tyle.


Sprawdzilem to. Nagrywane sa wszystkie 4 strumienie: obraz, dzwiek, telegazeta, napisy. Jutro nagram cos dluzszego i popatrze jak to pozniej bedzie wygladac na kompie i w tym samym tunerze.

Mam pewien trop i jeszcze 1 pomysl. Jednak musze to jeszcze przemyslec i potwierdzic jakimis dluzszymi testami, a dzis z uwagi na pozna juz pore nie dam rady. Tak wiec spodziewajcie sie informacji jutro ;)

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 816
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Bravia W5500, Onkyo T-4030
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: Maciejek » 17 sierpnia 2011, o 09:23

Naprawili? Rano z synem Scoobyego oglądałem celem monitoringu oczywiście :lol: i widzę płynność nawet na jinglach reklamowych, popatrzymy jeszcze...czy aby to nie chwilowe.

belliash
Posty: 632
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 20:02
Odbiornik: Maximum T-102 / Mediatech MT4168
Instalacja antenowa: Televes DAT45 HD Black
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sniezne Kotly

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: belliash » 17 sierpnia 2011, o 11:10

Zrobiłem kilka testów i chcialbym wszystkim zaprezentowac wyniki. Moze na ich podstwie uda sie wyciagnac jakies wnioski.

Wszystko sprowadzilo sie do nagrywania Polsatu na pendrive. Zgralem 2 probki: 1 wczoraj ok. godziny 23 i 2 dzisiaj w trakcie trwania "rodziny zastepczej". Pierwsza z nich ogranicza sie to reklam, druga z kolei zawiera nagranie niemal calego serialu + wszystkich towarzyszacych przerw reklamowych, jak i reklam tuz po zakonczeniu.

Nastepnie obie probki odtworzylem ponownie na tym samym tunerze oraz komputerze w programie VLC pod kontrola systemu operacyjnego Linux. Wyniki sa dosyc ciekawe i postaram sie je zaprezentowac ponizej.

W obu przypadkach, zapisany na nosniku plik zawiera 4 sciezki:
1) Stream 0
* Type: Video
* Original ID: 102
* Codec: H264 - MPEG-4 AVC (part 10) (h264)
* Resolution: 720x576
* Frame Rate: 50
2) Stream 1
* Type: Audio
* Original ID: 103
* Codec: MPEG Audio layer 1/2/3 (mpga)
* Language: Polski
* Channels: Stereo
* Sample rate: 48000Hz
* Bitrate 192kb/s
3) Stream 2
* Type: Subtitle
* Original ID: 105
* Codec: Teletext (telx)
* Language: Polski
* Description: Teletext
4) Stream 3
* Type: Subtitle
* Original ID: 106
* Codec DVB Subtitles (dvbs)
* Language: Polski
* Description: DVB subtitles


Wczoraj, podczas nagrywania na jinglach reklamowych widac bylo przycinanie obrazu. Nagranie odtworzone ponownie na tunerze rowniez przycina sie i to w dokladnie tych samych miejscach. Podczas odtwarzania materialu na komputerze zaciec jednak brak.

Dzisiejsze nagranie nie wykazuje zadnych przyciec (ani w momencie nagrywania, ani ponownego odtwarzania; ani na tunerze, ani na komputerze).

Jakie sa zatem roznice pomiedzy dzisiejszym a wczorajszym nagraniem?
1) Pora dnia (wczoraj ok 23 vs dzis miedzy 9 a 10 rano)
2) Wczoraj podczas nagrywania nadawany byl takze sygnal analogowy ze Slezy. Dzisiaj analogu nie ma, jest tylko cyfrowka.
3) Dzis nagrany material ma bitrate (wg. VLC) wahajacy sie w granicach 1500kbps - 4000kbps. Nagrane wczoraj reklamy podobnie, jednak na jinglach reklamowych bitrate podskakuje do ponad 5000kbps i w tym momencie pojawiaja sie przyciecia.


Pytania do Panow z firmy Emitel:
1) Zakladajac ze maja Panstwo racje i to nasze urzadzenia odbiorcze nie radza sobie z odbiorem tak wysokiego bitrate (mimo ze wg producenta obsluguja do 90mbps), to w jakie odbiorniki powinnismy sie zaopatrzec? Uzytkownicy zglaszaja problemy z odbiorem nie tylko na STB, ale takze telewizorach z tunerami DVB-T i obsluga MPEG-4. Wszystkie chyba nie moga nie dawac sobie rady? O ile w przypadku STB jestem w stanie jeszcze w to uwierzyc - kosztuja <200zl, wiec plotow nie ma. Ale TV? Samsun, Sony, Panasonic? Wszystkie sa do niczego?
2) Jezeli ogladamy np reklame Play, gdzie na calym ekranie widac krople wody (scena jest bardziej szybkozmienna) i bitrate wynosi ok 2500mbps, to dlaczego na jinglu podskakuje do dwukrotnie wyzszej wartosci (np na tym z ląką)?
3) Moze material nie jest nadawany z tak wysokim bitrate, tylko poprostu jakies zaklocenia/problemy/whatever sprawiaja ze nasze odbiorniki sobie z tym nie radza i jednoczesnie podczas nagrywania "sztucznie podwyzszaja" bitrate nagrywanemu materialowi?

Mam nadzieje ze powyzsze informacje pomoga w rozwiazaniu problemu, oraz ze ktos z Emitela odpowie na zadane przeze mnie pytania.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2306
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: JaroslawMroczkowski » 17 sierpnia 2011, o 11:32

belliash pisze:Zakladajac ze maja Panstwo racje i to nasze urzadzenia odbiorcze nie radza sobie z odbiorem tak wysokiego bitrate (mimo ze wg producenta obsluguja do 90mbps)

Nie o bitrate tu chodzi. Jedyną z możliwych przyczyn jest jak to napisał kolega: "Przyczyną może być niezbyt wydajny dekoder H.264 w odbiorniku,..., co znaczy że część odbiorników dobrze radzi sobie z dekodowaniem mocożernych szybkozmiennych scen, skompresowanych wydajnym kodekiem po stronie nadawczej." co tak na prawdę oznacza, że pewna kombinacja parametrów kompresji, dobierana przez koder automatycznie w trakcie bardziej skomplikowanych scen, powoduje trudności z dekompresją na części odbiorników.
Poprawne odtwarzanie na komputerze może świadczyć właśnie o takim przypadku.
Jakiś czas temu występował podobny problem i wtedy producenci przygotowali aktualizację oprogramowania, która problem rozwiązała.
Na tym etapie trudno stwierdzić, czy to na pewno taka przyczyna i jaki sposób rozwiązania problemu będzie najlepszy. Z ostatecznymi wnioskami trzeba chyba jeszcze poczekać.

belliash
Posty: 632
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 20:02
Odbiornik: Maximum T-102 / Mediatech MT4168
Instalacja antenowa: Televes DAT45 HD Black
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sniezne Kotly

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: belliash » 17 sierpnia 2011, o 11:40

JaroslawMroczkowski pisze:
belliash pisze:Zakladajac ze maja Panstwo racje i to nasze urzadzenia odbiorcze nie radza sobie z odbiorem tak wysokiego bitrate (mimo ze wg producenta obsluguja do 90mbps)

Nie o bitrate tu chodzi. Jedyną z możliwych przyczyn jest jak to napisał kolega: "Przyczyną może być niezbyt wydajny dekoder H.264 w odbiorniku,..., co znaczy że część odbiorników dobrze radzi sobie z dekodowaniem mocożernych szybkozmiennych scen, skompresowanych wydajnym kodekiem po stronie nadawczej." co tak na prawdę oznacza, że pewna kombinacja parametrów kompresji, dobierana przez koder automatycznie w trakcie bardziej skomplikowanych scen, powoduje trudności z dekompresją na części odbiorników.
Poprawne odtwarzanie na komputerze może świadczyć właśnie o takim przypadku.
Jakiś czas temu występował podobny problem i wtedy producenci przygotowali aktualizację oprogramowania, która problem rozwiązała.
Na tym etapie trudno stwierdzić, czy to na pewno taka przyczyna i jaki sposób rozwiązania problemu będzie najlepszy. Z ostatecznymi wnioskami trzeba chyba jeszcze poczekać.


Dobrze, tylko dlaczego akurat zawsze na jinglach reklamowych? Jest wiele dynamicznych scen na ktorych problemu nie ma. I dlaczego wczoraj wieczorem taki problem byl, a dzis go nie ma? Wg mnie to przemawia troche na korzysc wszystkich odbiornikow.

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 816
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Bravia W5500, Onkyo T-4030
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: Maciejek » 17 sierpnia 2011, o 11:42

Dobrze ja to rozumiem co piszecie "niewydajny kodek" ale pytanie: działało idealnie od samego początku natomiast zaczęło ciąć przed ok. tygodniem. To co, wtedy kodek wyrabiał, a teraz nagle przestał? Twierdzicie (Emitel), że żadnej zmiany parametrów nie było, więc co?

Tak jak ktoś to już tu napisał, podczas krótkiej emisji Polsatu w HD podczas meczu, który ze zrozumiałych powodów wymaga "wysokich zasobów" obraz był powiedzmy perfekcyjny (pod względem płynności),a teraz zwykłe SD nie wyrabia? I znowu się powtórzę nie rozumiem tego zwalania na sprzęt (nowy ze sklepu TV za kilka tyś uznanego producenta, zgodny z wytycznymi MI).

vigoo
Posty: 504
Rejestracja: 9 lipca 2010, o 11:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Szczecin/Kołowo

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: vigoo » 17 sierpnia 2011, o 12:16

JaroslawMroczkowski pisze:Nie o bitrate tu chodzi. Jedyną z możliwych przyczyn jest jak to napisał kolega: "Przyczyną może być niezbyt wydajny dekoder H.264 w odbiorniku,..., co znaczy że część odbiorników dobrze radzi sobie z dekodowaniem mocożernych szybkozmiennych scen, skompresowanych wydajnym kodekiem po stronie nadawczej." co tak na prawdę oznacza, że pewna kombinacja parametrów kompresji, dobierana przez koder automatycznie w trakcie bardziej skomplikowanych scen, powoduje trudności z dekompresją na części odbiorników.
Poprawne odtwarzanie na komputerze może świadczyć właśnie o takim przypadku.
Jakiś czas temu występował podobny problem i wtedy producenci przygotowali aktualizację oprogramowania, która problem rozwiązała.
Na tym etapie trudno stwierdzić, czy to na pewno taka przyczyna i jaki sposób rozwiązania problemu będzie najlepszy. Z ostatecznymi wnioskami trzeba chyba jeszcze poczekać.


Nie wyrabia, nie wyrabia... A od grudnia, przez 8 miesięcy wyrabiało i nie było problemów. Przestańcie takie bzdury pisać...

belliash
Posty: 632
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 20:02
Odbiornik: Maximum T-102 / Mediatech MT4168
Instalacja antenowa: Televes DAT45 HD Black
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sniezne Kotly

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: belliash » 17 sierpnia 2011, o 13:06

Wlasnie skonczyl sie na Polsacie blok reklamowy i dalej leca Chirurdzy. W dalszym ciagu brak przyciec ;)

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 816
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Bravia W5500, Onkyo T-4030
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: Maciejek » 17 sierpnia 2011, o 13:16

Tak, dzisiaj brak zacięć potwierdzam to co rano pisałem.

(ze spokojnym sumieniem mogę udać się na urlop :lol: )

belliash
Posty: 632
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 20:02
Odbiornik: Maximum T-102 / Mediatech MT4168
Instalacja antenowa: Televes DAT45 HD Black
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sniezne Kotly

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: belliash » 17 sierpnia 2011, o 13:18

Maciejek pisze:Tak, dzisiaj brak zacięć potwierdzam to co rano pisałem.

(ze spokojnym sumieniem mogę udać się na urlop :lol: )


Nie chwal dnia przed zachodem slonca ;) Zobacyzmy co bedzie wieczorem ;)

DVBManiak

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: DVBManiak » 17 sierpnia 2011, o 13:29

Również nie zauważyłem przycięć.

Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 812
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LE32C450 + NPR,
Wiwa HD-80,
Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: ploomba » 17 sierpnia 2011, o 17:15

Dziś na Wydarzeniach o 15:50 nie zauważyłem przycięć. Będę obserwował nadal 8-)

JaroslawMroczkowski pisze:
belliash pisze:Zakladajac ze maja Panstwo racje i to nasze urzadzenia odbiorcze nie radza sobie z odbiorem tak wysokiego bitrate (mimo ze wg producenta obsluguja do 90mbps)

Nie o bitrate tu chodzi. Jedyną z możliwych przyczyn jest jak to napisał kolega: "Przyczyną może być niezbyt wydajny dekoder H.264 w odbiorniku,..., co znaczy że część odbiorników dobrze radzi sobie z dekodowaniem mocożernych szybkozmiennych scen, skompresowanych wydajnym kodekiem po stronie nadawczej." co tak na prawdę oznacza, że pewna kombinacja parametrów kompresji, dobierana przez koder automatycznie w trakcie bardziej skomplikowanych scen, powoduje trudności z dekompresją na części odbiorników.
Poprawne odtwarzanie na komputerze może świadczyć właśnie o takim przypadku.
Jakiś czas temu występował podobny problem i wtedy producenci przygotowali aktualizację oprogramowania, która problem rozwiązała.
Na tym etapie trudno stwierdzić, czy to na pewno taka przyczyna i jaki sposób rozwiązania problemu będzie najlepszy. Z ostatecznymi wnioskami trzeba chyba jeszcze poczekać.

A czy z h264 nie jest przypadkiem tak jak z innymi kodekami dostępnymi na PC? Czy nie ma przypadkiem co jakiś czas nowych wersji kodeka? Tak jak np z popularnym div'x-em czy xvid'em. Przecież w branży software PC nagminnie pojawiają się aplikacje z błędami "bug'ami", które likwidowane są w nowych wersjach.
Może z koderem h264 jest podobnie. Jak się ma do tego sprawa kodeka zaimplementowanego w telewizorze LCD? Co jakiś czas niby pojawiają sią aktualizacje FW przy czym np w Samsungu sa to zazwyczaj zmiany kosmetyczne dotyczące obsługi nowych sprzętów przez USB itp. Czy producent może zaszyć w nowym firmware nową wersję kodeka?

Polemizowałbym tu też ze stwierdzeniem, że "sprzęty" nie radzą sobie z mocożernym h264. Ja raczej powiedziałbym, że telewizory LCD z dekoderem h264 są bardziej wydajne od niejednego PC.
Obstawiałbym bardziej jakiś nieprzewidziany błąd w kodeku, który uniemożliwia transmisję z pewnymi parametrami, które mieszczą się w normach - tak jak ktoś wspominał niby TV obsługuje bitrate do 90 mbps, kanały HD działają płynnie, filmy fullHD (ripy z dużym bitrate z BluRay) odtwarzają się bez zająknięcia a kanał SD z bitrate rzędu 2,5-4 przycina się. To wg mnie wskazuje na jakiś "bug" w kodeku w danej konfiguracji parametrow transmisji (innymi słowy kodek jest niedopracowany i zawiera błędy). Jeśli tak jest to pozostaje albo dobrac parametry w ten sposób, żeby nie korzystac z "felernej" części kodeka albo zaktualizować bądź to koder u nadawcy strumienia (jeśli to możliwe - nie znam się :P ) lub kodek dekodujący obraz u odbiorcy. To ostatnie może okazać się niewykonalne przy takiej ilości sprzętów w Polsce cierpiących na ostatnią "czkawkę". No chyba , że Emitel jest w stanie w powietrzu "z nadajnika" zaktualizować firmware setek modeli odbiorników MPEG4.

Chciałem zwrócić uwagę również na to, że "czkawka" uwidaczniała się w scenach nie tyle dynamicznych co w takich, które zawierały duuużo szczegółów. W materiałach rozmytych i mało szczegółowych ale dynamicznych "czkawki" nie było. Być może następuje tutaj jakiś konflikt pomiędzy zbytnią szczegółowościa obrazu (a zarazem wielkością pojedynczej klatki obrazu - nie wiem czy są to jpeg'i czy jakaś inna forma obrazu) a na sztywno ustalonym bitrate'm (za dużym lub za małym).

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3089
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: qwerty » 17 sierpnia 2011, o 17:52

Tak, tylko obsługa mpeg-4 nie odbywa się sprzętowo? Aktualizacja firmware nic nie da. Są zaimplementowane instrukcje i nie da się tego przeskoczyć (chyba, że są robione na bazie FPGA). Oczywiście, że są różne wersje koderów (xvid powstał na bazie divx i jest z nią kompatybilny, analogicznie x.264 z h.264). W koderach jest też tzw. "level" i mimo różnych dekoderów muszą poprawnie obsługiwać dekodowanie. Szczegółowe informacje są na wikipedii.

Peter_CA
Posty: 453
Rejestracja: 4 maja 2011, o 20:50
Odbiornik: IDTV Sony Bravia serii BX3
Instalacja antenowa: Antena siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne; Čadca

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: Peter_CA » 17 sierpnia 2011, o 18:06

ploomba: Mylisz sobie standard i konkretną implementacje. H.264 (inaczej MPEG-4 Part 10 albo MPEG-4 AVC) to tylko standard a nie żadny konkretny kawałek software, wiec nie możesz go porównywać do XviD czy DivX. Taki konkretny kawałek software to na przykład x264 albo CoreAVC, czy też implementacja w hardware (Wiki).

daruncio1
Posty: 174
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 11:09
Odbiornik: Signal HD 507 Zakopane
tv lg 37ld465-Roztoka
Instalacja antenowa: antena pokojowa-Zakopane
tri digit wzm lna 177-Roztoka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gubałówka i Przechyba

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: daruncio1 » 17 sierpnia 2011, o 19:35

dzisiaj nie widze zaciec na polsacie na tunerze signal hd na innym sprzecie niemam mozliwosci sprawdzenia

belliash
Posty: 632
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 20:02
Odbiornik: Maximum T-102 / Mediatech MT4168
Instalacja antenowa: Televes DAT45 HD Black
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sniezne Kotly

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: belliash » 17 sierpnia 2011, o 20:09

Ponownie pisze dzisiaj w tej samej sprawie - przycinanie dzis nie wystepuje - nie bylo widoczne na ani 1 reklamie, ani 1 jingu i na wydarzeniach tez nic nie zauwazylem.

daruncio1
Posty: 174
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 11:09
Odbiornik: Signal HD 507 Zakopane
tv lg 37ld465-Roztoka
Instalacja antenowa: antena pokojowa-Zakopane
tri digit wzm lna 177-Roztoka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gubałówka i Przechyba

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: daruncio1 » 17 sierpnia 2011, o 20:16

wyglada ze usterka sama sie naprawila :lol:


Wróć do „MUX-2”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika