Polsat - dziwne przycinanie

informacje techniczne związane z wdrażaniem drugiego multipleksu DVB-T
Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 812
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LE32C450 + NPR,
Wiwa HD-80,
Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: ploomba » 22 sierpnia 2011, o 17:03

@GUTEK@ pisze:Nagrałem fragment "Miodowych lat", błędy w obrazie widać w momencie gdy przesuwa się kamera.

Link do filmu: http://www.youtube.com/watch?v=MoqygUK-K64

A tak wygląda sygnał:
Obrazek


podobna rzecz działa się wczoraj na CSI Miami o 20:00. Cięzko to opisać - tak jakby artefakty/linie na postaciach gdy kamera jest w ruchu.
Widać poradzono sobie na Polsacie z przycięciami sprzed tygodnia ("uciekającymi" klatkami) to teraz jest coś innego do kolekcji :P
Ja to myślałem, że może Polsat ma po prostu jakieś felerne kopie seriali (bo takie "skaczące linie"/artefakty widziałem już kilkakrotnie. Chyba najczęsciej na "CSI Mianmi". Akurat wczoraj widziałem taki efekt na Samsungu Le32B350 (dzieje się to jednak sporadycznie). Mam wrażenie, że Polsat ma problemy z płynnością obrazu w czasie ruchu kamery oraz w scenach obfitujących w szczegółowe obrazy - akurat serial CSI Miami ma taki charakterystyczny obraz przesycony kolorami oraz bardzo ostry/ dokładny.
Popatrze na to za tydzień raz jeszcze.

belliash
Posty: 632
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 20:02
Odbiornik: Maximum T-102 / Mediatech MT4168
Instalacja antenowa: Televes DAT45 HD Black
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sniezne Kotly

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: belliash » 22 sierpnia 2011, o 21:11

Podejrzewam ze pikseloza ktora zaobserwowalem takze jest z tym zwiazana. Wiecej info w dziale poswieconym emisji na terenie Wroclawia z RTCN Sleza. Co rpawda juz to pisalem, ale zeby ludzie nie musieli zbytnio szukac to sie powtorze. ;)

Zjawisko wystepuje tylko na Polsacie (przynajmniej na zadnym innym kanale nie zauwazylem) i zbieglo sie z czasem wlasnie ze zniknieciem tych zaciec. Dokladnie jak pisal przedmowca - naprawiano 1 problem, pojawil sie inny. Moze ilosc oraz uciazliwosc zalezy od odbiornika? Z zacieciami zreszta bylo chyba podobnie, niektorzy widzieli mniej a inni bardziej.

Jutro postaram sie nagrac na kompie caly multipleks. Od razu zobacze czy wystapi to na kompie, a jesli tak to czy tylko na Polsacie, czy bedzie sie w tym samym momencie dziac cos z innymi kanalami.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3090
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: qwerty » 22 sierpnia 2011, o 21:19

Mi to wygląda, jakby kwantyzacja była za silna.

belliash
Posty: 632
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 20:02
Odbiornik: Maximum T-102 / Mediatech MT4168
Instalacja antenowa: Televes DAT45 HD Black
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sniezne Kotly

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: belliash » 22 sierpnia 2011, o 21:22

qwerty pisze:Mi to wygląda, jakby kwantyzacja była za silna.


Nie wiem ;) Ale popatrz jak to potrafi wygladac: https://rapidshare.com/files/1656463463/polsat.tar.xz
A powiedziec musze ze dopoki Polsat sie zacinal, to nie bylo czegos takiego. Ponadto podkreslam raz jeszcze wystepuje jedynie na Polsacie.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5380
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: @GUTEK@ » 22 sierpnia 2011, o 21:31

belliash pisze:Nie wiem ;) Ale popatrz jak to potrafi wygladac: https://rapidshare.com/files/1656463463/polsat.tar.xz
A powiedziec musze ze dopoki Polsat sie zacinal, to nie bylo czegos takiego. Ponadto podkreslam raz jeszcze wystepuje jedynie na Polsacie.

Kurcze wy już nie macie w czym kompresować plików?

To z tego archiwum wygląda bardziej na problemy z sygnałem - typowa pixeloza, kolorowe kwadraciki. To co zaobserwowałem u siebie występuje tylko gdy jest dużo ruchu na ekranie i te błędy są jakby tylko pionowe. Też wydaje mi się że gdy było wcześniej to przycinanie to ten efekt nie występował.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3090
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: qwerty » 22 sierpnia 2011, o 21:35

Coś u ciebie jest słaby sygnał. Dostajesz stop-klatki itp. Wrzuciłem na inny mirror: http://www.mirrorcreator.com/files/0PUF ... 1.ts_links

belliash
Posty: 632
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 20:02
Odbiornik: Maximum T-102 / Mediatech MT4168
Instalacja antenowa: Televes DAT45 HD Black
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sniezne Kotly

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: belliash » 22 sierpnia 2011, o 21:36

@GUTEK@ pisze:
belliash pisze:Nie wiem ;) Ale popatrz jak to potrafi wygladac: https://rapidshare.com/files/1656463463/polsat.tar.xz
A powiedziec musze ze dopoki Polsat sie zacinal, to nie bylo czegos takiego. Ponadto podkreslam raz jeszcze wystepuje jedynie na Polsacie.

Kurcze wy już nie macie w czym kompresować plików?

To z tego archiwum wygląda bardziej na problemy z sygnałem - typowa pixeloza, kolorowe kwadraciki. To co zaobserwowałem u siebie występuje tylko gdy jest dużo ruchu na ekranie i te błędy są jakby tylko pionowe. Też wydaje mi się że gdy było wcześniej to przycinanie to ten efekt nie występował.


Hmmm... Ale takie cos bylo tylko wczoraj. Ogolnie tez pikseloza, ale z regoly jest to poziomy pasek przechodzacy przez srodek ekranu. Dzis mnie nie bylo, ale rodzice mowia ze znowu byl "pasek na srodku", wiec ja juz wiem ze chodzi znowu o te pikseloze. Sam sie zdziwilem ze wczoraj bylo az tak. Moze czysty przypadek. Ale fakty sa dwa:
1) dopoki cial Polsat, to nie bylo ZADNEJ pikselozy.
2) nie widzialem tego na zadnym kanale, nie liczac wlasnie felernego Polsatu.

belliash
Posty: 632
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 20:02
Odbiornik: Maximum T-102 / Mediatech MT4168
Instalacja antenowa: Televes DAT45 HD Black
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sniezne Kotly

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: belliash » 22 sierpnia 2011, o 21:38

qwerty pisze:Coś u ciebie jest słaby sygnał. Dostajesz stop-klatki itp. Wrzuciłem na inny mirror: http://www.mirrorcreator.com/files/0PUF ... 1.ts_links


Jaki slaby sygnal? W tym czasie bylo 100%. I przesterowany tez nie jest, bo na ogol mam stabilne 100% i tak leci przez caly wieczor, nawet jak jest tropo. Wczoraj ogladalem do ok. 22 TV i nie liczac tej zarejestrowanej pikselozy bylo wszystko perfect. A sygnal kiedy nie spojrzalem, caly czas 100%.

will80
Posty: 11
Rejestracja: 16 sierpnia 2011, o 12:36
Odbiornik: TV
Instalacja antenowa: Antena UHF 19-elementowa Dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: will80 » 23 sierpnia 2011, o 10:43

To nie może być od sygnału.
Objaw TYLKO na Polsacie podczas przejścia pomiedzy programem a reklamą.
Czas przerwy około 1 sekunda - czarny ekran.

DVBManiak

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: DVBManiak » 23 sierpnia 2011, o 10:57

To akurat wina sprzętu a konkretnie tunera na Mstar 7828. To występuje przy zmianie proporcji z 4:3 na 16:9 lub na odwrót. Polsat najczęściej korzysta z jingli 4:3, tvn i tvn7 ma już chyba wszystkie w 16:9 i tam rzadziej to występuje. Reszta kanałów nadaje w sztywnym 4:3 i 16:9.

Awatar użytkownika
MJJ
Posty: 268
Rejestracja: 8 marca 2011, o 20:12
Odbiornik: Philips PFL7665H
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: MJJ » 23 sierpnia 2011, o 13:28

Z tym przycinaniem obrazu to nie wina Emitela tylko samego Polsatu.
Na Polsat Sport podczas meczu nadawanego w weekend też były przycięcia. Widocznie Polsat tak już ma i nie jest to związane z DVB-T.

Bartosz Czach

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: Bartosz Czach » 23 sierpnia 2011, o 14:32

Podejrzewam, że to kwestia problemów na etapie wypuszczenia toru ze studia na uplink.

belliash
Posty: 632
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 20:02
Odbiornik: Maximum T-102 / Mediatech MT4168
Instalacja antenowa: Televes DAT45 HD Black
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sniezne Kotly

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: belliash » 23 sierpnia 2011, o 19:33

Antena -> Tuner -> TV (Euro)
Antena -> Tuner -> Laptop (Loop)

Na laptopie od poludnia ogladam Polsat i teraz 2 sprawy:

1) Na TV rodzina ogladala "Sad rodzinny" (TVN), w tym czasie na laptopie lecial Polsat. Reklamy zbiegly sie w czasie na obu programach - na Polsacie, na laptopie widoczna byla pikseloza, na TV, na TVN jej brak. Polsat ogladalem w DVBViewer. Wskazania sygnalu 98-99-100% w tym czasie.

2) O godzinie 13:38:36 nagralem krotki fragment calego 2 multipleksu. Widac na nim w czasie reklam pikseloze na Polsacie (jakby jingiel reklamowy przebijal? :P). W tym czasie na pozostalych kanalach nie ma zadnych zaklocen.

Ponizej zalaczam nagranie calego MUX-2 z programu VLC:
https://rapidshare.com/files/2779340330 ... thorne.zip

EDIT: A teraz zmiana... Rodzice przelaczyli sobie TV na Polsat bo chcieli obejrzec Wydarzenia, a ja wlaczylem TVN :) Na laptopie bylo ok, a na TV wystapila raz pikseloza.

belliash
Posty: 632
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 20:02
Odbiornik: Maximum T-102 / Mediatech MT4168
Instalacja antenowa: Televes DAT45 HD Black
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sniezne Kotly

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: belliash » 26 sierpnia 2011, o 20:53

Panie Jarosławie, wiadomo cos juz w tej sprawie?

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: Jarosław Bałuka » 27 sierpnia 2011, o 12:03

belliash pisze:Ponizej zalaczam nagranie calego MUX-2 z programu VLC:
https://rapidshare.com/files/2779340330 ... thorne.zip

Na którym z programów występuje zakłócenie? Nie mogę dopatrzeć...

belliash
Posty: 632
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 20:02
Odbiornik: Maximum T-102 / Mediatech MT4168
Instalacja antenowa: Televes DAT45 HD Black
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sniezne Kotly

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: belliash » 27 sierpnia 2011, o 12:09

Na Polsacie :roll:

Konczy sie jingiel reklamowy, leci reklama Apap. On mowi ze boi sie tych tabletek. W momencie gdy ona odpowiada "Przeciez to Apap" wystepuje "zaklocenie". W tym samym czasie na innych programach jest wszystko ok.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: Jarosław Bałuka » 27 sierpnia 2011, o 12:32

Niestety nie mogę tego wyłapać, przeglądam na VLC już chyba z 30 raz i nic, wszystko płynnie bez żadnego zacięcia. Na wszystkich programach.
Prawdą jest, wczoraj oglądałem ten sam plik na innym, słabszym komputerze i były widoczne chwilowe pikslowania i to na wszystkich kanałach. Oglądałem na Celeronie 3GHz i GF6200.
Podejrzewając zbyt słaby sprzęt wrzuciłem plik na Athlonia 64X2 i ATI HD 2600. Płynnie i bezbłędnie. Może inni forumowicze mogliby sprawdzić to nagranie..? Nie mam pomysłu czego tu się uczepić.

DVBManiak

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: DVBManiak » 27 sierpnia 2011, o 12:38

@belliash: Pan Jarek ma rację. To widać tylko w VLC, bo sprawdziłem. On tak ma. Patrzyłem na Splash Lite i nic nie ma. Sprawdź sam na Splash Lite i nic nie zobaczysz.
Chodzi pewnie o to:

Obrazek
Ostatnio zmieniony 27 sierpnia 2011, o 13:01 przez DVBManiak, łącznie zmieniany 1 raz.

belliash
Posty: 632
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 20:02
Odbiornik: Maximum T-102 / Mediatech MT4168
Instalacja antenowa: Televes DAT45 HD Black
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sniezne Kotly

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: belliash » 27 sierpnia 2011, o 12:51

Sprawdzalem to na 2 kompach:
1) Intel Core i7 z 8GB RAM i GF360 -> reGen2 Linux
2) Intel Core2 Quad z 4GB RAM i GF9600 -> Windows 7

W obu przypadkach wystepuje dokladnie w tym samym miejscu, tylko na 1 kanale. Wyglada to mniej wiecej tak jak na screenie:
Obrazek

Zobacze jeszcze ten Splash Lite.


P.S. A co z Miodowymi Latami?
Ostatnio zmieniony 27 sierpnia 2011, o 12:53 przez belliash, łącznie zmieniany 1 raz.

DVBManiak

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: DVBManiak » 27 sierpnia 2011, o 12:53

To na bank wina VLC.


Wróć do „MUX-2”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika