Polsat - dziwne przycinanie

informacje techniczne związane z wdrażaniem drugiego multipleksu DVB-T
belliash
Posty: 632
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 20:02
Odbiornik: Maximum T-102 / Mediatech MT4168
Instalacja antenowa: Televes DAT45 HD Black
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sniezne Kotly

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: belliash » 27 sierpnia 2011, o 12:58

DVBManiak pisze:To na bank wina VLC.


A co z Miodowymi Latami? CSI? Przeciez wiecej osob to zauwazylo.
Pozatym podobne zjawisko zauwazylem takze na TV.
To nie trwa dlugo, ale da sie to zauwazyc.

DVBManiak

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: DVBManiak » 27 sierpnia 2011, o 12:59

Ale tego na nagraniach nie widać. Jednak to pewnie jest wina Polsatu. Ten film Gutka to potwierdza.

belliash
Posty: 632
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 20:02
Odbiornik: Maximum T-102 / Mediatech MT4168
Instalacja antenowa: Televes DAT45 HD Black
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sniezne Kotly

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: belliash » 27 sierpnia 2011, o 13:02

DVBManiak pisze:Ale tego na nagraniach nie widać.


No jak nie? Sam napisales ze na filmie nagranym przez Gutka to widac... Dokladnie w 7 sekundzie nagrania.
Dla przypomnienia innym osobom wklejam jeszcze raz linka: http://www.youtube.com/watch?v=MoqygUK-K64

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: Jarosław Bałuka » 27 sierpnia 2011, o 13:02

Nie wiem czy VLC czy używanego kodeka. Oto ten fragment odtwarzany u mnie na komputerze, ekran nagrany telefonem http://www.sendspace.pl/file/835de1c489f74dfb9cf65b3

DVBManiak

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: DVBManiak » 27 sierpnia 2011, o 13:03

GUTEK nagrywał aparatem bądź kamerą. Mi chodzi o nagrania pvr, że na nich nie widać.
Jarosław Bałuka pisze:Nie wiem czy VLC czy używanego kodeka. Oto ten fragment odtwarzany u mnie na komputerze, ekran nagrany telefonem http://www.sendspace.pl/file/835de1c489f74dfb9cf65b3

VLC ma swoje kodeki wbudowane, więc ogólnie jest problem związany z VLC.

belliash
Posty: 632
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 20:02
Odbiornik: Maximum T-102 / Mediatech MT4168
Instalacja antenowa: Televes DAT45 HD Black
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sniezne Kotly

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: belliash » 27 sierpnia 2011, o 13:05

Jarosław Bałuka pisze:Nie wiem czy VLC czy używanego kodeka. Oto ten fragment odtwarzany u mnie na komputerze, ekran nagrany telefonem http://www.sendspace.pl/file/835de1c489f74dfb9cf65b3


Predzej kodeka jak juz, ew. samego Polsatu.
W DVBViewer tez to zaobserwowalem, jednak nie nagrywalem wtedy.

Tylko ze z kolei Pan Jaroslaw tez odtwarza to w VLC i tam wszystko gra :roll: Dziwna sprawa
Ostatnio zmieniony 27 sierpnia 2011, o 13:08 przez belliash, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: Jarosław Bałuka » 27 sierpnia 2011, o 13:07

Nie wiem co o tym myśleć, ale jak sami widzicie, ten plik u mnie odtwarzany jest bezbłędnie.

DVBManiak

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: DVBManiak » 27 sierpnia 2011, o 13:09

Przycinki też było widać tylko na nagraniach w tunerze, na kompie już nie. To zależy jaki odbiornik i jaki soft na kompie. W każdym razie jest to wina Polsatu, bo nie powinno występować w ogóle, tak więc proszę o interwencję na podstawie tego filmu. Na pewno powinien pan zauważyć.
belliash pisze:Tylko ze z kolei Pan Jaroslaw tez odtwarza to w VLC i tam wszystko gra :roll: Dziwna sprawa

Może korzysta z zewnętrznych kodeków, bo można tak ustawić w VLC. Ja z tych wbudowanych, bo obecnie nie mam innych na kompie. Nie robi się wtedy syf.

belliash
Posty: 632
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 20:02
Odbiornik: Maximum T-102 / Mediatech MT4168
Instalacja antenowa: Televes DAT45 HD Black
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sniezne Kotly

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: belliash » 27 sierpnia 2011, o 13:12

Jarosław Bałuka pisze:Nie wiem co o tym myśleć, ale jak sami widzicie, ten plik u mnie odtwarzany jest bezbłędnie.



Ja mam pytanie: Co sie stalo ze wczesniej byly zaciecia, ktore teraz juz nie wystepuja? Moze to ma jakis zwiazek ze soba? Wyglada na to, ze te dziwne zaklocenia pojawily sie w momencie znikniecia wlasnie tych zaciec.

DVB-T

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: DVB-T » 27 sierpnia 2011, o 13:21

Ja odtworzyłem filmik belliasha poprzez splash player i faktycznie małe zacięcie jest

DVBManiak

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: DVBManiak » 27 sierpnia 2011, o 13:22

Splash Player czyli Splash Lite? Gdzie jest zacięcie?

DVB-T

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: DVB-T » 27 sierpnia 2011, o 13:24

DVBManiak pisze:Splash Player czyli Splash Lite? Gdzie jest zacięcie?

Sorki, faktycznie Splash Lite.
Zacięcie występuje w momencie, kiedy kobieta mówi słowo "przecież" w okolicy jej twarzy i jest nieznaczne, ale jest.

edit: Obejrzałem też przy pomocy programu Total Media 3 i tam nie ma żadnego zacięcia

DVBManiak

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: DVBManiak » 27 sierpnia 2011, o 13:27

A to takie mikro ledwo zauważalne przycięcie, dopiero za drugim razem zauważyłem. Ale to co nagrał @GUTEK@ to była taka jakby pikseloza.
DVB-T pisze:Obejrzałem też przy pomocy programu Total Media 3 i tam nie ma żadnego zacięcia

Zależy od softu. Każdy z tych trzech programów: VLC, Splash i TM ma swoje różne wbudowane kodeki.

belliash
Posty: 632
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 20:02
Odbiornik: Maximum T-102 / Mediatech MT4168
Instalacja antenowa: Televes DAT45 HD Black
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sniezne Kotly

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: belliash » 27 sierpnia 2011, o 13:34

DVBManiak pisze:A to takie mikro ledwo zauważalne przycięcie, dopiero za drugim razem zauważyłem. Ale to co nagrał @GUTEK@ to była taka jakby pikseloza.
DVB-T pisze:Obejrzałem też przy pomocy programu Total Media 3 i tam nie ma żadnego zacięcia

Zależy od softu. Każdy z tych trzech programów: VLC, Splash i TM ma swoje różne wbudowane kodeki.


Na VLC tez przypomina pikseloze ;)
I tak jak mowilem, na TV tez to kilka razy zaobserwowalem. Wyglada to troche tak jakby wystepowalo na tunerach oraz niektorych komputerach (w zaleznosci od softu).

A na Splash Lite faktycznie tego nie ma. Ogladalem z 10x ale nic nie zauwazylem :P

DVBManiak

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: DVBManiak » 27 sierpnia 2011, o 13:36

I też nie na wszystkich tunerach. Zobacz ten post.

voitek
Posty: 419
Rejestracja: 22 czerwca 2010, o 21:36
Odbiornik: KDL-40EX500
WinFast Dongle H, NOT LV5T Deluxe, Wiwa HD-90
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T i wzm. dopuszk. LNA-177 30dB ekran.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN - 55 km

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: voitek » 27 sierpnia 2011, o 14:54

Pobrałem ten plik i w VLC po zmianie jingla z tego w 4:3 na ten w spot APAP-u w 16:9 występuje właśnie ta pikseloza w jednej klatce. Po otwarciu pliku programie korzystającym z ffdshow, z plikiem nie ma żadnych problemów - brak pikselozy.

KrzysztofD
Posty: 278
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony W4000, Leadtek USB, Pi7010ix, Leadtek DTV1000T
Instalacja antenowa: HB9CV 3 metry nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN Warszawa

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: KrzysztofD » 28 sierpnia 2011, o 11:35

Jarosław Bałuka pisze:Nie wiem co o tym myśleć, ale jak sami widzicie, ten plik u mnie odtwarzany jest bezbłędnie.

Akurat VLC bardzo nerwowo reaguje na zmiany proporcji, czy choćby obciążenie PC i efekty tego właśnie tu widzimy/omawiamy - emisja Polsat/Emitel jest w tym zakresie ok.
Prawdę mówiąc, w nagraniu wykonanym telefonem widać ładnie zepsuty obraz w pierwszej klatce reklamy pigułek, zatem VLC u Pana Jarosława jest taki sam jak u innych użytkowników.

belliash
Posty: 632
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 20:02
Odbiornik: Maximum T-102 / Mediatech MT4168
Instalacja antenowa: Televes DAT45 HD Black
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sniezne Kotly

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: belliash » 28 sierpnia 2011, o 11:40

KrzysztofD pisze:
Jarosław Bałuka pisze:Nie wiem co o tym myśleć, ale jak sami widzicie, ten plik u mnie odtwarzany jest bezbłędnie.

Akurat VLC bardzo nerwowo reaguje na zmiany proporcji, czy choćby obciążenie PC i efekty tego właśnie tu widzimy/omawiamy - emisja Polsat/Emitel jest w tym zakresie ok.
Prawdę mówiąc, w nagraniu wykonanym telefonem widać ładnie zepsuty obraz w pierwszej klatce reklamy pigułek, zatem VLC u Pana Jarosława jest taki sam jak u innych użytkowników.



Mylisz sie. W moim nagraniu widac to na reklamie, zawsze w tym smaym momencie na kilku komputerach, co nawet inne osoby potwierdzily. Wiec jak sie to ma do obciazenia czy zmiany proporcji?

DVBManiak

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: DVBManiak » 28 sierpnia 2011, o 13:27

Skoro w VLC wszędzie to masz to znaczy właśnie, że tak on reaguje. Nie ma co już marudzić wszystko jest ok, nic nie zaobserwowałem ostatnio (zresztą tego nigdy nie zaobserwowałem), więc narazie dajmy spokój.

Aerix

Re: Polsat - dziwne przycinanie

Postautor: Aerix » 29 sierpnia 2011, o 20:31

Nie czytalem wszystkich wczesniejszych wypowiedzi, ale u mnie jednak nie tylko Polsat ma takie przyciecia. Zdarza sie to tez na TVN, TVN 7.


Wróć do „MUX-2”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika