TVN7 - przycięcia

informacje techniczne związane z wdrażaniem drugiego multipleksu DVB-T
Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 812
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LE32C450 + NPR,
Wiwa HD-80,
Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

TVN7 - przycięcia

Postautor: ploomba » 9 września 2011, o 14:05

Problem jest już opisywany w temacie o dostępności TVN7 w mux-2 ale myślę , że trzeba założyć osobny, bo chyba nadawca tego nie czyta (lub Emitel)
viewtopic.php?f=17&t=1299&start=20

Na TVN7 od wczoraj MEGA PRZYCIĘCIA podobne jak kiedyś miały miejsce na Polsacie z tym, że na TVN7 są dużo bardziej widoczne niż kiedyś na Polsacie.

Drodzy nadawcy i Emitelu. Co się dzieje???????

breza
Posty: 31
Rejestracja: 16 sierpnia 2011, o 14:45
Odbiornik: TechniSat DiGYBOXX T4
WIWA HD-90 NEW
Instalacja antenowa: UHF ATV 16/21-60
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chrzelice (Opole)

Re: TVN7 - przycięcia !!!!!

Postautor: breza » 9 września 2011, o 21:15

Potwierdzam. Zacinanie występuje od kilku dni. Jest GORZEJ niż było na Polsacie. Tragedia, nie da się oglądać :evil:

KrzysztofD
Posty: 278
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony W4000, Leadtek USB, Pi7010ix, Leadtek DTV1000T
Instalacja antenowa: HB9CV 3 metry nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN Warszawa

Re: TVN7 - przycięcia !!!!!

Postautor: KrzysztofD » 9 września 2011, o 21:30

Również potwierdzam zacięcia na Sony W4000, na odbiornikach PC ich nie ma.
W zasadzie można powiedzieć, że powtórka awarii tak, jak kiedys Tv4, później Polsat ale tym razem jest znacznie gorzej bo występuje dodatkowe zjawisko, obecne też w PC:
Obrazek
Po stronie odbiorczej nie ma możliwości wygenerowania czegoś takiego.
Powyższe "zrywanie synchro" występuje też na TV6.

daruncio1
Posty: 174
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 11:09
Odbiornik: Signal HD 507 Zakopane
tv lg 37ld465-Roztoka
Instalacja antenowa: antena pokojowa-Zakopane
tri digit wzm lna 177-Roztoka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gubałówka i Przechyba

Re: TVN7 - przycięcia !!!!!

Postautor: daruncio1 » 10 września 2011, o 07:03

zacięcia takie że nie da sie oglądac

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2143
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: TVN7 - przycięcia !!!!!

Postautor: Puma » 10 września 2011, o 08:57

Wczoraj gdy oglądałem film to zauważyłem parę razy stop klatki (do końca nie jestem pewien czy mi się nie przewidziało tak były delikatne te zakłócenia).
Takie zacięcia jak wyżej pokazano na zdjęciu to nigdy nie miałem.

grigor1651
Posty: 7
Rejestracja: 11 lutego 2011, o 20:23
Odbiornik: Maximum T-102 PVR
Instalacja antenowa: Siatka+wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Siedlce/Łosice

Re: TVN7 - przycięcia !!!!!

Postautor: grigor1651 » 10 września 2011, o 11:04

U mnie występują tylko lekkie przycinki, ale i tak jest to denerwujące. Ciekaw jestem co jest tego przyczyną.

belliash
Posty: 632
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 20:02
Odbiornik: Maximum T-102 / Mediatech MT4168
Instalacja antenowa: Televes DAT45 HD Black
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sniezne Kotly

Re: TVN7 - przycięcia !!!!!

Postautor: belliash » 10 września 2011, o 12:23

Tez zauwazylem lekkie przyciecia,ale doslownie lekkie. Nie az takie jak zaprezentowane przez kolege.

DVBManiak

Re: TVN7 - przycięcia !!!!!

Postautor: DVBManiak » 10 września 2011, o 12:36

Takiego czegoś jak na zdjęciu to i ja nigdy nie miałem. To wygląda jak podczas popsutego zasilacza, taki przecięty obraz. Ale to w tv analogowej a nie cyfrowej.

mikol
Posty: 19
Rejestracja: 13 marca 2009, o 13:53
Odbiornik: STB - Strong800, TV Sony
Instalacja antenowa: Yagi ze wzmacniaczem,balkon
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Raszyn, 60 km

Re: TVN7 - przycięcia !!!!!

Postautor: mikol » 10 września 2011, o 15:28

Czy te przycinki są jeszcze ? bo ja na TV Sony tego nie widzę.

Pozdrawiam,

Mikol

Aerix

Re: TVN7 - przycięcia !!!!!

Postautor: Aerix » 10 września 2011, o 15:38

Ja tez nigdy nie mialem nic takiego jak na zaprezentowanym zdjeciu. Jedynie takie bardzo krotkie zatrzymania abrazu. Teraz nie zauwazam tego. Wczoraj wieczorem bylo to widoczne az nadto. Czlowiekowi odechciewa sie ogladania takich programow. Mam nadzieje, ze zajeli sie tym.

Specjalnie ogladam teraz TVN 7. Jak cos bedzie nie tak, napisze...

luckd
Posty: 133
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 13:14
Odbiornik: Golden Media Unibox 9080 Combo Plus, LG 37LV5500
Instalacja antenowa: Dipol Tri Digit
Nadajnik - obiekt nadawczy: Mikstat + tyłem Kobyla Góra

Re: TVN7 - przycięcia !!!!!

Postautor: luckd » 10 września 2011, o 16:30

Dziś około południa na bajce Scooby cieło strasznie, tak jak wsześniej na polsacie. Na polsacie to występowało raz na jakiś czas, trzeba sie było przypatrzeć a na tvn7 często.

KrzysztofD
Posty: 278
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony W4000, Leadtek USB, Pi7010ix, Leadtek DTV1000T
Instalacja antenowa: HB9CV 3 metry nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN Warszawa

Re: TVN7 - przycięcia !!!!!

Postautor: KrzysztofD » 10 września 2011, o 17:10

Najwyraźniej usterka usunięta, co najmniej od pół godziny jest dobrze.
Pozostał jeszcze do usunięcia "green bug" w TV6 - swoją drogą bardzo dobry tester do badania spostrzegawczości: zwróćcie uwagę kiedy i w jakim kierunku porusza się obraz w okolicach wystapienia zielonego paska.

DVBManiak

Re: TVN7 - przycięcia !!!!!

Postautor: DVBManiak » 10 września 2011, o 17:20

Ja tez oglądałem dzisiaj trochę TVN7 i raczej jest ok. Nie trafiłem na zacinanie.

daruncio1
Posty: 174
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 11:09
Odbiornik: Signal HD 507 Zakopane
tv lg 37ld465-Roztoka
Instalacja antenowa: antena pokojowa-Zakopane
tri digit wzm lna 177-Roztoka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gubałówka i Przechyba

Re: TVN7 - przycięcia !!!!!

Postautor: daruncio1 » 10 września 2011, o 19:02

na tvn 7 chyba zniknęły przycinki ale na tv 4 zaobserwowałem nowe co za tvb t

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3085
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: TVN7 - przycięcia !!!!!

Postautor: qwerty » 10 września 2011, o 19:14

Oglądam od 15 min tv4 i nie widzę żadnych przycięć na samsungu.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5380
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: TVN7 - przycięcia !!!!!

Postautor: @GUTEK@ » 10 września 2011, o 20:09

luckd pisze:Dziś około południa na bajce Scooby cieło strasznie, tak jak wsześniej na polsacie. Na polsacie to występowało raz na jakiś czas, trzeba sie było przypatrzeć a na tvn7 często.

Żeby było jeszcze ciekawiej to ja w ogóle tych przycięć na TVN7 o których piszecie nie zauważyłem.
Dzisiaj nawet oglądałem Scoobiego i specjalnie się przyglądałem i kurcze nic mi nie przycinało, no może raz coś było, ale ponieważ jest to film animowany to możliwe że taka scena była mało płynna.

Awatar użytkownika
Tomasz Berezowski
Posty: 690
Rejestracja: 19 czerwca 2009, o 16:41
Instalacja antenowa: siatka pasywna, wzmacniacz budynkowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN

Re: TVN7 - przycięcia !!!!!

Postautor: Tomasz Berezowski » 11 września 2011, o 01:13

@GUTEK@ pisze:
luckd pisze:Dziś około południa na bajce Scooby cieło strasznie, tak jak wsześniej na polsacie. Na polsacie to występowało raz na jakiś czas, trzeba sie było przypatrzeć a na tvn7 często.

Żeby było jeszcze ciekawiej to ja w ogóle tych przycięć na TVN7 o których piszecie nie zauważyłem.
Dzisiaj nawet oglądałem Scoobiego i specjalnie się przyglądałem i kurcze nic mi nie przycinało, no może raz coś było, ale ponieważ jest to film animowany to możliwe że taka scena była mało płynna.


Przycięcia były. Powodem była awaria kodera, której nie zauważyły ani służby Emitela, ani TVN.
Przepraszam widzów za problemy z odbiorem. Wdrożyłem procedury, które - mam nadzieję - zapobiegną takim problemom w przyszłości.

DVBManiak

Re: TVN7 - przycięcia !!!!!

Postautor: DVBManiak » 11 września 2011, o 08:53

Dziękuję panie Tomaszu za odpowiedź i interwencję.

daruncio1
Posty: 174
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 11:09
Odbiornik: Signal HD 507 Zakopane
tv lg 37ld465-Roztoka
Instalacja antenowa: antena pokojowa-Zakopane
tri digit wzm lna 177-Roztoka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gubałówka i Przechyba

Re: TVN7 - przycięcia !!!!!

Postautor: daruncio1 » 11 września 2011, o 09:25

a kiedy bedzie usunięty zielony pasek na tv6??

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3085
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: TVN7 - przycięcia !!!!!

Postautor: qwerty » 11 września 2011, o 09:30

tv6 nie należy do ITI! TV6 to braciszek TV4, który należy do polsatu.


Wróć do „MUX-2”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika