TVN7 - przycięcia

informacje techniczne związane z wdrażaniem drugiego multipleksu DVB-T
daruncio1
Posty: 174
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 11:09
Odbiornik: Signal HD 507 Zakopane
tv lg 37ld465-Roztoka
Instalacja antenowa: antena pokojowa-Zakopane
tri digit wzm lna 177-Roztoka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gubałówka i Przechyba

Re: TVN7 - przycięcia !!!!!

Postautor: daruncio1 » 11 września 2011, o 09:43

tyle to ja wiem

Aerix

Re: TVN7 - przycięcia !!!!!

Postautor: Aerix » 12 września 2011, o 10:31

Znowu sa przyciecia na TVN 7. Tnie jak diabli. Chyba przestane ogladac ten kanal.

Chyba te procedury cos nie za bardzo zadzialaly, albo ktos kto ma sie tym zajmowac nie doszedl jeszcze do siebie po weekendzie.
Ostatnio zmieniony 12 września 2011, o 10:57 przez Aerix, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3085
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: TVN7 - przycięcia !!!!!

Postautor: qwerty » 12 września 2011, o 10:47

Tak, teraz ja widzę przycięcia.

Bartosz Czach

Re: TVN7 - przycięcia !!!!!

Postautor: Bartosz Czach » 12 września 2011, o 11:28

Prawda. Tnie diabelnie.

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 813
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Bravia W5500, Onkyo T-4030
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: TVN7 - przycięcia !!!!!

Postautor: Maciejek » 12 września 2011, o 11:36

Ciekawe.
Przycięcia. Temat prawie globalny jeżeli chodzi o mux2. Były kiedyś na Puls, potem Polsat, przedtem i teraz TVN7. Pan Tomasz tłumaczy awarią kodera, zgoda. A pamiętacie jak Emitel (w wątku o przycięciach na Polsacie) tłumaczył to na niewydajny sprzęt odbiorczy (kodeki MPG4)? No to jak to jest w końcu? Ktos nam wodę z mózgów robi? :?

To "choroby wieku niemowlęcego" i mam nadzieję, że wsyscy wkrótce nauczą się to robić dobrze(wysyłać w eter), bo jak do tej pory to kiepsko to wygląda (w Polsce).

Bartosz Czach

Re: TVN7 - przycięcia !!!!!

Postautor: Bartosz Czach » 12 września 2011, o 11:49

Co ciekawe, te przycięcia też widziałem w DVB-S.

Aerix

Re: TVN7 - przycięcia !!!!!

Postautor: Aerix » 12 września 2011, o 12:13

Zgadza sie. To sa poczatki i narazie jeszcze na czesc rzeczy mozna przymknac oko, ale to musi sie poprawic i to jak najszybciej, zeby nie zniechecac ludzi do NTC. Po co te wszystkie kampanie informacyjne zachecajace ludzi do DVB-T, skoro takiego TVN-u 7 nie da sie ogladac. Juz wolalbym odbierac zasniezony sygnal analogowy niz patrzec na te przeskoki obrazu.

Bartosz Czach pisze:Co ciekawe, te przycięcia też widziałem w DVB-S.


Moze ogolnie jest cos nie tak jesli chodzi o nadawanie tego kanalu. Nie wazne. Powinno byc dobrze, a jest zle! Tzn. bylo, bo chyba teraz zajeli sie tym i wyglada na to, ze usterka zostala naprawiona.

Awatar użytkownika
MJJ
Posty: 268
Rejestracja: 8 marca 2011, o 20:12
Odbiornik: Philips PFL7665H
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN

Re: TVN7 - przycięcia !!!!!

Postautor: MJJ » 12 września 2011, o 13:56

Aerix pisze:To sa poczatki i narazie jeszcze na czesc rzeczy mozna przymknac oko,


Początki ? 30 września będzie już pierwsza rocznica oficjalnego startu MUX2.

Aerix

Re: TVN7 - przycięcia !!!!!

Postautor: Aerix » 12 września 2011, o 17:34

MJJ pisze:
Aerix pisze:To sa poczatki i narazie jeszcze na czesc rzeczy mozna przymknac oko,


Początki ? 30 września będzie już pierwsza rocznica oficjalnego startu MUX2.


To ja przymkne oko, a Ty juz nie :lol: Ale rzeczywiscie masz racje. Czas szybko leci jednak.

DVBManiak

Re: TVN7 - przycięcia !!!!!

Postautor: DVBManiak » 12 września 2011, o 18:02

KrzysztofD pisze:Również potwierdzam zacięcia na Sony W4000, na odbiornikach PC ich nie ma.
W zasadzie można powiedzieć, że powtórka awarii tak, jak kiedys Tv4, później Polsat ale tym razem jest znacznie gorzej bo występuje dodatkowe zjawisko, obecne też w PC:
Obrazek
Po stronie odbiorczej nie ma możliwości wygenerowania czegoś takiego.
Powyższe "zrywanie synchro" występuje też na TV6.

Jednak zauważyłem takie coś dzisiaj, ale trwało to dosłownie z 10 sek. podczas czołówki pierwszego odcinka Teorii wielkiego podrywu. Później już było ok.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5380
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: TVN7 - przycięcia !!!!!

Postautor: @GUTEK@ » 12 września 2011, o 18:46

DVBManiak pisze:Jednak zauważyłem takie coś dzisiaj, ale trwało to dosłownie z 10 sek. podczas czołówki pierwszego odcinka Teorii wielkiego podrywu. Później już było ok.

Może to sprawka Sheldona ;)

Ja właśnie ostatnio nie mam zbyt czasu oglądać TV, a w dodatku na TVN7 nic nie ma ciekawego żeby potestować.

Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 812
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LE32C450 + NPR,
Wiwa HD-80,
Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

Re: TVN7 - przycięcia !!!!!

Postautor: ploomba » 12 września 2011, o 21:01

Ja akurat dzisiaj na TVN7 nic niepokojącego nie zauważyłem. Pewnie dlatego, że sprawdzałem po południu a przycinanie było chyba rano?
W tym momencie jest OK.

Aerix

Re: TVN7 - przycięcia !!!!!

Postautor: Aerix » 12 września 2011, o 21:30

ploomba pisze:Ja akurat dzisiaj na TVN7 nic niepokojącego nie zauważyłem. Pewnie dlatego, że sprawdzałem po południu a przycinanie było chyba rano?
W tym momencie jest OK.


Tak teraz jest juz w porzadku. Rano przycinalo tak, ze nie dalo sie ogladac.

Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 812
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LE32C450 + NPR,
Wiwa HD-80,
Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

Re: TVN7 - przycięcia !!!!!

Postautor: ploomba » 12 września 2011, o 21:55

Za to teraz na TV4 widać przycięcia. Plaga jakaś!!!!!!

belliash
Posty: 632
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 20:02
Odbiornik: Maximum T-102 / Mediatech MT4168
Instalacja antenowa: Televes DAT45 HD Black
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sniezne Kotly

Re: TVN7 - przycięcia !!!!!

Postautor: belliash » 12 września 2011, o 21:56

Jutro znikna z TV4 a pojawia sie na innym kanale...

Aerix

Re: TVN7 - przycięcia !!!!!

Postautor: Aerix » 12 września 2011, o 21:58

Jeszcze chyba dluga droga przed tym polskim DVB-T zanim bedzie tak jak na zachodzie :(

Awatar użytkownika
TVRuda
Posty: 700
Rejestracja: 24 sierpnia 2011, o 22:02
Odbiornik: 1) Samsung

2) LG 22LK330-ZB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa, zawieszona na maszcie ze wzmacniaczem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice - Kosztowy

Re: TVN7 - przycięcia !!!!!

Postautor: TVRuda » 13 września 2011, o 14:11

Teraz to na TV4 są owe przycięcia. Przycięcia też widziałem na Polsacie, TVN, TVN 7 i właśnie na TV4. Nim te DVB-T zacznie działać tak jak powinno to minie tyle czasu jak wprowadzono kolorową telewizję w Polsce od czasu uruchomienia jej w 1952r.

DVBManiak

Re: TVN7 - przycięcia !!!!!

Postautor: DVBManiak » 13 września 2011, o 16:12

Ja jeszcze na TVN nie widziałem. Ale kiedyś za to na Pulsie. Nie wiem jak w MUX-3, ale tam jest chyba ok. Pewnie za bardzo przepełniony ten MUX i się dzieją takie różne dziwactwa.

Awatar użytkownika
Przecin
Posty: 226
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LG M2362D, LG 42LW570S, Digyboxx T4,
Philips DSR6201HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sucha Góra, Bardejov

Re: TVN7 - przycięcia !!!!!

Postautor: Przecin » 13 września 2011, o 17:48

Ja na TVN też nie widziałem nigdy przycięć. Na TV4 są czasem słabe przycięcia, ale trzeba bardzo uważnie oglądać bo to bardzo małe przeskoki.
Skoro na mux 2 zawsze jakiś kanał musi przycinać to proponuję, żeby był to Puls 2. Ciekawe czy wtedy ktoś zobaczy przycięcia. :lol: :lol: :lol:

Tommy

Re: TVN7 - przycięcia !!!!!

Postautor: Tommy » 16 października 2011, o 16:27

KrzysztofD pisze:występuje dodatkowe zjawisko, obecne też w PC:
Obrazek
Po stronie odbiorczej nie ma możliwości wygenerowania czegoś takiego.
Powyższe "zrywanie synchro" występuje też na TV6.

Potwierdzam występowanie przedstawionego przez @KrzysztofD zjawiska "zrywania synchro" na TVN 7 i to także w przekazie satelitarnym !!!
Pierwszy raz napotkałem powyższą usterkę 4.06 br. oglądając na TVN 7 film "Pieniądze to nie wszystko" - wówczas podczas napisów końcowych filmu nastąpił ten przeskok.
Niestety od tamtego czasu nic się nie zmieniło, bo wczoraj po filmie "Akademia policyjna 3" na jinglu reklamowym również zauważyłem ten przeskok.

Panie Tomaszu Berezowski - czy ktoś w końcu zajmie się tym problemem? Czy dział techniczny TVN-u w ogóle wie o występowaniu powyższej usterki?


Wróć do „MUX-2”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika