TV4 w MUX2

informacje techniczne związane z wdrażaniem drugiego multipleksu DVB-T
breza
Posty: 31
Rejestracja: 16 sierpnia 2011, o 14:45
Odbiornik: WIWA HD-90 NEW
Instalacja antenowa: UHF ATV 16/21-60
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chrzelice (Opole)

TV 4 - przycinanie obrazu

Postautor: breza » 11 września 2011, o 19:49

Czy ktoś jeszcze zauważył przycinanie? Nie jest częste, ani duże, ale jednak występuje od wieeelu dni i czasami bardzo denerwuje :| , zresztą jak każde przycinanie czy inne błędy.

Awatar użytkownika
ks41
Posty: 401
Rejestracja: 27 stycznia 2011, o 16:30
Odbiornik: LG 26LD350,
LG M2450D
Instalacja antenowa: ATX-11 + symetr. 8 metrów nad ziemią. 16 km do nadajnika
(do DX ATX-91 LNA-177)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Siedlce/Łosice, РТПС Ракитница

Re: TV 4 - przycinanie obrazu

Postautor: ks41 » 11 września 2011, o 20:27

Nie dawno oglądałem Galileo i teraz Dragon's Den i nic nie zauważyłem.

breza
Posty: 31
Rejestracja: 16 sierpnia 2011, o 14:45
Odbiornik: WIWA HD-90 NEW
Instalacja antenowa: UHF ATV 16/21-60
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chrzelice (Opole)

Re: TV 4 - przycinanie obrazu

Postautor: breza » 11 września 2011, o 20:58

Właśnie na Galileo były momenty, że obraz się zacinał. Na Dragons Den też tego nie widzę.

Dlatego napisałem, że nie jest to częste, ale jednak WYSTĘPUJE.

daruncio1
Posty: 174
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 11:09
Odbiornik: Signal HD 507 Zakopane
tv lg 37ld465-Roztoka
Instalacja antenowa: antena pokojowa-Zakopane
tri digit wzm lna 177-Roztoka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gubałówka i Przechyba

Re: TV 4 - przycinanie obrazu

Postautor: daruncio1 » 11 września 2011, o 21:05

sa lekkie przycinki na tv 4 ale nie wystepuja zbyt czesto

breza
Posty: 31
Rejestracja: 16 sierpnia 2011, o 14:45
Odbiornik: WIWA HD-90 NEW
Instalacja antenowa: UHF ATV 16/21-60
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chrzelice (Opole)

Re: TV 4 - przycinanie obrazu

Postautor: breza » 11 września 2011, o 21:17

Dokładnie o tym piszę. Teraz na "STOP Drogówka" występują chwilowe przycinki :|

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 941
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Odbiornik: LG 42LD550
Cabletech URZ0329
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Lokalizacja: okolice Radomska (łódzkie)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: TV 4 - przycinanie obrazu

Postautor: blockbuster » 11 września 2011, o 21:35

Oglądam już ponad pół godziny i nie zauważyłem żadnego przycięcia. Z jaką częstotliwością to u was występuje?

breza
Posty: 31
Rejestracja: 16 sierpnia 2011, o 14:45
Odbiornik: WIWA HD-90 NEW
Instalacja antenowa: UHF ATV 16/21-60
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chrzelice (Opole)

Re: TV 4 - przycinanie obrazu

Postautor: breza » 11 września 2011, o 21:42

Wystarczy kilkadziesiąt sekund, żeby zobaczyć jak przez około 2-3 sekundy kilkukrotnie zatrzymuje się obraz.

Jednak podczas Dragon Den nie było żadnych przycięć.

Awatar użytkownika
TVRuda
Posty: 700
Rejestracja: 24 sierpnia 2011, o 22:02
Odbiornik: 1) Samsung

2) LG 22LK330-ZB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa, zawieszona na maszcie ze wzmacniaczem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice - Kosztowy

Re: TV 4 - przycinanie obrazu

Postautor: TVRuda » 12 września 2011, o 16:58

U mnie też to występuje na TV4 i na TVN7. Dziś odwiedziłem specjalistę od anten i powiedział mi, że to jest wina zbyt mocnego wzmocnienia. Z tym, że u mnie jak nie ma w/w przycięć to jest pikselizacja. Symetryzator jego zdaniem tylko pogorszy jakość. Nie rozumiem więc jednego: jakość u niego w sklepie 96% i wszystko ładnie gra a u mnie skacze od 15 do 78%. Jego sklep mieści się w ścisłej zabudowie a ja mieszkam na przedmieściach 7km dalej. Jak jest dobra widzialność to widzę dosłownie czubek nadajnika Kosztowy. Tak się nie da oglądać TV. Buuu...

Matteo87
Posty: 544
Rejestracja: 7 czerwca 2009, o 00:06
Odbiornik: Sony KDL-32EX421, Samsung LE37B651, ADB 2850ST, WIWA HD50
Instalacja antenowa: ATX 55 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: TV 4 - przycinanie obrazu

Postautor: Matteo87 » 12 września 2011, o 17:40

jak widzisz nadajnik to z pewnością nie potrzebujesz żadnego wzmacniacza! zastąp go symetryzatorem, a zasilacz wtyczką!

DVBManiak

Re: TV 4 - przycinanie obrazu

Postautor: DVBManiak » 12 września 2011, o 18:03

Ja też kiedyś przyuważyłem leciutkie przycięcia na TV4. Obecnie jednak bardzo rzadko oglądam ten kanał.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: TV 4 - przycinanie obrazu

Postautor: qwerty » 12 września 2011, o 18:27

TVRuda pisze:Symetryzator jego zdaniem tylko pogorszy jakość.

Jego mózg ma gorszą jakość. Wywal przedwzmacniacz, wymień na symetryzator i będzie hulać.

Awatar użytkownika
TVRuda
Posty: 700
Rejestracja: 24 sierpnia 2011, o 22:02
Odbiornik: 1) Samsung

2) LG 22LK330-ZB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa, zawieszona na maszcie ze wzmacniaczem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice - Kosztowy

Re: TV 4 - przycinanie obrazu

Postautor: TVRuda » 12 września 2011, o 20:29

Kombinuje jak koń pod górę - ten zasilacz antenowy ma możliwość regulacji wzmocnienia. Zmniejszyłem pokrętłem około 1/4 mocy i poziom jakości już tak nie skacze i waha się w granicach 71-78. Nie ma jak na razie pikselizacji ale zacięcia na TV4 nadal są. Wygląda to tak jak podczas zgrywania wideo na kompa tuner gubi klatki. A z tym masztem nadawczym to tylko raz udało mi się go zauważyć lornetką podczas remontu dachu. Było to po nocnej burzy i było chłodniej niż poprzedniego dnia. Na drodze jest niewielkie wzniesienie. To był dosłownie czubek masztu.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: TV 4 - przycinanie obrazu

Postautor: qwerty » 12 września 2011, o 20:31

Może te przycięcia obrazu są te co forumowicze zgłaszają. Skoro zmniejszenie wzmocnienia pomogło to naprawdę wymień na symetryzator - oszczędzisz na energii elektrycznej. :]

Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 812
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LE32C450 + NPR,
Wiwa HD-80,
Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

Re: TV 4 - przycinanie obrazu

Postautor: ploomba » 12 września 2011, o 21:07

Potwierdzam to o czym pisze "breza".
Właśnie oglądałem "Drogówkę" i co jakiś czas występowały takie dziwne przycięcia. Inne niż ostatnie na TVN7. Te na TV4 występowały na "Drogówce" co jakiś czas (trudno powiedzieć przy jakich scenach). Przycinanie trwało jakąś sekunde czy dwie i były to takie bardzo szybkie przeskoki "spowolnionego obrazu" albo brakujących klatek. Trudno to opisać :P . Co ciekawe efekt ten ciężko jest zauważyć..trzeba się super skupić na oglądaniu i dobrze wpatrywać :P
Nie mniej jednak coś jest nie tak.

To o czym dyskutujecie w ostatnich postach (problem usera TVRuda) to zupełnie inna sprawa.
Przycinki jakie zauważyłem na 100% nie mają nic wspólnego z poziomem/jakością sygnału.

..edit
Program "102 minuty, które zmieniły Amerykę" - przycięcia są teraz bardzo widoczne - są podobne do tych, które były jakiś czas temu na Polsacie

breza
Posty: 31
Rejestracja: 16 sierpnia 2011, o 14:45
Odbiornik: WIWA HD-90 NEW
Instalacja antenowa: UHF ATV 16/21-60
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chrzelice (Opole)

Re: TV 4 - przycinanie obrazu

Postautor: breza » 12 września 2011, o 23:29

Przycinki też są teraz w trakcie programu Galileo. Przeszkadzają w oglądaniu :evil:

Z tego co zauważyłem w tematach o przycinkach na pozostałych kanałach, to ich "siła" i ilość zależy od odbiornika. Jednak niezaprzeczalnym faktem jest ich występowanie.

Awatar użytkownika
MJJ
Posty: 268
Rejestracja: 8 marca 2011, o 20:12
Odbiornik: Philips PFL7665H
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN

Re: TV 4 - przycinanie obrazu

Postautor: MJJ » 13 września 2011, o 10:52

ploomba pisze:Potwierdzam to o czym pisze "breza".
Właśnie oglądałem "Drogówkę" i co jakiś czas występowały takie dziwne przycięcia. Inne niż ostatnie na TVN7. Te na TV4 występowały na "Drogówce" co jakiś czas (trudno powiedzieć przy jakich scenach). Przycinanie trwało jakąś sekunde czy dwie i były to takie bardzo szybkie przeskoki "spowolnionego obrazu" albo brakujących klatek. Trudno to opisać :P . Co ciekawe efekt ten ciężko jest zauważyć..trzeba się super skupić na oglądaniu i dobrze wpatrywać :P
Nie mniej jednak coś jest nie tak.

To o czym dyskutujecie w ostatnich postach (problem usera TVRuda) to zupełnie inna sprawa.
Przycinki jakie zauważyłem na 100% nie mają nic wspólnego z poziomem/jakością sygnału.

..edit
Program "102 minuty, które zmieniły Amerykę" - przycięcia są teraz bardzo widoczne - są podobne do tych, które były jakiś czas temu na Polsacie



Odglądałem obydwa programy i ani podczas "Drogówki" ani podczas "102 minuty..." nie zauważyłem żadnych przycięć. "Drogówkę" oglądałem może niezbyt dokładnie bez jakiegoś specjalnego wpatrywania się, ale ten drugi program oglądałem dosyć uważnie i jakoś nic niepokojącego nie zaobserwowałem.

pablo21_1984
Posty: 160
Rejestracja: 24 kwietnia 2011, o 12:20
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/Raszyn

Re: TV 4 - przycinanie obrazu

Postautor: pablo21_1984 » 13 września 2011, o 11:04

u mnie to samo dziś na TVN7 rano były zacinki a na TV4 wczoraj :-(

DVBManiak

Re: TV 4 - przycinanie obrazu

Postautor: DVBManiak » 13 września 2011, o 16:09

Potwierdzam te zacinki. Oglądałem wczoraj 102 minuty i Galileo i cięło wyraźnie. Najbardziej to widać na jinglach reklamowych. Na niektórych odbiornikach nikt tego nie zauważy, na niektórych słabo, a na jeszcze innych będę bardzo wyraźne. Jednak problem i tak czy siak trzeba rozwiązać. Jest to identycznie to samo co na Polsacie. Nagrałem wczoraj te przycinki na TV4, ale nie widać ich jak zwykle na kompie.

Awatar użytkownika
ks41
Posty: 401
Rejestracja: 27 stycznia 2011, o 16:30
Odbiornik: LG 26LD350,
LG M2450D
Instalacja antenowa: ATX-11 + symetr. 8 metrów nad ziemią. 16 km do nadajnika
(do DX ATX-91 LNA-177)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Siedlce/Łosice, РТПС Ракитница

Re: TV 4 - przycinanie obrazu

Postautor: ks41 » 13 września 2011, o 21:06

Taż oglądałem wczoraj 102 minuty, i ani jednej przycinki nie zauważyłem.

rafla
Posty: 40
Rejestracja: 14 lipca 2011, o 13:36
Instalacja antenowa: pasywna ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: TV 4 - przycinanie obrazu

Postautor: rafla » 14 września 2011, o 21:19

Właśnie film oglądam, strasznie tnie. Pierwszy raz coś takiego widzę. Ktoś jeszcze potwierdza z Kosztowy?


Wróć do „MUX-2”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika