POLSAT w MUX2

informacje techniczne związane z wdrażaniem drugiego multipleksu DVB-T
Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2151
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Polsat, telegazeta i błędy

Postautor: Puma » 23 września 2011, o 09:22

Zauważyłem że na stronie 100 w telegazecie Polsatu mam krzaczki zamiast polskich liter, co ciekawe nie na wszystkich podstronach, na innych stronach tego problemu nie zauważyłem (problem występuje też w emisji analogowej).

Proszę osoby władne o przyjrzenie się temu problemowi i jeśli można to poprawić wyświetlanie polskich liter na stronie 100.

Awatar użytkownika
ks41
Posty: 401
Rejestracja: 27 stycznia 2011, o 16:30
Odbiornik: LG 26LD350,
LG M2450D
Instalacja antenowa: ATX-11 + symetr. 8 metrów nad ziemią. 16 km do nadajnika
(do DX ATX-91 LNA-177)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Siedlce/Łosice, РТПС Ракитница

Re: Polsat, telegazeta i błędy

Postautor: ks41 » 23 września 2011, o 16:48

U mnie problem nie występuje, zarówno w DVB-T jak i w analogu.
Może coś poprzestawiałeś w odbiorniku.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2151
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: Polsat, telegazeta i błędy

Postautor: Puma » 24 września 2011, o 09:29

Jak można coś przestawić tylko na niektóre podstrony? ;)
Kilka razy już padało że niektóre modele sobie radzą lepiej a inne gorzej z różnymi mankamentami i zapewne tak samo jest tym razem co nie oznacza że nie można tego poprawić przez techników z Polsatu lub Emitel'a...być może to tylko z Trzeciewca.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Polsat, telegazeta i błędy

Postautor: qwerty » 24 września 2011, o 10:01

Zrób zdjęcia.

odziom91
Posty: 392
Rejestracja: 28 maja 2011, o 15:05
Odbiornik: Samsung UE32H5500
Netia Player
NOT LV6TMPVR4
NOT LV5HD
Instalacja antenowa: ATZ-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN *Trzeciewiec*

Re: Polsat, telegazeta i błędy

Postautor: odziom91 » 24 września 2011, o 10:37

Puma pisze:Zauważyłem że na stronie 100 w telegazecie Polsatu mam krzaczki zamiast polskich liter, co ciekawe nie na wszystkich podstronach, na innych stronach tego problemu nie zauważyłem (problem występuje też w emisji analogowej).

Proszę osoby władne o przyjrzenie się temu problemowi i jeśli można to poprawić wyświetlanie polskich liter na stronie 100.

A ja potwierdzam ten fakt. Strona 100 zarówno na Polsacie jak i TV4 jest wysypana nietypowymi symbolami - 1/2, $, itp. Problem występuje już od dłuższego czasu.
Mam 2 tunery cyfrowe - do TV i na USB. Jeśli problem występowałby tylko na tym do TV, to ok, ale tuner na USB także sobie nie radzi - gdzie tam można ustawić "język" telegazety. ;)

Prawdopodobną przyczyną tego problemu jest modyfikacja telegazety. Na stronie 100 nie wiem, czy zauważyliście plansze generowane są "w locie" - od dłuższego czasu ilość podstron jest równa 1/1, a nie tak jak kiedyś np: 1/47.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2151
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: Polsat, telegazeta i błędy

Postautor: Puma » 24 września 2011, o 11:14

qwerty pisze:Zrób zdjęcia.


http://imageshack.us/photo/my-images/69/polsato.jpg/

odziom91 pisze:Prawdopodobną przyczyną tego problemu jest modyfikacja telegazety. Na stronie 100 nie wiem, czy zauważyliście plansze generowane są "w locie" - od dłuższego czasu ilość podstron jest równa 1/1, a nie tak jak kiedyś np: 1/47.

Być może tak właśnie jest i dlatego te błędy.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Polsat, telegazeta i błędy

Postautor: qwerty » 24 września 2011, o 12:10

Potwierdzam. Na niektórych podstronach jest problem z polskimi znakami. Coraz większy bałagan jest w tym dvb-t. Niby komercyjne nadawanie, a przez 10 lat testów nic nie dało...

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2151
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: Polsat, telegazeta i błędy

Postautor: Puma » 24 września 2011, o 12:20

Dobrze że ten problem występuje też u innych bo myślałem że mam przewidzenia ;)

Wymagana poprawka pewnie jest jest duża ale ktoś powinien się tym zająć.

odziom91
Posty: 392
Rejestracja: 28 maja 2011, o 15:05
Odbiornik: Samsung UE32H5500
Netia Player
NOT LV6TMPVR4
NOT LV5HD
Instalacja antenowa: ATZ-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN *Trzeciewiec*

Re: Polsat, telegazeta i błędy

Postautor: odziom91 » 24 września 2011, o 14:08

Puma pisze:Dobrze że ten problem występuje też u innych bo myślałem że mam przewidzenia ;)

Wymagana poprawka pewnie jest jest duża ale ktoś powinien się tym zająć.

Mój analogowy telewizor marki Thompson wyświetla prawidłowo stronę 100, ale TYLKO DLATEGO, iż Thompsony mają funkcję rozpoznawania języka.
Gry przytrzymamy przycisk telegazety na około 3 sekundy, to odbiornik sam rozpozna system znaków stosowany na danym kanale. ;)

Na tunerze podłączonym do telewizora raz wyświetla się dobrze [dość rzadko], a raz już nie. A jak nawet wyświetla się strona 100 poprawnie, to wystarczy około 10 minut zabawy z telegazetą, a po tym czasie wysypuje się strona 100. ;)
Tak samo jest z moim tunerem na USB. ;)

No straszna lipa z tym Polsatem i TV4... Ale to jeszcze "da się przeżyć" ;)

DVBManiak

Re: Polsat, telegazeta i błędy

Postautor: DVBManiak » 24 września 2011, o 14:31

A komu teraz potrzebna telegazeta. Nie ma co się już tak czepiać o kilka znaczków. Nic nie jest idealne.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2151
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: Polsat, telegazeta i błędy

Postautor: Puma » 24 września 2011, o 14:36

DVBManiak pisze:A komu teraz potrzebna telegazeta. Nie ma co się już tak czepiać o kilka znaczków. Nic nie jest idealne.

W sumie to masz racje, sam korzystam z telegazety... może raz na tydzień (i to w porywach) ale skoro już jest to niech jest dobrze nadawa.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Polsat, telegazeta i błędy

Postautor: qwerty » 24 września 2011, o 14:41

DVBManiak pisze:A komu teraz potrzebna telegazeta. Nie ma co się już tak czepiać o kilka znaczków. Nic nie jest idealne.

Zobacz co jest nadawane w telegazecie i nie mów, że epg to wszystko załatwia.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2151
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: Polsat, telegazeta i błędy

Postautor: Puma » 24 września 2011, o 14:51

Ja co prawda jak napisałem nie korzystam z telegazety (mam Internet i EPG) ale moja Mama korzysta z telegazety codziennie.

Poza tym jak coś jest to ma być dobrze nadawane.

DVBManiak

Re: Polsat, telegazeta i błędy

Postautor: DVBManiak » 24 września 2011, o 15:36

qwerty pisze:Zobacz co jest nadawane w telegazecie i nie mów, że epg to wszystko załatwia.

Akurat wiem co tam jest, pełno ofert matrymonialnych i innych takich głupot. A tak to nie chodziło mi tylko o EPG, ale także o internet.

Kpc21
Posty: 396
Rejestracja: 15 czerwca 2009, o 18:05
Odbiornik: Skymax ME2012; Wiwa HD-90; Panas. L37E5E; Ferg. Ariva 250
Instalacja antenowa: antena szerokopasmowa "siatkowa" ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: pTON Łódź EC4

Re: Polsat, telegazeta i błędy

Postautor: Kpc21 » 24 września 2011, o 16:57

U mnie odkąd pamiętam były problemy z polskimi znakami w teletekście Polsatu. Czasem - ale nie zawsze - wyświetlane były odpowiedniki z alfabetu łacińskiego, np. L zamiast Ł. Na wszystkich stronach.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Polsat, telegazeta i błędy

Postautor: qwerty » 27 września 2011, o 07:53

Czy ktoś z emitela ruszył się i sprawdza problem? Oto dowody:
Strona 100 jedna z podstron (jest dobrze):
Obrazek
i następna podstrona:
Obrazek

giaur500
Posty: 1342
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: Polsat, telegazeta i błędy

Postautor: giaur500 » 27 września 2011, o 09:33

Polsat w ogóle chyba stosuje jakiś inny standard nadawania polskich znaków? Mój stary tv analogowy (LG) na Polsacie nie wyświetla wszystkich polskich znaków. Na przykład 'ó' jest wyświetlane dobrze, ale pozostałe: zamiast 'ł' jest 'l', zamiast 'ż' jest 'z' itd. Jednym słowem, kilka polskich znaków jest, a reszta jest zamieniana nie na krzaczki, tylko na odpowiedniki bez "ogonków".Na kanałach TVP z kolei wszystkie polskie znaki działają.

W DVB-t jest dobrze - zarówno w VLC, jak i przy użyciu tunera signal 507 podłączonego do tv. W gazecie tv Polsat są wszystkie polskie znaki wyświetlone.

Co do pozostałych kanałów to nie mogę porównać, bo nie mam ich w analogu. Ale wychodzi mi na to, że standardów nadawania polskich znaków jest co najmniej kilka.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Polsat, telegazeta i błędy

Postautor: qwerty » 27 września 2011, o 09:54

Bzdury waćpan opowiada, bzdury. Oto STB:
ObrazekObrazek
Jak widzimy jest to Signal HD-507. Oto telegazeta na Polsacie (zrobiłem dwa zdjęcia z błędami):
ObrazekObrazek
Jak nie wprowadzaj ludzi w błąd, bo mijasz się z prawdą!

yerry
Posty: 381
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Thomson DTI2011
Instalacja antenowa: Telmor Digit
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica

Re: Polsat, telegazeta i błędy

Postautor: yerry » 27 września 2011, o 10:03

Nie mija się z prawdą. Zgłoś producentowi błędy w oprogramowaniu odbiornika.
U mnie nie ma żadnych przekłamań, wszystkie podstrony wyświetlane są poprawnie z polskimi literami. Zrzutów robić mi się nie chce.

giaur500
Posty: 1342
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: Polsat, telegazeta i błędy

Postautor: giaur500 » 27 września 2011, o 10:04

W jaki błąd? Po pierwsze, nie pisałem tego w kontekście tego błędu tylko ogólnie, a po drugie nic tu nie udowodniłeś - sprawdzałem Polsat na kilku tv CRT i na niektórych działa tak jak napisałem, a na nowszych polskie znaki są. Na twoim są, więc co niby pokazałeś? Przetestowałeś wszystkie tv czy tylko twój? Nigdzie nie napisałem ze to jakaś wada, ale ze inny standard nadawania, zapewne jakiś nowszy i pierwsze tv z telegazetą jakie sie pojawiły nie obsługują go w pełni.

Jeśli nie wierzysz, to mogę zamieścić zdjęcie. Rzecz dotyczy pierwszych odbiorników CRT z telegazetą oraz ogólnego standardu nadawania polskich znaków, a nie tego konkretnego błędu.


Wróć do „MUX-2”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika