POLSAT w MUX2

informacje techniczne związane z wdrażaniem drugiego multipleksu DVB-T
Przemo
Posty: 520
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Odp: POLSAT w MUX2

Post autor: Przemo »

O tym samym pisałem w temacie TVN i nic z tego nie wynikło. Emitel śpi i nie widzi problemu sypiącego się Muxu 2.

luckd
Posty: 133
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 13:14
Odbiornik: Golden Media Unibox 9080 Combo Plus, LG 37LV5500
Instalacja antenowa: Dipol Tri Digit
Nadajnik - obiekt nadawczy: Mikstat + tyłem Kobyla Góra

Re: POLSAT w MUX2

Post autor: luckd »

Rzeczywiście tnie, na tvn też wsczoraj tło, jakiś trefny ten mux jest albo za dużo kanałów.

yougo
Posty: 172
Rejestracja: 12 listopada 2011, o 10:27

Re: POLSAT w MUX2

Post autor: yougo »

Jesteście "daleko" od nadajników ... zmieniają się warunki meteo (mgła, mróz, etc.) to się tnie ... Jak zostaną uruchomione nadajniki na pełną moc to będzie działać lepiej. :lol:

qweir205
Posty: 152
Rejestracja: 19 lutego 2012, o 22:25
Odbiornik: TV LG 32LG2000 + OPTICUM RED SLOTH COMBO
Instalacja antenowa: Antena Siatkowa Ze Wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Św.Krzyż /g.Św Marcina

Re: POLSAT w MUX2

Post autor: qweir205 »

To nie ma nic wspólnego z warunkami gdyź jakość i moc sygnału nie skacze a i tak tnie. Widziałem ten sam problem na pulsie kilka tygodni temu.

DVBManiak

Re: Odp: POLSAT w MUX2

Post autor: DVBManiak »

Przecież to była ironia.

Przemo
Posty: 520
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Odp: POLSAT w MUX2

Post autor: Przemo »

To nie ma związku z odległościa. Akurat tak się składa, że odbieram sygnał ze Śremu i kanał 39 ma najmniejszy BER, ale i kanał 23 jak i 28 jest idealny i w menu telewizora jakość dla wszystkich muxów to 100%, bo i poziom błędów jest znikomy i bez problemu korygowalny. Tutaj chodzi o przepakowanie multipleksu i stosowanie sztuczek w GOP lub jeszcze jakieś wynalazki, tak aby obraz jakoś wyglądał, a że się tnie jak materiał NTSC przerobiony na PAL domowymi sposobami to już szczegół.

Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 835
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Miejscowość: Las (Vegas)
Odbiornik: Stary Samsung, nowy TCL i Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

Re: POLSAT w MUX2

Post autor: ploomba »

Ja też zauważyłem wczoraj na Polsacie przycinki. To samo co dawniej na Pulsie, TV4 i innych.
I to zarówno na TV Samsung Le32C450 jak i na tunerze Wiwa HD-80.
Na TVNie wieczorem też się mi zdawało , że "przycinało".
I nie są to "przycinki" związane z jakością sygnału. Problem jest stary i występuje co jakiś czas na tym muxie.

Postaram się dzisiaj zaobserwować.

DVBManiak

Re: Odp: POLSAT w MUX2

Post autor: DVBManiak »

Jest dalej. Hotel 52 - są przycinki. Najlepiej to widać na reklamach CP, gdzie pada śnieg i właśnie jak jest dużo takich obiektów na ekranie i jak są szybsze sceny to widać wyraźnie.

piotrek93
Posty: 304
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: POLSAT w MUX2

Post autor: piotrek93 »

Czy CSI lecą teraz w 5.1 czy tylko 2.0 (w sensie ile głośników wam gra a nie ile jest teoretycznie zakodowane)

belzebiusz
Posty: 2499
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: POLSAT w MUX2

Post autor: belzebiusz »

Strumień ma identyfikator 2.0 - standard. :P

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3105
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
32LM6300
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: POLSAT w MUX2

Post autor: qwerty »

Dziwne, jak nie zauważyłem przycięć na samsungu - ale dostrzegałem kiedyś na tvp2 to wtedy wszyscy myśleli, że zmyślam). widać mamy różne dekodery. ;)

DVBManiak

Re: POLSAT w MUX2

Post autor: DVBManiak »

No tak to właśnie jest. Ja na kompie nigdy nie widziałem przycięć. Za to na Wiwie to już chyba na Polsacie, TVNie, TV4 i Pulsie. Na TVP nigdy przycięć nie widziałem, ale wtedy jak ty zauważyłeś przycięcia na dwójce to chyba jeszcze nie miałem kanałów TVP.

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: POLSAT w MUX2

Post autor: zesepo »

Dzisiaj lub wczoraj napisy DVB rozjeżdżały się z obrazem i były dosunięte do lewej krawędzi ekranu.

Pawe3
Posty: 6
Rejestracja: 25 listopada 2012, o 12:40

Re: POLSAT w MUX2

Post autor: Pawe3 »

Polsat chyba nic nie puszcza w 5.1 miejmy nadzieję, że się to zmieni. Wiem, że pojawiła się informacja że wprowadzili E-AC3, ale ja jeszcze nic nie znalazłem w 5.1.

belzebiusz
Posty: 2499
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: POLSAT w MUX2

Post autor: belzebiusz »

Jest, nareszcie, pierwsza transmisja w 5.1 - "Miss Polski 2012". :)
Przełączanie identyfikatora ścieżki pomiędzy 5.1 i 2.0 działa poprawnie.
Nawet na satelicie tego nie mają. :D

Przemo
Posty: 520
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Odp: POLSAT w MUX2

Post autor: Przemo »

Zauważyłem, iż to co trapiło Puls, później Tvn teraz dopadło Polsat. Mowa o przycięciach przy szybkich zmianach scen i akcji. Znów ktoś coś przedobrzył w ustawieniach multipleksera.

Awatar użytkownika
Jingiel
Posty: 163
Rejestracja: 1 stycznia 2009, o 23:38
Odbiornik: SONY KLD 40U4000, SAMSUNG LE 37C650
Instalacja antenowa: Logarytmiczna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra, św.Krzyż, Góra św. Marc

Re: POLSAT w MUX2

Post autor: Jingiel »

Wszystko może mieć wpływ na przycięcia. Zapis, montaż, koder, multiplexer.

belzebiusz
Posty: 2499
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: POLSAT w MUX2

Post autor: belzebiusz »

Ścieżka E-AC3 niezsynchronizowana z obrazem. MP2 ok.

Edit:
Kolejny dzień i problem nienaprawiony.

lemiel
Posty: 98
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Instalacja antenowa: AZART
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne

Re: POLSAT w MUX2

Post autor: lemiel »

Oglądam właśnie Transportera.
Przycinki obrazu są straszne, tego się nie da oglądać. Samochody w trakcie pościgu stają dęba.
TV Philips 26HFL5870D.

Nawet jak Statham poprawia garnitur albo normalnie idzie są zacięcia...

Awatar użytkownika
TVRuda
Posty: 700
Rejestracja: 24 sierpnia 2011, o 22:02
Odbiornik: 1) Samsung

2) LG 22LK330-ZB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa, zawieszona na maszcie ze wzmacniaczem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice - Kosztowy

Re: POLSAT w MUX2

Post autor: TVRuda »

Potwierdzam. Dziś nie da się oglądać Polsatu. Nawet Wydarzenia zacinały. Święta idą to Wy myślita, że coś zrobią? Hahaha. Nie no bez przesady. Tak nie może być. Domagam się głów. Tak powinno być. Nie odpowiadasz za to co robisz albo czym zarządzasz to lecisz i tyle.

Odpowiedz