POLSAT w MUX2

informacje techniczne związane z wdrażaniem drugiego multipleksu DVB-T
belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: POLSAT w MUX2

Post autor: belzebiusz » 17 grudnia 2012, o 20:58

Po raz pierwszy zobaczyłem w końcu te słynne przycinki (na Wydarzeniach). Strasznie wkurzające. :evil:

Maniek99
Posty: 563
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: POLSAT w MUX2

Post autor: Maniek99 » 17 grudnia 2012, o 21:01

Jakiś wachdog by im się przydał 8-)

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: POLSAT w MUX2

Post autor: alabama1 » 17 grudnia 2012, o 21:51

Ciekawe, co powie na to pan Jarosław...

Awatar użytkownika
momus
Posty: 362
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 21:57
Odbiornik: AverMedia Hybrid Volar HX
Opieka: Manta DVBT-02, WIWA HD-90
Instalacja antenowa: drucik od tunera,
do manty i wiwy podpięte siatki no-name, wzmacniacze no-name
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - EC-4

Re: POLSAT w MUX2

Post autor: momus » 18 grudnia 2012, o 06:49

Też je pierwszy raz widziałem na Eragonie w Sobotę, masakra, Walka na kije w stop klatce, przelot smoka w stop klatce.

Zupełnie jak na starych komputerach które nie wyrabiały z dekodowanie filmów. Pamiętam mój pierwszy(w sumie to 1.5 bo wymieniony procek miał) komputer pentium 160mhz (bez MMX) miał takie same problemy jak się złe kodeki zainstalowało :D

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: POLSAT w MUX2

Post autor: m@rtops » 18 grudnia 2012, o 08:40

momus pisze:widziałem na Eragonie w Sobotę, masakra, Walka na kije w stop klatce, przelot smoka w stop klatce.
i przez to nie oglądnąłem filmu "Byliśmy żołnierzami" (choć dobry film) - "panowie" to już się robi nagminne pogorszenie nadawania - a na dobrą sprawę przecież nie jest to stacja z "łapanki" tylko właśnie szczyci się 20-leciem nadawania :oops: :o

Awatar użytkownika
momus
Posty: 362
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 21:57
Odbiornik: AverMedia Hybrid Volar HX
Opieka: Manta DVBT-02, WIWA HD-90
Instalacja antenowa: drucik od tunera,
do manty i wiwy podpięte siatki no-name, wzmacniacze no-name
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - EC-4

Re: POLSAT w MUX2

Post autor: momus » 18 grudnia 2012, o 08:45

Dodam, że było to na Wiwa HD90 New i telewizorku CRT podłączonym przez euro. Na komputerze nie wiem, nie podłączałem tunera od piątku, zawalony robotą jestem.

Poza tym przez takie przycinki jak mam wytłumaczyć ojcu, że to nie wina przystawki czy tv, że to nie wina samej technologii (bo przeca na innych działa) ino nadawcy lub tego co muxuje sygnał i go wysyła. Przecież taka osobaa wyraźnie widzi, że nie jest lepiej niż w analogu, jest zdecydowanie gorzej.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: POLSAT w MUX2

Post autor: m@rtops » 18 grudnia 2012, o 08:56

i tylko mieć nadzieje że nasze poruszenie tego tematu przyniesie pożądany skutek :oops:
momus pisze:jak mam wytłumaczyć ojcu,
daj mu do przeczytania kilka postów i profili - region i na czym oglądają ;)

Awatar użytkownika
momus
Posty: 362
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 21:57
Odbiornik: AverMedia Hybrid Volar HX
Opieka: Manta DVBT-02, WIWA HD-90
Instalacja antenowa: drucik od tunera,
do manty i wiwy podpięte siatki no-name, wzmacniacze no-name
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - EC-4

Re: POLSAT w MUX2

Post autor: momus » 18 grudnia 2012, o 09:09

ti powinno działać, a nie że ja mu dam do poczynania że inni też to widzą i problem nie jest rozwiązany od dłuższego czasu

vigoo
Posty: 504
Rejestracja: 9 lipca 2010, o 11:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Szczecin/Kołowo

Re: POLSAT w MUX2

Post autor: vigoo » 18 grudnia 2012, o 11:07

Rzeczywiście. "Byliśmy żołnierzami " nie dało się oglądać. Przycinki straszne...

Awatar użytkownika
sopelo
Posty: 5
Rejestracja: 18 grudnia 2012, o 12:43
Odbiornik: Ferguson Ariva 250 Combo
Instalacja antenowa: Szerokopasmowa "siatkowa"
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice

Re: POLSAT w MUX2

Post autor: sopelo » 18 grudnia 2012, o 13:02

Ja tuner kupiłem parę dni temu, ale pierwszy raz wnikliwiej oglądałem na nim film właśnie na polsacie "transporter" i myślałem, że coś nie tak z tunerem, pewnie wadliwy, nie szło obejrzeć, co trochę obraz stawał (a najczęściej wydaje mi się, że na szybkich akcjach). W przekazie analogowym tego nie było. Ale z tego co tu czytam, to chyba nie wina tunera, tylko po stronie nadawcy, bo nie tylko u mnie tak się dzieje.

Awatar użytkownika
TVRuda
Posty: 700
Rejestracja: 24 sierpnia 2011, o 22:02
Odbiornik: 1) Samsung

2) LG 22LK330-ZB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa, zawieszona na maszcie ze wzmacniaczem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice - Kosztowy

Re: POLSAT w MUX2

Post autor: TVRuda » 18 grudnia 2012, o 13:17

Ja w imieniu Odbiorców domagam się głowy Tego, który zwleka z tym przywróceniem do stanu oglądalności. I żadnej premii na święta.

Awatar użytkownika
marks74
Posty: 124
Rejestracja: 27 czerwca 2010, o 13:59
Odbiornik: Samsung LE40C650, SonyKDL55W815
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa, wzmacniacz SWA
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy

Re: POLSAT w MUX2

Post autor: marks74 » 18 grudnia 2012, o 18:23

Podglądnąłem przed chwilą polsat i żadnych przycinek. A z drugiej strony nie ma się co dziwić imprezka na 20-lecie :D

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: POLSAT w MUX2

Post autor: belzebiusz » 18 grudnia 2012, o 19:58

Kolejny program w 5.1 - Gala "20 lat Telewizji Polsat", niestety ścieżka E-AC3 kompletnie niezsynchronizowana z obrazem.

Awatar użytkownika
momus
Posty: 362
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 21:57
Odbiornik: AverMedia Hybrid Volar HX
Opieka: Manta DVBT-02, WIWA HD-90
Instalacja antenowa: drucik od tunera,
do manty i wiwy podpięte siatki no-name, wzmacniacze no-name
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - EC-4

Re: POLSAT w MUX2

Post autor: momus » 18 grudnia 2012, o 20:00

@marks74, Możliwe że na 20 lecie naprawili to :D W każdym razie trzeba im przyznać że z e-ac3 sie spisują dobrze, nadają 2.0, ale gdy trzeba włączają znacznik 5.1 i leci 6 kanałów, TVP mogło by się uczyć :D

Ja na komputerze teraz też nie widzę przycinek.

Peter_CA
Posty: 453
Rejestracja: 4 maja 2011, o 20:50
Odbiornik: IDTV Sony Bravia serii BX3
Instalacja antenowa: Antena siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne; Čadca

Re: POLSAT w MUX2

Post autor: Peter_CA » 18 grudnia 2012, o 20:30

belzebiusz pisze:Kolejny program w 5.1 - Gala "20 lat Telewizji Polsat", niestety ścieżka E-AC3 kompletnie niezsynchronizowana z obrazem.
Wydaje mi się, że teraz jest lepiej. Ale na początku było to bardzo widoczne. I gdzie ta reklamowana "nowoczesność" Polsatu? ;)

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: POLSAT w MUX2

Post autor: belzebiusz » 18 grudnia 2012, o 21:03

Rzeczywiście, teraz jest już lepiej, ale nadal minimalne desynchro. Za to jakość dźwięku E-AC3 5.1 wyraźnie lepsza od MP2. Słychać nawet dodatkowe efekty dźwiękowe. MP2 brzmi przy tym jak mono. :D

Stefan_KR
Posty: 272
Rejestracja: 2 sierpnia 2011, o 21:32

Re: POLSAT w MUX2

Post autor: Stefan_KR » 18 grudnia 2012, o 23:16

Ciekawe. Również oglądałem Transportera (na TV Sony) i nie przypominam sobie jakichkolwiek przycinek. Czyżby były widoczne tylko na niektórych odbiornikach? Czyżby odbiorniki były wyposażone w dekodery H.264 a inne w "dekodery" H.264..?

pewusoft
Posty: 16
Rejestracja: 27 grudnia 2011, o 14:40

Re: Odp: POLSAT w MUX2

Post autor: pewusoft » 28 grudnia 2012, o 02:44

Najwyraźniej tak, miałem do czynienia z wieloma odbiornikami dvb-t w tv, jako stb oraz komputerowych pci i usb i nie zaobserwowałem żadnych przycinek na programach, o których jest tu mowa. Dodam że miałem do czynienia tylko z łódzkimi nadajnikami

Peter_CA
Posty: 453
Rejestracja: 4 maja 2011, o 20:50
Odbiornik: IDTV Sony Bravia serii BX3
Instalacja antenowa: Antena siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne; Čadca

Re: POLSAT w MUX2

Post autor: Peter_CA » 12 lutego 2013, o 09:06

Czy napotkał się jeszcze ktoś na problem z teletekstem w Polsacie? Otóż od pewnego czasu ten teletekst jest u mnie jakby błędnie dekodowany - brakują kawałki tekstu, mieszają się strony (na przykład strona 118 jest identyczna jak 119, choć ma być inna). Na innych kanałach z tego MUXa (TVN, TVN7, TV4) nie mam takiego problemu, podobnie w analogu (k58) jest bezbłędnie.

misiek2000wp
Posty: 109
Rejestracja: 21 marca 2012, o 16:38
Odbiornik: Samsung UE46D6100 i LG 32LF2510
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 z aktywnym rozgałęźnikiem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Ornontowice, Pradziad

Re: POLSAT w MUX2

Post autor: misiek2000wp » 12 lutego 2013, o 09:54

Mam ten sam problem na Polsacie z RTCN Kosztowy. Teletekst jest z błędami. Problem występuje już od kilku miesięcy.

Odpowiedz