PULS w MUX2

informacje techniczne związane z wdrażaniem drugiego multipleksu DVB-T
voitek
Posty: 419
Rejestracja: 22 czerwca 2010, o 21:36
Odbiornik: KDL-40EX500
WinFast Dongle H, NOT LV5T Deluxe, Wiwa HD-90
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T i wzm. dopuszk. LNA-177 30dB ekran.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN - 55 km

TV Puls i zachwiane proporcje obrazu

Post autor: voitek » 1 stycznia 2011, o 20:23

Podobna sytuacja jaka miała miejsce w Polsacie, dzieje się w Pulsie.

Każdy film, który jest w proporcjach CinemaScope, jest rozciągany do 16:9, co powoduje nienaturalną wysokość obrazu... Dzieje się tak właśnie w TV Puls.

Przykłady:
aktualnie w filmie "Godzilla: Ostatnia wojna"
Obrazek

oraz 2 grudnia w innym filmie:
Obrazek

Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 814
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LE32C450 + NPR,
Wiwa HD-80,
Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

Re: TV Puls i zachwiane proporcje obrazu

Post autor: ploomba » 1 stycznia 2011, o 21:35

dokładnie, też to teraz zauważyłem. Jedyna różnica jest taka, że obraz z 2:40:1 jest rozciągany do 16:9 w letterboxie i na CRT 4:3 obraz jest naciągnięty a na LCD 16:9 obraz jest zwężony w stosunku do 4:3 i z nienaturalnego rozciągnięcia robi się "dobry obraz" :D (co oczywiście jest błędem, bo Puls nie nadaje w 16:9 tylko 4:3)

Awatar użytkownika
juter
Posty: 198
Rejestracja: 4 grudnia 2010, o 21:11
Odbiornik: Panasonic TX-L42U3E
Instalacja antenowa: Antena z avatara (symetryzator+druty), zawieszona na 4m, teren - 120m.n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: TV Puls i zachwiane proporcje obrazu

Post autor: juter » 1 stycznia 2011, o 21:39

ploomba pisze:dokładnie, też to teraz zauważyłem. Jedyna różnica jest taka, że obraz z 2:40:1 jest rozciągany do 16:9 w letterboxie i na CRT 4:3 obraz jest naciągnięty a na LCD 16:9 obraz jest zwężony w stosunku do 4:3 i z nienaturalnego rozciągnięcia robi się "dobry obraz" :D (co oczywiście jest błędem, bo Puls nie nadaje w 16:9 tylko 4:3)
Ja niestety MUX2 odbieram tylko tropo, ale podobne rzeczy działy się u mnie dziś na TVP INFO Gdańsk, oni nadają cały czas 4:3, a dziś jakiś program 16:9 był upchnięty do 4:3.

biopar
Posty: 247
Rejestracja: 1 listopada 2010, o 21:03
Odbiornik: TV: LG 50lf652v
Instalacja antenowa: DIPOL 16/21-69 + LNA-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Kisielice/Iława

PULS ruszył z kampanią o cyfryzacji

Post autor: biopar » 9 sierpnia 2011, o 15:03

W dniu wczorajszym, podczas zabawiania dzieci bajkami nadawanymi na kanale PULS pojawiła się reklama o tym, że Puls dostępny jest cyfrowo naziemnie i odsyła do swojej strony internetowej http://nadajnik.pulstv.pl/tv-puls-w-cyfrowej-jakosci.

DVBManiak

Re: PULS ruszył z kampanią o cyfryzacji

Post autor: DVBManiak » 9 sierpnia 2011, o 15:05

Widziałem już gdzieś to wcześniej.

voitek
Posty: 419
Rejestracja: 22 czerwca 2010, o 21:36
Odbiornik: KDL-40EX500
WinFast Dongle H, NOT LV5T Deluxe, Wiwa HD-90
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T i wzm. dopuszk. LNA-177 30dB ekran.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN - 55 km

Re: PULS ruszył z kampanią o cyfryzacji

Post autor: voitek » 9 sierpnia 2011, o 16:36

Ten spot leci już od miesiąca.

biopar
Posty: 247
Rejestracja: 1 listopada 2010, o 21:03
Odbiornik: TV: LG 50lf652v
Instalacja antenowa: DIPOL 16/21-69 + LNA-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Kisielice/Iława

Re: PULS ruszył z kampanią o cyfryzacji

Post autor: biopar » 9 sierpnia 2011, o 18:50

hehe :) spostrzegawczy jestem. To czemu nikt nic nie pisał? Wydaje mi się, że na razie to jedyna stacja robiąca cokolwiek w sprawie uświadomienia społeczeństwa.

Awatar użytkownika
juter
Posty: 198
Rejestracja: 4 grudnia 2010, o 21:11
Odbiornik: Panasonic TX-L42U3E
Instalacja antenowa: Antena z avatara (symetryzator+druty), zawieszona na 4m, teren - 120m.n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: PULS ruszył z kampanią o cyfryzacji

Post autor: juter » 9 sierpnia 2011, o 19:02

biopar pisze:hehe :) spostrzegawczy jestem. To czemu nikt nic nie pisał? Wydaje mi się, że na razie to jedyna stacja robiąca cokolwiek w sprawie uświadomienia społeczeństwa.
I znów się mylisz ;) TVP również emituje podobne spoty.

vigoo
Posty: 504
Rejestracja: 9 lipca 2010, o 11:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Szczecin/Kołowo

Re: PULS ruszył z kampanią o cyfryzacji

Post autor: vigoo » 9 sierpnia 2011, o 19:40

Nawet Polsat Sport News pokazuje te spoty...

belliash
Posty: 632
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 20:02
Odbiornik: Maximum T-102 / Mediatech MT4168
Instalacja antenowa: Televes DAT45 HD Black
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sniezne Kotly

Re: PULS ruszył z kampanią o cyfryzacji

Post autor: belliash » 9 sierpnia 2011, o 19:41

vigoo pisze:Nawet Polsat Sport News pokazuje te spoty...
Tylko ze nie ma go w analogu. Ci co odbieraja ten kanal albo juz o tym wiedza, alboi nie sa zainteresowani. Na otwartym Polsacie za to nie widzialem jeszcze takiego spotu.

voitek
Posty: 419
Rejestracja: 22 czerwca 2010, o 21:36
Odbiornik: KDL-40EX500
WinFast Dongle H, NOT LV5T Deluxe, Wiwa HD-90
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T i wzm. dopuszk. LNA-177 30dB ekran.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN - 55 km

Re: PULS ruszył z kampanią o cyfryzacji

Post autor: voitek » 9 sierpnia 2011, o 20:03

Ale Puls zrobił własny spot, a inne stacje emitują spoty oficjalne.

Awatar użytkownika
ks41
Posty: 401
Rejestracja: 27 stycznia 2011, o 16:30
Odbiornik: LG 26LD350,
LG M2450D
Instalacja antenowa: ATX-11 + symetr. 8 metrów nad ziemią. 16 km do nadajnika
(do DX ATX-91 LNA-177)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Siedlce/Łosice, РТПС Ракитница

Re: PULS ruszył z kampanią o cyfryzacji

Post autor: ks41 » 9 sierpnia 2011, o 20:27

belliash pisze:
vigoo pisze:Nawet Polsat Sport News pokazuje te spoty...
Tylko ze nie ma go w analogu. Ci co odbieraja ten kanal albo juz o tym wiedza, alboi nie sa zainteresowani. Na otwartym Polsacie za to nie widzialem jeszcze takiego spotu.
A ja widziałem :D

Awatar użytkownika
MJJ
Posty: 269
Rejestracja: 8 marca 2011, o 20:12
Odbiornik: Philips PFL7665H
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN

Re: PULS ruszył z kampanią o cyfryzacji

Post autor: MJJ » 9 sierpnia 2011, o 21:23

voitek pisze:Ale Puls zrobił własny spot, a inne stacje emitują spoty oficjalne.
Zgadza się. Puls oprócz spotów "państwowych" nadaje również swój własny.
W sumie nie ma się co dziwić, w porównaniu z innymi telewizjami nadającymi do tej pory naziemnie analogowo to oni chyba najwięcej zyskają na zwiększonym cyfrowym zasięgu.

DVBManiak

Re: PULS ruszył z kampanią o cyfryzacji

Post autor: DVBManiak » 9 sierpnia 2011, o 22:41

belliash pisze:Na otwartym Polsacie za to nie widzialem jeszcze takiego spotu.
Ja widziałem dobrych kilka razy, a tv oglądam ostatnio bardzo rzadko.

belliash
Posty: 632
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 20:02
Odbiornik: Maximum T-102 / Mediatech MT4168
Instalacja antenowa: Televes DAT45 HD Black
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sniezne Kotly

Re: PULS ruszył z kampanią o cyfryzacji

Post autor: belliash » 9 sierpnia 2011, o 22:43

DVBManiak pisze:
belliash pisze:Na otwartym Polsacie za to nie widzialem jeszcze takiego spotu.
Ja widziałem dobrych kilka razy, a tv oglądam ostatnio bardzo rzadko.
No ja tam preferuje ostatnio inne kanaly ;) Ale to tak na marginesie

biopar
Posty: 247
Rejestracja: 1 listopada 2010, o 21:03
Odbiornik: TV: LG 50lf652v
Instalacja antenowa: DIPOL 16/21-69 + LNA-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Kisielice/Iława

Re: PULS ruszył z kampanią o cyfryzacji

Post autor: biopar » 9 sierpnia 2011, o 22:58

@DVBManiak
Ty... no jak ja w okresie letnim włącze TV 2 razy w tygodniu to jest to na prawdę dużo... a Ty widziałeś spoty i na Pulsie i na Polsacie... ja nie mam czasu teraz nawet wiadomości obejrzeć... o śmierci Leppera dowiedziałem się na CBRadio, jak stałem w korku i chciałem się dowiedzieć dlaczego stoję w korku... a co dopiero spoty o cyfryzacji... Piosenkę z reklamy T-Mobile to mogę zanucić, ale piosenki ze spotu o cyfryzacji nie kojarzę...
Założę się też, że widziałeś te spoty w primetime :)

DVBManiak

Re: PULS ruszył z kampanią o cyfryzacji

Post autor: DVBManiak » 9 sierpnia 2011, o 23:04

A możesz się zakładać. Dzisiaj widziałem na TVN, TVP1. Wczoraj chyba na TVP2 i Polsacie i kiedyś na TVN7. Łącznie już z 10 razy. Jeszcze na Pulsie i TV4 nie zauważyłem. ale bardzo rzadko oglądam te kanały. Akurat wczoraj i dziś trochę więcej tv oglądałem. Najczęściej 14-15 i potem od 19:30 do 22 jak leci fajny film. Niedawno oglądałem tv minimum 12h dziennie.

Aha chodzi o te spoty T-Mobile. Te to widziałem już z 50 razy i znam na pamięć. :D

tom41
Posty: 91
Rejestracja: 4 grudnia 2009, o 12:07

Re: PULS ruszył z kampanią o cyfryzacji

Post autor: tom41 » 10 sierpnia 2011, o 20:35

Szkoda, że nie podają ile już czasu nie nadają programu Puls2

Awatar użytkownika
ks41
Posty: 401
Rejestracja: 27 stycznia 2011, o 16:30
Odbiornik: LG 26LD350,
LG M2450D
Instalacja antenowa: ATX-11 + symetr. 8 metrów nad ziemią. 16 km do nadajnika
(do DX ATX-91 LNA-177)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Siedlce/Łosice, РТПС Ракитница

Re: PULS ruszył z kampanią o cyfryzacji

Post autor: ks41 » 10 sierpnia 2011, o 20:51

Szczerze mówiąc ja też nie zauważyłem na TV4.

Awatar użytkownika
juter
Posty: 198
Rejestracja: 4 grudnia 2010, o 21:11
Odbiornik: Panasonic TX-L42U3E
Instalacja antenowa: Antena z avatara (symetryzator+druty), zawieszona na 4m, teren - 120m.n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: PULS ruszył z kampanią o cyfryzacji

Post autor: juter » 10 sierpnia 2011, o 20:54

ks41 pisze:Szczerze mówiąc ja też nie zauważyłem na TV4.
Ja dziś zauważyłem w TV4 bezpośrednio po Muzycznych Listach

Odpowiedz