PULS w MUX2

informacje techniczne związane z wdrażaniem drugiego multipleksu DVB-T
Awatar użytkownika
ks41
Posty: 401
Rejestracja: 27 stycznia 2011, o 16:30
Odbiornik: LG 26LD350,
LG M2450D
Instalacja antenowa: ATX-11 + symetr. 8 metrów nad ziemią. 16 km do nadajnika
(do DX ATX-91 LNA-177)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Siedlce/Łosice, РТПС Ракитница

Re: PULS w MUX2

Post autor: ks41 » 19 marca 2012, o 21:04

ftalo pisze:to kiedy będzie można odblokować puls2 na tunerze?
Po pierwsze, nie ten wątek, a po drugie jak wystartują to będziesz mógł odblokować (na start mają czas do 19 lipca).
Ostatnio zmieniony 20 marca 2012, o 17:01 przez ks41, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 820
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Philips 7334, Onkyo NS-6170
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: PULS w MUX2

Post autor: Maciejek » 20 marca 2012, o 10:01

odziom91 pisze:To pewnie powrót słynnej "awarii" - choć do dnia dzisiejszego nie wiadomo co to było.
Z początku też była mowa "o zbyt słabych STB/TV", ale problem był na tyle poważny, że trzeba było zainterweniować.
Potwierdzam, niestety, zaobserwowałem na PULS przycięcia obrazu, jak kiedyś.

Awatar użytkownika
TVRuda
Posty: 700
Rejestracja: 24 sierpnia 2011, o 22:02
Odbiornik: 1) Samsung

2) LG 22LK330-ZB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa, zawieszona na maszcie ze wzmacniaczem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice - Kosztowy

Re: PULS w MUX2

Post autor: TVRuda » 23 marca 2012, o 21:06

Również potwierdzam zacięcia na Pulsie. W analogu tego nie ma. Wygląda to jak źle ściągnięty filmik z internetu. Brakuje klatek albo procesor nie nadąrza za przetwarzaniem. Tak to wygląda. Zrobią coś z tym czy to tak zostanie?

odziom91
Posty: 392
Rejestracja: 28 maja 2011, o 15:05
Odbiornik: Samsung UE32H5500
Netia Player
NOT LV6TMPVR4
NOT LV5HD
Instalacja antenowa: ATZ-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN *Trzeciewiec*

Re: PULS w MUX2

Post autor: odziom91 » 24 marca 2012, o 01:36

Tu pracownicy Emitela muszą zareagować - nie wiem, czyja to wina - czy Pulsu, czy Emitela - w każdym bądź razie zapewne trwają lub rozpoczną się rozmowy na linii Emitel = TV Puls na temat przycięć obrazu.

Poprzednio sytuacja miała miejsce na większości programów MUX 2 - Polsat, TVN, TVN 7, czasami Puls i TV4. Pozostałe programy były ok albo nie został zauważony problem.

DVBManiak

Re: PULS w MUX2

Post autor: DVBManiak » 24 marca 2012, o 03:02

Ciągle jakieś problemy w tym MUX-2. Tak naprawdę problem był ze wszystkimi kanałami w tym MUX-ie bez Puls2, ale jego nie ma co liczyć, bo nic tam nie ma. Zielony bug na TV6 latał bardzo długo, a linia WSS z PSN zniknęła dosyć niedawno. Co do zacinek to nie przywuażyłem, bo mało oglądam Puls. Z tego co pamiętam to właśnie Puls był pierwszym z tych kanałów, gdzie te przycięcia się pojawiały. Czyżby powtórka z rozrywki?

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: PULS w MUX2

Post autor: qwerty » 24 marca 2012, o 09:02

Dziwne, bo ja czasami obserwuję błędy na polsacie (tylko na niektórych programach) - tak samo jak na tvp2 (tylko na "Boso przez świat" i "Panoramie"). Na Pulsie nie widziałem przycięć.

qwerciak
Posty: 54
Rejestracja: 18 kwietnia 2011, o 09:09
Odbiornik: Samsung UE32D5500RWXXH
Not Only LV6TMPVR4
Maximum T-105 HD
Instalacja antenowa: AZART
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Raszyn, PKiN

Re: PULS w MUX2

Post autor: qwerciak » 24 marca 2012, o 21:49

A ja myślałem, że to wina mojego STB. Te przycięcia występują na Pulsie od zawsze. Ostatnio szczególnie ich dużo podczas emisji "Łowców skarbów". Godzinę po ich zakończeniu stacja nadaje "Jednostkę specjalną" i w tym serialu błędów nie ma prawie wcale.

Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 814
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LE32C450 + NPR,
Wiwa HD-80,
Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

Re: PULS w MUX2

Post autor: ploomba » 25 marca 2012, o 10:41

Faktycznie, przycięcia są. Teraz to widac na 100%. Niedziela 10:30, program przyrodniczy, tnie niemiłosiernie. Okropnie to wygląda.
Co jest powodem takich przycięć? Czy ktoś z Emitela mógłby się wypowiedzieć w tej sprawie?

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: PULS w MUX2

Post autor: alabama1 » 25 marca 2012, o 10:54

Ja pulsu prawie w ogóle nie oglądam. A teraz, żeby sprawdzić te przycięcia, co chwilę sprawdzam i nic nie zauważam.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: PULS w MUX2

Post autor: qwerty » 25 marca 2012, o 10:55

Trochę jest to dziwne, że ja widzę tylko na tvp2 i polsacie, a wy na pulsie.

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: PULS w MUX2

Post autor: alabama1 » 25 marca 2012, o 11:03

A no rzeczywiście... Przy trochę szybszej zmianie obrazu widać to strasznie. Rzeczywiście, tak jakby z neta ściągnięte i się zacina. O ludzie... To trzeba naprawić.

DVBManiak

Re: PULS w MUX2

Post autor: DVBManiak » 25 marca 2012, o 14:04

qwerty pisze:Trochę jest to dziwne, że ja widzę tylko na tvp2 i polsacie, a wy na pulsie.
Ja na Polsacie nie widuję, a oglądam ten kanał bardzo często. Na TVP2 nigdy nie zauważyłem. Pewnie też kwestia odbiornika.

Awatar użytkownika
nkp123
Posty: 553
Rejestracja: 8 grudnia 2011, o 18:21
Odbiornik: TV LG 32LW4500
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Antena ATX91 z symetryzatorem, ~11m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN / Warszawa-Raszyn

Re: PULS w MUX2

Post autor: nkp123 » 25 marca 2012, o 14:29

Ja widze na wszystkich programach MUX2 - jednak najbardziej widoczne jest na TV6 i TV Puls (tutaj to nie tylko przyciecia, ale i tez dziwne przesuniecia pewnych fragmentow obrazu na ulamki sekund).

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: PULS w MUX2

Post autor: qwerty » 25 marca 2012, o 15:45

@nkp123
Dokładnie takie są u mnie objawy. Nawet robiłem zrzuty, ale obwinialiście moją antenę. Widać koder sobie nie radzi zbytnio z obrazem. Choć ostatnio nie widziałem tych zakłóćeń, więc niech emitel nic nie rusza!

an10ka-dx
Posty: 267
Rejestracja: 5 stycznia 2011, o 20:19
Odbiornik: GM-9080, LG
Instalacja antenowa: yagi-19elem+symetryzator
Rozgałęźnik 2xTV
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ok.92km do nad. Skrzyczne

Re: PULS w MUX2

Post autor: an10ka-dx » 26 marca 2012, o 08:58

Witam :!:
Widzę, że nie jestem pierwszy z tymi przycinkami. Wczoraj gdy oglądałem film "U-900" zauważyłem dziwne przycinki obrazu. TV PULS bardzo mało oglądam więc zauważyłem to pierwszy raz. Co jest tego przyczyną??? Inne programy z MUX2 Chrzelice oraz MUX1 Skrzyczne tego nie mają(TV6-nie oglądam).

Awatar użytkownika
twmichal
Posty: 721
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 14:40
Odbiornik: LV5T Deluxe
Samsung UEH320050W
Cabletech URZ0194
Instalacja antenowa: Tri Digit, antena pokojowa Sonus
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN

Re: PULS w MUX2

Post autor: twmichal » 26 marca 2012, o 11:10

Jakieś błędy w kodowaniu obrazu do MPEG-4?

Takie rzeczy widziałem w kablówce UPC. Tam było jeszcze gorzej, bo np na TVN7 podczas szybkich scen postacie zostawały za sobą ślady, najgorzej jak były zbliżenia na twarz - ruch głową czy mimika powodowały straszne zamazanie obrazu.

W DVB-T takich rzeczy nie widziałem.

Awatar użytkownika
nkp123
Posty: 553
Rejestracja: 8 grudnia 2011, o 18:21
Odbiornik: TV LG 32LW4500
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Antena ATX91 z symetryzatorem, ~11m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN / Warszawa-Raszyn

Re: PULS w MUX2

Post autor: nkp123 » 26 marca 2012, o 11:36

Prawdopodobnie jest coś nie tak z koderem obrazu MPEG-4.

an10ka-dx
Posty: 267
Rejestracja: 5 stycznia 2011, o 20:19
Odbiornik: GM-9080, LG
Instalacja antenowa: yagi-19elem+symetryzator
Rozgałęźnik 2xTV
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ok.92km do nad. Skrzyczne

Re: PULS w MUX2

Post autor: an10ka-dx » 26 marca 2012, o 14:33

Sprawdziłem sobie dzisiaj całą instalację na spokojnie-wszystko OK bez zarzutu. Zastanawiam się czy to też może być wina oprogramowania ewentualnie procesora w GoldenMedia. Dziwne to jest i dlaczego na tvn PSN i polsacie tego nie ma :?:

DVBManiak

Re: PULS w MUX2

Post autor: DVBManiak » 26 marca 2012, o 16:36

To nie jest wina odbiorców.

aaron84
Posty: 237
Rejestracja: 14 stycznia 2010, o 10:41
Odbiornik: Wiwa HD-90 (111115.491511.1)
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-60 Tri Digit ze wzmacniaczem 30dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo

Re: PULS w MUX2

Post autor: aaron84 » 30 marca 2012, o 18:14

Właśnie lecą "Looney Tunes" w... windowboksie.
Czy użytkownicy telewizorów 4:3 będą musieli przez najbliższe lata ciągle walczyć o dynamiczny WSS (czy jak to się tam zwie)???

Chyba trzeba przygotować transparenty "STOP dyskryminacji użytkowników telewizorów kineskopowych!!!" i skrzyknąć się na manifę na Krakowskim Przedmieściu...

Odpowiedz