PULS w MUX2

informacje techniczne związane z wdrażaniem drugiego multipleksu DVB-T
Awatar użytkownika
nkp123
Posty: 553
Rejestracja: 8 grudnia 2011, o 18:21
Odbiornik: TV LG 32LW4500
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Antena ATX91 z symetryzatorem, ~11m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN / Warszawa-Raszyn

Re: PULS w MUX2

Post autor: nkp123 » 31 marca 2012, o 08:42

Hahaha, ale piekny windowbox leci w analogu :D

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: PULS w MUX2

Post autor: belzebiusz » 31 marca 2012, o 10:25

Puls poprzez stosowanie pillarboxa przechodzi na Ciemną Stronę Mocy i dołącza do TV6. :x

Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 814
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LE32C450 + NPR,
Wiwa HD-80,
Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

Re: PULS w MUX2

Post autor: ploomba » 31 marca 2012, o 10:30

Adres mailowy do tv Puls kontakt@pulstv.pl
Proponuję zorganizować akcję informacyjno-protestacyjną w tej sprawie. Ja już wysłałem list w tej sprawie.

Swoją drogą. Czy przepisy (ustawa cyfryzacyjna) nie definiuje w jakiś sposób formatów nadawania? Czy nie można zakazać takich praktyk (nieprawidłowego nadawania)?

Awatar użytkownika
nkp123
Posty: 553
Rejestracja: 8 grudnia 2011, o 18:21
Odbiornik: TV LG 32LW4500
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Antena ATX91 z symetryzatorem, ~11m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN / Warszawa-Raszyn

Re: PULS w MUX2

Post autor: nkp123 » 31 marca 2012, o 11:24

Właśnie ja coś słyszałem, że format 16:9 (SZTYWNY) ma być docelowym w polskiej NTC - czytaj: materiały 4:3 w pillarboxie.

Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 814
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LE32C450 + NPR,
Wiwa HD-80,
Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

Re: PULS w MUX2

Post autor: ploomba » 31 marca 2012, o 11:33

Dziwne by to było, bo duży odsetek społeczeństwa nadal będzie oglądać telewizję na telewizorach kineskopowych 4/3 z tunerami STB. Na takich odbiornikach sztywne 16/9 to nieporozumienie.

odziom91
Posty: 392
Rejestracja: 28 maja 2011, o 15:05
Odbiornik: Samsung UE32H5500
Netia Player
NOT LV6TMPVR4
NOT LV5HD
Instalacja antenowa: ATZ-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN *Trzeciewiec*

Re: PULS w MUX2

Post autor: odziom91 » 31 marca 2012, o 11:34

W drodze wyjaśnienia:
TYLKO sygnał HD ma być w sztywnym 16:9. Sygnał SD może (ale nie musi) być dynamiczny. Wszystko zależy od woli nadawcy - w tym przypadku TV Puls. :)

Pozdrawiam :)

DVBManiak

Re: PULS w MUX2

Post autor: DVBManiak » 31 marca 2012, o 15:26

Może po prostu dynamiczne WSS sporo kosztuje.

aaron84
Posty: 237
Rejestracja: 14 stycznia 2010, o 10:41
Odbiornik: Wiwa HD-90 (111115.491511.1)
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-60 Tri Digit ze wzmacniaczem 30dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo

Re: PULS w MUX2

Post autor: aaron84 » 31 marca 2012, o 16:47

Utrata paru milionów widzów z powodu stresu wywołanego okienkami też sporo kosztuje.
ploomba pisze:Adres mailowy do tv Puls kontakt@pulstv.pl
Proponuję zorganizować akcję informacyjno-protestacyjną w tej sprawie. Ja już wysłałem list w tej sprawie.
Też już wysłałem.
A jak nic to nie da, to pozostaje nam manifa Obrońców Dynamicznego WSS ^^.
Nadawanie w okienku to poza tym dyskryminacja ludzi biednych, których nie stać na płaskie telewizory, a także ludzi, którzy cenią sobie wysoką jakość obrazu i nie kupują płaskiego z powodu strachu przed gigantycznymi pikselami.
Ostatnio zmieniony 31 marca 2012, o 16:50 przez aaron84, łącznie zmieniany 1 raz.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: PULS w MUX2

Post autor: belzebiusz » 31 marca 2012, o 18:00

Powróciło dynamiczne WSS. :D
Może jednak czytają to forum. ;)

aaron84
Posty: 237
Rejestracja: 14 stycznia 2010, o 10:41
Odbiornik: Wiwa HD-90 (111115.491511.1)
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-60 Tri Digit ze wzmacniaczem 30dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo

Re: PULS w MUX2

Post autor: aaron84 » 31 marca 2012, o 18:27

Fajnie.
Mam nadzieję, że to nie tylko na dzisiaj.

Edit:
Zauważyłem coś dziwnego. Wcześniej jak była dynamiczna zmiana formatu, to robiła się natychmiast po rozpoczęciu nadawania programu, a teraz trwa to nawet 10 sekund.
Np. przed chwilą się rozpoczął "Chip i Dale" i przez pierwsze 10 sekund było w okienku, dopiero potem przełączyło się na normalne 4:3.
To tak jakby ktoś tam u nadawcy zamiast automatycznie, to robił to ręcznie...

Kpc21
Posty: 396
Rejestracja: 15 czerwca 2009, o 18:05
Odbiornik: Skymax ME2012; Wiwa HD-90; Panas. L37E5E; Ferg. Ariva 250
Instalacja antenowa: antena szerokopasmowa "siatkowa" ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: pTON Łódź EC4

Re: PULS w MUX2

Post autor: Kpc21 » 31 marca 2012, o 22:22

Może mają jakąś usterkę i dopiero teraz się zorientowali. Usterki jeszcze nie naprawili, dlatego przełączają ręcznie.

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: PULS w MUX2

Post autor: alabama1 » 10 kwietnia 2012, o 11:15

Jedno trzeba przyznać tv puls- dużo filmów mają z dubbingiem- na tvp jest to rzadkość, a na polsacie i tvn czasem.

aaron84
Posty: 237
Rejestracja: 14 stycznia 2010, o 10:41
Odbiornik: Wiwa HD-90 (111115.491511.1)
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-60 Tri Digit ze wzmacniaczem 30dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo

Re: PULS w MUX2

Post autor: aaron84 » 10 kwietnia 2012, o 18:26

Akurat ja dubbingu nie cierpię. Wolę lektora.
No chyba że to filmy animowane, ale to zupełnie inna sprawa wtedy.

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: PULS w MUX2

Post autor: alabama1 » 10 kwietnia 2012, o 18:33

A dla mnie o wiele lepiej jest, gdy każdy aktor ma inny głos.

Awatar użytkownika
nkp123
Posty: 553
Rejestracja: 8 grudnia 2011, o 18:21
Odbiornik: TV LG 32LW4500
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Antena ATX91 z symetryzatorem, ~11m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN / Warszawa-Raszyn

Re: PULS w MUX2

Post autor: nkp123 » 10 kwietnia 2012, o 18:47

A ja wolę wzorem z krajów zachodnich oglądać filmy z napisami ;)

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: PULS w MUX2

Post autor: alabama1 » 10 kwietnia 2012, o 18:49

Albo tak, czemu nie. Też dobrze.

DVBManiak

Re: PULS w MUX2

Post autor: DVBManiak » 11 kwietnia 2012, o 17:03

Ja lubię lektora, ale powinien być wybór oryginalnej ścieżki i napisów. Tylko narazie tylko TVN i TVN7 to wprowadzili. TV Puls jeszcze daleko do takiego poziomu, ale i tak zrobili ogromny postęp.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: PULS w MUX2

Post autor: Puma » 11 kwietnia 2012, o 17:09

Nigdy nie lubiłem napisów, ucieka mi zawsze wątek filmu.
TV Puls to dobra stacja, dużo lepsza niż kiedyś.

DVBManiak

Re: PULS w MUX2

Post autor: DVBManiak » 11 kwietnia 2012, o 17:17

No ja też za napisami nie przepadam, ale wybór powinien być.

aaron84
Posty: 237
Rejestracja: 14 stycznia 2010, o 10:41
Odbiornik: Wiwa HD-90 (111115.491511.1)
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-60 Tri Digit ze wzmacniaczem 30dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo

Re: PULS w MUX2

Post autor: aaron84 » 11 kwietnia 2012, o 20:42

Techniczna możliwość wyboru ścieżki dźwiękowej była już na analogu przecież. Ale żadna stacja polska chyba z tego nie korzystała. Wiem że niemieckie to tak.

A TVN i TVN7 i tak nadają tylko wybrane filmy w kilku wersjach.
Optymalne rozwiązanie to by były 3 ścieżki - oryginalna, z lektorem i z dubbingiem. Do wyboru do koloru.
Zaś zastępowanie lektora dubbingiem na sztywno jest moim zdaniem niewybaczalne. Wtedy słychać jedno, a aktor rusza gębą inaczej. Parodia się robi.

Odpowiedz