TVN w MUX2

informacje techniczne związane z wdrażaniem drugiego multipleksu DVB-T
Awatar użytkownika
nol
Posty: 126
Rejestracja: 20 czerwca 2009, o 23:20
Odbiornik: AverMedia Hybrid Speedy
Instalacja antenowa: wewnętrzna\
Dipol16 + Symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań / Śrem

Problemy ze ścieżką dźwiękową

Postautor: nol » 15 listopada 2010, o 22:43

Czy jeszcze ktoś zauważył na ścieżce wielokanałowej na TVN-ie podczas programu Szymona Majewskiego,
wyciszone prawie do zera dialogi głośnika centralnego coś jakby wyłączony mikrofon dla dialogów, zaznaczam że tło w głośniku centralnym było ok.
Ledwo słyszalne dialogi brzmiały jakby były łapane przez pozostałe mikrofony rozstawione w studiu .

voitek
Posty: 419
Rejestracja: 22 czerwca 2010, o 21:36
Odbiornik: KDL-40EX500
WinFast Dongle H, NOT LV5T Deluxe, Wiwa HD-90
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T i wzm. dopuszk. LNA-177 30dB ekran.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN - 55 km

Re: Problemy ze ścieżką dźwiękową

Postautor: voitek » 16 listopada 2010, o 21:33

Coś takiego też jest podczas programu "Tomasz Lis na żywo", że rozmówcy po prawej stronie ekranu są słyszani tylko w prawym głośniku, a ci siedzący z lewej tylko w lewym głośniku i słyszalny jest taki szum w tle.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2302
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Problemy ze ścieżką dźwiękową

Postautor: JaroslawMroczkowski » 17 listopada 2010, o 18:29

hmmmm, a czy to nie było przypadkiem nadawane w DD 2.0 ?

Awatar użytkownika
cignacy
Posty: 280
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: 42LB671, ARIVA 150C, C-ch 83Q. ARIVA T55 + monitor LCD.
Instalacja antenowa: ASP-8 - 8m n.p.gr. Wzm.przelotowy 12dB-5V z t-a. Druga pasywna 1m niżej.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrz-ne , Kosz-wy, Czechy

Re: Problemy ze ścieżką dźwiękową

Postautor: cignacy » 17 listopada 2010, o 20:07

Taka sama sytuacja występuje przy odbiorze tych programów z satelity.

Awatar użytkownika
nol
Posty: 126
Rejestracja: 20 czerwca 2009, o 23:20
Odbiornik: AverMedia Hybrid Speedy
Instalacja antenowa: wewnętrzna\
Dipol16 + Symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań / Śrem

Re: Problemy ze ścieżką dźwiękową

Postautor: nol » 17 listopada 2010, o 23:04

JaroslawMroczkowski pisze:hmmmm, a czy to nie było przypadkiem nadawane w DD 2.0 ?

Majewski był nadawany w DD5.1 , program Tomasza Lisa nie wiem ale z wypowiedzi @voitek można wywnioskować że chodzi o ścieżkę stereo.

MPG

Re: Problemy ze ścieżką dźwiękową

Postautor: MPG » 25 grudnia 2010, o 01:07

W emitowanym wczoraj włoskim filmie w TVP1 w DD wersja oryginalna, a lektor tylko w MPEG.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3085
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Problemy ze ścieżką dźwiękową

Postautor: qwerty » 25 grudnia 2010, o 08:37

MPG pisze:W emitowanym wczoraj włoskim filmie w TVP1 w DD wersja oryginalna, a lektor tylko w MPEG.

Dodali napisy?

krystianb
Posty: 127
Rejestracja: 27 października 2010, o 11:30

Re: Problemy ze ścieżką dźwiękową

Postautor: krystianb » 25 grudnia 2010, o 18:31

qwerty pisze:Dodali napisy?

Na 99% nie. Szkoda że znacznik ścieżki 5.1 wskazywał język polski.

Awatar użytkownika
MJJ
Posty: 268
Rejestracja: 8 marca 2011, o 20:12
Odbiornik: Philips PFL7665H
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN

Telegazeta na programach TVN

Postautor: MJJ » 8 marca 2011, o 22:30

Panie Tomaszu
Czy TVN mógłby poprawić telegazetę na swoich programach (TVN, TVN Siedem, TVN Warszawa) tak żeby polskie litery wyświetlały się poprawnie? W obecnej formie fatalnie się to czyta.
Dodam, że na kanałach TVP, Polsat i TV4 polskie litery wyświetlane są prawidłowo.

Pozdrawiam

user001
Posty: 23
Rejestracja: 29 września 2010, o 06:16

Re: Telegazeta na programach TVN

Postautor: user001 » 9 marca 2011, o 08:58

Zobacz w instrukcji obsługo odbiornika czy nie ma czegoś na ten temat. Ja również miałem z tym problem lecz po zmianie systemu kodowania czcionki wyświetlane są już prawidłowo.

Awatar użytkownika
MJJ
Posty: 268
Rejestracja: 8 marca 2011, o 20:12
Odbiornik: Philips PFL7665H
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN

Re: Telegazeta na programach TVN

Postautor: MJJ » 9 marca 2011, o 09:33

W ustawieniach odbiornika mogę tylko ustawić główny i dodatkowy język teletextu.
Oczywiście jako główny mam ustawiony Polski. I na innych kanałach teletext działa prawidłowo, a na programach TVN-owskich niestety polskich czcionek nie ma.

Awatar użytkownika
cacumen
Posty: 35
Rejestracja: 9 marca 2011, o 16:15

Re: Telegazeta na programach TVN

Postautor: cacumen » 9 marca 2011, o 16:38

MJJ pisze:W ustawieniach odbiornika mogę tylko ustawić główny i dodatkowy język teletextu.
Oczywiście jako główny mam ustawiony Polski. I na innych kanałach teletext działa prawidłowo, a na programach TVN-owskich niestety polskich czcionek nie ma.


U mnie było podobnie , ale po zmianie na tym kanale na II grupę językową i zapisaniu
w pamięci tylko dla tego programu-działa bez zarzutu.

Awatar użytkownika
MJJ
Posty: 268
Rejestracja: 8 marca 2011, o 20:12
Odbiornik: Philips PFL7665H
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN

Re: Telegazeta na programach TVN

Postautor: MJJ » 10 marca 2011, o 19:45

cacumen pisze:
MJJ pisze:W ustawieniach odbiornika mogę tylko ustawić główny i dodatkowy język teletextu.
Oczywiście jako główny mam ustawiony Polski. I na innych kanałach teletext działa prawidłowo, a na programach TVN-owskich niestety polskich czcionek nie ma.


U mnie było podobnie , ale po zmianie na tym kanale na II grupę językową i zapisaniu
w pamięci tylko dla tego programu-działa bez zarzutu.


A możesz podpowiedzieć jak to krok po kroku zrobiłeś?
Bo u siebie mimo usilnych poszukiwań nie mogę znaleźć takiej opcji :(

Awatar użytkownika
cacumen
Posty: 35
Rejestracja: 9 marca 2011, o 16:15

Re: Telegazeta na programach TVN

Postautor: cacumen » 11 marca 2011, o 17:06

MJJ pisze:
A możesz podpowiedzieć jak to krok po kroku zrobiłeś?
Bo u siebie mimo usilnych poszukiwań nie mogę znaleźć takiej opcji


Nic trudnego włączamy telegazetę a następnie przyciskiem pilota w jego górnej
prawej części "Options" uruchamiamy menu telegazety z pozycją "język"
na końcu. Następnie wybieramy tutaj 'II grupa" odpowiedzialnej za narodowe
znaki diakrytyczne.

Należy pamiętać , że przy słabym sygnale telewizyjnym są problemy
z odpowiednim odbiorem teletextu !!

Awatar użytkownika
MJJ
Posty: 268
Rejestracja: 8 marca 2011, o 20:12
Odbiornik: Philips PFL7665H
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN

Re: Telegazeta na programach TVN

Postautor: MJJ » 11 marca 2011, o 20:21

Dzięki za podpowiedź. Po zmianie na II grupę polskie czcionki już się wyświetlają poprawnie. Tylko, że tak jak przy dźwięku telewizor nie zapamiętuje indywidualnych ustawień dla danego kanału i po przełączeniu kanału znowu powraca do grupy I.

Awatar użytkownika
cacumen
Posty: 35
Rejestracja: 9 marca 2011, o 16:15

Re: Telegazeta na programach TVN

Postautor: cacumen » 12 marca 2011, o 10:44

MJJ pisze:
Tylko, że tak jak przy dźwięku telewizor nie zapamiętuje indywidualnych ustawień dla danego kanału i po przełączeniu kanału znowu powraca do grupy I.


A to dlaczego...u mnie po zapisaniu ustawień jest już tak jak powinno być.
Może dokonać ponownej instalacji tego muxu w ramach testowego wyszukiwania
w menu instalacja kanałów albo ponownej instalacji wszystkich kanałów , a następnie
indywidualnego zapisu ustawień dla każdego programu oddzielnie??
Tak jak w instrukcji do tego modelu..ja mam inny 9604 , ale zasadniczo wszystkie
działają wg jednego schematu.

Awatar użytkownika
eXte77
Posty: 272
Rejestracja: 4 maja 2011, o 17:44
Odbiornik: Sony Bravia
Instalacja antenowa: Dipol 11/21-60 (symetryzator)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Wisła Skrzyczne

Re: TVN w MUX2

Postautor: eXte77 » 8 stycznia 2012, o 21:16

Teraz TVN nadaje polski film w windowsbox !!! Na tv crt 4:3 miałem okienko z obrazem :( Przełaczyłem na Pan Scan.

odbiornik

Re: TVN w MUX2

Postautor: odbiornik » 8 stycznia 2012, o 22:06

Coś mi się zdaje że coraz więcej będzie takich sytuacji, mamy już ewidentny dowód w MUX2 jak nadaje TV6 wszystkie produkcje 4:3 w windowsbox - tak samo jak dziś TVN. Patrząc na przekazy satelitarne i IPTV zachodnie TV przechodzą na nowy format czyli nadawanie w okienkach windowbox by zrobic dobrze posiadaczom 16:9. Do tej pory to posiadacze telewizorów 4:3 mieli te czarne paski i góry i dołu ekranu gdy leciał materiał panoramiczny a posiadacze telewizorów 16:9 gdy oglądali materiał 4:3 to mieli go rozciągnięty a teraz widocznie wykombinowali to tak że odbiorcy 4:3 będą obarczani podwójnymi problemami bo nawet materiały 4:3 będą miały paski [nie będą na pełnym ekranie i nie będą wykorzystwywane wszystkie linie rozdzielczości] i oglądali kwadracik ale za to odbiorcy 16:9 będą mieli normalne kwadratowe 4:3 z paskami z lewej i prawej a nie jak do tej pory rozciągnięty obraz 4:3 :? Czyli że tak powiem problem rozciągania obrazu zostanie wyeliminowamy ale znów kosztem odbiorców 4:3 :? Tylko dlaczego to wszystko dzieje się w analogu, rozumiem cyfra DVB-T i DVB-S tu można sobie ustawiać w dekoderze obraz jak się chce, pan&scan, rociąganie, ściskanie, widescreen czyli anamorficznie a na telewizorze analogowym nie ma żadnej możliwości zmodyfikowania obrazu, bo jaki dostajemy z anteny taki się wyświetla. A mam akurat styczność z niewielkim telewizorkiem panoramicznym 16:9 który analog wyświetla z czarny pasami mimo że materiał jest w 16:9 bo nie ma on żadnej możliwości ustawiania obrazu - to ci dopiero numer mieć TV panoramiczny a nie móc skorzystać z tv 16:9 bo ta jest rozciągana, bo trzeba by stosować system anamorficzny :geek:

voitek
Posty: 419
Rejestracja: 22 czerwca 2010, o 21:36
Odbiornik: KDL-40EX500
WinFast Dongle H, NOT LV5T Deluxe, Wiwa HD-90
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T i wzm. dopuszk. LNA-177 30dB ekran.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN - 55 km

Re: TVN w MUX2

Postautor: voitek » 8 stycznia 2012, o 22:16

@odbiornik, gratuluję wyobraźni. No naprawdę, wywód wyssany z palca. To, że gdzieś tam sobie tak nadają nie będzie miało żadnego wpływu. To chyba pierwszy raz, kiedy coś w TVN leciało w windowbox. Ale nie bójcie się, nie będzie więcej już takich sytuacji. I już nie wypisujcie wywodów typu kolega @odbiornik, bo normalnie stracił czas koleś tak się rozpisując. A powodem filmu w windowbox było to, że TVN po prostu taką kopię "Co mi zrobisz jak mnie złapiesz" dostało i nic z tym zrobić się nie dało.

odbiornik

Re: TVN w MUX2

Postautor: odbiornik » 8 stycznia 2012, o 23:18

voitek pisze:normalnie stracił czas koleś tak się rozpisując


A może jednak nie bo zagraniczne telewizje coś takiego robią i to na stałe :?


Wróć do „MUX-2”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika