TVN w MUX2

informacje techniczne związane z wdrażaniem drugiego multipleksu DVB-T
DVBManiak

Re: Odp: TVN w MUX2

Postautor: DVBManiak » 17 sierpnia 2013, o 17:52

Na pewno nie tu. Nie licz na jakąkolwiek odpowiedź. Stacje mają zazwyczaj widza gdzieś.

pikaczu
Posty: 1220
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: TVN w MUX2

Postautor: pikaczu » 17 sierpnia 2013, o 19:36

no, zauważyłem, także piszę do tvp i odpowiedzi brak

piotrek93
Posty: 302
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: TVN w MUX2

Postautor: piotrek93 » 5 lutego 2014, o 08:00

Kiedy TVN przestanie zaśmiecać pasmo i rozpocznie nadawanie w E-AC-3?

kesses
Posty: 3
Rejestracja: 10 lutego 2014, o 08:37

Re: TVN w MUX2

Postautor: kesses » 10 lutego 2014, o 08:45

Podpinam się pod pytanie kolegi wyżej. Jestem ciekaw dlaczego TVN zaciemnia te pasmo i kiedy zostanie odblokowane, jeśli ktoś miałby odpowiedz na moje pytania, proszę je napisać. Z góry dziękuje.

jajanusz
Posty: 108
Rejestracja: 17 stycznia 2014, o 22:08

Re: TVN w MUX2

Postautor: jajanusz » 10 lutego 2014, o 18:17

piotrek93 pisze:Kiedy TVN przestanie zaśmiecać pasmo?


Co to znaczy zaśmiecać? Przeszkadza ci że TVN jest jedyną stacją TV, która ma najwyższe bitrate dźwięku bo ponad 400 Kbps na ścieżce org w AC3?, Jak dla mnie jest to dźwięk najlepszej jakości, chciałbym aby radio cyfrowe miało także takie bitrate i to w dodatku 5.1. :lol:

piotrek93
Posty: 302
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: TVN w MUX2

Postautor: piotrek93 » 10 lutego 2014, o 18:56

Nie chodzi o bitrate tylko o kodek dźwięku uczymy się czytać ze zrozumieniem!!!

revson
Posty: 33
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 13:10

Re: TVN w MUX2

Postautor: revson » 11 lutego 2014, o 08:32

Dla mnie ważniejsza jest jakość, niż to jakiego używają kodeka.

tajemnicapanstwowa
Posty: 158
Rejestracja: 14 października 2010, o 01:02
Odbiornik: LG M2352D-PZ

Pinnacle 340e hybrid + DVB Viewer
Instalacja antenowa: tzw. "patyk" magnetyczny 15cm
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kolowo

Re: TVN w MUX2

Postautor: tajemnicapanstwowa » 11 lutego 2014, o 23:05

Skoro ważna jest dla Ciebie jakość to powinieneś być zainteresowany, by TVN jak i wszyscy inni z ścieżką oryginalną nadawali w DD+, bo pozwala on na to, by zamiast 2 strumieni audio (MPEG i AC3) nadawać tylko jeden strumień - EAC3 i w zależności od potrzeby tv/stb wybiera z głównego strumienia dodatkową podścieżkę z lektorem lub bez niego. Dzisiaj chcąc mieć lektora stacje nadają osobną ścieżkę, tu wszystko byłoby w jednym strumieniu.

Skoro już mamy w wymaganiach dekoderów, by mogły odtwarzać EAC3 to wykorzystajmy to co technika dała.

revson
Posty: 33
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 13:10

Re: TVN w MUX2

Postautor: revson » 12 lutego 2014, o 07:08

Też uważam, że jedna ścieżka byłaby dobrym rozwiązaniem. Chociaż, w telewizorze widzę niewykorzystywane opcje przy ścieżkach dźw., ale już w tunerze zewnętrznym nie ma nic poza zmianą ścieżki. Zastanawiam się, czy poradziłby sobie z takim miksowaniem.

Awatar użytkownika
Boleslawczan
Posty: 23
Rejestracja: 16 lutego 2014, o 22:16
Odbiornik: Samsung UE40F6650
Samsung LE32C530
Instalacja antenowa: antena zewn. DIGIToptima IQ
Satelitarna nc+
Nadajnik - obiekt nadawczy: ŚNIEŻNE KOTŁY

Re: TVN w MUX2

Postautor: Boleslawczan » 2 marca 2014, o 19:39

Czy wiecie może dlaczego na TVN pojawiają się często takie kolorowe kwadraciki?
Jest to jedyny kanał na którym to występuje. Próbowałem różne ustawienia anteny ale bez efektu. Będę wdzięczny za porady.

revson
Posty: 33
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 13:10

Re: TVN w MUX2

Postautor: revson » 14 marca 2014, o 09:50


Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1584
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: TVN w MUX2

Postautor: Krosnoludek » 14 marca 2014, o 11:02

Strasznie szkoda, że Pan Tomasz Berezowski odszedł z TVN, tyle informacji nam tutaj na forum udzielił. :(

Awatar użytkownika
Tomasz Berezowski
Posty: 690
Rejestracja: 19 czerwca 2009, o 16:41
Instalacja antenowa: siatka pasywna, wzmacniacz budynkowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN

Re: TVN w MUX2

Postautor: Tomasz Berezowski » 16 marca 2014, o 09:03

Ale z tego forum nie odszedłem :-)

Cyfrowy z Kotliny
Posty: 81
Rejestracja: 21 sierpnia 2013, o 18:07
Odbiornik: Ferguson T650i
Instalacja antenowa: Antena dipol 19+ symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Czarna góra/ Klodzko/Nowa Ruda Krępiec

Re: TVN w MUX2

Postautor: Cyfrowy z Kotliny » 16 marca 2014, o 10:42

Witam Pana Tomasza. Prawie rok temu wysłałem panu e-maila że w dużej części Kotliny Kłodzkiej mamy problem z mux2 i do tej pory echo, myślę że po prostu nadawcom komercyjnym jakim jest TVN zależy tylko na płatnych platformach satelitarnych,które gołym okiem patrząc tracą na atrakcyjności,dlatego myślę że czas się obudzić i doświetlić tereny trudne jakim są góry.

stefan90
Posty: 63
Rejestracja: 1 lutego 2014, o 18:14

Re: TVN w MUX2

Postautor: stefan90 » 16 marca 2014, o 18:11

Popieram przedmówce. W Wałbrzychu jest ogromny problem z odbiorem w wielu dzielnicach. Jedynie doświetlenie z Chełmca może poprawić odbiór.

piotrek93
Posty: 302
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: TVN w MUX2

Postautor: piotrek93 » 20 maja 2014, o 21:07

Kiedy kanały grupy TVN(TVN, TVN 7, TTV) zaczną nadawać DD+?

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TVN w MUX2

Postautor: belzebiusz » 21 maja 2014, o 00:08

Dobrze, że tego nie robią, matematyki nie oszukasz - 256 kbps w DD+ nigdy nie da tego co daje DD 448 kbps.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: TVN w MUX2

Postautor: Jarosław Bałuka » 21 maja 2014, o 09:17

Matematyki nie oszukasz pod warunkiem, że będziesz porównywać jak to się mówi jabłka do jabłek, a gruszki do gruszek". Mowa o kodekach. Chyba oczywistym jest, że matematyczne porównywanie bitrate dwóch rożnych kodeków jest pozbawione jakiegokolwiek sensu.

piotrek93
Posty: 302
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: TVN w MUX2

Postautor: piotrek93 » 21 maja 2014, o 15:43

Jeśli chodzi o bitrate to nikt nie zabrania TVN-owi nadawać 448 w DD+ chodzi tylko i wyłącznie o oszczędność pasma. Czy Pan Jarosław ma może jakieś informacje o planach przejścia na E-AC-3 kanałów TVN-ów bądź kanału TVP ABC albo o jakiś nowych emisjach w E-AC-3 w DVB-T?

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: TVN w MUX2

Postautor: Jarosław Bałuka » 21 maja 2014, o 16:01

Niestety nie mam takich informacji :(


Wróć do „MUX-2”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika