TVN w MUX2

informacje techniczne związane z wdrażaniem drugiego multipleksu DVB-T
Awatar użytkownika
momus
Posty: 362
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 21:57
Odbiornik: AverMedia Hybrid Volar HX
Opieka: Manta DVBT-02, WIWA HD-90
Instalacja antenowa: drucik od tunera,
do manty i wiwy podpięte siatki no-name, wzmacniacze no-name
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - EC-4

Re: TVN w MUX2

Post autor: momus » 18 sierpnia 2012, o 05:21

Co do TVP1 i 2 to na wszystkich trzech ścieżkach nadawane jest tylko po polsku.

Co do TVN'u, pomyliłem org z mul, bo przecież różne języki lecą a nie tylko oryginalny.
Sytuacja może być taka że oprogramowanie telewizora po prostu preferuje AC3 nad innymi ścieżkami i jeżeli się wcześniej nie dokonało zmiany ścieżki, korzysta z domyślnej preferencji. Przykładowo, na komputerze mam ProgDVB do oglądania TV, zaraz po dodaniu mux2 i przejściu na TVN zostanie ustawiona ścieżka AC3(DD) bo tak jest ustawiony priorytet w aplikacji.

P.S. nie czytałeś instrukcji od telewizora oraz pilota do niego, przecież tam na 100% wszystko jest napisane.
P.S.2 dzisiaj Potter leciał tak jak pisałem, na pierwszej ścieżce mpeg leciał dubbing polski w stereo, na drugiej leciał też dubbing polski ale w 5.1, a czemu tak... bo TVN ma taką kopię, ew jeśli jest film dubbingowany to puszczają zawsze dubbing, mało u nas jest takich filmów to ciężko stwierdzić, w większości króluje lektor.

ala
Posty: 19
Rejestracja: 2 marca 2012, o 21:28
Odbiornik: Omega T900 Slim HD
Instalacja antenowa: biquad na klamce od okna;)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raabego / Piaski

Re: TVN w MUX2

Post autor: ala » 10 października 2012, o 13:25

brak głosu na MUX2 z Piask na kanale TVN ... co zrobić?:P

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: TVN w MUX2

Post autor: m@rtops » 10 października 2012, o 13:37

przestawić ścieżkę dźwiękową? :roll:

Awatar użytkownika
Przecin
Posty: 226
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LG M2362D, LG 42LW570S, Digyboxx T4,
Philips DSR6201HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sucha Góra, Bardejov

Re: TVN w MUX2

Post autor: Przecin » 18 listopada 2012, o 18:07

Dziś na powtórce "Mam talent" zauważyłem przycinki obrazu przy dynamicznie zmieniających się scenach :!:
Odbiór na Technisacie.

Przemo
Posty: 511
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: TVN w MUX2

Post autor: Przemo » 23 listopada 2012, o 19:18

Przecin pisze:Dziś na powtórce "Mam talent" zauważyłem przycinki obrazu przy dynamicznie zmieniających się scenach :!:
Odbiór na Technisacie.
Cały czas usterka trwa w najlepsze. Zero poprawy.

Bartosz Czach

Re: TVN w MUX2

Post autor: Bartosz Czach » 23 listopada 2012, o 19:54

Fakty były bez przecinek. Może coś z propagacją sygnału u Was jest.

Przemo
Posty: 511
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Odp: TVN w MUX2

Post autor: Przemo » 23 listopada 2012, o 20:39

Efekt występuje od jakiegoś czasu na tunerze technisat digybox t4 i telewizorze lg 32ld350, natomiast na komputerze działa bez zarzutu. Sygnał idealny. Objaw podobny do tego, jaki był na Pulsie.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TVN w MUX2

Post autor: belzebiusz » 23 listopada 2012, o 20:49

Ja również jeszcze przycinek nie zauważyłem na żadnym kanale w DVB-T na tunerze komputerowym.

Przemo
Posty: 511
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Odp: TVN w MUX2

Post autor: Przemo » 24 listopada 2012, o 17:23

Na komputerze działa idealnie, jednak na zalecanym i spełniającym normy naszej NTC tunerze Technisat Digybox T4 przy szybkiej akcji lub zmianie sceny następuje przcięcie obrazu. Coś chyba jednak nie trzyma norm. Podobnie było z Pulsem, ale już to naprawiono, teraz to samo na TVN. Sprawdziłem synchronizacje audio i wideo dla ścieżki mpeg i ac3 i na obu to samo, z tym że dla tej pierwszej jakby to zjawisko było mniej odczuwalne. Najlepiej to zjawisko widać na czołówce faktów o 19.

Pawe3
Posty: 6
Rejestracja: 25 listopada 2012, o 12:40

Re: TVN w MUX2

Post autor: Pawe3 » 25 listopada 2012, o 12:45

arik92 pisze: Aby po włączeniu na TVN i TVN7 domyślnie ustawiała się ścieżka MUL w Sony, to da się to ustawić. Co do ścieżki "Oryginalny" to masz na myśli ścieżkę Dolby Digital na TVP2 w MUX3?
Jeśli tak to też da się to w Sony ustawić, aby najpierw była ścieżka oryginalna, ale w trochę niekonwencjonalny sposób.
Jaki to jest ten niekonwencjonalny sposób, żeby dać jako preferowany oryginalny?
W Sony hx920 jest tylko MUL, polski i różne inne języki?

Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 814
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LE32C450 + NPR,
Wiwa HD-80,
Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

Re: Odp: TVN w MUX2

Post autor: ploomba » 3 grudnia 2012, o 15:05

Przemo pisze:Efekt występuje od jakiegoś czasu na tunerze technisat digybox t4 i telewizorze lg 32ld350, natomiast na komputerze działa bez zarzutu. Sygnał idealny. Objaw podobny do tego, jaki był na Pulsie.
Tak, dzisiaj przez dzień (kolo 13) na TVN-ie można było zauważyć "przycinki".

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: TVN w MUX2

Post autor: Jarosław Bałuka » 3 grudnia 2012, o 15:16

Na jakich materiałach były widoczne problemy?

Oglądam dzisiaj TVN na telewizorze LG - żadnych przycinek nie zauważyłem.

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: TVN w MUX2

Post autor: alabama1 » 3 grudnia 2012, o 16:48

Teraz w końcówce Rozmów W Toku można było zauważyć przycinki.
A teraz na reklamach są wyraźne.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: TVN w MUX2

Post autor: Jarosław Bałuka » 3 grudnia 2012, o 17:39

Hm.. Nic, czysto. Ani na reklamach ani na normalnych programach z ramówki. Tym razem oglądane na Samsungu.

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: TVN w MUX2

Post autor: alabama1 » 3 grudnia 2012, o 17:46

Hm... Występowanie przycięć jest raczej przypadkowe. Raz może być raz na pięć minut, a raz dwa razy na minutę. Ja na pewno widziałem, więc problem jest.

Kamilx
Posty: 821
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: TVN w MUX2

Post autor: Kamilx » 3 grudnia 2012, o 18:08

Ja też od wczoraj widzę.

Przemo
Posty: 511
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Odp: TVN w MUX2

Post autor: Przemo » 3 grudnia 2012, o 18:22

Proponuje zobaczyć czołówkę faktów o 19. Na niej zawsze jest to zjawisko, nawet na LG Pana Jarka będzie to do uchwycenia.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: TVN w MUX2

Post autor: Jarosław Bałuka » 3 grudnia 2012, o 19:15

Oglądnąłem czołówkę i połowę Faktów i nic nie wypatrzyłem, piękny płynny obraz. Hm... no chciałbym w końcu jakoś zobaczyć to o czym piszecie bo nie mam powodu nie wierzyć, jednak wciąż bez skutku.

Przemo
Posty: 511
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Odp: TVN w MUX2

Post autor: Przemo » 3 grudnia 2012, o 19:22

Może jutro postaram się dać próbkę nagrania jak to wygląda. Fakt jest taki, że na każdym odbiorniku wygląda to inaczej. Na LG jest to mało widoczne, na technisat bardzo.
Aha to trochę przypomina problem z PCR opisany na samym początku wątku o Śremie i przycinkach na tvp hd.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: TVN w MUX2

Post autor: Jarosław Bałuka » 3 grudnia 2012, o 19:52

Gdyby to był zbyt długi PCR to dochodziłoby do widocznego zerwania obrazu w wyniku przepełnienia bufora i ponownej synchronizacji A/V. To nie to. Z kolei pamiętam przycinki kiedyś na Polsacie, które z kolei były skutkiem problemów z sygnałem u samego źródła - i takich objawów szukałem teraz na TVN. Nic z tych rzeczy nie zauważyłem.
Jedyne przypuszczenie jakie nasuwa mi się czytając zamieszczone tu informacje, że przyczyna nie leży bezpośrednio po stronie nadawczej, a coś nie tak dzieje się w procesie odtwarzania obrazu po stronie odbiorczej. I są to raczej odosobnione przypadki bo gdyby problem dotykał szerszego grona odbiorników to sądzę, że mielibyśmy dziś już kilkanaście stron wątku o tym.
Obserwujemy dalej.

Odpowiedz