Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem trzeciego multipleksu DVB-T
eter
Posty: 751
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: eter »

Jeśli oglądasz na TV 16/9 i masz taki efekt, to coś masz źle ustawione z proporcją obrazu.
Nie zauważyłem takiego efektu.
Możliwe jednak, że sporadycznie nadają jakiś materiał bez odpowiedniego sygnału proporcji...wcześniej już było to tutaj opisane.
Ostatnio zmieniony 18 maja 2021, o 19:08 przez eter, łącznie zmieniany 1 raz.

Kamilx
Posty: 888
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Miejscowość: Topiło
Odbiornik: Skymaster STB M265
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z wzmacniaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: Kamilx »

Dziś na kanale TVP3 Białystok w sygnale brak flagi WSS, przez co odbiornik identyfikuje format obrazu jako 4:3 (mimo, że grafika ekranowa, jak i programy są w 16:9). Wygląda na to, że problem jest w MUX3, bo na stronie internetowej ośrodka TVP jest przekaz kanału w poprawnym formacie obrazu.

Kamilx
Posty: 888
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Miejscowość: Topiło
Odbiornik: Skymaster STB M265
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z wzmacniaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: Kamilx »

Dziś (po moim zgłoszeniu) format obrazu na TVP3 Białystok powrócił do normy.

Awatar użytkownika
DanielK
Posty: 761
Rejestracja: 31 stycznia 2009, o 13:12

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: DanielK »

EPG na TVP Sport. Prośba aby na stałe tytuł programu kopiowano do opisu programu. Pozwoli to posiadaczom wielu tunerów na odczytanie całości informacji o programie.
Wiele tunerów i niektóre telewizory niestety nie radzą sobie z długim tytułem audycji. Zamiast dalszy ciąg przenieść do następnej linii to ucinają go.

Poniżej przykład takiego STB (model i marka nie istotne, gdyż wiele tunerów ma z tym problem):

Obrazek


Poniżej zamieszczam przykład prawidłowego wyświetlania:

Obrazek

Obrazek

Odpowiedz