Harmonogram wdrażania MUX3

informacje techniczne związane z wdrażaniem trzeciego multipleksu DVB-T
Wiking

Re: Czy jest szansa na MUX3 we wschodniej Małopolsce ?

Post autor: Wiking »

Poland pisze:To rozwiązanie nie do końca mnie satysfakcjonuje - mało tego jestem zdania że jeżeli jest nadawany w Krakowie trzeci multipleks to powinien być nadawany dla wszystkich (a nie tylko dla połowy) odbiorców z tej lokalizacji albo wcale.
Kolego Twoje kolejne posty potwierdzają tylko to, że jesteś strasznym egoistą i trzeba cieszyć się, że nie masz wpływu na żadne decyzje. Mało co, a pasowałoby powiedzonkoo - pies ogrodnika, który sam nie zje, a drugiemu nie da.
Jestem pewien, że gdybyś był w bardzo dobrym zasięgu trzeciego multipleksu to odbiorców nie będących w zasięgu tego multipleksu miałbyś gdzieś.
Powiedz mi dlaczego nie walczysz tak o odbiorców z obszarów górskich czy z Pomorza, którzy nie znajdują się w zasięgu żadnego multipleksu, a powinni?
I powtórzę to, co już kiedyś Ci pisałem - warto by było zainwestować w instalację antenową. :)

Awatar użytkownika
kris_s8
Posty: 161
Rejestracja: 26 grudnia 2011, o 13:01
Miejscowość: Zgłobice
Odbiornik: SamsungUE32K5572SU,CryptoBox 652ComboLevel5632Manta 20LHN38L
Instalacja antenowa: Siatka na poddaszu z symetryzator do Samsung i Level.Do652 biquad.DoManty "drut
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Tarnów g. Św. Marcina

Re: Harmonogram wdrażania MUX3

Post autor: kris_s8 »

Tylko że jest wysoce prawdopodobne że nawet z najlepsiejszą anteną muxa 3 nie odbierze.

Nie wiem dlaczego tak strasznie ubolewasz że nie masz mux3 Poland, tam i tak nic ciekawego nie ma , jeszcze ten rok jakoś wytrzymasz.

rradek21
Posty: 106
Rejestracja: 31 października 2011, o 18:52
Odbiornik: GIGABYTE U8300
WIWA HD95MC
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn PKIN

Re: TVP w MUX1

Post autor: rradek21 »

A nie można zrobić tak iż wywalić całkowicie TVP1 i TVP2, zrobiło by się trochę miejsca na poprawę jakości TVP1HD i TVP2HD
TVP powinno już w ogóle zrezygnować z emisji SD skoro mają HD

Nie ktoś mi wytłumaczy czemu nie można tak zrobić!?!?!

DVBManiak

Re: TVP w MUX1

Post autor: DVBManiak »

Z TVP1 można jak najbardziej, ale z TVP2 nie bardzo, bo MUX3 nie ma pokrycia ogólnopolskiego i wtedy większość zostałaby bez Dwójki.

Ja jeszcze dodam coś od siebie mianowicie chodzi o logo Jedynki i Dwójki SD i HD. Ostatnio jak przełączyłem na TVP2 SD to aż się przestraszyłem tego ogromnego loga. Różnica kolosalna jak się człowiek przyzwyczai do HD.

rradek21
Posty: 106
Rejestracja: 31 października 2011, o 18:52
Odbiornik: GIGABYTE U8300
WIWA HD95MC
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn PKIN

Re: TVP w MUX1

Post autor: rradek21 »

Chodzi mi o to że jak już wszyscy będą mieli, a już niedługo będą mieli

DVBManiak

Re: TVP w MUX1

Post autor: DVBManiak »

No raczej nie za prędko.

aron_m
Posty: 109
Rejestracja: 22 lipca 2011, o 15:08
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wrocław/Ślęża, Żórawina

Re: TVP w MUX1

Post autor: aron_m »

rradek21 pisze:Chodzi mi o to że jak już wszyscy będą mieli, a już niedługo będą mieli
Kolego, co masz na myśli?

Rozumiem, że chodzi Ci o program TVP 2 HD nadawany w MUX 3 ?

Z tego co ja wiem (jak i zresztą większość użytkowników forum, pracownicy firmy EMITEL i reszta urzędników) dostęp do programu TVP 2 HD będzie możliwy dla całej POLSKI dopiero od kwietnia 2014 r. Na pewno nie wcześniej. Są spekulacje, że MOŻE zostanie zwiększona moc nadawania MULTIPLEKSU 3 (tam, gdzie obecnie już nadaje) ale dopiero po wyłączeniu analogu. Czyli do lipca 2013 roku

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2176
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: TVP w MUX1

Post autor: Puma »

To nie tak, do kwietnia 2014 tvp będzie w mux 1 ale wyłączenie analogu będzie do lipca 2013 w wtedy mux 3 może zwiększyć zasięg.

Jednak tvp chyba kombinuje jak opóźnić wszyskto.

Bartosz Czach

Re: Harmonogram wdrażania MUX3

Post autor: Bartosz Czach »

kris_s8 pisze:Nie wiem dlaczego tak strasznie ubolewasz że nie masz mux3 Poland, tam i tak nic ciekawego nie ma
Pamiętaj, egoisto, że każdy lubi to, co lubi. W MUX3 są dwa wartościowe kanały.

Awatar użytkownika
kris_s8
Posty: 161
Rejestracja: 26 grudnia 2011, o 13:01
Miejscowość: Zgłobice
Odbiornik: SamsungUE32K5572SU,CryptoBox 652ComboLevel5632Manta 20LHN38L
Instalacja antenowa: Siatka na poddaszu z symetryzator do Samsung i Level.Do652 biquad.DoManty "drut
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Tarnów g. Św. Marcina

Re: Harmonogram wdrażania MUX3

Post autor: kris_s8 »

Sądzę że Poland ubolewa nad tym że stracił możliwość oglądania TVP1 bo ma dekodery bez HD, ale sam sobie strzelił w stopę kupując nowy dekoder znając już wymagania co do dekoderów. Jeżeli publiczna zniknie z mux1 a na trójce będą tvp 1 i 2 HD to będzie miał chłopak nieciekawie.

Pudel
Posty: 26
Rejestracja: 19 czerwca 2012, o 15:30
Odbiornik: TV: Toshiba 32RL838
PC: MT4161
Instalacja antenowa: Yagi 19 el. + symetryzator 21/69 + akt. rozdzielacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica

Re: Harmonogram wdrażania MUX3

Post autor: Pudel »

Dziwna dyskusja ale teraz zapytam i niech ktoś odpowie: Emitel to tylko wykonawca?
Bo jeżeli tak to Poland w złym miejscu pisze...
------
Sory za OT ale niech mi ktoś kumaty wytłumaczy czemu nie mogę pisać wiadomości PW
Pisałem w związku z tym do administracji i milczą więc może ktoś na forum mi pomoże?

sdolas
Posty: 128
Rejestracja: 27 czerwca 2011, o 12:00
Odbiornik: WIWA HD-100
Instalacja antenowa: zwykła siatka :-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: ŚREM

Re: TVP w MUX1

Post autor: sdolas »

rradek21 pisze:A nie można zrobić tak iż wywalić całkowicie TVP1 i TVP2, zrobiło by się trochę miejsca na poprawę jakości TVP1HD i TVP2HD
TVP powinno już w ogóle zrezygnować z emisji SD skoro mają HD

Nie ktoś mi wytłumaczy czemu nie można tak zrobić!?!?!
Gdyby można było to by były wyłączone.
Jeden temat to wspomniana już dostępność kanałów na terenie kraju.
Kolejna to odbiorniki, tylko nowe odbiorniki mają obsługę HD, wiec nie można odbiorców zmuszać do zakupu nowych odbiorników decyzją o wyłączeniu kanałów SD.

loleklolek
Posty: 352
Rejestracja: 25 sierpnia 2011, o 17:49
Odbiornik: LG LE4500
Philips PFL5405H/12
WIWA HD-50/HD-90
Instalacja antenowa: ASP-4A na balkonie (4m n.p.g., 30km), ASR-345 +wzmacznicz, na dachu (10m, 25km)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Olsztyn, RTCN Śrem

Re: Harmonogram wdrażania MUX3

Post autor: loleklolek »

@Pudel
Masz za mało napisanych postów. Przejrzyj forum, a w szczególności te wątki http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=2&t=3982 http://forum.emitel.pl/viewforum.php?f=5 , to znajdziesz szersze wyjaśnienia.

Muniek
Posty: 128
Rejestracja: 17 lutego 2012, o 18:06
Odbiornik: UE32EH5450
Ferguson Ariva T65
Instalacja antenowa: Stara siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC-4

Re: TVP w MUX1

Post autor: Muniek »

sdolas pisze:tylko nowe odbiorniki mają obsługę HD
Bzdura. Rozporządzenie, które zawiera wymagania odnośnie tunerów DVB-T zostało wydane już dawno temu. To, że ktoś kupił tuner niezgodny z tymi wymaganiami to już jego problem.

Awatar użytkownika
momus
Posty: 362
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 21:57
Odbiornik: AverMedia Hybrid Volar HX
Opieka: Manta DVBT-02, WIWA HD-90
Instalacja antenowa: drucik od tunera,
do manty i wiwy podpięte siatki no-name, wzmacniacze no-name
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - EC-4

Re: TVP w MUX1

Post autor: momus »

rradek21 pisze:A nie można zrobić tak iż wywalić całkowicie TVP1 i TVP2, zrobiło by się trochę miejsca na poprawę jakości TVP1HD i TVP2HD
TVP powinno już w ogóle zrezygnować z emisji SD skoro mają HD

Nie ktoś mi wytłumaczy czemu nie można tak zrobić!?!?!
Z bardzo prostej przyczyny, jeśli byś wywali TVP1SD z mux3 to pół biedy, mały zasięg, wielu by nie ucierpiało bo są w zasięgu mux1. jednak wywalenie z MUX1 tvp2SD oznaczałoby że ponad połowa widzów straciłaby dostęp do tego kanału. Weź pod uwagę że zasięg mux3 gdzie wtedy tylko byłby nadawany kanał tvp2HD teoretycznie obejmuje 50% ludności, a co z resztą, mają czekać dwa lata?? z czego 1 rok byliby nawet pozbawieni wersji analogowej.

Zasięgi muxów są niejednakowe, dlatego te kanały muszą być "dublowane", są miejsca gdzie sięga mux3 a nie sięga mux1, ich też chciałbyś pozbawić kanałów.

Gdyby mux3 miał już pełny zasięg, z pewnością by tak zrobiono, bo to by oznaczało minimum 2mbits dodatkowe dla kanałów HD.

Ustawa/rozporządzenie było wydane bodaj w 2009 roku, pomijam masę spotów w TV. Zatem jeśli ktoś ma "nowy" tuner bez HD czy e-ac3(dd+), to niestety jego problem. W teorii powinien być o tym poinformowany i podpisać specjalne oświadczenie, że wie co kupuje i sprzedawca go o tym poinformował.

Swoją drogą, można pozwać sklep, jeśli takowego oświadczenia się nie podpisało a ma niekompatybilny sprzęt??

Awatar użytkownika
TomW
Posty: 904
Rejestracja: 27 grudnia 2011, o 21:44
Odbiornik: Samsung UE32F5000
Instalacja antenowa: Siatkowa, pokojowa DAVBOL W1 (parter)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: Harmonogram wdrażania MUX3

Post autor: TomW »

Zajmuje sie tym Rzecznik Praw Konsumenta.

http://www.uokik.gov.pl/rzecznicy_konsumentow.php

Awatar użytkownika
-=pUnIsHeR=-
Posty: 116
Rejestracja: 19 lipca 2010, o 23:36
Instalacja antenowa: Antena TV Dipol 44/21-69 Tri-Digit A2670 Platinum
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gołogóra(m1,m2)+ Słupsk/Banacha(m3)

Re: TVP w MUX1

Post autor: -=pUnIsHeR=- »

rradek21 pisze:A nie można zrobić tak iż wywalić całkowicie TVP1 i TVP2, zrobiło by się trochę miejsca na poprawę jakości TVP1HD i TVP2HD
TVP powinno już w ogóle zrezygnować z emisji SD skoro mają HD

Nie ktoś mi wytłumaczy czemu nie można tak zrobić!?!?!
nie bądź egoistą. to, że Ty masz telewizor HD Ready lub Full HD nie oznacza ze pozostałe 99,9% społeczeństwa również takowy posiada. nie sądzę, że TVP zdecyduje się na wyłączenie któregokolwiek z kanałów SD z MUX-1 przez końcem 2014 roku. to, ze teraz mieszkańcy kraju mają dostęp do dvb-t nie oznacza, ze wszyscy go odbierają. wystarczy popatrzeć w mniejszych miastach na domki jednorodzinne, w którą stronę są poustawiane anteny - śmiem twierdzić, że co najmniej 75% telewidzów odbiera dalej analog. "wesoło" zacznie się robić od lipca 2013, gdy nadajniki analogowe zostaną wyłączone.

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: Harmonogram wdrażania MUX3

Post autor: zesepo »

Telewizor nie musi być HD, wystarczą tunery które MUSZĄ być HD więc problem znika - jeśli ktoś dał się oszukać, to Jego sprawa.

fred
Posty: 282
Rejestracja: 13 kwietnia 2012, o 01:17
Odbiornik: Ferguson Ariva T65
Ferguson Ariva T650i
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź, ECIV Zygry

Re: Harmonogram wdrażania MUX3

Post autor: fred »

Mam tuner HD, ale programy HD są przekleństwem. Zamiast normalnego obrazu mam małe okienko. Z mojego punktu widzenia TVP* HD lepiej żeby znikło.

A poważnie. jak coś zrobią dla jednych, to popsują dla drugich.

Przemo
Posty: 520
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Harmonogram wdrażania MUX3

Post autor: Przemo »

Za jakiś czas zmienisz telewizor i znów będziesz narzekać, ze obraz jakiś taki rozmazany w SD i będziesz chciał powrotu HD. Idąc takim tokiem rozumowania nadawca musiałby emitować obraz czarno biały i dźwięk mono. Tak właśnie nadawany jest obraz o proporcjach 4:3 w rozdzielczościach HD.

Zablokowany