TVP nadaje z napisami

informacje techniczne związane z wdrażaniem trzeciego multipleksu DVB-T
giaur500
Posty: 1342
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: TVP1 nadaje z napisami

Postautor: giaur500 » 4 listopada 2011, o 21:37

Na warszafkę nie ma co zwracać uwagi, to co jest tam w żaden sposób sie nie przekłada na resztę kraju. Tam jest nawet Polsat HD przez dvb-t i co z tego skoro do warszafki się to tylko ogranicza.

Awatar użytkownika
kupon
Posty: 670
Rejestracja: 18 lutego 2009, o 15:02
Odbiornik: Panasonic TX-50DXU701 / Panasonic TX 32AS650E
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit+DIPOL-4/5-12 pol.V+Zwrotnica antenowa FM/6-12/21-69/75
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica

Re: TVP1 nadaje z napisami

Postautor: kupon » 4 listopada 2011, o 23:07

Bo są rófni i rófniejsi :P

Bartosz Czach

Re: TVP1 nadaje z napisami

Postautor: Bartosz Czach » 5 listopada 2011, o 12:00

giaur500 pisze:Czyli reasumując: na napisy takie jak u Niemców (na przedstawionym powyżej zrzucie) nie ma co liczyć i zamiast tego link do strony w teletekście z kwadratową i brzydką czcionką?

W Niemczech też są napisy z TXT. Wszystko zalezy od interpretacji prez odbiornik. Np. Mediasaty pokazują ładną czcionkę bez czarnego tła.

enterprize
Posty: 22
Rejestracja: 12 listopada 2011, o 11:10
Odbiornik: SONY Bravia KDL 37V4500
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ASP-8W wersja A z symetryzatorem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków - RTCN Chorągwica

Re: TVP1 nadaje z napisami

Postautor: enterprize » 15 listopada 2011, o 00:14

Właśnie jakiś film lecina TVP2 (wiem że to temat o tvp1 ale o dwójce nie ma) Jeśli chodzi o tłumaczenie i synchronizację to nie mam żadnych uwag, ale litery to pixeloza i w dodatku na czarnym tle, jakby w txt. W dodatku jakaś litera "Q" wyświetla mi się na środku u góry obrazu i nie znika

Awatar użytkownika
jarip
Posty: 45
Rejestracja: 27 maja 2010, o 08:41
Odbiornik: Thomson 32HU5253 / RWT DTV-401T
Instalacja antenowa: OPTICUM AX 1000 + pokojowa ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Śrem

Napisy na TVP1 i TVP2

Postautor: jarip » 8 grudnia 2011, o 10:18

Czy ktoś wie jak się pozbyć tych dziwacznych napisów, które od jakiegoś czasu serwuje TVP? Na innych kanałach działała opcja wyłącz napisy, a tych na TVP nie da się wywabić.

Awatar użytkownika
eXte77
Posty: 272
Rejestracja: 4 maja 2011, o 17:44
Odbiornik: Sony Bravia
Instalacja antenowa: Dipol 11/21-60 (symetryzator)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Wisła Skrzyczne

Re: TVP1 nadaje z napisami

Postautor: eXte77 » 8 grudnia 2011, o 10:31

W większości przypadków przycisk subtitle lub text.

kuku1234
Posty: 468
Rejestracja: 1 sierpnia 2011, o 11:01
Odbiornik: LG M2262D, LG 32LM620S, Wiwa 90
Instalacja antenowa: Opticum AX 1000 + symetryzator, balkon ok. 6m nad ziemią / 2 metry nad dachem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy (Skrzyczne, Wręczyca)

Re: TVP1 nadaje z napisami

Postautor: kuku1234 » 8 grudnia 2011, o 11:15

Na TVP 2 na bank sie da wylaczyc, za to nie da sie na TV 6.

Awatar użytkownika
jarip
Posty: 45
Rejestracja: 27 maja 2010, o 08:41
Odbiornik: Thomson 32HU5253 / RWT DTV-401T
Instalacja antenowa: OPTICUM AX 1000 + pokojowa ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Śrem

Re: TVP1 nadaje z napisami

Postautor: jarip » 8 grudnia 2011, o 12:09

Wiem do czego mam przycisk na pilocie "subtitle", ale na Mux 2 to działa i mogę wyłączyć napisy a na TVP1 i 2 mam komunikat brak napisów C/C, i nic z tym nie da się zrobić?

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TVP1 nadaje z napisami

Postautor: belzebiusz » 20 grudnia 2011, o 22:06

kuku1234 pisze:Na TVP 2 na bank sie da wylaczyc, za to nie da sie na TV 6.

Bo na TV6 napisy są wklejone w obraz (kompletny bezsens, ponieważ to samo równocześnie czyta lektor).

pikaczu
Posty: 1243
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: TVP1 nadaje z napisami

Postautor: pikaczu » 17 marca 2012, o 20:38

szkoda, ze nie ma napisow w dvb-t zamiast w telegazecie.

Bartosz Czach

Re: TVP1 nadaje z napisami

Postautor: Bartosz Czach » 17 marca 2012, o 21:07

Napisy z TXT są wyraźnie tańszym rozwiązaniem.

pikaczu
Posty: 1243
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

zle litery w mux 3 i zle synchronizowane napisy

Postautor: pikaczu » 3 maja 2012, o 09:17

gdzie mam zglosic, ze tvp w mux 3, ma problem z napisami w tvp2, kultura i histori, ze nie wyswietlaja sie poprawnie polskie litery(ą, ę, ł, itd), zamiast liter sa jakies dziwne znaki, oraz bardzo sa zle synchronizowanie

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: zle litery w mux 3 i zle synchronizowane napisy

Postautor: qwerty » 3 maja 2012, o 09:21

Tylko w multipleksie 3?

pikaczu
Posty: 1243
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: zle litery w mux 3 i zle synchronizowane napisy

Postautor: pikaczu » 3 maja 2012, o 09:27

tak, tylko w mux 3, akurat teraz leci film napisami w histori i kulturze

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: zle litery w mux 3 i zle synchronizowane napisy

Postautor: zesepo » 3 maja 2012, o 09:43

Właśnie, też miałem to zgłosić. Napisy są rozjechane co najmniej o kilka sekund do tyłu. Nie da się tego używać. A litery są OK, są u mnie polskie znaki. Najczęściej to wyłazi na Kulturze.

pikaczu
Posty: 1243
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: zle litery w mux 3 i zle synchronizowane napisy

Postautor: pikaczu » 3 maja 2012, o 09:53

u mnie nie, juz napisalem w faceboku, w profilu tvp. i tak tego nie przeczytaja, tak jak mailowo, bym wyslal.

pikaczu
Posty: 1243
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: zle litery w mux 3 i zle synchronizowane napisy

Postautor: pikaczu » 3 maja 2012, o 21:23

czy bedzie to poprawione? bo, zle sie czyta

Bartosz Czach

Re: zle litery w mux 3 i zle synchronizowane napisy

Postautor: Bartosz Czach » 3 maja 2012, o 22:12

Kodowanie znaków powinno być takie jak na TVP Polonia. Czyli, jeśli telewizor/tuner nie obsługuje polskich znaków, powinny być odpowiedniki łacińskie. Nie jakieś tam krzaki.

pikaczu
Posty: 1243
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: zle litery w mux 3 i zle synchronizowane napisy

Postautor: pikaczu » 4 maja 2012, o 09:12

na polsacie, tvn i tvn 7 jest dobrze

pikaczu
Posty: 1243
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

inne napisy w mux 3, czy beda

Postautor: pikaczu » 11 maja 2012, o 19:27

czy jest szansa, aby tvp zmienila swoje napisy w mux 3, na takie jak, np, ma tvn? bo, moj tv wyswietla krzaczki zamiast polskich liter.


Wróć do „MUX-3”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika