TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

informacje techniczne związane z wdrażaniem trzeciego multipleksu DVB-T
rocklee
Posty: 68
Rejestracja: 27 marca 2011, o 23:44
Odbiornik: Avermedia Volar HX
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze symentyzatorem, ale bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec/SLR BDG

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Postautor: rocklee » 24 maja 2012, o 00:41

Witam!

Mnie interesuje tylko jedna rzecz. Mam tuner aver volar hx. Na każdym sofcie oprócz arcsoft i tej aplikacji od aver jest wykrywany e-ac3, który oczywiście działa. Pytanie moje jest takie, czy to wina tunera/aplikacji (pisałem do aver i 0 odzewu XD)/wpływu nadprzyrodzonych mocy XD. Kodeki standardowe, czyli ffdshow.

Awatar użytkownika
momus
Posty: 362
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 21:57
Odbiornik: AverMedia Hybrid Volar HX
Opieka: Manta DVBT-02, WIWA HD-90
Instalacja antenowa: drucik od tunera,
do manty i wiwy podpięte siatki no-name, wzmacniacze no-name
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - EC-4

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Postautor: momus » 24 maja 2012, o 01:03

To wina oprogramowania/kodeków, tuner jest jak najbardziej sprawny. AverTV widzi e-ac3 (oznaczenie qee3), ale nie potrafi go zdekodować. Sprawdziłem na innym oprogramowaniu, działa. Tuner jedynie zamienia ci fale radiowe na strumień danych zrozumiały dla komputera :), a co z nim zrobisz, czym zdekodujesz, to już twój wybór.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Postautor: belzebiusz » 24 maja 2012, o 02:00

rocklee pisze:Kodeki standardowe, czyli ffdshow.

Co do kodeków ffdshow to zaktualizować ich nie zaszkodzi. Podobnie AC3 Filter, jeśli też posiadasz, ponieważ starsze wersje obu tych kodeków nie obsługują E-AC3.

karolm
Posty: 1
Rejestracja: 7 września 2012, o 22:59

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Postautor: karolm » 7 września 2012, o 23:56

Taką dygresję mam.

Mam procesor kina, swoją drogą zacne urządzenie jako preamp do stereo za sprawą dobrego DACa, ale nie o tym.
Do tego mam podłączone bluray - koncentrykiem i co bym nie puścił z jakiegokolwiek bluray wszystko działa super tzn wiadomo, że jest downmixing w bluray i niewykorzystany potencjał coax, ale to nic.

Odbieram DVB-T z Trzeciewca dekoderem z polsatu niestety optykiem, a wcześniej miałem opticum FT24+ (coax) i efekty są takie:
TVN jeśli film jest DD działa tak jak powinno działać, oczywiście najczęściej po angielsku, ale to nie problem bo poziom realizacji spolszczonych filmów i tak jest tragiczny.
Ponadto zdarza się DD 2.0, ale wtedy włącza się prologic i jest to oglądalne. Np teraz Kill Bill.

TVP2 - teraz leciał film w niby DD (do wyboru "aux DD+" i pol = stereo). Efekt jest taki, że dźwięk leci tylko w centralnym. Procesor rozpoznaje DD.
TVP1 - tu jest co ciekawe zawsze niezależnie jak stary film by to nie był do wyboru: pol - stereo, aux - znów tylko central i qaa - stereo, tylko że procek tego nie dekoduje przez prologic, tylko idzie na lewą i prawą kolumnę. Nie no jasne że miejsce pro logic jest w muzeum, ale dużo lepsze to niż to co zapodała mi teraz tv publiczna.

Ten cały wstęp po to by zaznaczyć, że DD+ jest w tym układzie ułomny, w przeciwieństwie do dolby true HD np. Poniekąd zmusza to używania zewnętrznych dekoderów (nawet jak tv ma wyjście optyczne to i tak nic tego nie zdekoduje tak jak powinno). Chyba, że słucha dźwięków z piszczałek w tv - tylko po co mu wtedy w ogóle DD? Chyba że jakiś TV ma HDMI out, ale wtedy nie powinno się sprzedawać innych..

Okazuje się więc, że tylko TVN wykazuje zdrowy rozsądek przy tym wszytskim - jest tak jak powinno.
Puszczają film w stereo - nie mogę wybrać DD.
Puszczają film w stereo zakodowany przez AC3 - pro logic robi to po swojemu
Puszczają film e AC3 - jest DD.

Awatar użytkownika
momus
Posty: 362
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 21:57
Odbiornik: AverMedia Hybrid Volar HX
Opieka: Manta DVBT-02, WIWA HD-90
Instalacja antenowa: drucik od tunera,
do manty i wiwy podpięte siatki no-name, wzmacniacze no-name
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - EC-4

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Postautor: momus » 8 września 2012, o 01:17

Prologic potrafi zrobić 5.1 (nowsze wersje 7.1) jedynie z sygnału stereo. Jeśli na wejściu dekodera masz dźwięk mono, wtedy co najwyżej można zrobić z tego stereo (przy czym u mnie kino domowe po włączeniu prologic2 z sygnału mono też puszcza dźwięk tylko w centralnym).

Czemu pisze o tym mono, ano DD+ oznaczony jako aux leci jako DD+ 1.0, czyli mono :) Zarówno i na TVP1 jak i TVP2. Ścieżka polska, leci w mpeg w stereo.
Teraz, wspomniane przez ciebie qaa, jest to ścieżka oryginalna, nadawana w DD+ 2.0 zazwyczaj. Czasem w trakcie imprez sportowych (dotychczas tylko Euro i igrzyska), koncertów (dotychczas Opole) leciało 5.1 (nie wiem czy był jakiś film w 5.1 puszczony).

Zatem idąc tym tropem, jeśli wybrałeś ścieżkę oznaczoną jako aux, to prologic robi ci z tego tylko kanał centralny, bo jest to mono (bodaj 64kbps, więc jakość fatalna).
Słuchając ścieżki oznaczonej jako pol (polski) masz mpeg w stereo. Wybierając qaa, masz DD+, ale zazwyczaj w 2.0(na jakimś filmie chyba była 5.1), jednak jeśli leci znacznik że jest 5.1(nie pamiętam tego), a nadają tylko 2.0, to prologic się nie włączy, bo niby masz wszystkie kanały (nie pamiętam z jakim znacznikiem jest nadawane i czy znacznik jest zmienny).

Co do ułomności, to chyba czegoś nie załapałeś. To nie jest że puszczają w DD+ albo nie puszczają. Zawsze jest to nadawane, TVP1 HD ma puszczane ZAWSZE 3 ścieżki dźwiękowe, mpeg, DD+ (qaa), DD+ (aux, 1.0, audio-deskrypcja). Tak samo na TVP2 HD (na kanałach SD nie ma chyba tej ścieżki qaa). Także w dowolnym momencie sobie możesz te ścieżki zmienić (tak samo na TVN, nie musisz być skazany na angielskie filmy, zmieniasz na mpeg, tracisz 5.1 ale masz dubbing/lektora).

Co do dekodowania DD+ przez TV i słuchania na piszczałkach, na optyku możesz puścić sygnał zdekodowany już przez telewizor, pewnie masz opcje typu wyjścia sygnału: PCM (na wyjściu gotowy zdekodowany sygnał), passthru (pass through)/RAW (czysty strumień, dekodowaniem zajmuje się druga strona). Jeśli masz tę drugą opcję wybraną, to jeśli to co podłączyłeś do TV nie obsługuje DD+, to nic nie usłyszysz, ale jeśli przestawisz na PCM, to dekoder dostanie gotowy sygnał (w najlepszym wypadku 5.1, w najgorszym mono :D, w zależności od ścieżki).

Pamiętaj że TVN ma MPEG i DD(AC3), a TVP1 i 2 ma MPEG i DD+(E-AC3), w innych formatach nie nadają

P.S. mając wiwe HD-90 i kino domowe LG jakoś nie mam problemu z dźwiękiem (kino nie obsługuje e-ac3 i muszę to robić na wiwie)

wsz
Posty: 95
Rejestracja: 8 marca 2011, o 15:11

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Postautor: wsz » 10 września 2012, o 11:37

Problem jest w tym, że TVP1/2 źle nadaje DD+ znacząc je zawsze jako 5.1 (ścieżka qaa), a najczęściej kanały tylne są bez dźwięku. Wtedy dekoder DD nie przełącza się na ProLogic, bo sądzi, że dostaje pełnowartościowy DD 5.1. TVN nadaje prawidłowo.

W czasie testów DD w TVP1/2 i potem DD+ w TVP1 nadawanie było poprawne i działało tak jak dla TVN. Popsuło się przed Euro 2012 i tak im zostało. Postów na ten temat na forum Emitela nie czytali lub zignorowali.

Jedyna metoda obecnie, to sprawdzić ręcznie, czy program w TVP1/2 ma nadawane tylne kanały. Jeśli nie ma, to przejść na ścieżkę PCM i włączyć sobie ProLogic dla dźwięku stereo dla połączenia z TV. Konieczność takiej zabawy świadczy o "wyjątkowym" profesjonalizmie TVP - zepsuli coś co długo nadawali poprawnie.

piotrek93
Posty: 304
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Postautor: piotrek93 » 22 września 2012, o 16:07

Jeszcze jedna rzecz jest kompletnie "skopana" technicy tvp zupełnie mylą dolby digital z dolby surround ja już kilka razy pisałem do tvp że w informacjach dla prasy powinni wprowadzic poprawne oznaczenia np. za tydzień leci bond na tvp 1 z oznaczeniem dolby surround i nie wiadomo czy sie pomylili i bedzie 5.1 (tak jak np. rodzinka pl czy czas honoru też było napisane dolby surround a było dolby digital 5.1 ) czy po prostu bedzie dolby surruond na zwykłej ścieżce stereo. Powinni wyraźnie rozróżnić mają 4 kanały(nielicząc kopii tvp 1 SD) na których obecnie jest możliwe nadawanie 5.1 : TVP 1 HD, TVP 1 SD, TVP 2 HD, TVP HD, TVP Polonia(TVP 2 SD nadaje tylko audio deskrypcje bez śćieżki orginalnej) i na tych kanałach powinni podawać tak jak jest na tvn podział na dd i ds albo tak jak robi niemiecka telewizja publiczna podział na 5.1 i ds w oznaczeniach

Janek569
Posty: 6
Rejestracja: 18 sierpnia 2013, o 18:53
Odbiornik: Ferguson Ariva T65

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Postautor: Janek569 » 18 sierpnia 2013, o 21:01

Cześć

Mam problem z dźwiękiem, nie do końca wiem, po której stronie może leżeć wina. Otóż mam Fergusona Arivę T65 (wersja oprogramowania 1.026), który kablem HDMI jest połączony z kinem domowym Samsung HT-F5500 (tegoroczny model). Z kina kablem HDMI obraz idzie do telewizora. W ustawieniach Arivy mam wybrany tryb RAW, HDMI RAW. Mimo wyboru ścieżki DD+ np. na TVP1 HD brak jest dźwięku przestrzennego (oczywiście wybieram transmisję 5.1 - można sprawdzić na stronie TVP) a bardzo często po zmianie ścieżki z domyślnej MPEG nie ma dźwięku w ogóle, nawet po powrocie z DD+ na MPEG - trzeba wyłączyć i włączyć dekoder. Raz (jednakże nie pamiętam na jakich ustawieniach wyjścia audio) słychać było dźwięk przestrzenny na TVN w piątkowym Superkinie przy DD (bez plusa). Jeszcze co do Arivy - jest z nią też taki problem, że w momencie przełączenia się z niej na zwykłą analogową kablówkę i po powrocie do oglądania DVB-T nie ma dźwięku. Znów trzeba wyłączyć i włączyć dekoder.

Co można z tym brakiem dźwięku przestrzennego zrobić? Czy może to wina podłączenia przez HDMI? Czy wina oprogramowania? Czy może wreszcie kina domowego? Dodam, że przy płytach DVD/BD czy innych plikach nie ma najmniejszego problemu z dźwiękiem przestrzennym.

PS
Dziś przy Asteriksie na TVN też był dźwięk przestrzenny przy DD.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Postautor: belzebiusz » 18 sierpnia 2013, o 21:21

TVP stosuje non-stop sugnalizację 5.1 pomimo tego, że praktycznie cały czas grają tylko 2 kanały. Prawdziwe 5.1 było na Euro 2012, Lidze Mistrzów i bardzo rzadko na jakimś filmie, a jeszcze rzadziej na serialu.

Janek569
Posty: 6
Rejestracja: 18 sierpnia 2013, o 18:53
Odbiornik: Ferguson Ariva T65

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Postautor: Janek569 » 18 sierpnia 2013, o 21:42

Ale np. teraz na TVP 2 HD leci "Czas honoru", wg programu na stronie TVP leci w systemie 5.1. Przy ustawieniu HDMI RAW w Arivie i wybraniu jednego z dwóch kanałów DD+ (oba podpisane jako "nieznany" obok kanału MPEG nazwanego "polski") brak jest jakiegokolwiek dźwięku. Przy tych samych ustawieniach i wybraniu TVN przy DD normalnie słychać dźwięk przestrzenny. Kino domowe na pewno obsługuje DD+ (Samsung HT-F5500 z tego roku, sprawdzałem ponadto w instrukcji). Może wina leży po stronie dekodera? Albo kabla? Jutro sprawdzę czy obsługuje HDMI 1.3, na ten moment wiem, że jest to HAMA kupiony w 2011 r., więc teoretycznie powinien obsługiwać. Chyba, że to jeszcze coś innego.

Edit: dodam, bo to może być istotne, że sygnał DVB-T zbieram z anteny od kablówki - oprócz standardowych programów analogowych operator nadaje pełny sygnał telewizji naziemnej. Czy to też może mieć znaczenie?


Wróć do „MUX-3”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika