TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

informacje techniczne związane z wdrażaniem trzeciego multipleksu DVB-T
Awatar użytkownika
Drekan
Posty: 1065
Rejestracja: 12 stycznia 2010, o 13:15
Odbiornik: Samsung 32C650
Instalacja antenowa: ATX 55, antena siatkowa z SWA-49 w polaryzacji wertykalnej
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Ostrawa, Čadca

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: Drekan » 2 września 2011, o 22:08

Martinez1989 pisze:
qwerty pisze:pol - tutaj chyba nie trzeba tłumaczyć.
mul - Multiple languages (wielojęzyczny)
org - original - oryginalna
Oglądam własnie mecz Polska - Meksyk i wiem, że pol no to polski i org to też po polsku, ale mul? wielojęzyczny to, że to ktoś ma na inny tłumaczyć?? Nie rozumiem tego.
Bo tu nie chodzi o język nadawania. :!:

Ale o to, byś mógł sprawdzić, czy twój dekoder poprawnie radzi sobie z dźwiękiem kodowanym w MPEG (ścieżka pol), AC3 (ścieżka mul) i E-AC3 (ścieżka org). Prawidłowo, powinieneś słyszeć dźwięk na wszystkich ścieżkach. Jeśli którejś dekoder nie widzi, lub nie odtwarza, to możesz go zwrócić jako nie spełniających norm. Inne oznaczenie służy odróżnieniu od siebie ścieżek. :)

Awatar użytkownika
Martinez1989
Posty: 375
Rejestracja: 8 października 2010, o 01:40
Odbiornik: LG M237WDP FergusonAriva210,250 FT-8100 HD,RTL2838 DualDab4
Instalacja antenowa: ATX-107 pol.V, 7 el. VHF

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: Martinez1989 » 2 września 2011, o 22:47

Drekan pisze:
Martinez1989 pisze:
qwerty pisze:pol - tutaj chyba nie trzeba tłumaczyć.
mul - Multiple languages (wielojęzyczny)
org - original - oryginalna
Oglądam własnie mecz Polska - Meksyk i wiem, że pol no to polski i org to też po polsku, ale mul? wielojęzyczny to, że to ktoś ma na inny tłumaczyć?? Nie rozumiem tego.
Bo tu nie chodzi o język nadawania. :!:

Ale o to, byś mógł sprawdzić, czy twój dekoder poprawnie radzi sobie z dźwiękiem kodowanym w MPEG (ścieżka pol), AC3 (ścieżka mul) i E-AC3 (ścieżka org). Prawidłowo, powinieneś słyszeć dźwięk na wszystkich ścieżkach. Jeśli którejś dekoder nie widzi, lub nie odtwarza, to możesz go zwrócić jako nie spełniających norm. Inne oznaczenie służy odróżnieniu od siebie ścieżek. :)

Dziękuję za wyjaśnienie :) Muszę z dumą powiedzieć, że mój tuner jak i tv odtwarza wszystkie ścieżki. Ferguson Ariva 120 Combo i LG Flatron LCD M237WDP-PC.

Pozdrawiam.

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: arik92 » 3 września 2011, o 13:19

Ktoś wie może od kiedy na TVP Historia pojawiła się druga ścieżka audio w Dolby Digital?

biopar
Posty: 247
Rejestracja: 1 listopada 2010, o 21:03
Odbiornik: TV: LG 50lf652v
Instalacja antenowa: DIPOL 16/21-69 + LNA-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Kisielice/Iława

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: biopar » 3 września 2011, o 17:14

jakiś czas temu się pojawiała... jest to dźwięk z audiodeskrypcją. U mnie telewizor o dziwo pokazuje zamiast idiotycznych napisów qaa, org, czy cuś tam jeszcze innego logo:

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

dodatkowo mój TV wybiera tą ścieżkę jako domyślną.

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: arik92 » 3 września 2011, o 19:31

Ścieżka ta jest opisana jako "polski" i twój TV prawidłowo to wyświetla, a to dodatkowe oznaczenie obok dotyczy właśnie audiodeskrypcji.

Awatar użytkownika
MJJ
Posty: 268
Rejestracja: 8 marca 2011, o 20:12
Odbiornik: Philips PFL7665H
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: MJJ » 4 września 2011, o 19:02

Fajne oznaczenie.
Swoją drogą ciekawe dlaczego podczas nadawania audycji z audiodeskrypcją na TVP1 nie ma takiego samego logo przy oznaczeniu ścieżki dźwiękowej.

krystianb
Posty: 127
Rejestracja: 27 października 2010, o 11:30

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: krystianb » 5 września 2011, o 10:59

MJJ pisze:Fajne oznaczenie.
Swoją drogą ciekawe dlaczego podczas nadawania audycji z audiodeskrypcją na TVP1 nie ma takiego samego logo przy oznaczeniu ścieżki dźwiękowej.
Aktualnie nie ma dostępu, ale zdaje się, że TVP w niezbyt poprawny sposób audiodekrypcję nadaje. DVB(-T) daje możliwość emisji samego lektora na osobnej ścieżce i miksowanie z oryginalną ścieżką dopiero w odbiorniku (ba nawet odbiorniki mają regulację poziomu tej ścieżki)
A TVP sama miksuje i puszcza jako jedną ze ścieżek.

Awatar użytkownika
MJJ
Posty: 268
Rejestracja: 8 marca 2011, o 20:12
Odbiornik: Philips PFL7665H
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: MJJ » 5 września 2011, o 11:52

krystianb pisze:(ba nawet odbiorniki mają regulację poziomu tej ścieżki)
W moim chyba nawet jest coś takiego ale nie miałem okazji przetestować jak to dokładnie działa.

Bartosz Czach

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: Bartosz Czach » 6 września 2011, o 11:46

Technologia dopiero raczkuje. Dajmy czas TVP na wdrożenie docelowej audiodeskrypcji.

Awatar użytkownika
juter
Posty: 198
Rejestracja: 4 grudnia 2010, o 21:11
Odbiornik: Panasonic TX-L42U3E
Instalacja antenowa: Antena z avatara (symetryzator+druty), zawieszona na 4m, teren - 120m.n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: juter » 3 października 2011, o 19:25

Dziś zauważyłem problem ze ścieżką DD+, na żadnym z moich telewizorów nie jest odtwarzana - całkowita cisza. Wcześniej wszystko było OK. Pozostałe ścieżki odtważane są prawidłowo.

luckd
Posty: 133
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 13:14
Odbiornik: Golden Media Unibox 9080 Combo Plus, LG 37LV5500
Instalacja antenowa: Dipol Tri Digit
Nadajnik - obiekt nadawczy: Mikstat + tyłem Kobyla Góra

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: luckd » 3 października 2011, o 19:35

Potwierdzam, cisza nastała.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: Jarosław Bałuka » 3 października 2011, o 19:50

Zgłosiliśmy ten fakt do TVP.
Proszę pamiętać, że dźwięk DD+ w TVP1 emitowany jest testowo, podstawowe ścieżki to MPEG1 LII i DD.

Bartosz Czach

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: Bartosz Czach » 3 października 2011, o 20:01

Jarosław Bałuka pisze:dźwięk DD+ w TVP1 emitowany jest testowo
Jest Pan pewien na sto procent? Przecież Dolby wydało oficjalny komunikat. Nie sądzę by tak się testami chwalili.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5380
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: @GUTEK@ » 3 października 2011, o 20:32

Jarosław Bałuka pisze:Proszę pamiętać, że dźwięk DD+ w TVP1 emitowany jest testowo, podstawowe ścieżki to MPEG1 LII i DD.
Może im się trial skończył :lol:

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: qwerty » 3 października 2011, o 20:34

Niech pobiorą keygena. :)

1zp
Posty: 20
Rejestracja: 28 czerwca 2011, o 18:02

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: 1zp » 4 października 2011, o 10:08

W tej chwili jest już 3 ścieżka na TVP1 z DD+ 8-)

krystianb
Posty: 127
Rejestracja: 27 października 2010, o 11:30

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: krystianb » 2 listopada 2011, o 19:36

Czy ktoś się orientuje czy jest jakaś rozpiska filmów/innych programów nadawanych z dźwiękiem 5.1 bądź najlepiej 7.1 (w to sam nie wierzę) na tvp1 bo chciałbym zobaczyć jak mój TV zachowa się przy większej ilości kanałów, stereo w DD+ odtwarza mimo teoretycznego braku kompatybilności.

jedrek
Posty: 37
Rejestracja: 30 grudnia 2010, o 20:24
Odbiornik: Sony KDL-40HX800
Instalacja antenowa: antena siatkowa + wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Chrzelice

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: jedrek » 2 listopada 2011, o 19:52

Z tego co wiem, to jedynie TVN mówił coś o nadawaniu 5.1 w przyszłości. Ze strony TVP cisza.

voitek
Posty: 419
Rejestracja: 22 czerwca 2010, o 21:36
Odbiornik: KDL-40EX500
WinFast Dongle H, NOT LV5T Deluxe, Wiwa HD-90
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T i wzm. dopuszk. LNA-177 30dB ekran.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN - 55 km

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: voitek » 2 listopada 2011, o 22:01

W programie dla prasy TVP podawana jest dodatkowa informacja o "Dolby Surrround", wtedy takie audycje nadawane są w 5.1. Przykładem jest Ranczo w niedziele o 13:55.

giaur500
Posty: 1342
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: giaur500 » 3 listopada 2011, o 10:26

W TVN o ile dobrze kojarze Mam Talent i Taniec z gwiazdami są na pewno nadawane w 5.1, ale nie eac3 tylko ac3.

Odpowiedz