TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

informacje techniczne związane z wdrażaniem trzeciego multipleksu DVB-T
loleklolek
Posty: 352
Rejestracja: 25 sierpnia 2011, o 17:49
Odbiornik: LG LE4500
Philips PFL5405H/12
WIWA HD-50/HD-90
Instalacja antenowa: ASP-4A na balkonie (4m n.p.g., 30km), ASR-345 +wzmacznicz, na dachu (10m, 25km)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Olsztyn, RTCN Śrem

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: loleklolek » 3 listopada 2011, o 10:44

W najbliższym czasie dźwięk przestrzenny ma podobno być,
* na TVP1 - Ranczo (niedziela), Mistrz (poniedziałek), Londyńczycy (środa)
* na TVP2 - Rodzinka.pl (sobota, niedziela, środa),
* na TVN - Anioły na boisku (piątek, 11), Złodziej życia (piątek, 11)
* na TVN7 - kraj pod ostrzałem (piątek, niedziela), Słoneczny wojownik (piatek, 11).

wsz
Posty: 95
Rejestracja: 8 marca 2011, o 15:11

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: wsz » 3 listopada 2011, o 12:59

voitek pisze:W programie dla prasy TVP podawana jest dodatkowa informacja o "Dolby Surrround", wtedy takie audycje nadawane są w 5.1. Przykładem jest Ranczo w niedziele o 13:55.
"Dolby Surround" jest to stary klasyczny kinowy dwukanałowy system z matrycowym (analogowym) zakodowaniem dźwięku przestrzennego - dekodowany kiedyś w środowisku domowym przez dekodery Dolby ProLogic. Dopiero "Dolby Digital" oznaczony jako 5.1 jest wielokanałowy (DD oznaczony jako 2.0 jest to najczęściej "Dolby Surround").

Być może prasa stosuje błędne oznaczenie.

Co do DD 7.1, to raczej nigdy w DVB-T nie będzie więcej niż 5.1 ze względu na oszczędność pasma.

krystianb
Posty: 127
Rejestracja: 27 października 2010, o 11:30

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: krystianb » 5 listopada 2011, o 19:04

loleklolek pisze:W najbliższym czasie dźwięk przestrzenny ma podobno być,
* na TVP1 - Ranczo (niedziela), Mistrz (poniedziałek), Londyńczycy (środa)
* na TVP2 - Rodzinka.pl (sobota, niedziela, środa),
* na TVN - Anioły na boisku (piątek, 11), Złodziej życia (piątek, 11)
* na TVN7 - kraj pod ostrzałem (piątek, niedziela), Słoneczny wojownik (piatek, 11).
Akurat chodziło mi tylko o tvp1, bo jak zachowuje się DD wielokanałowy to już od dawna wiem.
Dziś o 13.30 jakiś polski farmazon był, włączyłem TV jak zwykle odtworzył bez zająknięcia DD jak i DD+ czasem to aż nie chce mi się wieżyć, że dd+ nadają.
Tylko ten mój TV jakoś dziwnie wyświetla to 5.1, bo oznacza 2/3.1 czy jakoś podobnie.
wsz pisze: Być może prasa stosuje błędne oznaczenie.

Co do DD 7.1, to raczej nigdy w DVB-T nie będzie więcej niż 5.1 ze względu na oszczędność pasma.
Co do oznaczenia to raczej pewne.
A co do DD 7.1 to nie ma takiej możliwości, 7.1 jest możliwe do zadokowania dopiero w DD+ dlatego o tym wspomniałem, a podejrzewam, że przyczyna braku nadawania 7.1 jest banalna, brak materiału nagranego z takim dźwiękiem.

voitek
Posty: 419
Rejestracja: 22 czerwca 2010, o 21:36
Odbiornik: KDL-40EX500
WinFast Dongle H, NOT LV5T Deluxe, Wiwa HD-90
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T i wzm. dopuszk. LNA-177 30dB ekran.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN - 55 km

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: voitek » 5 listopada 2011, o 19:38

wsz pisze:"Dolby Surround" jest to stary klasyczny kinowy dwukanałowy system z matrycowym (analogowym) zakodowaniem dźwięku przestrzennego - dekodowany kiedyś w środowisku domowym przez dekodery Dolby ProLogic. Dopiero "Dolby Digital" oznaczony jako 5.1 jest wielokanałowy (DD oznaczony jako 2.0 jest to najczęściej "Dolby Surround").

Być może prasa stosuje błędne oznaczenie.
Niestety, centrum prasowe właśnie stosuje błędny termin. Kiedy w programie dla prasy TVP widzimy napis "Dolby Surround", oznacza to w praktyce Dolby Digital 5.1.

REMIX
Posty: 38
Rejestracja: 10 sierpnia 2009, o 08:34

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: REMIX » 11 listopada 2011, o 00:28

Witam czy zauważyliście ,że coś nie tak jest z dzwiękiem DD+ na tvp1.Otóż wybieramy DD+ i jest niby wszystko dobrze,ale w momeńcie przełączenia na inny kanał i z powrotem powrót na tvp1 dzwięk już nie jest dd+ tylko dd.Ja zauważyłem te zmiany na Samsungu SyncMaster P2370HD :o

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: arik92 » 11 listopada 2011, o 12:23

To jest kwestia ustawień w Samsungu i pewnie dlatego wybiera domyślnie DD.

REMIX
Posty: 38
Rejestracja: 10 sierpnia 2009, o 08:34

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: REMIX » 11 listopada 2011, o 14:09

arik92 to uświadom mnie jak to zrobić,zawsze było dobrze ,a teraz nie można :|

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: arik92 » 11 listopada 2011, o 14:56

W Samsungu nie pomogę, bo nie miałem nigdy do czynienia. Z tego co widzę opis ścieżek jest taki sam jak był. U mnie w Sony jest po staremu.
Nie przywracałeś może ustawień fabrycznych?

slawek
Posty: 127
Rejestracja: 14 marca 2010, o 17:08
Odbiornik: Samsung Le32b650
Instalacja antenowa: Siatka+Swa 9701 Odbiór MUX8 +Siatka +symetryzator MUX 1 MUX 2 MUX 3 zwrotnica
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha G Leżajsk Giedlarowa

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: slawek » 11 listopada 2011, o 15:03

Ja też przyłączam się do pytania jak w samsungu ustawić dżwięk aby domyślnie wybierał DD+ teraz wybiera automatycznie DD

REMIX
Posty: 38
Rejestracja: 10 sierpnia 2009, o 08:34

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: REMIX » 11 listopada 2011, o 19:32

ja myślę ,że to wina TVP ,a nie naszych tv Samsung,może coś testują :?:

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: qwerty » 11 listopada 2011, o 19:48

Nic nie testują. Jest prosta zasada - zawsze wybiera tą ścieżkę, która ma wybrana ma wybraną przez nas wersję językową. Jak np.
TVP1 ma ścieżkę w języku polskim (mpeg) oraz mul (DD) i oryg (DD+) i mamy ustawione, że język główny to język polski to oczywiście, że wczyta mpeg.

Hamer
Posty: 111
Rejestracja: 23 grudnia 2010, o 08:59
Odbiornik: LCD LG 32LH2000
LCD LG 32LD350
Instalacja antenowa: Tri Digit+Symetryz.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: Hamer » 17 listopada 2011, o 06:27

U mnie na TVP2 i czasem na Kulturze w DD dźwięk raz jest ciszej raz głośniej. Nie chodzi o przejście program/reklama tylko podczas trwania programu. Na TVP1 na DD i na DD+ nie zauwżyłem tego, na MUX2 też nie. To raczej nie będzie wina TV (chyba).
Czy spotkaliście się z "falowaniem" dźwięku w DD na MUX3?

REMIX
Posty: 38
Rejestracja: 10 sierpnia 2009, o 08:34

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: REMIX » 19 listopada 2011, o 08:10

Chyba jest coś nie tak ,skoro od samego początku startu dzwięku dd+ przy TVP1 wszystko było dobrze to znaczy np: w menu samsunga nie trzeba było non stop wybierać ścieżek dzwiękowych ,aby mieć dd+,a teraz np: przełączmy na inny kanał i powracamy na TVP1 i mamy tylko dd i żadne inne ustawienia nie pomagają :|

Awatar użytkownika
Gdańsk
Posty: 44
Rejestracja: 18 października 2010, o 15:11
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Gdańsk / Chwaszczyno

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: Gdańsk » 19 listopada 2011, o 09:06

REMIX pisze:Chyba jest coś nie tak ,skoro od samego początku startu dzwięku dd+ przy TVP1 wszystko było dobrze to znaczy np: w menu samsunga nie trzeba było non stop wybierać ścieżek dzwiękowych ,aby mieć dd+,a teraz np: przełączmy na inny kanał i powracamy na TVP1 i mamy tylko dd i żadne inne ustawienia nie pomagają :|
Jest rozwiązanie,przynajmniej u mnie zadziałało :!:
Wchodzimy w menu ustawienia dźwięku przełączamy ręcznie - język ścieżki dźwiękowej - na wersję oryginalną*zatwierdzamy*,potem wchodzimy na - format dźwięku - i próbujemy zmienić format chociaż jest tylko dd+ i *zatwierdzamy*. :roll:
Oczywiście musi być jeszcze ustawiony (podstawowy i dodatkowy język ścieżki dźwiękowej na angielski)
Po tym zabiegu mamy cały czas dźwięk dd+ na TVP1 ;)

PS. Samsung 22LEb350 może i u was zadziała :?: :!:
Ostatnio zmieniony 20 listopada 2011, o 07:39 przez Gdańsk, łącznie zmieniany 1 raz.

REMIX
Posty: 38
Rejestracja: 10 sierpnia 2009, o 08:34

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: REMIX » 19 listopada 2011, o 19:48

cześć dzięki za podpowiedz zadziałało :)

loleklolek
Posty: 352
Rejestracja: 25 sierpnia 2011, o 17:49
Odbiornik: LG LE4500
Philips PFL5405H/12
WIWA HD-50/HD-90
Instalacja antenowa: ASP-4A na balkonie (4m n.p.g., 30km), ASR-345 +wzmacznicz, na dachu (10m, 25km)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Olsztyn, RTCN Śrem

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: loleklolek » 19 listopada 2011, o 20:52

@Hamer

Miałem dziś ten efekt na WIWIE HD-50 na tvp kultura podczas tej animacji "Małpa" (nadajnik Pieczewo). Przy okazji zauwazyłem brak dd+ na tvp1 w Pieczewie.

Awatar użytkownika
Benedykt
Posty: 282
Rejestracja: 26 sierpnia 2010, o 00:53

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: Benedykt » 19 listopada 2011, o 21:58

Nie widziałem ścieżki DD+ z tego nadajnika (Pieczewo). Podobnie nie ma ścieżek napisów na mux3.

Awatar użytkownika
eXte77
Posty: 272
Rejestracja: 4 maja 2011, o 17:44
Odbiornik: Sony Bravia
Instalacja antenowa: Dipol 11/21-60 (symetryzator)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Wisła Skrzyczne

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: eXte77 » 7 grudnia 2011, o 23:55

W MUX1 dźwięk jest nadawany w MP2 i Dolby Digital. Nie ma jak na razie ścieżki Dolby Digital Plus. Dolby Digital nadawany jest z oznaczeniem POL.

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 949
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Odbiornik: LG 42LD550
Cabletech URZ0329
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Lokalizacja: okolice Radomska (łódzkie)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: blockbuster » 9 grudnia 2011, o 10:03

Czy u was też na TVP1 w ścieżce DD+ są dziwne zakłócenia dźwięku? Zauważyłem to wczoraj około 23 i nadal występuje.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: qwerty » 9 grudnia 2011, o 10:29

Potwierdzam.

Odpowiedz